Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Arvostelut: Ahmaturkki koirankuonolaisten jäljillä (12.04.2019 klo 21:44:37)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
21.05.2019, klo 04:42:00

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
474241 viestiä 10527 aihetta kirjoittanut 7397 jäsentä. Uusin jäsen: seitani
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Eurooppalaiset sarjakuvat
| | |-+  Tim ja Tom
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 3 4 [5] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Tim ja Tom  (Luettu 16520 kertaa)
smaxx
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 42


« Vastaus #60 : 12.07.2018, klo 13:59:56 »

Onkohan tämän julkaisuaikataulusta mitään tietoa kellään ?
tallennettu
VesaK
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 515


Onpa tässä outo juttu.


« Vastaus #61 : 12.07.2018, klo 14:29:57 »

Onhan tuo ollut myynnissä jo toista viikkoa.
 
https://www.sarjakuvakauppa.fi/tim-ja-tom.html
tallennettu

“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama
Dennis
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 733« Vastaus #62 : 12.07.2018, klo 16:34:07 »

Kansi on tyylikkäämpi mitä ennakkomainonnassa oli. Mennee hankintaan.

On myös saatavilla Banana Pressissä ja Adlibriksessä.
tallennettu

Je suis alle kuuden euron pizza!
smaxx
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 42


« Vastaus #63 : 13.07.2018, klo 08:30:37 »

Onhan tuo ollut myynnissä jo toista viikkoa.
 
https://www.sarjakuvakauppa.fi/tim-ja-tom.html
Oho, kiitos ! Kustantajan sivuilta en tuota kysyessäni huomannut jo julkaistuksi.
tallennettu
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 984


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #64 : 02.10.2018, klo 14:52:08 »

Koskapa tilan puutteen vuoksi uusimmassa Sarjainfossa julkaistu Tim ja Tom -integraalin arvosteluni oli hieman lyhennetty, laitan sen kokonaisena tähän:

Will – Dineur – Rosy: Tim ja Tom • Suomentanut Annukka Kolehmainen • Otava

Viinaa ja vakoilua

Fernand Dineurin luoma Tim ja Tom (Tif et Tondu) on belgialaisen sarjakuvan klassikoita, jos ei aivan kaikkein kirkkainta kärkeä, niin kuitenkin kelpoa viihdettä. Se edustaa Spirou-lehden ymmpärille syntyneen ns. Charleroin koulukunnan tuotantoa. Sarjakuva alkoi Spirou-lehdessä 1938, samaan aikaan kuin Piko ja Fantasio. Timiä ja Tomia helposti pitääkin eräänlaisena köyhän miehen versiona siitä. Molemmat ovat humoristista seikkailua, joissa ystävykset joutuvat ratkomaan outoja rikostapauksia.

Meillä parivaljakon seikkailuja on nähty hieman katkonaisesti. Suomeksi hahmoihin saatiin tutustua ensiksi Semicin Trumf -albumisarjassa 1970-luvun alussa ja hieman myöhemmin Ruutu- ja Non Stop -lehdissä. Sitten Egmont julkaisi 2000-luvun alussa kuusi albumia.

Ensimmäinen tarina on kahta muuta seikkailua melkoisesti vanhempi. Se on sarjan tunnetuimman piirtäjän Willin, eli Willy Maltaiten kolmas Tim ja Tom -tarina ja ilmestyi Spiroussa 1950-51.

Fernand Dineurin kirjoittaman tarinan johdannossa Tom aikoo tarmokkaasti salapoliisiromaaneita ja -oppaita tutkimalla tulla kunnon etsiväksi. Tim ei lämpene ylikierroksilla käyvän ystävänsä suunnitelmille, vaan haluaisi pikemminkin maaseudun rauhaan lomailemaan ja lepäämään. Tim löytääkin jostain Belgian ja Ranskan rajan lähettyviltä pienestä Beconvillen kylästä mukavan näköisen villan, joka on sopivasti vuokralla.

No, tietenkin Villa Virkistyksessä (Villa Sans-souci = ilman huolta - Villa Huoleton) tapahtuu jotain kummaa. Niinpä kaverukset alkavat tutkia huvilan ja kylän outoja tapahtumia. Huvila osoittautuu alkoholisalakuljettajien käyttämäksi lymypaikaksi. Tarinassa suhataan edes takaisin Belgian ja Ranskan rajalla.

Tarinaa olisi ollut hyvä taustoittaa suomalaista nykylukijaa silmällä pitäen. Belgiassa oli pitkään voimassa sosialistipoliitikko, ministeri Emile Vandervelden 1919 asettama osittainen kieltolaki. Väkeviä viinoja ei saanut myydä lainkaan ravintoloissa ja baareissa, alkoholimyymälöistäkin sai kerralla ainoastaan kaksi litran pulloa. Anniskeluravintolat saivat tyytyä myymään olutta.

Kieltolaki johti salakuljetusrinkien syntymiseen ja aivan kirjaimellisesti maanalaisiin tislaamoihin. Luultavasti salakuljettajat käyttivät jopa samantyyppisiä kikkoja, kuin tarinan konnat. Laki oli voimassa aina vuoteen 1984 saakka! Reipas paukkujen naukkailu saattoi olla syynä, että lehdessä ilmestymisensä jälkeen tarina nähtiin albumina vasta 1980-luvulla.

Seikkailu kärsii hiukan huonosta rytmityksestä ja pienistä epäloogisuuksista, välillä on epäselvää, ollaanko Ranskan vai Belgian puolella. Beconville on ilmeisesti Ranskassa. Pienen 1950-luvun maalaiskylän elämää on kylläkin kuvattu siinä määrin mukavan lupsakasti, että tarinan parissa viihtyy.

