Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Uutiset: Fingerpori siirtyy Likelle (17.09.2018 klo 10:51:11)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
18.10.2018, klo 17:51:14

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
467632 viestiä 10411 aihetta kirjoittanut 7323 jäsentä. Uusin jäsen: Lamppu
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Muut sarjakuva-aiheet
| | |-+  Lastensarjakuva - mitä se on?
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 7 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Lastensarjakuva - mitä se on?  (Luettu 26910 kertaa)
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 657« Vastaus #15 : 31.08.2007, klo 17:49:30 »

Asterix-keskustelu on varmaan kiinnostavampi euro-osastossa. Siirsin sen sinne.
tallennettu

Duck-King
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 67« Vastaus #16 : 09.09.2007, klo 11:26:20 »

No tällaiset pikku-lapset varmaan lukee aikas paljon muumeja, ja tällaiset eka-luokkalaiset ja muut ala-asteen ikäiset lukevat varmasti Aku Ankkaa taikka Asterixeja ja sen tapaisia sarjakuvia.
tallennettu

Ira furor brevis est.
(Uka Ankka Ankkis.netissä)
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 657« Vastaus #17 : 09.09.2007, klo 11:53:01 »

Onhan Muumi-sarjakuva tehty selvästi vanhemmalle yleisölle kuin Aku Ankka.

Ai niin, tarkoitat Muumi-lehteä. Sitä en ole lukenut. Muumeja on monen ikäisille, Akuakin saisi olla.
tallennettu

Antti Värtö
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 86« Vastaus #18 : 09.09.2007, klo 14:29:24 »

Muumi-sarjakuva on mielestäni todella hyvä esimerkki tähän lasten ja aikuisten sarjakuvien erottelemisen vaikeuteen. Itse luin Tove ja Lars Janssonin Muumi-sarjakuvia jo ala-asteiässä, jolloin muumien elämänmyönteinen asenne ja hauska hahmosuunnittelu tuntuivat mukavilta. Kun luin Muumi-sarjakuvia uudestaan joskus lukioikäisenä niin ne avautuivat aivan uudella tavalla ja viehättivät anarkistisuudellaan ja jopa avantgardismillaan. Nyt luen edelleen muumeja mielellään, sillä ne ovat loistavaa sarjakuvaa kaikin puolin.

Onneksi en ole kirjastossa töissä, sillä mihin osaisin vaikka Muumit sijoittaa? Vaarana on, että jos jotain laittaa lastenosastolle, saa se negatiivisen stigman. Sitten teinit eivät suo sille vilkaisuakaan, eivätkä löydä siitä niitä uusia ulottuvuuksia, mitä hyvällä "kaikenikäisille" suunnatussa sarjakuvassa aina on.
« Viimeksi muokattu: 09.09.2007, klo 17:04:00 kirjoittanut Antti Värtö » tallennettu

Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 558


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #19 : 09.09.2007, klo 15:59:34 »

Muumeja pitää olla väh. yhdet kappaleet kaikilla osastoilla! Samaten Tenavia, Barksia (Juhlasarjoja etc.), vanhempia Asterix-alppareita (ehkä näitä kokooma-kirjastokirjoja) jne. Kallistahan se on mutta palvelee yleisöä oikein.

Timo
tallennettu

Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 560« Vastaus #20 : 14.03.2008, klo 15:26:24 »

Lapset eivät hylänneet sarjakuvaa vaan sarjakuva hylkäsi lapset, sanoo Gravett. No, ei ehkä niin totta täällä akuankka-maassa, mutta totta toinen puoli.
tallennettu
Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #21 : 14.03.2008, klo 15:39:38 »

Muumeja pitää olla väh. yhdet kappaleet kaikilla osastoilla! Samaten Tenavia, Barksia (Juhlasarjoja etc.), vanhempia Asterix-alppareita (ehkä näitä kokooma-kirjastokirjoja) jne. Kallistahan se on mutta palvelee yleisöä oikein.

Pitääpä mennä katsomaan kirjaston sarjakuvatarjonta. Aikuisten hyllystä kun löytyvät esim Asterixit, mutta Muumistripit taitavat kaikki olla lastenosastolla, vaikka nuo olisi kiva löytää sieltä aikuistenkin hyllystä...
tallennettu

vauvakolibri
Limingan Virallinen Ei-tyttö
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 195


Super-kolibri extraordinaire


« Vastaus #22 : 12.04.2008, klo 20:50:03 »

Meidän kirjastossa on ns. lastenhyllyyn pyhitetty kaikki Aku Ankat, Lucky Luket, Tintit  ynnä muut perinteiset sekä erilaiset strippialbumit (paitsi Väinämöisen paluu) ja manga (suomennetut siis suurin osa kun niistä on suunnattu juuri nuorille) ja aikuisten hyllyssä suurin piirtein kaikki muu ja englanninkieliset. Tosin aina välillä hämmentää lajittelu, esim. Vesi oli mustaa menisi periaatteessa lastenkin puolelle mutta ilmeisesti tarinansa puolesta pistetty aikuisten puolelle.

