Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Arvostelut: Bouncer keskellä kostoja (30.12.2018 klo 18:32:41)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
18.01.2019, klo 23:00:41

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
470754 viestiä 10470 aihetta kirjoittanut 7355 jäsentä. Uusin jäsen: jonna88
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Tekijänoikeudet, copyright ja piraattijulkaisut
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 3 [4] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Tekijänoikeudet, copyright ja piraattijulkaisut  (Luettu 17960 kertaa)
Tero Mäntylä
Peliohjelmoija?
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 106« Vastaus #45 : 22.01.2004, klo 16:29:46 »

Niin ja selvennyksenä sarjakuvani perustuu siis novelliin, mutta hahmo on sittemmin esiintynyt ahkeraan sarjakuvissakin.  

Jostain muistan lukeneeni että kirjallisuudesta tulee ns. vapaata riistaa kun tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Tarkoittaako tämä sitä että voin tehdä kyseisestä julkaisusta sarjakuvaversion ja pitää kaikki oikeudet siihen itselläni?

En tiedä onko tuokaan ihan niin yksinkertainen juttu, mutta on toki lukuisia hahmoja joita voi käyttää ihan vapaasti kuten nyt ainakin Robin Hood ja Arthur ja varmaan melkein kaikki viktoriaanisen ajan kirjallisuuden hahmot. Kiinnostavampaa olisikin tietää onko esim. Conan jo vapaata riistaa tai onko siitä tulossa vapaata riistaa muutaman vuoden kuluttua. Robert E Howardin kuolemasta on jo aika kauan, mutta muistaakseni Conanin oikeudet myytiin joku aika sitten jollekin skandinaaviselle firmalle ellen nyt ihan puhu läpiä päähäni.

Mutta oma mielipiteeni on, että tekijänoikeuksia pitää kunnioittaa vaikka kyse olisi miten pienestä julkaisusta tahansa. Tosin ellei kyse ole kenenkään ison firman omistamasta hahmosta, niin tuskin kukaan tulee vaatimaan kotisivun sulkemista ja tuskin hahmon keksijäkään haudassastaan nousee valittamaan sinulle hahmon käyttämisestä.

tallennettu
Tuuk42
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 1 239


"En pidä minään"


« Vastaus #46 : 22.01.2004, klo 17:11:16 »

Ruma juttuhan tuo piratismi on. Tähän väliin pakko (ilman sulkuja huom!) on tunnustaa että olen jonkun verran tuohon tekijänoikeusien rikkomiseen syyllistynyt.
Lähinnä anime ja manga fanikäännöksiä, joskaan en kovin montaa niitäkään. Tosin pc ruudulta on ikävä lukea ja elokuvien katseluunkin se on liian pieni, joten yritän ostaa kaupasta kaiken mihin budjetti antaa myöden. Mitä tuohon mainittuun CD ja DVD levyjen ylihintaan tulee, niin levy-yhtiöt saavat kyllä syyttää itseään osittain kun ovat CD:n alkuajoista lähtien pyytäneet törkyhintoja levyistä. Mutta DVD:tkö kalliita? Halpoja ne mielestäni ovat, kun otetaan äänen+kuvan laatu ja muu krääsä huomioon.
Olen kyllä ehdottomasti musiikkipiratismia vastaan ja jos elokuvia nyt on AIVAN pakko  ladata netistä laittomina kopioina, niin linjani on että elokuvan täytyy olla joko a) mahdoton saada Suomesta tai b) täyttä roskaa, jota kukaan ei ostaisi muutenkaan. Piratismia yritän ainakin omalta osaltani koko ajan rajoittaa, ja nyt se onkin jäänyt aika vähiin.

Suurin syy piratismin leviämiseen on varmasti se että niitä levittävien sivujen osoitteet leviävät paljon nopeammin ja laajemmalti kuin laillisten ilmaistuotossivujen osoitteet.


