Disneyn elokuvista ja Aku Ankasta heijastuu koko maailma

Disney, Aku & minä -kirjassa Aku Ankka -lehden legendaarinen päätoimittaja Markku Kivekäs käy läpi mittavaa uraansa sekä Disney-fanina että Aku Ankan toimittajana. Koko työuransa Ankkalinnassa viettäneen Kivekkään muistelmat ovat huima sukellus Suomen Disney-historiaan.

Haastattelumuotoisen kirjan on toimittanut toinen suomenkielisen Disney-sarjakuvan arvostettu veteraani, Pekka Tuliara. Tuttu Roope-setä -lehdestä.

Markku Kivekäs
Markku Kivekäs

Disney, Aku & minä – Markku Kivekäs muistelee
Julkaisija Sanoma Magazines Finland Oy
Toimittanut: Pekka Tuliara
Ulkoasu: Raimo Hyvönen ja Merja Hyvönen
Kansikuva: Kari Korhonen
Henkilöhakemisto: Henry Tanner
Painopaikka Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2007
ISBN 978-951-32-2247-5
Kovakantinen, A5, 192 sivua
Ovh 37 euroa
© DISNEY

Artikkelien ja haastattelujen © Sanoma Magazines Finland
ja tekijät

Markku ja Walt Disney tapaavat vuonna 1966
Markku ja Walt Disney tapaavat vuonna 1966

Helsinkiläinen Markku Kivekäs luki lapsena Aku Ankkaa ja kävi katsomassa Disney-filmejä kuten suurin osa suomalaisista. Mutta Markku friikahti asialleen sen verran, että hänestä kasvoi elävä Disney-tietosanakirja jo varhain. Markku osallistui television Tupla tai Kuitti -kilpailuun kahdesti, vuosina 1962 ja 1965, ja tuli tunnetuksi suomalaisille Aku Ankka -poikana. Aikansa mediatapahtuma oli myös kun hän tapasi Walt Disneyn vähän ennen tämän kuolemaa Hollywoodissa. Tapaamisella oli lopullinen vaikutus siihen, että Kivekkään ammattivalinta oli Aku Ankan toimittaminen. Työura alkoi vuonna 1970.

Kivekkään aikana Aku Ankkaan perustettiin legendaarinen Toimituksen Oma Nurkka, jossa vastattiin lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Samoin Kivekkään aikana saatiin vihdoinkin esiin tekijöiden nimet. Jotta tajuaisi, mikä merkitys tällä oli, on huomattava, että edes Aku Ankka -poika-aikanaan Markku ei ollut vielä kuullutkaan Carl Barksin nimeä.

Barksin sarjoja, joita yhteistyömaat eivät suostuneet ottamaan mukaan liian pelottavina, saatiin Kivekkään ja Markku Saarisen yhteistyönä pian suomalaiseen Aku Ankkaan. Vanhan linnan salaisuus alkoi vuoden 1972 ensimmäisessä numerossa jatkosarjana, ja vuoden päästä vuorossa oli Koralliluolan kummitus.

Markku työuransa alussa Disney-hahmojen ympäröimänä
Markku työuransa alussa Disney-hahmojen ympäröimänä

Lisäksi Akkarin lukijoille ovat tulleet tutuksi monet lentävät lauseet ja mielikuvitukselliset käännökset 1970-luvulta alkaen, joskin olihan niitä ollut jo aikaisemminkin. Myös Carl Barksin Suomen vierailu vuonna 1994 oli Kivekkään organisoima. Hän jättää kaikkien aikojen huippulevikissään olevan Aku Ankan yli 35 vuoden työuran jälkeen.

Markku Kivekkään muistelmia on toivottu eri tahoilta, ja hänen eläkkeelle jäämisensä ajankohta tuntui olevan sopiva ajankohta julkaisulle. Osa muistelmista on tuttua tavaraa pitkäaikaiselle ankistille, erityisesti Sarjainfossa julkaistusta 22 vuoden takaisesta pitkästä haastattelusta, mutta senkin jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon, ja on tässä paljon uusia sattumuksia ikänsäkin Ankkalinnan katuja tallanneelle vanhalle fanille.

Kirja on haastattelumuotoinen. Toimittaja Pekka Tuliara on itsekin syvällä ankkamaailmassa, hänet nuoremmatkin lukijat tuntevat Roope-setä -lehden “Vanhan visukintun päiväkirjan” kirjoittajana. Haastattelija ja haastateltava ovat vanhoja tuttuja, joten kirjan sisältö on miellyttävän lämmintä jutustelua. Parempi ratkaisu tässä tapauksessa, kuin jos muistelmien tapaan tästä olisi editoitu kysymykset pois.

