Ketkä elävät kuolleet?

Etukansi (c) Esa Holopainen
Etukansi (c) Esa Holopainen

Esa Holopainen: Zombieantologia – l. elävät kuolleet keskuudessamme
Omakustanne, ei ISBN:ää
Puhos, 2008
Noin 8 cm x 11 cm, 16 s., mv, nidottu
6 euroa (sisältää postimaksun)

Kaleva, Lihatalous ja Oulun Ylioppilaslehti ovat julkaisseet Esa ”Holecek” Holopaisen sarjakuvia ja pilakuvia. Itse hän isännöi Tyrnävän Verikoiria ja on tehnyt niistä neljä albumia. Zombie-otsikkoa hän on käyttänyt omakustannesarjakuvassa Zombieline sekä Zombie Online–blogissaan, joka on kokoelma pilapiirroksia. Nyt zombiet pääseväthahmoina omaan antologiaansa yhden ruudun tarinoiksi.Poikkeuksellisesti Holopainen piirtää ja numeroi jokaisenZombieantologia-kappaleen käsin.

Zombie tarkoittaa kahta asiaa:taikakeinoin liikkuvaksi tehtyä vainajan ruumista sekä apaattista,elottomalta vaikuttavaa ihmistä. Holopainen yhdistää molemmatmerkitykset. Hän kertoo valinneensa Zombie-nimen antologiansaalatosikosta ”elävät kuolleet keskuudessamme”. Samalla nämä liikkuvatruumiit ovat kuitenkin vain tavallisia ihmisiä, joiden elämä onsuistunut tai suistettu raiteiltaan.

(c) Esa Holopainen
(c) Esa Holopainen

Joka sivullayksi piirros ja virke tai pari kertovat yhden elämänkohtalon. Kaikki 16kohtaloa esitellään humoristisesti, surkuttelu ja kauhistelu ovattiessään, mutta ketään ei alenneta oman elämänsä klovniksi.Piirroskuvat eivät ole pelkkiä muotokuvia, vaan jopa edellytyselämäntarinan ymmärtämiselle. Esimerkiksi teksti Tapio – entinen huumeriippuvainen. Nyt kiinni oopiumissa.saa uuden merkityksen, kun huomaa Tapion kädessä Raamatun. Elämänvastoinkäymiset ovat konkreettisia, eikä lukijalle tarjotahengenruoaksi maailmoja syleilevää tai imelää aforismia eikä Nyt-liitteenHar Har -tyyppistä vitsailua. Aforismi- tai vitsikirja tämä ei siis ole- niin välttämätön osa kuvilla on jutun tajuamisessa – vaan tämä onajankohtaispilakuvaa (sic!).

Pieni on kaunista. Piirrosjälki onhuolellinen, selkeä ja koristelematon, joten pieniin noin A7-kokoisiinsivuihin jää tilaa. Kaikkein pelkistetyimmät hahmot tosin kalpenevatpersoonattomiksi. Vähän enemmän viivoja saaneissa kasvonpiirteidenkoomisuus silti säilyttää arvokkuuden. Jotkin piirrokset, kutenEero-ex-kapiainen, muistuttavat viivaltaan piirtäjä Erkki Tantun (1907-1985) sananparsikuvituksia modernistettuina. (Holopainenkin kuvittaa sananlaskuja.)

[img3right] Myös lyhyys on kaunista. Niin mukavaa kuin elämäänsä eksyneisiinonkin tutustua, on hyvä, ettei zombieista julkaistu satasivuistakasvokatalogia. Asettaahan sitä paitsi uniikkien antologioidentuottaminen käsityönä rajansa pituudelle. Ja valitettavasti itse tehtynäyttää itse tehdyltä: nidonta on vähän vinksahtanut eikä tussaus kestäkosteutta. Jos Zombieantologia joskus painetaan, sitä soisi myytävänkirjakaupan kassalla minikokoisten kirjojen telineessä. Sielläkokoistensa joukossa se tarjoaisi salmiakinmakuisen vaihtoehdonnokkelille vitsi- ja makeileville aforismikirjasille. Tällä haavaaZombieantologioita voi ostaa suoraan tekijältä, joka piirtää niitätilauksesta.

Tilaustiedot ja keskustelu Zombieantologiasta Kvaakissa.