Kiroileva siili heräsi talvihorroksestaan

Helsinkiläisen, Pohjanmaan Jalasjärveltä kotoisin olevan Milla Paloniemen (s. 1983) ensimmäinen Kiroileva siili -albumi kiposi useaan otteeseen Suomen myydyimpien kirjojen listalle vuonna 2007 ja voitti Kemin sarjakuvapäivien Lempi-palkinnon. Image-lehti valitsi Paloniemen vuoden 2007 sankarittareksi.

Paloniemi on graafinen suunnittelija ja tekee työkseen sarjakuvia ja kuvitustöitä. Paloniemeltä on ilmestynyt hiljattain myös kissa ja koira -sarjakuva-albumi Tassutellen.

Kiroilevaan siiliin pääsee tekemään tuttavuutta alkaneella kiertueella, johon kuuluu signeeraustilaisuuksia ja haastatteluja ympäri maan. Kiroileva siili ihastuttaa myös näyttelyissä, joissa on esillä maalauksia, patsaita ja grafiikkaa.

Kiroileva siili 2
Kirjoittanut ja piirtänyt Milla Paloniemi
Ulkoasu ja taitto Milla Paloniemi
Kustantaja Kustannusosakeyhtiö Sammakko
Painopaikka Otavan kirjapaino, Keuruu 2008
Sid., kovak., 13,6 X 22,0 cm, 80 s.
ISBN 978-952-483-080-5
Hinta 15 euroa

Kiroilevan siilin kakkososa vaikuttaa olevan yhtä suosittu kuin edellinenkin, kertovat tiedot kentältä. Kauppa käy edelleenkin. KS2 on kaunokirjallisuuden tämänhetkinen ykkösmyyntiartikkeli, kuten ykkösosa vuosi sitten.

Mutta onko taso sama? Itse asiassa on, ja vielä parempikin. Uutuudenviehätys on vain jo menneen talven lumia. Vaikkei siili sillai naurata hirveästi, niin hymyilyttää kummasti. Yhtä aikaa häijy ja symppis siilihän on oiva varaventtiili omalle angstille.

Kaikki sarjat ovat viime vuodelta, signeerauksista päätellen. Ja samalla Milla on piirtänyt ajankohtaisia tapahtumia päiväkirjamaiseen blogiinsa ahkerasti. Ja alkuvuodesta ainakin häntä vietiin haastattelusta toiseen. Miten hän ehtii ja jaksaa? Toivottavasti Millalle ei iske burnoutia.

Heijastuuko Kiroilevan siilin suosio kirjan ensimmäisissä stripeissä? Siili kohtaa fanejaan jotka ovat oppineet kiroilemaan. Mutta oppivatko lapsilukijat siilistä kiroilemaan? Vanhemmat päättäkööt.

Välillä siili rakastuu, mutta ryppy tulee kun rakas söi tämän madon. Tai siis ”maron”, pohjanmaata uhoilevaan tyyliin edelleen puhutaan. Vastapainona sitten neuvoja antaa viisas city-siili, jota muuten tässä osassa nähdään aivan liian vähän. Äitikin pääsee poikaansa ojentamaan..

Siili joutuu myös tilapäisesti ihmisten asuntoon lemmikkisiilien seuraksi. Sopeutuminen ei onnistu, juoksupyörä symboloi tietysti oravanpyöräksi kutsuttua metaforaa elintason ja stressin suhteesta.

En olisi halunnut mainita K:lla alkavaa kissaeläintä enää KS:n yhteydessä. Pitkäkorvasiili Antti on joka tapauksessa pirtsakka, söpskä ja ärsyttävä. Karvisen Nekku ei sentään laula Hard Rock Hallelujaa eikä piere. Bongailkoot muita yhtymäkohtia lukijat. Niitä löytyy, mutku niistä piti päästä eroon. City-siilin osuus on jäänyt aika vähiin. Minusta hahmo on varsin cool.

Painoasussa ei ole valittamista. Koko on sama ensimmäisen Siilin myöhempien painosten kanssa (ensimmäinen painos on ensimmäisessä osassa sentin matalampi). Ulkoasu on yhtenäinen.

Tekijä on yleisön tavattavissa seuraavasti lähitulevaisuudessa:

22.2. klo 17-19 Vaasan Suomalainen kirjakauppa (signeerausta)
23.2. klo 12-14 Seinäjoen Suomalainen kirjakauppa (signeerausta)
15.-16.3 Lahden kirjamessut
12.-13.4. Jyväskylän kirjamessut
19.-20.4. Tampere kuplii -sarjakuvatapahtuma
6.5. Kirjan ja ruusun päivä, Helsinki.
13.5. Kirjan ja ruusun päivä, Vaasan Suomalainen kirjakauppa.
6.-8.6. Kemin sarjakuvapäivät

Kiroileva siili, osa 1 arvosteltu Kvaakissa (lisää linkkejä)
Keskustele Kiroilevasta siilistä Kvaakissa
kiroilevasiili.fi
Sarjakuvablogi En vaan osaa!