Jaaha tulipas taas varsin tarpeeton sillisalaattivastaus mutta olkoon.

edit: typoja, niin ja piratismia ei tueta.  Wink
« Viimeksi muokattu: 17.04.2005, klo 18:32:30 kirjoittanut Tuuk42 » tallennettu

"Art Kills Creativity." - Douglas Adams Paint it Black!
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 063« Vastaus #47 : 22.01.2004, klo 17:15:37 »

onko esim. Conan jo vapaata riistaa tai onko siitä tulossa vapaata riistaa muutaman vuoden kuluttua. Robert E Howardin kuolemasta on jo aika kauan, mutta muistaakseni Conanin oikeudet myytiin joku aika sitten jollekin skandinaaviselle firmalle ellen nyt ihan puhu läpiä päähäni.

Conan Properties Inc. hallitsee edelleen oikeuksia, mutta ihmettelen miten Dark Horse saa julkaista uudelleen aikoinaan Marvelilla ilmestyneitä Conaneita.

Mutta minusta eivät hahmon oikeudet riipu tekijän kuolemasta, oikeudethan voivat olla ja yleensä ovatkin firman omistuksessa.

Musiikissa minusta 50 vuotta säveltäjän kuolemasta on rajana, koska olen lukenut jostain kommentteja kuinka Sibeliuksen musiikkia saa kohta julkaista kuka vain.

Kantrimusiikin suuren neron Hank Williamsin kuolemasta tuli jo se 50 vuotta, onko se näkynyt jossain? En ole huomannut.
tallennettu

Jari Lehtinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 055


Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan


« Vastaus #48 : 22.01.2004, klo 17:22:18 »

Tottahan ymmärrän miten veemäistä olisi jos vaivalla saisin kokoon sarjakuvan ja joku kus-pää sitten möisi sitä jossain Bruneissa omaan laskuunsa.

Sellaisestahan voisi olla suorastaan otettu.
tallennettu

”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Paikalla

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 772


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #49 : 22.01.2004, klo 17:39:59 »

Aiheeseen jollain tapaa liittyen, kysyisin että mitä laki sanoo jonkun rekisteröidyn hahmon käyttämisestä omassa sarjakuvassa.

Kyllä hahmo saa ihan luvallisesti "vierailla" sarjakuvassasi, sanotaan ruudun tahi muutaman ajan. Se on visuaalista lainaa, viittausta, näin on tehty maailman sivu ja tullaan tekemään, eikä sitä missään ole kielletty.
Kokonaan oman sarjan tekeminen jonkun muun hahmoa käyttäen on toki kielletty. Ja sitten parodia sopivasti etäännytettynä on ihan ok. Sanokoon vaikka Disney mitä. Muinaiseen Air-pirates juttuun Disney puuttui ja voitti, koska Mikki ja kumppanit esiintyivät tismalleen omilla nimillään ja ilmiasuillaan tässä underground-lehdessä.

Timo
tallennettu

Hazart
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 187


YARRRR!


« Vastaus #50 : 22.01.2004, klo 17:53:54 »

Olis kiva saada Herra Disneyltä postia. Pitäisköhän pyöräyttää parit ankkaseikkailut...  Roll Eyes
tallennettu

Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 943


<><


« Vastaus #51 : 22.01.2004, klo 18:08:00 »

Niin ja selvennyksenä sarjakuvani perustuu siis novelliin, mutta hahmo on sittemmin esiintynyt ahkeraan sarjakuvissakin.  

Jostain muistan lukeneeni että kirjallisuudesta tulee ns. vapaata riistaa kun tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Tarkoittaako tämä sitä että voin tehdä kyseisestä julkaisusta sarjakuvaversion ja pitää kaikki oikeudet siihen itselläni?

Edit: Ja pitää vielä mainita että tuo oikeuksien hallinta on siinä mielessä minulle sivuseikka koska teen tätä harrastuspohjalta, ja tarkoitus olisi siis vain julkaista luomustani ilmaiseksi netissä.

Tuo tekijänoikeus voi säilyä tosiaan esim. firmalla tekijän kuoltua (esim. Tarzan, Conan etc.). Kannattaa siis tarkistaa kyseisen novellin olemus (vapaata riistaa vaiko ei).
Jos se on pudonnut ns. public domainiin, niin siitä saa tehdä vapaasti vaikka sarjakuvasovituksen. Täytyy kuitenkin huomata, että käännöksissä käännöskin on tekijänoikeudella suojattu.
Itse et kuitenkaan saa sarjakuvasovitusta tekemällä tarinan/hahmojen tekijänoikeuksia, mutta tekemäsi teos itsessään kyllä on laillisesti sinun.
Esim. oliko se Huitula, joka joskus teki Sherloc Holmes -albumin? En muista perustuiko Doylen kirjaan vai ei, mutta joka tapauksessa oli ihan laillinen tempaus. Ja siinäkin sarjakuvan tekijän tekijänoikeus rajoittui vain kyseiseen albumiin (=lähinnä se kuvitus, mutta myös se sovitus).

Mielenkiintoista muuten on sekin, että ideat eivät ole tekijänoikeussuojattuja. On siis lupa tehdä samankaltaisia tarinoita. Muutat vain tarinasta nimet ja paikat ja vähän muutoksia sinne ja tänne ja siinä meillä on uusi Tarina Sormustinten Johtajasta. Tietenkin tässäkin kuljetaan vähän hämärillä poluilla.

Edit: Täsmensin vähän...
« Viimeksi muokattu: 22.01.2004, klo 18:09:10 kirjoittanut Welzu » tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Hege
väsähtänyt
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 933« Vastaus #52 : 22.01.2004, klo 18:17:51 »

Eikös Regis Loisel hyödyntänyt juuri tätä "vapaata riistaa" -asetusta tehdessään Peter Pan sarjakuvansa. Tuolloinhan tekijän kuolemasta tuli kuluneeksi ? vuotta ja samalla hahmon oikeudet tipahtivat pois myös Disneyltä.

Hank Williamsin tapauksessa en saisi tehdä Hank Williams levyä ja myydä sitä, mutta luultavasti saisin tehdä levyllisen Hank Williams covereita, ilman että joutuisin niiden tekemiseen lupia kyselemään.

Useista kodeista löytyy myös Taistelevat metsot -teos, ei kylläkään se originaali.

Tekijänoikeus ei ole niitä yksinkertisimpia asioita, esim. Gaimanhan käy oikeutta McFarlanen kanssa joistakin Spawnin hahmoista.  Gaiman vieläpä lupasi, että kuka tahansa joka häneltä luvan kysyy saa tehdä sarjakuvaa näistä hahmoista, mikäli hän oikeusjutun voittaa.

Ja sitten, jos tekee fanisarjakuvaa, ei sinulla ole oikeuksia mihinkään muuhun kuin omaan taiteeseesi, oikeuksien omistaja voi lainata sinulta vapaasti juonen jos sen niin hyväksi näkee. Tämä on oikeudessa todennettu fakta. (Ihan kuin olisin lukenut tästä kvaakissa, etsin kyllä mutta ei löytynyt.  Huh  )

Jotta jos jostain lainaa niin parempi ottaa jostain todella vanhasta, Kuningas Oidipuksesta vaikka.
tallennettu

But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 063« Vastaus #53 : 22.01.2004, klo 19:09:08 »


Tekijänoikeus ei ole niitä yksinkertisimpia asioita, esim. Gaimanhan käy oikeutta McFarlanen kanssa joistakin Spawnin hahmoista.  Gaiman vieläpä lupasi, että kuka tahansa joka häneltä luvan kysyy saa tehdä sarjakuvaa näistä hahmoista, mikäli hän oikeusjutun voittaa.


Oikeusjuttu on jo loppunut.
tallennettu

Sivuja: 1 2 3 [4] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: