Maanpäällinen helvetti

Vuonna 2504 maapallo on raunioina apokalyptisen sodan jäljiltä. Ihmiset ovat menettäneet asemansa hallitsevana lajina ihmisten ja eläinten hybrideille, petolaisille, jotka kehitettiin taistelemaan ihmisten puolesta. Ihmisillä on kuitenkin vielä yksi mahdollisuus pelastua: ennustusten mukaan Pyhä Äiti synnyttää messiaan, joka voi vapauttaa ihmiskunnan petojen ikeestä.

War Angels osa 1

Tarina/Piirrostaide: Jae-Hwan Kim
Toimitus/Suomennos: Janne Suominen
Kustantaja: Egmont Kustannus Oy Ab
Alkuteoksen kustantaja: TOKYOPOP Inc.
Painopaikka: Norhaven, Tanska, 2008
ISBN: 978-952-469-898-6
Nidottu, pehmyt kantinen, mustavalkoinen, 19 x 13 cm, 192 s.
Ovh. 6,70 €, saatavana lehtipisteistä

Warcraft: Auringon kaivo –trilogiasta tuttu korealainen kuvittaja Jae-Hwan Kim on palannut suomalaisten markettien hyllyille War Angels –sarjan ensimmäisen osan myötä. Tällä kertaa Kim on huolehtinut kuvituksen lisäksi myös tarinasta. War Angels on julkaistu Suomessa todella tuoreeltaan, sillä toinen osa ilmestyy Amerikan markkinoille vasta ensi kesänä. TOKYPOPin nettisivujen perusteella tarinaan on luvassa vielä kolmas osakin.

Sujuvaa toimintaa kulahtaneella idealla

War Angelissa on kaikkea mitä toimintapätkältä voi odottaa: hyvin varusteltuja pimuja vähissä vaatteissa, taisteluita, irtoraajoja, verta ja huvittavaa dialogia. Kuten tarinan alkuasetelmasta voi jo päätellä, tässä teoksessa suksitaan tutuilla laduilla. Ensimmäisenä mieleen tulevat klassikkoleffat Matrix ja Terminaattori. Viime aikoina ilmestyneistä sarjakuvista ainakin Brendon ja Dampyr ovat liikkuneet hyvin vastaavissa teemoissa. Ihminen on taas leikkinyt jumalaa ja nyt kaikki joutuvat kärsimään tekojen seurauksista. Jälleen kerran paha teknologia on vienyt ihmisen paikkoihin, joista olisi pitänyt pysyä poissa. Ainoastaan puhdas usko voi ihmisen enää pelastaa. Toimintaleffoissahan on aina ollut paatosta milloin minkäkin asian puolesta, joten silläkin saralla War Angels pitää kunniakkaasti perinteitä yllä. Myös sankareiden keskinäinen kemia on kuin suoraan toimintaleffojen klisee-oppaasta. Vastaavaa on nähty muun muassa Likaisessa Harryssa, Tappavassa aseessa, The Rockissa, Kourallisessa dynamiittia, jne. Oikeastaan lista on loputon.

Tarina on siis perus toimintascifiä ilman sen suurempia oivalluksia. Kerronnallisesti tarinan heikoin kohta löytyy loppupuolen takautumasta, jonka tarkoituksena on kertoa lukijalle, miten maailma on ajautunut niin kurjaan tilaan. Kohtauksessa tarinan suurin pahis kertaa maailmanhistoriaa yhdelle sankarille, joka on täysin perillä asioiden kulusta. Lukija voi jäädä ihmettelemään monologin tarpeellisuutta hahmojen kannalta. Sinällään on hyvä, että lukija saa tietoonsa tarinan taustoja, mutta olisi ne voinut tuoda ilmi hienovaraisemminkin.

Kuvat näyttävät erittäin komeilta ja todennäköisesti juuri se houkutteleekin tarttumaan teokseen. Kuvitus on selvästi aasialaista alkuperää, mutta kuvakerronnan elementit ovat vastaavia kuin länsimaisissa tekeleissä. Silmiin pisti ainoastaan yksi erikoisuus. Henkilöiden kiihtyessä heidän kasvonsa, ja toisinaan myös vartalonsa, muuttuu karrikoidummaksi ja ilveilevämmäksi. Tällaista kuvitustyylin muutosta en muista kohdanneeni länsisarjakuvan puolella, mutta Aasiassa se taitaa olla yleisempää. Mitään lisäarvoa se ei sinällään teokseen tuo, pistää vain hiukan silmään, mutta ehkä aasialaisesta sarjakuvasta enemmän tietävät ovat asiasta eri mieltä.

Houkutteleva paketti

Albumin ulkoasu on tyylikkään näköinen ja painojälki ensiluokkaista. Pikselöitymistä eivät ainakaan minun silmäni havainneet. Ainoa moite tulee ylälaidan leikkaamisesta. Välillä puhekuplien tekstit ovat kiinni sivun yläreunassa, jolloin tulee tunne, että ruudut eivät ole mahtuneet kokonaan sivulle. Jostain syystä tekstiä on helpompi lukea, kun sen ja sivun yläreunan välillä on muutaman millin rako.

Toimintaviihdettä

Selvästikin tarina on suunnattu nuorille toimintaviihteen ystäville ja siinä kohderyhmässä se varmaan toimii oikein mukavasti. Hieman vanhemmat lukijat ovat saattaneet lukea/nähdä vastaavia tarinoita jo sen verran monta, ettei sarjakuva enää anna uusia elämyksiä. Takakannesta löytyvä 16-vuoden ikäraja on hyvä merkki vanhemmille, ettei sarjakuvaa ole tarkoitettu ihan pienemmille lukijoille. War Angels paikkaa hyvin harventuneiden supersankarijulkaisujen jättämää aukkoa.

Keskustelua Kvaakissa War Angels -sarjasta.