Jim Mooney on poissa

Jim Mooney oli syntynyt vuonna 1919 ja oli ollut heikossa kunnossa viime vuodet, erityisesti Anne-vaimonsa poismenon jälkeen vuonna 2005.

Jim Mooney oli mukana amerikkalaisten sarjakuvalehtien tuotannossa niiden alkuvaiheista asti. Hän aloitti vuonna 1940 Fox-yhtiölle tekemällä Batman-kopiota The Moth (Koi), jolloin hän työskenteli legendaarisessa Eisner-Iger-ryhmässä. Jim jätti ryhmän kuitenkin pian, koska tunsi, että ryhmän muut taiteilijat olivat niin paljon häntä parempia.

Seuraavaksi lyhytaikaisia pestejä olivat Fiction Housella ja Timely Comicsilla (Marvelin edeltäjä), jossa Stan Lee oli sitä mieltä, että Jim osasi piirtää hyvin söpöjä tyttöjä.

Vuodesta 1946 alkaen Mooney työskenteli DC:lle, jossa hän teki pitkään tarinoita Tommy Tomorrowista, Supersankareiden Legioonasta, Teräsmiehen/Batmanin yhteisseikkailuista, Dial ’H’ for Herosta ja erityisesti Terästytöstä.

1960-luvulla DC-sarjakuvia lukeneelle Mooney olikin ainoa ja oikea Terästytön piirtäjä. Homman hän sai yksinkertaisesti siksi, koska Terästyttö otettiin Action Comicsiin kakkossarjaksi Tommy Tomorrowin tilalle, ja yksinkertaisinta oli pitää sama piirtäjä. Action Comics oli tuohon aikaan USA:n suosituimpia sarjislehtiä, joten Mooneyn piirrosjälki tuli tutuksi hyvin monelle kahden vuosikymmenen aikana.

Spedekö se on Jim Mooneyn Tommy Tomorrowissa vuonna 1957?
Spedekö se on Jim Mooneyn Tommy Tomorrowissa vuonna 1957?

1960-luvun lopulla Mooneyn tyyli oli käynyt vanhanaikaiseksi Teräsmies-lehtien toimittajan, Mort Weisingerin mielestä. Mooney ei pyrkinyt tyylinmuutokseen, vaan soitti vanhalle pomolleen, Stan Leelle, joka tarvitsi juuri sopivasti paljon uusia taiteilijoita, koska Marvel oli laajentumassa. Mooney saikin vuosiksi töitä Hämähäkkimiehen tussaajana, ja myöhemmin teki lyijäreitäkin Hämikseen. Näistä hänen nimensä tulikin tutuksi suomalaisille lukijoille. DC:n sarjoissa nimiä ei julkistettu vielä Mooneyn aikana, mutta tyyli on tunnistettava. Suomeksi niitäkin tuli runsaasti 1960-luvulla.

1970-luvulla ennen eläkkeelle jäämistään, hän kuvitti myös hiljattain poismenneen Steve Gerberin Man-Thingiä ja Omegaa.

Eläkkeellä olleessaan Jim piirsi monia vanhoja kansiaan ja sarjakuvasivujaan uudestaan, ja kauppasi niitä faneille.

Asiantuntijat ovat koettaneet laskea pitkään, kuka oli tuotteliain sarjakuvapiirtäjä. Mooney oli yksi ehdokas Jack Kirbyn, Gil Kanen ja Curt Swanin ohella.