Itse nuorena luin säännöllisesti vain Mustanaamiota (kun omat lainatut Neiti Etsivät oli luettu siirryin serkkupojan lainauksiin), Asterixia (en sietänyt Tinttiä sarjakuvana, animaationa kyllä meni ja Lucky Luket luin intohimolla vasta noin vuosi sitten), Aku Ankkaa, Lassia ja Leeviä ja sitä yhtä ainoaa Batman-lehteä ja äidin satunnaista Tarzanin poika alpparia. Ja Taikaviittaa, lehteä joka poistettiin liian pian myynnistä.
Itse en tajunnut Muumi-stripeistä yhtään mitään, mikä ei ole ihme kun kyseiset stripit oli jostain ihan keskeltä tarinaa ja siinä pelattiin bridgeä ja ikkunassa oli pyöreä reikä.
tallennettu

"Ei on uusi Ehkä."
www.putput.info
Antti Vainio
Karpaattien nero
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 337« Vastaus #23 : 12.04.2008, klo 23:25:26 »

Oma kokemus on että niin mielellään kuin pilttien lukutottumuksiin puuttuisi ne päättävät itse mistä pitävät eikä niille paljoa merkitse tällaiset jaottelut lasten/aikuisten sarjakuviin. Telkkari ja kaverit on iso tekijä siinä mitä luetaan, oma poika tuskin muuten vilkaisi  TMNT:n tapaista täysin geneeristä paskaa, sillä on pinoittain supersankarisarjakuvia jotka on paljon räväkämmän näköisiä. Tintistä on tullut pakkomielle sen animaatiosarjan jälkeen. Mustanaamiosta se on pitänyt mutta useimmin joutuu siitä lehdestä lukemaan Tomtrongia (jep, Mooren visiot uppoavat 6-vuotiaisiin) ja Mysteeripartiota (joka minusta on laadukas mutta hetkittäin vähän karski kauhusarjakuva tuonkokoisille). Minun suosituksilla ei ole vaikutusta mutta mitään en ole kieltänytkään (Ranxeroxin nostin kumminkin ylähyllyyn ettei tarvitse ruveta selittämään että miksi robottisetä tekee noin).
tallennettu

"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".
Emiliia
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 164« Vastaus #24 : 22.04.2008, klo 01:39:17 »

Noh noh, nyt tuli aikasmoisen karkeaa stereotypiaa. Foorumeista en tiedä, mutta pienet pojat ovat usein hyvinkin paljon kriittisempiä ja tarkempia siitä mitä lukevat (ja tekevät muutakin kuin pelaavat pleikkarilla...), kuin vastaavan ikäiset tytöt. Tytöt tapaavat usein lukea ahmimisiässä lähes mitä tahansa, kunhan aihe on edes jotenkin lähellä sydäntä. Tästä esimerkkinä vaikkapa varmastikin maailman tuotteliaimman lastenkirjailijan Merja Jalon suosio.

Samat sanat. Aika karkeaa yleistystä! Itse tunnustan kyllä lukeneeni ahmimisiässä (joka ei ehkä ole päättynyt vieläkään) lähes mitä tahansa, mutta silti, että se olisi sukupuolisidonnaista...

Mietin juuri, että meidän perheeseen tuli kyllä kun oltiin pieniä ihan hirveästi sarjakuvalehtiä, mutta harvasta niistä on silti kovin selkeitä muistikuvia jäänyt. Aku, Nalle Puh, Pellefantti, Maailman Vahvin Nalle, Barbie ja Peukaloinen ainakin jossain vaiheessa oli tilattu taloon ja jostain oli kertynyt myös valtaisat vuoret Hevoshullua, Nakke Nakuttajaa, Hakki Hamsteria, ja kaiken maailman toniponeja ja halinalleja. Serkuilla oli Anuja ja Antteja, joiden luokse oli aina hirveä kiire. Ne kiinnostivat enemmän kuin serkut. Nyt kyllä nostaisin noista esiin vain Akut ja Anut ja Antit. Molempia luen vieläkin.

Sitten oli erikseen isän sarjakuvahylly, joka oli lapsilta kielletty. Perusteluna oli, että Lucky Lukejen, Tinttien ja Asterixien huumori on niin monimutkaista ja kontekstisidonnaista, että se ei lapsille aukea. Sitten isompana vasta. Niinpä niin. Syynä taisi olla vain se, ettei isä halunnut sarjakuviansa käpälöitävän. Riemu oli kyllä sitten sitäkin suurempi, kun niitä vihdoin pääsi käpälöimään.

