Siili nappasi Sarjakuva- Finlandian

Milla Paloniemelle on myönnetty ensimmäinen Sarjakuva-Finlandia -palkinto. Valitsijana toimi tanssitaiteilija Jorma Uotinen, joka perusteluissaan kertoi Paloniemen Kiroileva siili -teoksen olevan syvästi inhimillinen, hauska sekä pirullisen terävä.

Jorma, Milla ja Siili
Jorma, Milla ja Siili

– Sarjakuva-Finlandialla palkittavan sarjakuvakirjan formaatti ja kansi herättävät heti mielenkiintoni ja uteliaisuuteni. Kirja on kaunis, jatkoi Uotinen perustelujaan.

– Kolme ensimmäistä aukeamaa hymyilyttävät ja viidennellä nauran jo ääneen. Muutama sivu vielä lisää ja olen täysin myyty ja lumoutunut.

Uutisia, per£#%!!!
Uutisia, per£#%!!!

– Kun esitystapa on vielä irti perinteisestä ruutuformaatista ja siihen lisätään ilmeisesti tekijänsä oma herkullinen kotiseutumurre, on valintani selvä. Koen oivalluksen hetkiä: Kyky vittuuntua ja kirota on hyve! On vapauttavaa samaistua siiliin ja kirota sen kanssa.

Palkinto jaettiin Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä sunnuntaina 20.4.2008.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon mukaan mallinnettu Sarjakuva Finlandia on suuruudeltaan 5 000 euron palkinto, joka myönnetään vuosittain parhaalle kotimaiselle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemälle ansiokkaalle sarjakuvateokselle.

Palkinnolla pyritään tukemaan kasvavan sarjakuva-alan kehittymistä ja alan arvostuksen kasvua Suomessa. Sen taustalla ovat Tampere Kuplii ry. sekä Tampereen kaupungin Luova Tampere -hanke.

Sarjakuvaseura Tampere Kuplii ry:n asettama valintalautakunta seuloi ehdotettujen teosten joukosta kymmenen ehdokasta.

Keskustelua Sarjakuva Finlandiasta Kvaakissa
Keskustelua Kiroilevasta Siilistä Kvaakissa
Jyrki Jantusen kolumni Kateellinen sarjakuvaväki Suomen Kuvalehdessä

Latauslinkki Jorma Uotisen puheeseen videona tästä (huom: n.33 mt)