Piirustuskia Uudeltamaalta

”Kirjan nimi kertoo luomisen tuskasta mutta myös työn valmistumisen riemusta, sillä piirroksen aihe kypsyy joskus pitkänkin taustatyön kuluessa oivallukseksi ja edelleen valmiiksi pilapiirrokseksi.” Keski-Uusimaan päätoimittaja Pentti Kiiski teoksen esipuheessa.

(c) Markku Haapaniemi 2007
(c) Markku Haapaniemi 2007

Markku ”Make” Haapaniemi: Piirustuskia
Kustantaja: Suomen Lehtiyhtymä
Painopaikka: Kirjapaino Uusimaa, Porvoo, 2007
Ulkoasu: 29,5 cm x 21 cm (lähes A4), 112 sivua, mustavalkoinen, nidottu
Ovh 15 euroa
ISBN 978-952-92-2931-4
Myyntipaikat Keski-Uusimaan toimitus Tuusulassa; Aamuposti Hyvinkäällä; Viikkouutiset Järvenpäässä ja Mäntsälässä; kirjakauppa Kirjapino Keravalla sekä postitse tekijältä, jolloin hinta postikuluineen 20 euroa, sähköposti
markku.haapaniemi (ät) pp.inet.fi

Graafikko Markku Haapaniemi (s. 1959) piirtää 2-3 pilakuvaa viikossa sanomalehti Keski-Uusimaahan ja yhden Mäntsälän Viikkouutisiin. Make-nimimerkin takaa hän on tuottanut pilakuvia jo vuodesta 1985. Piirustuskia on Haapaniemen ensimmäinen julkaisu ja osa Keski-Uusimaan 90-vuotisjuhlavuotta.

(c) Markku Haapaniemi 2007
(c) Markku Haapaniemi 2007

Piirustuskia-kirjaan on valittu 107 helmeä vuosilta 2003-2006. Noin viidesosassa pilakuvista vilahtelevat uutiset levikkialueelta eli Tuusulasta, Järvenpäästä ja Keravalta. Muissa kuvissa näkyvät yleissuomalaiset aiheet, kuten reservin uudet ”sotilasarvot”, koulukkaiden univelat ja salarakkaat. Ulkomaanuutisille ei ole sijaa, sillä vaikka Keski-Uusimaasta toki ulkomaansivut löytyvät, se on ensisijaisesti paikallislehti.

(c) Markku Haapaniemi 2007
(c) Markku Haapaniemi 2007

Haapaniemen pilakuvat ovat ennen kaikkea humoristisia. Monesti hän leikittelee uutisotsikoiden kielellä – vai mitä Sinulle tulee mieleen jättiputkista? Piirroksessaan Haapaniemi esittää tyystin toisenlaisen tai silkan arkitodellisen näkökulman valitsemaansa uutisotsikkoon. Puoluepolitiikasta hän ei paljon piirrä, joten oivallukset aukeavat heillekin, jotka eivät päivänpolitiikkaa seuraa tai eivät muuten siitä piittaa. Kuvat eivät saarnaa eivätkä ilkeile, mutta yhtä lailla niistä puuttuu viiltävä kritiikki vallanpitäjiä kohtaan.

Melkein joka pilakuvan ylänurkasta löytyy uutisleike, joten vain harva kuva kaipaa alapuolelleen piirroksen asiayhteyden selittävää tekstiä. Esimerkiksi Kari Suomalaisen pilakuvakirjoihin myöhemmin lisätyt selitykset sopivat, koska Suomalainen ei juurikaan liimannut lehtileikkeitä piirrostensa tueksi. Piirustuskia-kirjassa joka kolmas pilakuva sisältää otsikkoleikkeen ja kuvan alla lyhyen taustoittavan tekstin. Kun piirroksetkin ovat helposti tulkittavia, avataan näiden pilakuvien aiheet siis triplasti, mikä tukahduttaa oivaltamisen iloa. Silti minulle jäi epäselväksi, mitä ne mainitut KUUMA-kunnat oikein ovat ja mitä ne tekevät.

(c) Markku Haapaniemi 2007
(c) Markku Haapaniemi 2007

Piirustuskia-teoksen paperi ja painojälki ovat laadukkaat, se on oman talon tuote (Lehtiyhtymä kustantaa Keski-Uusimaata). Kullekin pilakuvalle suodaan oma sivunsa. Haapaniemen piirros- ja tekstausjälki on selkeää ja huolellista. Tekijä satsaa ilmeisiin eikä tyydy viivaan tai pariin. Karikatyyrit julkisuuden henkilöistä tunnistaa piirroksesta ja asiayhteydestä, mutta varmuuden vuoksi niissä on nimilaput.

Julkkiksia kiinnostavampia ovat tavalliset ihmiset, jotka Haapaniemi on piirtänyt persoonallisiksi. Jos tavishahmoilla olisi nimet ja he jatkaisivat eloaan pilakuvasta toiseen, heihin varmasti kiintyisi. Nyt he jäävät, ei sentään puhuviksi päiksi, vaan puhuviksi hahmoiksi. – Liekö Suomalaisen jälkeen kukaan muu pilapiirtäjä luonut omaa ”rysänperäläisten” henkilögalleriaansa?

Kannessa piirtäjä pureskelee kynsiään ja hänen ajatuskuplassaan lukee EI SIGNAALIA. Älkää uskoko kantta! Pilakuvat ovat freesejä eikä niistä todellakaan haista deadlinen vuoksi pusertamisen hikistä jälkeä. Signaali on vahva, ja niinpä myös kansikuva käy hyvästä huumorista.

Keskustele Kvaakissa tästä kirjasta ja pilapiirtäjistä.