Omakustanteiden aatelia

Syksyn kotimainen sarjakuvatapaus on tietysti Muësli. Nimi lausutaan kuulemma kuten kirjoitetaankin. Antologia on painettu hyvälle paperille värikansiin. Eli oikean lehden näköinen, eikä rupinen moniste.

Tekijöitä on ensimmäisessä numerossa neljä, ja kaikki virkistävän poikkeavia toisistaan. Lehden on toimittanut nimimerkki Tertsi, jolta on ainoana kaksi sarjakuvaa mukana. Kaksisivuinen P & J on mitäänsanomaton Spy vs. Spy –kopio (Vakoojat MAD-lehdestä). Sen sijaan pidempi sarja Armoton kostaja on oikein hauska. Arikari ja Paatsonen päättävät etsiä käsiinsä Jampan joka on ketku, kunnoton ja muutenkin ohareita harrastava. Jampan kohtalo lopussa on ankeampi kuin turpiinveto, mutta ymmärrettävä huumorilla. Arikarin pohdittu rahatilanne jäi auki, jotta toivottavasti tähän palataan. Jäi meinaan vaivaamaan.

Tertsi on selvästi lukenut paljon belgialaista nenäsarjakuvaa. Eli hahmoilla on näyttävät tuulenhalkaisijat, kuten asiaan kuuluu. Ei siinä mitään, onhan näihin totuttu. Arikarilla tuntuu olevan vain yksi ilme ruudusta toiseen. Vihaisempi Paatsonen ilmeilee enemmän. Taustoihin on monesti paneuduttu, mutta ei joka ruudussa. Mutta tämähän on nenäsarjakuvan tapa.

Muëslin huippunimi on kuitenkin JJ Nääs, jonka sarjoissa musta magia on päivänselvyys. Pirullisen kehän tarinoinnissa on avustanut Elanor Cooper. Hahmot toivat mieleen Preacherin wannabe-vampyyrit Les enfants du sang’in. Mutta yhtä surkeita luusereita nämä eivät ole. Tämäkin huutaa jatkoa, ja JJ on parhaimmillaan pidemmissä sarjoissa, kuten upea Kahden maailman välissä. Mutta liekö tämä tehty väreissä? Harmaasävyt näyttävät vähän siltä. Kyllä vain tähän värit sopisivat, ja jos Nääsin sarjakuvia ei mikään oikea kustantaja aio julkaista, niin Suomessa tapahtuu kulttuurillinen vääryys.

Grezenin sarjakuva Tekstari kertoo opiskelevasta Meeristä realistisesti ja hänen poukkoilevista tunteistaan. Näinhän naisilla juuri ajatus kulkee. Kun luova työ jää tilttiin, otetaan olut ja “kai tuo punkkukin pitää juoda pois”. Sitten tekstarit vinkumaan nykyaikaisesti ja saadaan moderni näkemys siitä vanhasta totuudesta ettei nuori nainen tiedä mitä tahtoo. Mutta tunnetusti me miehetkin joskus menettelemme noin. Meerin ilmeet ovat lystikkäitä vaihdellen innosta viininhuuruiseen melankoliaan. Elävyyttä lisää piirrostyöhön, ja tässä meillä on mitä lupaavin sarjakuvataiteilija

Kreivi Karstén ja sarjakuvansa Kuningas edustaa sitten absurdia huumoria. Vaikea tyylilaji, mutta ei tämä metsään mene. Ja jos sarjakuvasta tulee mieleen yhtaikaa Tove Jansson, Otto Soglow, Gilbert Shelton ja Disney-tuotanto niin voiko se mennäkään. Mainio kohellus, tekijältä on lupa odottaa jotain suurta. Ai niin, Jukka Tilsa ei enää kykene näin lennokkaaseen absurdiuteen. Kaikenkaikkiaan hieno lehti. Antologia-kustanteiden vika on yleensä heikko painoasu (kopiokone) ja väkinäiset täytesarjat. Tässä ei voi niistä valittaa. Paitsi ehkä tuosta Tertsin lyhyemmästä sarjasta joka vielä päättyy väkivaltaisesti. Ja kukas on piirtänyt takasisäkannen koirakuvan? Ei selviä sisällysluettelosta?

Ja tekijöiden omat esittelyt:

Kuningas, Armoton kostaja, Tekstari, Pirullinen kehä
Kuningas, Armoton kostaja, Tekstari, Pirullinen kehä

Grezen
:- 24-vuotias
– folkloristiikan opiskelija Hgin yliopistossa, papereita vaille valmis filosofian maisteri
– aiempia töitä omakustannelehdet Kanelianainen ja Munabomber

JJ Nääs
Jarkko Nääs
Syntynyt 1977 Vaasassa
Opiskellut graafista suunnitttelua Rovaniemellä, Lapin yliopistossa, melkein valmistunut. Muuttanut Helsinkiin vastikään.
Ollut perustamassa ja toimittamassa 6°:25° -lehteä
Sarjakuvia julkaistu mm. Glömpissä, Sarjarissa ja Minipulussa

Nettisarjakuvat:

Kahden maailman välissä
Sama englanniksi
…ja ranskaksi

Lapin YO:n lehdessä julkaistut Epilogit netissä:
http://epilogi.ungroup.net

Tehnyt freelance -kuvituksia koulukirjoihin yms, tällä hetkellä työskentelee Ironstarilla peligraafikkona.

Kreivi Karstén
Moi! Mitäpä minusta pitäisi tietää? Olen 25-vuotias espoolainen elämäntapa-nörtti hevimies. Syön leipää ja pelaan pelejä. Lempiväri on musta tai mikä tahansa muu musta-sävy.

Tertsi
Syntynyt 1962
– Opiskellut Taideteollisen korkeakoulun koulutuskeskuksen graafisella linjalla 1984-1990
– TV1:ssä graafikkona 1985-1995
– MTV3 uutistoimituksessa graafikkona 1995 –

sarjakuvia:
Ahmatti: Ilta-Sanomat, kuukauden kotimainen (1996?)
Hullu Lehmä: Lihatalouslehti (1998 – 2004)
Naapurielämää: Asukas-lehti, 2005
Pilapiirroksia 100-lehteen v. 2001.

Armoton kostaja on ensimmäinen yli kaksisivuinen sarjakuvani.

Muësli # 1 (1/2006)
Omakustanne
Toimitus: Tertsi
Taitto: Ruzaccho
Painopaikka: Cityoffset, Tampere
ISBN 952-92-0726-3
Nidottu, 52 s., A4, mustavalkoinen
Hinta 5 euroa, saatavana Zum Teufel –nettikaupasta ja Helsingin sarjakuvafestivaaleilta (Pienlehtitaivas) syyskuun viimeisenä viikonloppuna
Muësli-näytteitä lisää
Kerro mielipiteesi Muëslistä Kvaakin foorumilla

Kuvan saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.