Elämän koulussa strippariksi

Jyrki Nissinen (s. 1982) on suomalainen sarjakuva- ja kuvataiteilija sekä muusikko. Hän on syntynyt Vieremällä, mutta asuu tällä hetkellä Turussa ja opiskelee Turun taideakatemiassa kuvataiteita. Nissinen on opiskellut myös Limingan taidekoulussa.

Näyttelyflyeri

Nissinen on julkaissut sarjakuviaan omakustanteina 2000-luvun alusta lähtien. Vuosina 2001-2003 ilmestyneistä Vainajan velat -omakustanteista koottu albumi Nuolee kuin eläin sipsiä ilmestyi vuonna 2007 Zum Teufel -kustannuksen julkaisemana. Myös Vierailuni italialaisessa kodissa -sarjasta on tulossa kokoelma. Nissiseltä on lisäksi ilmestynyt vuonna 2005 Happy Horse Comicsin kustantamana esikoispitkä albumi Kiimaiset maantiesuolan imeskelijät. Parhaiten hänet tunnetaan tällä hetkellä onnettoman mutantin elämää kuvaavasta Borgtron-sarjasta, jota on ilmestynyt seitsemän numeroa.

Sarjakuvien lisäksi Nissisen taidetta on nähty muun muassa levynkansissa, esimerkiksi Kakkahätä-77 -yhtyeen levyissä. Nissisen tauluja ja installaatioita on myös ollut esillä useissa näyttelyissä. Kuvataiteen ohella Nissinen toimii aktiivisesti punk-skenessä, jonka myötä hän innostui omakustannesarjakuvienkin julkaisemisesta. Nissinen on vaikuttanut useissa kokoonpanoissa, mm. Jumalan ruoska, Seksihullut, Tunteiden tulkki ja Jyrki Nissinen & laskettu aika.

Reipas punk-asenne näkyy kaikessa Nissisen toiminnassa. Mistä vaan ja miten vaan voi tehdä taidetta. Nissisen töissä erottuvat monet populäärikulttuurin vaikutteet, etenkin 80-luvulla syntyneille tutut, jo melkein unohtuneet tietokonepeli-, elokuva- ja animaatiosankarit. Popkulttuuri- ja undergroundvaikutteet sekoittuvat luontevaksi ja jäljittelemättömäksi tyyliksi, jota voi luonnehtia vähintäänkin omaperäiseksi.

Sarjainfon 1/2007 haastattelussa Jyrki Nissinen kertoi kasvaneensa maatilalla, jossa oli koko ajan töitä. Siksi hän ei osaa levätä. Kiinnostavia juttuja on maailma täynnä, eikä omia juttujaan kannata jäädä liikaa miettimään. Tekeminen ja hyvä meininki ovat tärkeintä!

”Elämän koulussa strippariksi” eli Jyrki Nissisen piirroksia ja sarjakuvaoriginaaleja Arabianrannan kirjastossa (Hämeentie 135A, Helsinki) 6.2.-24.4.2008

Avajaiset keskiviikkona 6.2. klo 18. Taiteilija paikalla ja tarjoilua. Tervetuloa!


Keskustelua aiheesta Kvaakin foorumilla