Tuukka-Nallen juhlaa

On yleisesti tunnettu totuus, että jokainen sarjakuvien ystävä tarvitsee välttämättä itselleen Tuukka-Nalle-albumin, johon on koottu valikoituja jaksoja seikkailuista kymmenen ensimmäisen seikkailuvuoden ajalta. Nyt voit lukea ja kokea, miten nallejen asema yhteiskunnassa on muuttunut tuona aikana ja kuinka haastavaa nallen elämä voikaan olla nykyajan ristipaineissa sekä eksistentialismin kurimuksessa! Ei liene liioiteltua sanoa, että tämä teos kuuluu jokaiseen suomalaiseen kirjahyllyyn Raamatun viereen! Ehkä jopa sen tilalle!

Tuukka-Nalle
Kirjoittanut ja piirtänyt Valtteri Tavast
Kustantaja Happy Horse Comics
Paino Kyröprint, Tervajoki 2008
ISBN 978-952-99536-6-0
B5 vaakaan, niitattu, pk, mv, 76 s.
Hinta 7 euroa, myyjästä riippuen voi saada halvemmallakin
© Valtteri Tavast 1998-2008

26-vuotias Helsingin yliopiston humanistiopiskelija ja omintakeinen rockmuusikko Valtteri Tavast on siis tehnyt Tuukka-Nalleaan jo 10 vuotta. Julkaisijana on ollut useita lehtiä, ennen kaikkea Polyteekkari-lehti. Koska Valtteri ei itse ole teekkari, ei tämä ole teekkarihuumoriakaan. Onneksi niin. Vaikka ovat kuulemma teekkarit tästä pitäneet. Blogeista päätellen faneja on.

“Isona olisi kiva taiteilla, toteuttaa itseään. Vielä en voi sanoa tienaavani piirtämisellä, eikä tällä Suomessa moni elä. Haluaisin kuitenkin piirtää enemmän.”, sanoo Tavast.

Vuosien mittaan Tuukka-Nallea on ilmestynyt Tavastin mukaan heikompiakin jaksoja, joita on karsittu käsillä olevasta julkaisusta. Täydellinen kooste ei siis ole.

Tuukka-Nallen henkilögalleria koostuu neljästä vakihahmosta. Söpöön nalleperheeseen kuuluu isä Tuukka, nimetön vaimo ja poika Henri. Nimillä on innoittajansa, vaikka Tavast kiistää muun yhteyden. Viiksekäs naapuri Holmberg hilluu myös jatkuvasti mukana, hänen ammattinsa vaihtuu sarjasta toiseen, riipppuen mitä vitsi vaatii. Kertakäyttöhahmojakin on useita, kannessakin. Mutta jos neljällä perushahmolla selvitään, niin sitten käytetään niitä, ja usein on pärjätty.

Alussa ei Nallella ole paljon ilmeitä, tyytyväinen ja vihainen, muutaman sivun jälkeen niitä on jo enemmän. Tuukan alkuperäinen tapa oli replikoida tavuviivojen kanssa. Se olisi varsinkin albumissa ollut turhan ärsyttävää, joten tavuviivat on poistettu tästä.

Muuten alkupään Tuukka-Nallet, ainakin tässä koosteessa ovat niitä parempia vitseiltään. Luulin että tunne johtuu nalleuden liian suuresta kerta-annoksesta, mutta pätkissä lukeminen osoittaa, että uudemmat eivät ole yhtä lystejä. Paras terä on kadonnut johonkin. Siltikin, viimeisimmätkin jaksavat huvittaa.

Aluksi Tuukka-Nalle seikkailee pariin kertaan fingerporimaisesti menneisyydessä, vuonna 1979, tapaa Tokiossa King Kongin ja ampuu juutalaisen Holmbergin keskitysleirillä.

Tuukka-Nalle on käsitellyt usein ajankohtaisia asioita, George W. Bush käy etsimässä kemiallisia aseita ja panttivankeja Tuukan kotoa. Useimmiten yhteiskunnalliset ongelmat on tosin käsitelty vähemmän alleviivaavasti. Sekoitettu tyylikkäästi nallejen perhe-elämän lomaan. Kaikki stripit on signeerattu vuosiluvun kanssa, joten pienellä tutkimuksella selviää, mihin kulloinkin viitataan.

Onhan vitseissä paljon nyrjähtäneisyyttä, raakuuksia ja puujalkaa, mutta loppujen lopuksi tämä on aika kilttiä huumoria. Lapsille en välttämättä suosittelisi, vaikka lapsetkin saattavat kiinnostua söpöstä disneymäisestä ADHD-hahmosta.

Tekstipainoitteiseksihän tämä välillä menee ja siltä osin raskas luettava kerralla. Paksu viiva sopii tähän hyvin. Jari Rasi tulee useammankin kerran mieleen piirrostyöstä. Ja onhan Jari tehnyt paljon sarjakuvia Pahkasikaan, johon Tuukka-Nallenkin huumori olisi sopinut. Että Pahkis-fanit, tsekatkaa tämä.

Suurin osa stripeistä on kaksirivisiä, yksi strippi per sivu. Loppupuolella ne muuttuvat yksirivisiksi, joka tuottaa erilaista huumoria. Muuten nämä on julkaistu alkuperäisessä järjestyksessä, mutta yksiriviset tekevät poikkeuksen.

Painoasu on asiallisen hyvä. Kansi on myrkynvihreä, vaikka näytekuvassa on ruskea. Vai onko minulla eripainos? Hintansa väärtti tämä on aivan varmasti. Maksoi sitten viisi, kuusi tai seitsemän euroa.

Lisää Tuukka-Nallea Kvaakin galleriassa.
Keskustele Tuukka-Nallesta Kvaakissa.