Mustaa väreissä

Nemi 2
Lise Myhre

Käännös ja tekstaus: Mikko Huusko

Taitto: Harri Vaalio

Kustantaja Arktinen banaani
Painopaikka WS bookwell oy, Porvoo 2006
Sid., 149 s., 4-väri
Hinta ovh 22,90 euroa
ISBN 952-5602-39-7
© 2006 lise/distr.Iblis@nemi.no

Nemi 3
Lise Myhre

Käännös ja tekstaus: Mikko Huusko

Taitto: Harri Vaalio

Kustantaja Arktinen banaani
Painopaikka WS bookwell oy, Porvoo 2007
Sid., 144 s., 4-väri
Hinta ovh 22,90 euroa
ISBN 978-952-5602-65-4
© 2007 lise/distr.Iblis@nemi.no

Lähdetään alkeista.

Norja on hyvin samanlainen maa kuin Suomi: perushyvinvointivaltio jolla on alemmuuskompleksi, luterilainen tapakulttuuri, jossa alkoholia käytetään puhdistamisen sijasta humaltumistarkoituksiin.

Norjan tärkeimmät vientituotteet ovat öljy, valaanpyynti, lohi ja muut kalat, metallimusiikki ja Nemi.

Tervetuloa joukkoon tummaan
Tervetuloa joukkoon tummaan

Viimeksi mainittu on Lise Myhren luomus, jonka syntyhistoria ulottuu norjalaiseen Larsons Gale verden- lehteen. Myhre alkoi tehdä omaan den svarte siden, mustaa sivua.

Eli Gary Larsonin lehdestä alkanut Franquinin mustia sivuja muistuttava luomus alkoi muuntua ultragootiksi hahmoksi, Nemiksi.

Yönkajon neito näki 23.03.1999

Päähenkilönä Nemi on paitsi kaunis, julma ja hauska, myös niin gootti kuin gootti olla. Norjassa on, suomen tavoin, elävä metalli- ja goottialakulttuuri.

Mutta siinä missä goottisuus on usein synkkyyttä synkkyyden vuoksi on Nemi lähempänä alakulttuurin syvempää merkitystä: Pinta on syvyyttä, kuoleman korostaminen elämästä nauttimista.

Ja huumoria.

Valintoja...valintoja
Valintoja…valintoja

Äärimmäisenä ulkopuolisena Nemi Montoya suomii kaikkea ja kaikkia, yhteiskunnan epäkohtia, kaksinaismoralismia, ihmissuhteita, silmänpalvontaa, koulukiusaamista, mediakrapulaa, molempia sukupuolia sitä tärkeintä eli itseään unohtamatta. Harva huumorisarjakuvana pidetty uskaltaa ottaa askeleen olla olematta hauska, näyttää millaista on kun klovni itkee.

Kaikki kätkettynä metalli-, Tolkien, Star Wars-ja popkulttuuriviitteiden ja ikiteini-elämäntavan alle.

Ja kuten parhaissa sarjakuvissa, uhkapeli kannattaa.

Huumori saa lisäpontta kun kaikki ei olekaan hahhah-hauskaa joka kerta.

Sillä kuin varkain hahmo elää ja kehittyy, muotoutuu aidoksi kaikessa epätodennäköisyydessään ja ennen muuta siinä miten Nemi on sisäisesti epälooginen:

Nemi on rankasti bilettävä feministi, joka hyppii sängystä sänkyyn, satujen fantasiaan uskova kyynikko, kauhufani joka ei katso uutisia koska ne ahdistavat, kulutushysteriaa kritisoiva materialisti ja empaattisen vastuullinen anarkisti.

Eri planeetoilta? Kokeillaan galakseja...
Eri planeetoilta? Kokeillaan galakseja…

Voimavara on samalla myös monelle Nemin suurin puute: näennäisesti viihdesarjakuvaksi luokiteltavassa ei monesta tule ollakaan syvällisempää sisältöä. Onneksi sarjan voi lukea myös pinnallisesti kuin sarjan blondit.

Nemin ja tekijänsä samankaltaisuuksia on myös ylitulkittu moneen otteeseen, vaikka hahmo on selkeästi mielikuvituksen luomus, se cool ja rento paras kaveri. Sukupuolestasi riippumatta, hyvissä puolissaan ja paheissaan: Nemi on se nainen josta äitisi varoitti.

Arktisen banaanin kovakantisten albumien sarja kasaa kronologisesti Nemit, kakkonen syksystä 2000 syksyyn 2001 ja kolmonen syksystä 2001 kesään 2002, mutta siinä missä ensimmäinen oli mustavalkoinen ovat kaksi jälkimmäistä värillisiä. Syy ei yllättävää kyllä ole kilpailu Egmontin Nemialbumisarjan kanssa. Vaan painotekninen.

Norjasta lähetettyjen värillisten filmien takaisin lähettäminen tai muunto painojäljeltään yhtä korkeatasoiseksi mv:ksi olisi ollut yhtä kallista.

Kuluttajan voitto.

Painoasusta ei valittamista juuri löydy, joskin juuri siinä ettei laadusta säästellä osa kohdeyleisöstä menetetään egmontin pehmytkantiselle ei-kronologiselle sarjalle.

Nämä ovat niitä joihin joko säästetään tai ne saadaan lahjaksi.

Ero Egmontin julkaisuihin on paperin ja kovien kansien lisäksi käännös, jossa ajoittain on kilpailijansa tavoin toivomisen varaa haasteista huolimatta.

På Norsk också
På Norsk också

Ero ensimmäiseen kovakantiseen Nemiin on iso ja Nemi 2n kohdalla kommenttiraidat ja osa taitosta hakee jalkojaan, mutta kuten itse sarjakin, se petraa koko ajan.

Kolmosalbumissa on kommentteja ja haastatteluosuuksia enemmän mutta se myös tuntuu kakkosta jämäkämmältä, vaikka kakkosessa on paitsi enemmän sivuja myös Alice Cooper.

Myhren ääni kasvaa ja kehittyy koko ajan ja vaikka moni valittaakin että uusimmissa kokoamattomissa Nemi-stripeissä on toistoa ja palopuheita enemmän kuin ennen, puhumattakaan kuinka moni pelkää Lisen äitiyden vievän sen terävän särmän minkä tavallisesti sanottaisiin nostavan sarjan ylemmäs.

Mutta Nemiä ei nosteta.

Nemi on mikä on. Jos et pidä kyseenalaistamisesta, metallista, öistä, fantasiasta, seksistä, välitä eläimistä ja ihmisistä ja vihaa tyhmyyttä, elä elämää täysillä ja omilla ehdoillasi… se on sinun ongelmasi. Ei voi auttaa.

Runoutta by Lise Skannausta by Curtvile
Runoutta by Lise Skannausta by Curtvile

Meille muille tarjolla on asennetta ja nautinto huomata muidenkin näkevän ohi ympäröivän maailman onttouttaan kolisevan, laumasieluisen ja pikkumaisen muiden pokkuroinnin.

Yö saapuu jo ja elät vain kerran.

Pukeudu mustiisi, humallu Nemistä, herää jostain huomenna.

Ole kerrankin villi.

Keskustelua Nemistä Kvaakissa