Noh, pointti oli ehkä se, että siihen on ehkä syynsä, mikseivät nuo luettelemani lastensarjakuvalehdykäiset ole täälläkään herättäneet sen suurempaa keskustelua. Hyvä lastensarjakuva viehättää vielä aikuisenakin.
tallennettu
Emiliia
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 164« Vastaus #25 : 22.04.2008, klo 15:42:56 »

Huh

Taisit käsittää vähän väärin. Luepa tekstini tarkemmin: vastasin lyhyesti Tarkkikselle, että hänen puheensa on karkeaa yleistystä. En sinulle Miha, en kommentoinut sun tekstiä mitenkään. Vaan Tarkkiksen ajatusta, että "pojat on kriittisiä, mutta tytöille kelpaa mitä tahansa". WHAT?? Mikä mielipide tuo on?
« Viimeksi muokattu: 22.04.2008, klo 15:57:38 kirjoittanut Emiliia » tallennettu
valyrayta
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 134« Vastaus #26 : 28.05.2008, klo 00:08:09 »

Pitkään ihmettelin missä ovat kaikki luckyluket ja akuankat kaupunkini kirjastossa, kunnes eräs kaunis talvipäivä eksyin lastenosastolle ja tajusin että sielläkin on sarjakuvia. Onneksi eksyin, löysinhän sieltä kaikki Muumipeikko-sarjakuvat, ne A4-kokoiset, ja luin innolla niitä ja luckylukeja ja akuankkoja.

Nyt ne a4-kokoiset ovat vaihtuneet joihinkin 90-luvulla painettuihin Muumipeikkoihin, jotka nekin ajavat asiansa todella hyvin ammattimaisine esipuheineen kaikkineen. (mitä tapahtui vanhoille kirjoille, en tiedä, olen ajatellut kysyä)

Vaan eivät ne Muumit kyllä sinne lastenosastolle kuulu. Erääseenkin albumiin oli joku räkäposki piirtänyt lyijykynällä kolme viivan hahmon joka ei muodostanut edes pääjalkaista. En tiedä missäpäin kirjastoa niitä mangamuumi-vhs:iä säilytetään, mutta saisivat sentäs tehdä jonkinlaisen pesäeron niiden ja taiteellisesti arvokkaiden sarjakuvien välillä.

Samalla osastolla oli muuten myös Aapo Rapin Pullapoika, jonka olin aiemmin lainannut aikuisten puolelta. Toivottavasti kyseessä oli jokin kirjastoharjoittelijan moka, eikä kirjaston uusi politiikka.

Minusta olisi hyvä jos kirjastoissa olisi ihan oma alue sarjakuville, niinkuin nyt on musiikille ja elokuville, ja sieltä saisi sitten ihan helposti sarjakuvaharrastaja valita mieleistään. (En usko että lapset tai kukkahattutädit tarttuisivat Palsaan sen herkemmin kuin nyttenkään. Eihän Ellan&Aleksinkaan kohderyhmä lainaa Panteran levyjä enempää kuin tarve on.)


Olisipahan samassa hyllyssä kaikille enempi valinnanvaraa; kypsille nuorille ja lapsenmielisille aikuisille kullekin makunsa mukaan. Aivan kuten kirjaston kirjallisessa aineistossakin.


edit: krijotisuvihreet ja asian selkeytykset.
« Viimeksi muokattu: 28.05.2008, klo 01:37:53 kirjoittanut valyrayta » tallennettu
Doc Lomapäivä
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 759


« Vastaus #27 : 10.09.2008, klo 18:36:16 »

Iski työkeikka. Pitäisi kirjoittaa kotimaisesta lasten sarjakuvasta, mitä tänä vuonna on ilmestynyt ja mitä sarjakuvamaailmassa tapahtuu. Albumit, lehtisarjakuvat, nettisarjat kaikki käy.

Itellä ei tuu hätäisesti mieleen muuta kuin Muumi-lehti.
tallennettu

Taisto Purna elää vielä! https://www.facebook.com/TaistoPurna
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 558


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #28 : 10.09.2008, klo 19:04:45 »

Onko Wallulta tullu tänä vuonna mitään? Vähissähän nämä taitaa olla nykyään. Tatu ja Patukin ovat enempi kuvakirjaa.

Timo
tallennettu

Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 560« Vastaus #29 : 10.09.2008, klo 19:48:12 »

Jubaltakin tulee uusi Minerva vasta ensi vuonna.

Kohta tulee se kovakantinen Muumi.

Onko Hevoshullussa tullut kotimaista?
tallennettu
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 7 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: