Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
05.06.2020, klo 04:56:09

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
482789 viestiä 10471 aihetta kirjoittanut 3838 jäsentä. Uusin jäsen: kokkeli
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Hinnoittelu/ Freelancerien suositus
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 14 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Hinnoittelu/ Freelancerien suositus  (Luettu 73263 kertaa)
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 568


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #30 : 27.01.2004, klo 10:49:58 »

Kirjatyöntekijän (vaikka kk-palkkainen graafikko/taittaja) keskipalkka on n. 2000€ kuussa. Jos kuussa on n. 160 tuntia, tulee tuntipalkaksi 12,50 €.
No, työnantaja maksaa sosiaalimaksut, työpaikan vuokrat ja sen semmoiset. Freen pitää hinnoittaa tunti paljon ylemmäs, kun ittelle jää maksettavaksi nuo.

Timo
tallennettu

[kivi]
Toimittaja
**
Poissa

Viestejä: 1 570


Akvaarious.


« Vastaus #31 : 27.01.2004, klo 11:16:59 »

Jos ajatellaan että saat tasan 500€ stripistä, ja ajatellaan että sinä elät utopiassa missä mistään ei tarvitse maksaa, vuokra, ohjelmistot, laitteistot yms. niin sen sun stripin pitäis olla valmiina vähintään 10 tunnissa jos haluat kohtuu tuntipalkan saada

Kohtuullinen on suhteellinen käsite. Jos teet neljä 500 euron strippiä kuussa (yhden viikossa!) on kuukausipalkkasi 2000 euroa, mikä teoriassa vastaa jo yleistä alan keskipalkkaa.

Mut sitten on tietysti kulut. Eli kyllä viikossa pitää muutakin ehtiä tehdä, ei siihen strippiin saa kaikkia viikon 40 työtuntia käyttää, kun freenä pitää tosiaan saada myös työnantajan kulut kasaan.
tallennettu
Leo
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 303« Vastaus #32 : 27.01.2004, klo 15:35:19 »

Palkasta puheenollen; tehkääpäs mun testi -> www.geocities.com/leolehtinen/testi1 Vielä keskeneräinen, mutta toimiva.
tallennettu
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 568


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #33 : 27.01.2004, klo 15:48:31 »

Leo:
Heh. Heh...  Grin

Timo
tallennettu

tertsi
Vieras
« Vastaus #34 : 27.01.2004, klo 15:51:19 »

Hyvä, Leo!!
Susta tulee vielä menestyvä työnantaja ja mediamoguli!
tallennettu
Kosmo
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 3


Nuclear waste to last generations!


« Vastaus #35 : 27.01.2004, klo 17:06:55 »

Tulee vanhat ajat mieleen, joskus opettelin VB ohjelmointia ja tein sellaisen pelin kuin "palkkapäivä" jossa tasapainoteltiin tulojen ja menojen välillä, työntekijöiden ainoa halu oli saada lisää palkkaa, ja loppujenlopuksi työnantaja hirtettiin Tongue Se oli oiva peli se.
tallennettu

Opinions are like hair, coming out of your ass.
Facts are for assholes.
Hazart
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 184


YARRRR!


« Vastaus #36 : 27.01.2004, klo 21:20:30 »

Leo!

Ettäs kehtaat kiusata jo muutenkin köyhää sarjakuvantekijää!  Wink

(Loistava!)
tallennettu

tertsi
Vieras
« Vastaus #37 : 07.02.2004, klo 12:47:58 »

Alan tekemään strippiä.
Maksavat noin 1000 mk. Tuntuu kohtuulliselta korvaukselta.


Edit: poistin vähän faktoja
« Viimeksi muokattu: 05.04.2004, klo 20:31:59 kirjoittanut tertsi » tallennettu
Hazart
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 184


YARRRR!


« Vastaus #38 : 07.02.2004, klo 13:42:42 »

Alan tekemään erään ammattiliiton lehteen strippiä.
Maksavat noin 1000 mk. Tuntuu kohtuulliselta korvaukselta.

Siis onko tuo tonni aina yhdestä rivistä? Jos on niin onnittelut! Se on jo hyvin stripistä.

