Perverssi ja hullu Fingerpori!

Fingerpori pilkkaa Jeesusta, Mannerheimia, Hitleriä ja suomalaista elämäntapaa. Eikö millään ole enää mitään väliä? Pertti Jarlan vinosti viisasteleva sarjakuva on nyt saatu markkinoille oikein koviin sidottuna, kuin kiusaksi. Minä sinulle kovat ja sitomiset näytän, sanoisi Fingerporin vakiohahmo Rivo-Riitta.

Fingerporia on julkaistu Helsingin Sanomissa vuoden 2007 alusta. Se ilmestyi myös kuukauden kotimaisena sarjakuvana, silloin nimellä Karl-Barks-Stadt, Ilta-Sanomissa marraskuussa 2006.

Fingerpori
Pertti Jarla
Arktinen Banaani 2008
215 x 256 mm, 56 sivua
osin 4-värinen, kovat kannet, lankasidottu.
ISBN 978-952-5602-84-5
KL 85.32.
Ovh. 17,95 €.

Viikset tekevät miehen.
Viikset tekevät miehen.

Fingerporin kartan nähdessään tulee outo tunne, että tämän minä olen nähnyt ennenkin. Sehän on Muumilaakso! Mutta siinä missä muumit elävät kukkien keskellä paratiisissa (hortus conclususissa), Heimo Vesan lähimmäiset harhailevat jonkinlaisessa helvetin ensimmäisessä piirissä. Sinne on heitetty paitsi tuttuja historian henkilöitä niin myös populaarikulttuurin ikoneita, ja paavi. Hallintomuoto on erikoinen sekamuoto totalitaristista sosialidemokratiaa, anarkiaa ja kafkalaista byrokratiaa.

Näin suunnistat Fingerporissa.
Näin suunnistat Fingerporissa.

Vaikka Fingerporilla on menneisyys (ja Fingerpolin uusi uljas tulevaisuus) sekä ajallinen jatkumo, historialliset aikarepeytymät menevät välillä limittäin. Samalla tavalla myös taru ja tosi tönivät toisiaan. Fingerpori on muutenkin ikään kuin hyvän ja pahan välissä ei-kenenkään maalla, sillä pohjoisessa on Mordor ja etelässä Vatikaani. Asukkaat saavat elää vapaasti kukin omalla tavallaan, erilaisuutta siedetään ja erilaisia ollaan.

Tyylillisesti sanaseppo ja kuvasarjataiteilija P. Jarla on vähän kuin Juho Juntunen, joka on lukenut liikaa historiaa ja kaunokirjallisuutta. Jarla on Juntusen tavoin tehnyt ”töitä” Pahkasika-lehteen. Toinen vertailukohta voisi olla Mämmilä, jossa asuisi vain hulluja.

Mustanaamio ja marttakerholaiset...
Mustanaamio ja marttakerholaiset…

Wikipedia kertoo, että absurdismi tarkoittaa paradokseja ja mielettömyyksiä suosivaa tyylisuuntaa. Joten Fingerpori on absurdismia. Tällä koulukunnalla on vankka sijansa suomalaisessa sarjakuvassa. Sekopäisiä kuviksi konkretisoituvia sanaleikkejä on näytetty runsain määrin esimerkiksi jo pitkään ilmestyneissä sarjakuvissa Puutaheinää (Jyke & Rike) ja Isä Ruben (Markkula, Poutanen).

Taiteilija itse on kertonut, että hänen innoittajiaan ovat olleet erityisesti television sketsisarjat (Lapinlahden linnut, Lunta tupaan). ”Vasta viime vuosina olen alkanut lukea sarjakuvia tosissani.” Häneen on tehnyt vaikutuksen myös Laikku 5:ssa julkaistu Akseli Halosen Pulliainen, joka seikkaili 1920-luvulla. Fingerporin sekamediasoppa on saanut mausteita monesta paikasta, ja ehkä juuri siksi se on niin omaleimainen.

Suomalaisten jo hiukkasen unohtama Mustanaamio herää herttaisella tavalla taas henkiin Fingerporissa. Hän on jo aika lailla pulskistunut, mutta jatkaa reippaasti uraansa. Tosin rosvojen takaa-ajo voi keskeytyä siihen, kun lakia tarkkaan noudattavan Vaeltavan aaveen on pysähdyttävä korjaamaan Devilin kakat pussiin. Hämähäkkimies loikkii hänkin aika usein Fingerporin (huonolaastisilla) seinillä, ja näemme myös erään silmälasipäisen herrasmiessalapoliisin.

Ripillä! Paras tunnustaa.
Ripillä! Paras tunnustaa.

Rivo-Riitta on rehevä tarjoilijaneiti, jonka ronskit puheet panevat härskin rasvaisen G-pisteen muiden hahmojen viattomillekin kommenteille. ”Minä sinulle likaisen haarukan näytän.” Yksinkertaista ideaa voidaan kerrata loputtomiin niin että se melkein aina huvittaa.

Jeesus on palannut taivaista Maan päälle! Fingerporiin. Niinpä.

Päähenkilö Heimo Vesa ei tosiaankaan ole ”mies vailla ominaisuuksia”, pikemminkin päinvastoin. Hän ei ole kukaan meistä mutta on silti jokainen meistä – aikuinen Jaska Jokunen.

Strippisarjakuva perustuu toistoon ja tuttuihin hahmoíhin. Jarla osaa luontevasti viedä arkisen tilanteen yhdellä tai kahdella ruudulla aivovammaiseksi älyttömyydeksi. Sekös naurattaa! Joskus, tosin harvemmin, absurdi syntyy tavalla, jota ei osaa selittää mutta joka on vielä sitäkin hauskempi. Kimi Räikkösen lapsuus -stripin viimeinen ruutu on laittamaton.

Fingerporille ei voi toivoa muuta kuin pitkää elämää, joka johtaa varmasti seniiliyteen ja vaikeaan dementiaan. Lukijat sen sijaan saavat ”naurua ja pitkää ikää”.


Vasemmalta: Rivo-Riitta, A. Hitler, Paavi, C.G.E. Mannerheim ja Mr. Walker (”Vaeltava aave”, a.k.a. ”Mustanaamio”).
Kuvat: Copyright © Pertti Jarla

* * *

Keskustele Fingerporista Kvaakissa!

Linkkejä: