Dave Stevens (1955-2008)

Sarjakuvataiteilija Dave Stevens (29.7.1955-10.3.2008) on poissa. Hän kuoli leukemiaan 52-vuotiaana. Hänen tunnetuin sarjakuvansa oli The Rocketeer, jota julkaistiin Suomessa Mustanaamio-lehdessä.

Stevens voitti ensimmäisenä sarjakuva-alan tulokaspalkinnon Russ Manning Awardin vuonna 1982. Palkinto meni oikealle miehelle, sillä hän aloitti uransa tussaamalla Russ Manningin Tarzan- ja Star Wars -strippejä. Russ Manning Awardin ovat saaneet myöhemmin mm. Scott McCloud ja Jeff Smith.

Comicolle Dave Stevens teki kansia Jonny Quest -sarjakuvalehteen. Hanna-Barberan animaatiostudiolla hän teki storyboardeja ja luonnoksia sarjoihin Super Friends ja Godzilla.

Stevens oli selvästikin ihastunut vanhaan americanaan, ja tuo harrastus puhkesi kukkaan The Rocketeer-sarjakuvassa. Se sisälsi lukuisia nostalgisia viitteitä vanhoihin pulp-sankareihin (The Shadow, Doc Savage). Rocketeerin (Cliff Secord) tyttöystävä Betty oli puolestaan aivan kuin ilmetty pin up -tyttö Bettie Page menneiltä vuosilta. The Rocketeer-sarjakuvalehteä ilmestyi kuitenkin vain kolme numeroa, mutta jokainen ruutu oli täydellisyyteen asti työstetty.

Disney osti The Rocketeerin elokuvaoikeudet, ja sarjakuvan hengen hyvin tavoittanut filmi ilmestyi valkokankaille vuonna 1991. Elokuva (pääosassa Bill Campbell) oli kohtuullinen menestys mutta jäi armotta Indiana Jonesin varjoon.

Stevensin sarjakuvatuotanto oli vähäinen mutta merkittävä. Hän teki myös kansikuvia ja pinup-piirroksia.

Dave Stevens -keskustelu Kvaakissa

Linkkejä:
The Authorized Dave Stevens Web Site
Comic Book Artist Magazine #15 – Dave Stevens Interview
In Memorium: Dave Stevens