Aiheeseen liittyen voisin vielä sanoa, että aikaisemmin itseäni hirvitti nuo liiotellun oloiset hinnat, mutta nyt kun on tehnyt jo useampia kaupallisia kuvitustöitä niin 50-150 euroa kuvasta ei tunnu lainkaan kohtuuttomalta. Tunteja kuitenkin kuluu yllättävän paljon. Varsinkin värikuviin. Todella helposti tulee myytyä alihintaan Sad No onneksi tämä on vielä kivaa...
tallennettu

tertsi
Vieras
« Vastaus #39 : 07.02.2004, klo 14:12:34 »

.Tunteja kuitenkin kuluu yllättävän paljon. Varsinkin värikuviin. Todella helposti tulee myytyä alihintaan Sad No onneksi tämä on vielä kivaa...


Kyllä, tunteja kuluu yllättävän paljon, kun laskee kaikki työvaiheet ideoinnista laskun kirjoittamiseen ja sähköpostin lähettämiseen. Ja jos saa kunnon korvauksen, niin sitten työn jäljenkin tulee olla kunnollista.

Jos mahdollista, niin pyytäkää sellaisia palkkioita, että niillä voi elää!
tallennettu
Hazart
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 184


YARRRR!


« Vastaus #40 : 07.02.2004, klo 14:40:44 »

Lainaus
Jos mahdollista, niin pyytäkää sellaisia palkkioita, että niillä voi elää!

Nimenomaan jos mahdollista. Valitettavan usein pitää tehdä kompromisseja hinnoittelussa, kun toimii pienempien julkaisijoiden kanssa. Isojen lehtitalojen kanssa tuskin tarvitsee vääntää kättä hinnoista samalla tavalla. Ja aloittelevat kuvittajat/sarjistentekijät joutuvat helposti hyväksymään alihinnoiteltuja hommia saadakseen "mainetta" ja kokemusta. Enkä minä sitä itke. That's life!
tallennettu

kielox
Uusi jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 2

Kvaak!


« Vastaus #41 : 17.02.2004, klo 21:13:33 »

viesteistänne viisastuneena.. Pääsin erääseen suureen lehteen piirtämään 3 sivun sarjakuvaa/lehti/kuukausi. kyse on julkaisusta,jolla on on pitkät perinteet suomessa ja myös muissa maissa sisarjulkaisuina. kyse 4/4 julkaisusta,ja hoidan värittämisen itse koneella. nyt pitäisi vain sopia hinta.päätin pyytää 300e/sivu,eli yht.900,josta maksan käsikirjoittajalle kolmanneksen.onko hintapyyntö sopiva?
tallennettu
Axuz
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 416


Kvaak!


« Vastaus #42 : 17.02.2004, klo 21:59:30 »

Pääsin erääseen suureen lehteen piirtämään 3 sivun sarjakuvaa/lehti/kuukausi. kyse on julkaisusta,jolla on on pitkät perinteet suomessa ja myös muissa maissa sisarjulkaisuina. päätin pyytää 300e/sivu,eli yht.900,josta maksan käsikirjoittajalle kolmanneksen.onko hintapyyntö sopiva?

Riippuu vähän siitä, mikä tämä "suuri lehti" on miehiään. Toisin sanoen, onko aikakauslehti vai joku muu? Ilmestymistiheyden perusteella ilmeisesti on aikakauslehti...? Levikki? Painoasu? Kuinka kaupallinen, eli lähinnä sisältääkö se paljon maksettuja mainoksia? Vai onko se jonkin suuren yhdistyksen tai liiton tai puolueen lehti? Kaikki nämä vaikuttaa ja viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä myös oman työsi luonne. Onko työsi värillinen ja onko sinulla nimeä jo entuudestaan...

Työn hinta määräytyy lukuisista asioista. Ainakin seuraavia voi laskelmissa ottaa huomioon:

Lehden formaatti, koko, levikki, tunnettuus ja ilmestymistiheys ja kuinka paljon lehdellä voi olettaa olevan rahaa maksaa...

Sarjakuvan koko, vaativuus, musta-valko tai värillisyys. Myös sarjakuvan toimittamisehdoilla voi kilpailla. Jos teet sarjakuvan työstön painatuskuntoon mahdollisimman vaikeaksi lehden reprolle, voit olla varma, että vaativat hinnan alennusta työstäsi.

Sarjakuvan tekoon käytetty keskimääräinen kokonaisaika (tuntimäärä, ideoinnista suunnitteluun, materiaalin keruuseen. Luonnoksista, tussaukseen ja värittämiseen ym.) ja materiaalikustannukset vaikuttavat laskelmiin yleensä myös. Sarjakuvan tekoon kulutettu aika lienee yksi simppelimpiä ja käytetyimpiä palkkion laskentatapoja, mutta suoraan sellaisenaan aika suppea ja helposti alakanttiin taipuva.

Lopuksi sarjakuvan hinnoitteluun vaikuttaa se, maksavatko työnantajasi sosiaali- ja eläkemaksusi ym. työnantajalla yleisesti maksatettavat maksut, vai teetkö freelancerina Freelancer-verokortilla vai jopa yrittäjänä toiminimen tai yhtiön kautta. Jälkimmäisissä tapauksissa palkkiopyynnön tulee olla huomattavasti suurempi kuin tavallisena palkkatyöläisenä, sillä kaikki työnantajamaksut ropsahtavat sinun maksettavaksesi. Lisäksi jos toimit yrittäjänä ja liikevaihtosi on enemmän kuin 8500 tai jotain sinnepäin, pitäisi alkaa sitten myös ottamaan ALV-jutut huomioon laskutettaessa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen... Vaikea sanoa tarkemmin, kun en tiedä tapaustasi sen tarkemmin.

Sanottakoon vielä, että maineikas ja laajalti tunnettu taiteilija voi yleensä pyytää enemmän kuin sellainen, joka vasta valmistelee markkinoille tulemistaan. En tiedä nimimerkkisi perusteella, miten nimeä on jo aiemmista jutuista kertynyt, mutta oletettavasti ei kuitenkaan vielä hirveän paljon, jos kerran kyselet näitä palkkioasioita. Viestisi perusteella oletan, että lehti, johon sarjakuvasi sait myytyä (ihmettelen tätä jo sinänsä, jos ette kerran ole vielä sopineet edes hinnasta...) on aika iso aikakauslehti. Toisaalta kolme sivua sarjakuvaa/lehti ei kuulosta aikakauslehdeltä. Muutoin olisin ehkä veikannut noiden tytärjulkaisujen perusteella jotain "Cosmopolitan-tyyppistä" julkaisua. Ja jos sarjakuvasi ovat kerran sivun kokoisia, ei se voi mikään sanomalehtikään olla. Jotenkin hirveän vaikea nyt noin lonkalta arvattava!  Undecided

Tietääkö kukaan lehteä, jolla on tytärjulkaisuja jossain muualla, joka voisi julkaista kahden tai kolmen sivun sarjakuvaa (kenties vielä värillistä), ilmestyy kerran kuukaudessa ja on vielä melko iso ja ilmeisesti verraten tunnettukin? Ja joka maksaa melkein kuukauspalkan parista kolmesta sivusta sarjakuvaa, mutta ei siis ilmeisesti ole sarjakuvalehti. Minäkin haluan sarjakuvan tuollaiseen lehteen! Ehdottomasti. Onneksi olkoon sinulle, joka olet saanut! kertaheitolla rahoihin kiinni ja kuuluisaksi! Tuollaisia kaikkien lehtien pitäis Suomessa olla...  Cheesy

Mut vakavasti... näiden tietojen valossa... neuvoisin kokeilemaan tuota hintaa, koska kenenkään ei pitäisi alihinnoitella töitään ja töistä pitää yrittää saada sellainen korvaus, jolla voi elää. Toisin sanoen mahdollisimman paljon. Lopulta kuitenkin oikea hinta on se, jonka lehti suostuu maksamaan ja jolla hinnalla sinä suostut sen vielä tekemään. Siinä on todellinen oikea hinta. Neuvoisin sinua nyt kuitenkin kokeilemaan tuota, koska jos se menee läpi, niin kumarran syvään ja olen onnellinen puolestasi. Jätä siihen kuitenkin neuvotteluvaraa ja ole valmis tiputtamaan hintaa jonkin verran. Vaikka 250 euroon/sivu. Tai tiputtamaan vaikka vieläkin enemmän... Jos lehti lopulta maksaa 225 euroa sivu, ei tuollaista tilaisuutta mun mielestä silti kannata jättää uppiniskaisesti hyödyntämättä vain siksi, että halusi 300 ja viimeinen hyväksyttävä tarjous on 250. Se tietenkin lopulta riippuu myös siitä, kuinka kauan sulla kestää tuollaisen työn tekemiseen. Jos kestää vähän, hintaa on helpompi tiputtaa, koska ehtii sitten tehdä kuukaudessa vielä jotain muutakin, mutta jos kestää kolme viikkoa, ni kyllä se tiukkaa tekee se hinnan alentaminen... Verotkin pitäis vielä maksaa ja kaikkea...

