Steve Gerber kuoli

Legendaarinen sarjakuvakirjoittaja Steve Gerber, 60, kuoli sairaalassa Las Vegasissa 10. helmikuuta 2008 keuhkofibroosin aiheuttamiin komplikaatioihin.

Marvel Comicsin julkaisema Howard the Duck oli Gerberin parhaiten tunnettu työ, mutta ei suinkaan ainoa. Shanna the She-Devil ja Omega the Unknown olivat vähemmän tunnettuja oman lehtensä saaneita hahmoja, ja tälläkin vuosituhannella comebackin tehneitä. Gerber oli erikoistunut hahmoihin, joista useimmat muut kirjoittajat eivät tuntuneet olevan kiinnostuneita 70-luvulla, kuten Puolustajat (The Defenders) ja Otus (Man-Thing), vaikka nämä eivät olleetkaan Gerberin omia luomuksia. Howard-Ankka tuli mukaan alunperin jälkimmäisen seikkailuun.

Moukantappaja
Moukantappaja

Suomalaiset Hämähäkkimiestä pidempään lukeneet muistavat Gerberin luomuksista ikuisesti Moukantappajan (Foolkiller).

Mainitut sarjakuvat edustavat Gerberin omalaatuista huumoria yhdistettynä Marvelin supersankareiden maailmaan. Yhdistelmä ei ollut kaikkien mieleen, mutta fanejakin miehelle riitti ja riittää edelleenkin.

Gerber oli syvällä sarjakuvien maailmassa jo varhaisessa teini-iässä, perustettuaan erään varhaisimmista sarjakuvafanzineista, Headlinen. Tämän johdosta toinen fanzine-kirjoittaja, nyt Marvelin päätoimittajaksi noussut Roy Thomas pyysi Gerberiä vuonna 1972 kirjoittamaan Marvelille. Ensimmäiset Gerberin työt olivat Daredevil ja Prinssi Namor. Sen jälkeen hän osallistui erityisesti kauhusarjojen kirjoittamiseen. Ja KISS-yhtyeen ensimmäinen sarjakuvajulkaisu oli tarinaltaan Steve Gerberin käsialaa.

Howard the Duck
Howard the Duck

Vuonna 1979 Gerber vaihtoi Marvelin kilpailijalle DC Comicsille, ja samaan aikaan hän teki tarinoita myös pienemmille kustantajille. Syy vaihtoon oli kemioiden yhteensopimattomuus uuden päätoimittajan Jim Shooterin kanssa, ja ehkä myös se, ettei Gerberiä valittu päätoimittajaksi. Myös Howard the Duckin kontrollista oli lähellä syntyä oikeusjuttu, mutta riita sovittiin Gerberin ja Marvelin kesken. Shooterinkin aikana Marvel julkaisi Gerberin itse omistamia sarjoja, kuten Void Indigo.

Disney-yhtiö taas uhkasi Marvelia oikeusjutulla, Howardin muka muistuttaessa Aku Ankkaa. Siksi Howardille lisättiin housut myöhemmissä sarjakuvissa, jotka eivät enää olleet tosin Gerberin kirjoittamia. Eikä Howard-elokuvan hahmo ollut ulkomuodoltaan enää alkuperäistä lähelläkään.

Uran myöhemmissä vaiheissa Gerber osallistui tv-animaatioiden tekoon. Mm. Transformersin ja G.I. Joen. Animaatiohahmoista Thundarr-barbaari oli Gerberin oma luomus.

Steve Gerber
Steve Gerber

Vuosien varrella Gerber ehti olemaan mukana kymmenissä projekteissa. Marvel-sarjakuvista hänet kuitenkin parhaiten muistetaan. Vielä vuonna 2002 Gerber palasi Marvelille kirjoittamaan Howardia, minisarjan verran. Parhaat vuodet olivat joka tapauksessa jo kaukana menneisyydessä. Viimeksi Gerber oli mukana jälleen kerran uusitun Tohtori Kohtalon (Dr. Fate) lanseeraamisessa.

Gerber palkittiin uransa aikana monilla eri palkinnoilla. Mm. vuonna 1974 hän voitti Shazam-palkinnot sekä parhaana draamallisen sarjakuvan että humoristisen sarjakuvan kirjoittajana.

stevegerber.com