Kirjassa käydään läpi Disney-historiaa Suomessa jo 1930-luvulta tähän päivään, omakohtaiset kokemukset tietenkin 50-luvulta. Mukana on nimenomaan Suomen kannalta paljon kiinnostavaa nippelitietoja piirroselokuvista, Aku Ankka -lehdestä, toimitustyöstä, kääntämisestä, Barksin ja Don Rosan tapaamisista, ja Disneystä keräilykohteena. Keräilyluvussa ovat haastattelussa mukana tunnetut suomalaiset Disney-keräilijät Pentti Hauhiala, Marko Leppälä ja Sampo Haahti.

Takaisin Klondikeen alkoi jatkosarjana ensi kerran suomeksi Aku Ankassa 1/1981
Takaisin Klondikeen alkoi jatkosarjana ensi kerran suomeksi Aku Ankassa 1/1981

Mukana on runsaasti valokuvia, ystävien kommentteja Markusta, näytteitä Ankan toimituksen vieraskirjasta, jossa sarjakuvapiirtäjät ja muut julkkikset ovat piirtäneet ja jättäneet terveisiään.

Kirjassa on mukana Barksin Takaisin Klondikeen -sarjakuva siinä muodossa kun se vuonna 1981 julkaistiin suomeksi ensi kerran, ja kadonneiden ruutujen metsästyksen sekä värittämisen että kääntämisen historiaa seurataan sarjan kohdalta erittäin tarkkaan. Markun pitkä artikkeli suosikkielokuvastaan Prinsessa Ruususesta on julkaistu ennenkin kolmessa eri lehdessä, mutta varmasti se on monille uusi tuttavuus.

Hinta kirjalle on melko kova, moni tuntee ettei saa näin pienestä ja ohkaisesta kirjasta tarpeeksi rahoilleen vastinetta. Joka tapauksessa kirja on tärkeä osa suomalaisen sarjakuvalehdistön ja Disney-keräilyn historiaa. Ja paljon asiaa on näin pieneen kirjaan mahtunut joka tapauksessa, vaikka toistoakin vähän on. Kai tiesitte ettei pornodivareista kannattanut ennen vanhaan käydä kyselemässä Aku Ankkoja moneen kertaan jos ei niitä ensimmäisellä kerralla ollut.

Tekijät esiin:

Markku Kivekäs

Fanikuva Carl Barksilta. Samanaiheisia kuvia on muillakin suomalaisilla
Fanikuva Carl Barksilta. Samanaiheisia kuvia on muillakin suomalaisilla

– Sarjakuvaneuvos, uimamaisteri Markku Kivekäs (s.1947) on paljasjalkainen helsinkiläinen, joka on omien sanojensa mukaan elänyt vuodesta 1953 lähtien Mikä-Mikä-maassa ja käynyt sieltä käsin Ankkalinnassa töissä.
– Historiallisista 1962 ja 1965 saavutetuista Tupla tai kuitti -kisan voitoista alkaen Kivekkään työ ja harrastukset ovat saumatta nivoutuneet Disney-animaatioiden ja -sarjakuvien maailmaan.
– Vuodesta 1970 vuoteen 2007 jatkunut työsarka Aku Ankka -lehdessä on jättänyt Suomen kansan suuhun säkenöiviä sutkauksia, lentäviä lauseita ja kuolemattomia kuplia.
– Aku Ankan toimitussihteeriksi Kivekäs nimitettiin 1978, toimituspäälliköksi 1986 ja vastaavaksi päätoimittajaksi 1988.
– Kivekkään jäädessä eläkkeelle vuonna 2007 Aku Ankka teki kaikkien aikojen levikkiennätyksensä 320 514 kappaletta.
– Kivekkäällä on mittava Disney-aiheinen kokoelma, johon kuuluvat mm. Walt Disneyn signeeraama Fantasia-elokuvan filmikalvo, Carl Barksin piirtämä Ex libris sekä tyylilajeittain järjestelty tuhansien elokuvien kokoelma.

Pekka Tuliara
– Pekka Tuliara (s.1938) tunnetaan kymmenien Suomi-filmin kultakauden elokuvien avustajana, Suomen Sarjakuvaseuran perustajajäsenenä, maailmanmatkaajana ja itämaisten filosofioiden tuntijana. Tuliara edustaa vanhan hyvän ajan journalistia, jolla on perustiedot lähes kaikesta.
– Maisteri Tuliara aloitti Roope-setä-lehden toimittajana 1985 ja jäi eläkkeelle saman lehden toimitussihteerinä 2003.
– Sujuvasanainen luennoitsija on haluttu asiantuntija, kun käsitellään lännenelokuvia, countrymusiikkia tai sarjakuvia, tai kaivataan juohevaa kynämiestä vaativiin asiantuntija-artikkeleihin.

Lisää aiheesta:
Ankkalinnan Pamaus # 18, 2007 (Timo Ronkainen, Pekka Tuliara)
Markku Kivekkään vanhempi haastattelu: Sarjainfo # 48, 1985 (Kalervo Pulkkinen)

Keskustele Markku Kivekkään muisteluista Kvaakissa.
Arvostelun otsikon sitaatti: Markku Kivekäs
Kuvat © Disney