Daniel Clowes: Ghost World

Jo viime joulukuussa julkaistu, mutta varsinaiseen kirjakauppajakeluun vasta alkuvuodesta 2003 tiensä löytänyt Daniel Clowesin Ghost World jättää allekirjoittaneen lukijan hieman hiljaiseksi. Niin hyvä ja pelottavan tarkkanäköinen tuo tyttöjen kasvutarina on.

Daniel Clowes:
Ghost World
BV2 Produktions

Daniel Clowesia pidetään yhtenä 1990-luvun amerikkalaisen sarjakuvan suurimmista mestareista. Eikäpä tuo ole ihme, viimeistään Ghost Worldin luettuaan voi ymmärtää perustelut.

Ghost World koostuu kahdeksasta sinällään erillisestä, mutta toisiaan täydentävistä luvuista, jotka kuvaavat kahden teinitytön, Enidin ja Rebeccan, kivuliastakin aikuistumista. Juuri high schoolinsa päättäneet tytöt hakevat erilaisuutta ja erottumista, mutta lopultakin itsensä etsiminen tuo eteen vain yhä uusia kysymyksiä ja ahdistavaa epävarmuutta. Todellista tunteiden sekavuutta, muutosten pelkoa ja puhdasta teiniangstia – sitä siis pitää sisällään Ghost World.

Vaikka tyttöjen iänikuinen coolia shokeeraavuuttakin hakeva keskustelu paikoitellen ärsyttää, alustaa se lopun surullisen kauniin koskettavuuden varsin loistavasti. Juuri tarinan kaari kokonaisuudessaan, haettuine ärsyttävyyksineen päivineen, saa lukijan kertomuksen loputtua melankolisenkin mietteliääksi. Juuri noinhan nuoruuden ystävyyssuhteissa – ikävä kyllä – useimmiten käy.

Kuvasommittelut vievät osaltaan tarinaa varsin oivasti ja sulavasti eteenpäin. Eikähän kokonaisuus myöskään olisi täydellinen ilman Clowesin kauniin herkkää piirrosjälkeä, ja nimeen loistavasti soveltuvaa kaksiväripainatusjaottelua.

Käännössarjakuvan laman kouriin jumittunut albumi sai uuden julkaisijan hieman yllättävältä suunnalta, BV2 Produktionsista, joka tunnetaan lähinnä indie-levy-yhtiö Bad Vugumin jatkeena. Hyvää on kannattanut kuitenkin näemmä odottaa, Kari Heikosen käännös ja tekstaus nimittäin saavat Enidin ja Rebeccan puhumaan naimisesta, täydellisestä tyylistä ja tottakai kundeista sikacoolisti myös suomeksi.

Maailmalla huomattavia kehuja ja Oscar-ehdokkuudenkin kerännyt Terry Zwigoffin elokuvaversio Ghost Worldistä sai Suomen ensi-iltansa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla, mutta ei suureksi harmiksi päätynyt sen laajempaan levitykseen. Onneksi video- ja DVD-tallenteet sentään päätyivät markkinoille jo jouluksi, mielenkiinnolla kun tyttöjen sanailua ja elehdintää seuraa myös elävän kuvan voimalla.

Nuoruuden vaikeutta ja kasvukipujen haikeaa raastavuutta kuvaava Ghost World on lajissaan yksinkertaisesti loistava. Tarinaa ei pysty ohittamaan pelkällä kirjan sulkemisella, vaan kertomus jää pyörimään päähän ja kuljettaa lukijan myös tämän oman nuoruuteen ja matkan varrelle jääneiden ystävien luo.