Star Wars: Käärmemestarit

STAR WARS: KÄÄRMEMESTARIT
Tarina: Archie Goodwin
Piirros: Al Williamson
Suomennos: Ilkka Äärelä
Tekstaus: Mikko Huusko
Kustannus Oy Jalava

Seon pakko sanoa, että Jalava ei turhaan yritä houkutella trenditietoisiatämän albumin ostajiksi. Kannen kirkkaista pääväreistä ja pelkistetystätaitosta voisi saada sen vaikutelman, että albumin julkaisu onviivästynyt muutaman kuukauden sijasta kaksikymmentä vuotta. Hiemanvanhanaikaista vaikutelmaa haittaa, että kannen tekstit ovat niinsilmiinpistävästi tietokonefontilla ladottuja. Itse sarjakuva onkuitenkin perinteitä kunnioittaen käsintekstattu. Julkaisunkohdeyleisönä ovat ilmiselvästi vanhat Tähtien sota- ja sarjisdiggarit,mutta toivottavasti albumi päätyy myös nuorempien lukijoiden käsiin,koska kyseessä on aidosti kaikenikäisille sopiva seikkailusarjakuva.

Albumintarina sijoittuu alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan tapahtumienjälkeiseen aikaan, ennen Imperiumin vastaiskua. Kapinaliiton sankaritLuke Skywalker ja prinsessa Leia ovat saaneet tehtäväkseen tiedustellasijaintia uudelle tukikohdalle. Imperiumin iskujoukot sotkevatparivaljakon suunnitelmat, ja apuun joutuu rientämään kapteeni Han Soloperämiehensä Chewbaccan kera. Seikkailuihin sotkeutuvat myös ainauskolliset droidit C-3PO ja R2D2, sekä Sithien musta lordi Darth Vader.

Toisinkuin Dark Horsen 90-luvulla julkaisemissa muokatuissa versioissa, tässäalbumissa sarjakuvastripit esitetään alkuperäisessä muodossaan,mustavalkoisina ruuturiveinä. Lukukokemus ei kuitenkaan oleyksitoikkoinen, sillä Williamson tuo perinteisen kolmen ruudunrakenteen lomaan vaihtelua taustan päällä kelluvilla ruuduilla, kahdenruudun riveillä ja jopa koko rivin täyttävillä panoraamakuvilla.Williamson on malliesimerkki siitä, kuinka todellinen sarjakuvanmestari pystyy ylittämään julkaisuformaatin rajoitukset. FlashGordoniakin piirtäneen Williamsonin siistit viivat ja syvät varjotloihtivat esille sekä viidakkoplaneetan rehevyyden että käärmemestarienmaanalaiset luolastot, mutta parhaimmillaan kuvitus on tähtilaivojen jataivaankappaleiden täyttämissä avaruusvisioissa.

Strippimuodostajohtuva aiemman kertaaminen ei pahemmin hyppää silmille. Liekö syysitten Goodwinin kirjoitustaidoissa vai siinä, että itsestäänselvyyksiähuomauttelevat hahmot ja kuvien sisältöä selittelevät tekstit vainkuuluvat perinteisen seikkailusarjakuvan ilmaisuun, julkaisuformaatistariippumatta. Oikeastaan strippialkuperä on osasyy siihen, että tämäalbumi saavuttaa niin hyvin alkuperäisten Tähtien sota -elokuvienhengen. Aina muutaman ruudun välein tapahtuu jotain jännittävää, jajuoni sinkoilee sinne tänne.

Lisäksi päähenkilöt ovat Goodwininkäsittelyssä elokuvista tutut omat itsensä. Koska sarjakuva on peräisinajalta ennen Jedin paluuta, Luken, Leian ja Hanin kolmiodraama onvahvasti mukana. Imperiumin vastaiskua myötäillen Luke on kuitenkinkolmannen pyörän roolissa, joten kiusallisiltasisarusrakkauskohtauksilta vältytään. Myös Tähtien sodan universumintuikitärkeät detaljit, kuten Alderaan-planeetan kulttuurin aseettomuus,ovat kohdallaan, mutteivät kuitenkaan pääosassa. Sitä virkaatoimittavat persoonalliset hahmot, komeat maisemat sekä huimat uroteot.

Albumisisältää kolme tarinakokonaisuutta, mutta juoni jatkuu varsinjuohevasti koko albumin läpi. Ikävin asia tässä julkaisussa onkin se,että yhtämittaisen toiminnan jälkeen loppu tuntuu todellatöksähtävältä. Viimeiselle sivulle olisi sentään voinut laittaatekstin, että Luken ja kumppaneiden seikkailuille on luvassa jatkoasyksyllä. Mikä toivon mukaan ei tarkoita ensi vuoden kevättä.

8 vastausta artikkeliin “Star Wars: Käärmemestarit”

  1. Hauskaa että Ramikin kiinnitti huomiota seikkaan joka oli vetää mut persiilleen. Kannet ovat uskomatonta kuraa. Vaikea kuvitella ton vetoavan lainkaan nykysarjakuvakuluttajiin. Markku Jalava itsekö nämä on suunnitellut? Huh huh.

  2. Tämä kuulostaa jo paremmalta kuin ne surkeat nykykökkötraktoristawat joita ei kestä erkkikään: juoni päin prinkkalaa, kuvituksesta ei erota henkilöhahmoja toisistaan, kerronta mättää ja ne on niin pirun tylsiäkin vielä. Vanhemmat ovat huomattavasti ajatellumpia. PS: Minusta noissa kansissa ole mitään vikaa…

  3. ja ettei mitään vikaa? …jaahas joo ihan miten vain… mut sanokaa mulle, sanokaa hyvät ihmiset ettei tuo oo comic sans…

  4. Kyllähän se comic sans on. Mä en käsitä miksi sitä tungetaan joka paikkaan.

  5. ”hei tähän sopis semmonen käsin tehdyn näköinen… mitäs fontteja meillä täs koneella olikaan… comic sans… hei sehän sopii nimensäkin puolesta… joo tää on hyvä… voi että IHAN ku käsin tekstattu!”

  6. Heh heh. Kyllähän tuo Comic Sans on kieltämättä niin loppuun kaluttu oksettavilla www-sivuilla, että inhoreaktio on väistämätön. Mutta kyllähän tuosta kannesta huomaa, että tuollaista 80-luvun julkaisutyyliä siinä on lähdetty hakemaankin. Ehkä alpparin on tarkoitus kosiskellakin juuri 80-luvun sarjakuvajulkaisuista pitäviä – eikös se tällöin aja asiansa?

  7. Tämä kansi on tasan tarkkaan niin kun kannet tehtiin 70-luvulla kun värit tehtiin maskeilla. Maskit taas leikattiin käsiin jne. Ei tässä kannessa mitään vikaa ole. Se on vain aikaa ennen Macceijä ja PC:ta. Nykyään kuka Urpo tahansa osaa tehdä kannen.

  8. Comic Sans -fontille on oma viha- tai ainakin pannasivunsakin, http://www.bancomicsans.com/

    Sivulta saa fontteja, jotka ovat käsintehdyn näköisiä, siis muitakin kuin Comic Sans MS. Sieltä voi sitten sarjakuvakansien tekijät vaikka ottaa käyttöönsä.

Kommentit on suljettu.