Taiteilija Jorma Uotinen valitsee Sarjakuva-Finlandian voittajan

Suomalainen sarjakuva elää kukoistusaikaansa. Vuonna 2007 julkaistiin noin 70 kotimaisin voimin toteutettua sarjakuva-albumia, mikä tarkoittaa 50 prosentin lisäystä aikaisempaan vuoteen verrattuna.

Tätä runsautta julkituomaan ja suomalaisen sarjakuvan arvostusta nostamaan päättivät Tampere Kuplii ry ja Luova Tampere –ohjelma syksyllä 2007 perustaa Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon. Palkinto myönnetään ensimmäisen kerran sunnuntaina 20. huhtikuuta 2008 Tampere Kuplii –sarjakuvafestivaalin yhteydessä. Vuoden 2007 Sarjakuva-Finlandia-palkinnon saajan valitsee taiteilija Jorma Uotinen.

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on yhteistyössä Tampereen kaupungin Luova Tampere –ohjelman kanssa asetettu 5 000 euron suuruiseksi.

Ehdokkaaksi asetettiin yhteensä 50 vuonna 2007 julkaistua sarjakuva-albumia, joiden tiedot löytyvät Sarjakuva-Finlandian www-sivuilta (http://www.sarjakuvafinlandia.fi/teokset.html). Mukana on tunnettuja tekijöitä Tove Janssonista Jubaan ja erityyppisiä albumeita sanomalehtisarjakuvakokoelmista sarjakuvan muodoin toteutettuihin tietokirjoihin.

Tampere Kuplii ry:n asettama nelihenkinen valintalautakunta luki läpi kaikki lähes 4.000 sivua ja totesi laadun korkeaksi ja valinnan vaikeaksi. Lautakunta valitsi ilmoitettujen sarjakuva-albumien joukosta kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi.

Vuoden 2008 valintalautakunnan jäsenet:

  • Antti Grönlund
  • Kyösti Koskela
  • Elina Kuusinen
  • Kristiina Kolehmainen

Kymmenen ehdokasta

Tapani Bagge – Samson: Kekkonen vasta-alkaville ja edistyville (Kustannus Jalava)

Juba: Viivi ja Wagner Juhlakirja (Arktinen Banaani)

Pauli Kallio – Kati Kovács: Väritetyt unet (Arktinen Banaani)

Mikko Ketola – Anssi Rauhala: Bosporin helmi (Minerva Kustannus Oy)

Anne Muhonen: Ada 4 – Kaikki menee hyvin (Kustannusliike Robustos)

Tommi Musturi: Toinen Toivon kirja (LIKE)

Milla Paloniemi: Kiroileva Siili (Kustannusosakeyhtiö Sammakko)

Johanna Sinisalo – Ilkka Ruokola: Muumimamman vaarallinen nuoruus (Egmont Kustannus)

Tiitu Takalo: Kehä (Suuri Kurpitsa)

Petteri Tikkanen: Kanerva ja yks juttu (LIKE)