Kaksi muuta tarinaa, Vihreä ihmeaine ja Kumia kantapäissä ovat 1960-luvun lopulta ja siinä kaverukset ovat selvästi jo isomman luokan tekijöitä. Tarinan alussa viitataan edelliseen seikkailuun Uniin tunkeutuja. Tim ja Tom ovat tulossa presidentilliseltä lounaalta, kiitokseksi maansa hyväksi tekemistään palveluksista. Yllättäen ministeri (ministeriyden laatua ei kerrota) pyytää heitä keksimään käyttötarkoituksia uudelle vastakehitetylle aineelle. Se onkin todellinen ihmeaine, se pomppii, joustaa ja venyy epätavallisen voimakkaasti. Tarinat liittyvät toisiinsa ja onkin hyvä, että ne ovat tässä yhdessä. Vihreä ihmeaine ja Kumia kantapäissä henkivät kylmää sotaa, vakoilua, agenttiseikkailua ja hiukkasen aikansa kukkaismenoakin. Tarinan rytmitys on tässä kohdillaan ja homma kulkee eteenpäin melkein itsestään.

Tim ja Tom ei koreile sivutaitollaan, tai muillakaan sarjakuvallisilla kommervenkeillä. Vakiomuotoiseen 12-ruudukon taittopohjaan perustuva sommittelu ja lähes jatkuva kokokuvan käyttö antaa staattisen ja monotonisen vaikutelman, mutta kuvien sisäinen dynamiikka vetää lukijan viihdyttävän tarinan sisään.

Kokoelmassa on lyhyt, mutta napakka kertaus Timin ja Tomin julkaisuhistoriasta.

Timo
tallennettu

STD
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 872« Vastaus #65 : 02.10.2018, klo 19:51:45 »

Aika hempeällä päällä olit tuota kirjoittaessasi.

Vasta viimeinen seikkailu on ok. Ensimmäinen ihan kamala eli aikansa lapsi. Toisessa yökuvat on hienoja. Kolmas on mukavaa ja toimivaa 60-luvun perus-bd:tä ilman sen kummempia kommervenkkejä.

Integraalin lukemisesta on jo jonkin aikaa ja teos palautettu kirjastoon, mutta muistaakseni paperi oli kiiltävää (mikä ei sovi ollenkaan Willin niukkaan ilmaisuun). Ranskankielisessä laitoksessa on paljon karheampi paperi.
« Viimeksi muokattu: 02.10.2018, klo 19:57:42 kirjoittanut STD » tallennettu

Setämiehet hirteen!
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 515« Vastaus #66 : 03.10.2018, klo 08:37:12 »

Eikös siinä ollutkaan sitä Samurai-albumia?
tallennettu

Toni
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 442


Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan


« Vastaus #67 : 11.10.2018, klo 15:10:21 »

Ja nyt myös Tähtivaeltajan Tim ja Tom -arvio blogissa:

https://tahtivaeltajablogi.com/2018/10/11/sarjakuvat-tim-ja-tom/

Hulappaa!
tallennettu

http://www.tahtivaeltaja.com – Ilman on paha elää!
STD
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 872« Vastaus #68 : 11.10.2018, klo 16:25:52 »

Will on erikoinen tapaus Spirou-piirtäjien joukossa.

Samaan aikaan kun Franquin ja Peyo kehittyivät sarjakuvantekijöinä huimin harppauksin (ja halusivat tulla aina vain paremmiksi), Will jäi polkemaan paikallaan. Hänen piirtämänsä sarjakuvat ovat jotenkin sen oloisia, että häntä ei piirtäminen niin hirveästi napannut. Tehdään vain juuri sen verran, että on nippa nappa "ihan hyvä". Näin ainakin Timin ja Tomin kohdalla näyttää asiat usein olevan.

Siinä, missä Morris kehitti niukkuden ja yksinkertaisuuden iskevyydeksi ja luettavuudeksi, Willin kynästä lähtenyt yksinkertaisuus näyttää ainoastaan tylsältä.

Isabelle-albumeita olen vain selaillut, mutta ne näyttäisivät olevan hiukan viitseliäämmin piirrettyjä. No, alkuperäiset sivuluonnokset olivat Franquinin hahmottelemia, joten ehkä se motivoi Williä panostamaan enemmän omaankin suoritukseensa.

Kysymys ei ole siitä, etteikö Will olisi lahjakas. Kun katselee hänen akvarellejään, niin ne ovat aivan toista maata kuin sararjakuvat. Todella hienoja.

Kun marsupilamia myytiin jenkkeihin animaatiosarjaksi, Will teki portfolioon Palombian viidakkomaisemat eli luottoa häneen löytyi kollegojen keskuudessa.

Ja Will oli se, joka opetti nuoren Walthéryn piirtämään hyvännäköisia misuja.

Lapsena kun luin Ruutua ja Nonaria, niin en silloin kiinnittänyt huomiota Timin ja Tomin vaatimattomaan ulkoasuun. Ihan ok-sarjikselta se vaikutti. Ja kun kävin vierailulla Non Stopin toimituksessa, niin Soile Kaukorantakin intoutui kehumaan vuolaasti T & T:tä.

Onko vain niin, että ajan hammas puraisee toisia pahemmin kuin toisia?
« Viimeksi muokattu: 11.10.2018, klo 17:01:47 kirjoittanut STD » tallennettu

Setämiehet hirteen!
Sivuja: 1 2 3 4 [5] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: