Suomen Puolustajien itsenäisyyspäiväjuhlat

MKKPictures 8 (2/2007)

Suomen Puolustajien Liittouma
Itsenäisyyspäivän spesiaali 2007
Tekijät: Jouni Ahola, Curtvile, Hege, Esa Holopainen, Olli Hämäläinen, Jho, Sauli Jokinen, Hannu Kesola, Samuli Lahtinen, Veli Loponen, M.J. Mäkinen, Anssi Rauhala, Juho Sihvonen, AnttiV, Marko Vesterberg, Vesa Vitikainen
Kustantaja: MKKEntertainment
Painopaikka: Domus Print, 2007
Liimanid. 90 s. A5, mv, värikannet
Hinta 10 €
ISSN 1795-9691

Hurjalla tahdilla ja kiitettävällä innokkuudella pienlehtiä tehtaileva MKKEntertainment iski joulukuussa pöytään toistaiseksi paksuimman julkaisunsa. Suomen Puolustajien Liittouman itsenäisyyspäivä-spesiaali pitää sisällään 90 sivua kotimaista supersankarisarjakuvaa. Tekijöiden kirjo ulottuu sarjakuvan ammattilaisista vasta uraansa aloitteleviin tekijöihin.

Edellinen SPL-julkaisu (Suomen Puolustajien Liittouma 2/07) sisälsi pitkän, yli 30-sivuisen tarinan ”Punakoneiden päivä”, joka massiivisuudessaan sortui yliyrittämiseen. Itsenäisyyspäivän jötkäle sen sijaan koostuu lukuisista lyhyistä, maksimissaan n. 10-sivuisista jutuista. Ehkä siitä syystä meininki tuntuu ”rennommalta”. Kaikki tarinat eivät tietystikään ole napakymppejä, mutta kokonaisuus on yllättävän viihdyttävä – mikä supersankarijulkaisulle hyväksi katsotaan.

Hämäläinen & AnttiV
Hämäläinen & AnttiV

Omasta mielestäni albumin paras esitys on Curtvilen ja Anssi Rauhalan ”Isänmaa”, joka on kahden kokeneen tekijän tyylipuhdas ja liikuttava lyhäri Lumiukkomiehen pojasta. Esiin on syytä nostaa myös Olli Hämäläisen ja AnttiV:n ”Hirviöitä”, kuvituksellaan edukseen erottuva vampyyritarina. Hupaisa on myös Esa Holopaisen Ozuma Fin Laden, joka tosin eroaa niin paljon muusta materiaalista, että sopii mukaan lähinnä loppukevennyksenä.

Ilmiselviä täytesivujakin on mukaan päässyt. Ilmeisin niistä on ”humoristinen” iltapäivälehden lööppisivu, mutta myös sarjakuvan puolella täytettä on. Ja toki monissa olemassaololtaan perustelluissakin tarinoissa on haparointia niin piirroksen kuin tekstinkin kohdalla. Sen ymmärtää – monet tekijöistä vasta harjoittelevat sarjakuvien tekemistä. Hahmojen esittelysivut eivät itseäni jaksa kiinnostaa, mutta nekin kuuluvat genreen, joten mikäs siinä.

Curtvile & Rauhala
Curtvile & Rauhala

Puutteistaan huolimatta MKK-tiimin lehdet kehittyvät jatkuvasti. Jos ette usko, kaivakaapa hyllystä esiin vuoden 2005 MKKPicturesit. Ero niiden ja uuden spesiaalin välillä on huima. Osansa tason nousussa on tietysti koko ajan kasvavalla tekijöiden määrällä. Joka tapauksessa: jos lehtien taso jatkaa nousemistaan yhtä kovalla vauhdilla kuin tähän mennessä, on meillä kolmen vuoden päästä käsissämme oikeasti hyvää suomalaista supersankarisarjakuvaa, joita arvostellessa ei tarvitse liikaa katsoa puutteita läpi sinivalkoisten sormien.

Keskustelua MKKEntertainmentin lehdistä

Arvostelu: Suomen Puolustajien Liittouma 2/2007

Arvostelu: MKKPictures 1/2007

SPL-karkkeja saa festareilta
SPL-karkkeja saa festareilta

Arvostelu: Suomen Puolustajien Liittouma 1/2007

Arvostelu: MKKPictures 4/2006

Arvostelu: MKKPictures 1/2006

Arvostelu: MKKPictures 2/2005

Arvostelu: MKKPictures 1/2005

MKKEntertainmentin kotisivu:
http://www.mkkentertainment.com