Mattipekka teki onnellisen kirjan

Naisen kanssa -kokoelmilla sarjakuvakustantamisessa vauhtiin päässyt Kustannusosakeyhtiö Nemo toi markkinoille suomalaisen miesparin arjesta kertovan lahjakirjan. Tänään juhlittu julkistus oli samalla espoolaisen heteron paluu sarjakuvatonteille.

Sarjakuvadiggarit panivat Nakin ja Tapin merkille jo kesällä IS:n kuukauden kotimaisena strippinä. Harvempi sen sijaan tietää, että Nakki ja Tappi on Mattipekka Ratian (s.1966) toinen albumi. Ensimmäinen, Dekatanssi (Tammi 1988) käsitteli sekin ihmissuhteita, nyt tyylilajina on draaman sijasta huumori.

Ratia kertoi itsekin yllättyneensä siitä, miten onnellisen ja romanttisen sarjan hän tuli luoneeksi. Tapahtumien keskiössä on arkinen rakkaus. Tässä mielessä rohkeasti ja rajoja rikkova sarjakuva poikkeaa vallalle päässeestä seksinhuuruisesta homoelämän kuvauksesta. “Königin kaltaiseen revittelyyn minulla ei olisi rahkeitakaan, hän varmasti tuntee sen puolen paremmin.”, kuittasi Ratia rajanvetonsa. Konsulttina tekovaiheessa oli rekisteröidyssä parisuhteessa elävä Ratian ystävä Mikko Hartikainen.

Yksi tekijän tavoitteista oli luoda homosarjakuva jota heterotkin voivat huoletta lukea. Kaikesta päätellen Mattipekka Ratia onnistui tavoitteessaan hyvin.

Lisätiedot: Nakin ja Tapin kotisivu