Lännen ehdoton laki

Mustat kovat kannet kuin lännen saarnamiehen pipliassa, tai tuomari Beanin lakikirjassa. Se on Kova länsi. Ja tämän kovempaa ei ole Pecosin kummallakaan puolella.

Matti Hagelberg: Kova länsi
(B.E.M #13)
Kustantaja: Kreegah Bundolo 2008
Paino: Vammalan Kirjapaino
ISBN 978-952-67008-0-9
Ulkoasu: mv, sid, kovakantinen, 15,3 X 23,5 cm, 108 s.
Ovh: 25 €

Suomalainen sarjakuvapiirtäjä Mikko Komu taistelee tiensä italialaisen klassisen lännensarjakuvan tekijäkaartin kärkeen. Mutta Calamity Kidin monilukuinen fanijoukko on vaativaa. Intohimoiset Calamity Kidin ihailijat tietävät lemmikkisarjastaan kaiken yksityiskohtaisen triviatiedon vuosilukuineen ja erittelevät piirtäjien tyylejä filatelistisella tarkkuudella.

Klassikko on klassikko.
Klassikko on klassikko.

Suosikkisarjiksen pienikin muuttuminen vavisuttaa tiukkapipoisimpien fanien koko maailmaa.

Hagelbergin sarjakuvaromaanissa seurataan Komun uran nousua ja laskua sarjakuvafanien, toimittajien ja kriitikoiden puheenvuorojen kautta. Puhuvat päät kommentoivat tärkeilevän itsetietoiseen tyyliin Calamity Kidin historiaa, eri jaksoja, vaiheita ja piirtäjiä.

Komun klassikkosarjan uudistamisyritykset eivät konservatiivisimpia faneja miellytä. Heidän mielestään pyhiä arvoja on häväisty ja vedetty lokaan. Isänmaalliset tunteet vaihtuvat pikavauhtia lännenhenkiseen lynkkausmielialaan. Teemat ovat tulleet kiusallisen tutuiksi näinä päivinä monista muistakin yhteyksistä.

Minkä teit, Komu!
Minkä teit, Komu!

Fragmenttien kautta syntyy viiltävän satiirinen kokonaiskuva suomalaisen sarjakuvan koko kentästä, jonka luotaamiseen Hagelberg on selvästi saanut apuja Kvaak.fi:n keskustelupalstoilta. Hagelbergin pureva Colt osuu maaliinsa, eikä säästä ketään. Opus on silti ja siksi riemastuttavan hauskaa ja piristävää luettavaa.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan sarjakuvan tuntija että huomaa Calamity Kidin alta Suomessa kovasti suositun Tex Willerin. Italialaiset sarjakuvavirtuoosit tai hikipajasenttarit (näkökulmasta riippuen) ovat tehneet aimo nivaskan muitakin lännensarjoja 1940-luvun lopulta tähän päivään saakka. Hagelberg piikittelee rivien ja ruutujen välissä toki myös muihin kovaa fanitusta

Hold your horses, men!
Hold your horses, men!

saaneisiin suuntiin.

Vaikka koko sarjakuva koostuu yksinomaan roiskivalla sivellinviivalla piirretyistä monologia suoltavista päistä ja tiukasti kuuteen tasakokoiseen ruutuun sidotusta sivutaitosta, on kokonaisuus selvästi harkittu ja toimiva. Tiukka ja kova paketti, hauskimpia pitkiin aikoihin. Vaan kuinka teosta lukee se, joka ei tunne sarjakuva-alaa lainkaan?

Keskustele Kova länsi -kirjasta Kvaakissa