Akun toilailut vuonna 1958

Vuonna 1958 Pirkko Mannolasta tuli Miss Suomi, leikittiin Niilo Tarvajärven Laatikkoleikkiä, Elvis meni armeijaan ja hulavanne hurmasi ihmiset. Muistatko tämän?
Jos et, niin ei hätää, en minäkään, mutta jos taas muistit, niin tervetuloa nostalgisoimaan!

Aku Ankka: Parhaat palat 1958
Eri tekijöitä
Toimitus: Riku Perälä
Ulkoasun suunnittelu ja esipuhesivujen taitto: Raimo Hyvönen
Suomennokset: Aku Ankan toimitus
Lankasid. s. 161 värillinen
ISBN: 978-951-32-2309-0
Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2007
© DISNEY

Kirjan kaikki 15 tarinaa on tietenkin vuodelta 1958 ja tekijöinä onkin sen ajan parhaimpia Ankka- piirtäjiä mm. Carl Barks, Tony Strobl ja Paul Murry.

Rahasäiliön ensiesiintyminen
Rahasäiliön ensiesiintyminen

Kirjan ensimmäinen tarina on Carl Barksin Roope-sedän uusi rahasäiliö (AA 4/1958), ison lootan rakentaminen kuvaa ajatuksia tulevaisuudesta, kaiketi sellaisiakin joku joskus voisi rakentaa.

Samaa tulevaisuuteen katsomista on Tony Stroblin nimettömäksi jääneessä tarinassa (AA 20/1958), missä Akun rakentama Nappi-robotti kaitsee siskonpoikia, mutta veljekset eivät pitäneetkään komentelevasta robotista, vaan säätivät Nupin uuteen uskoon ja loppujenlopuksi Nappi toimikin paremmin mäkiautona, kuin robottina. Kenties tässä on haistettavissa protestointia kehittyvää teknologiaa vastaan.

Roope Ankan ensiesiintyminen
Roope Ankan ensiesiintyminen

Kirjassa on myös Carl Barksin aina yhtä hauskat Aku Ankka savulentäjänä (AA 12/1958), Aku Ankka: Peloton ja nuhteeton (AA 19/1958), Hankalat lemmikit (AA 21/1958) ja klassikkojen klassikko Joulu Karhuvuorella (AA 23-24/1958), jossa Roope-setä tekee ensiesiintymisensä. Yksiä hauskimpia ja muistettavimpia Barks- tarinoita. Vielä yhtenä tarinana voidaan mainita kenties kaikkien aikojen parhaimmin nimetty tarina: Aku ankka sepittää hikihatussa mainosrunoa.

Laadukkaasti toteutettu kirja kovia kansia ja hyvää materiaalia myöten on hyvä lahjaidea viisikymppiselle. Välttämättä 2000- luvun lukijat eivät ole tottuneet vanhempaan ja jäykempään tyyliin, mutta silti suositeltavissa kaikille 2000- luvun ankisteillekin.