Onnea ny kuitenkin. Yrittäkää saada sopimus aikaseks ja kerro ihmeessä sitten, kun tieto on varma, et miten kävi ja mahdollisesti voisit sitten vielä paljastaa lopulta tämän mysteerilehdenkin kaikille, jotta voimme sitten ihailla tätä sarjakuvaa sieltä. Jookos? Se vaikuttaa sen verran suurelta lehdeltä kuitenkin ja 4/4 kertoo jo aika paljon, joten niillä ilmeisesti on jonkun verran rahaa ja koska ne uhraa sivutilaa noinkin paljon sarjakuvalle, sillä sun sarjakuvalla on ilmeisesti melkoinen rooli kyseisessä julkaisussa. Tarkoitan, että he todella kokevat sen julkaisemisen tärkeäksi. Tämän perusteella voit ihan rinta rottingilla ensin pyytää vähintään tuon esittämäsi summan. Olla kuitenkin valmiina vähän pudottamaan ja olemaan nöyrä myös toiseen suuntaan, sillä on muistettava, että iso ja tunnettu lehti sekä neliväripainatus ovat jo itsessään asioita, joilla pitäisi olla myös sinulle arvoa... Eks niin?

Ite oon kyllä myyny montakin kertaa muutamalla kympillä sivunkokoisia juttuja... mut en ole siitä ylpeä! Ei kuitenkaan itkut auta silloin, kun vuokranantaja hengittää niskaan... Eikä ainakaan naurata...  Cry
« Viimeksi muokattu: 17.02.2004, klo 22:11:03 kirjoittanut Axuz » tallennettu
kielox
Uusi jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 2

Kvaak!


« Vastaus #43 : 17.02.2004, klo 22:15:22 »

siis lehti ilmestyy kahdesti kuukaudessa,mutta nimeä en halua sanoa.itseasiassa päätoimittaja ei ole koskaan ostanut sarjakuvaa,koska aikaisemmin se on hoidettu ruotsalaisen sisarlehden puolelta.siksi hän pyysi minua(?)kyselemään mikä olisi markkinahinta.sopimus on siis hieman auki hinnoittelun suhteen,kuten aina..lehti perustuu oikeastaan sarjakuviin(yleensä 2/lehti)runsaaseen kuvitukseen ja asiasisältöön.lukijoita on paljon,ja yksi,ehkä suurin ostosyy on kivat sarjakuvat. jälki on pikkutarkkaa,ja teen siis koko väritykset fotarilla.
sen verran voin sanoa,että tälle tietylle osa-alueelle on kaivattu lisää sarjakuvan piirtäjiä,ja nimekkyys ei ole kriteeri vaan nimenomaan taidokas piirustusjälki ja hyvä juoni.
no vitsi,just ku luin läpi,niin kylläpäs kuulostaa tosissaan salamyhkäiseltä.se ei ollut tarkoitus,mutta juuri sen takia,että homma on aikalailla lähtökuopissaan,niin en halua lehteä kertoa.mutta kerron sen kyllä kun hommat etenee ja jos kaikki menee hyvin. Smiley
« Viimeksi muokattu: 17.02.2004, klo 22:26:43 kirjoittanut kielox » tallennettu
Axuz
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 416


Kvaak!


« Vastaus #44 : 17.02.2004, klo 22:22:02 »

Unohtu vielä sanoa, että tuollainen diili on sen verran harvinainen, että pidä siitä ihmeessä kiinni. Vaikka nyt yhden sivun värillisiä sarjakuvia julkaistaankin Suomessa monissa aikakauslehdissä, mulla ei lopulta ole mitään hajua, mitä lehdet on tuollaisista valmiita maksamaan. Tekijät on poikkeuksetta lähes kaikki tosi arkoja tällasissa asioissa ja sitä tietoa, mitä lehdet niille maksaa näistä töistä ei saa niistä ulos iskuporallakaan. Muutama harva on joskus jotain sinnepäin kertonut ja kaikkien suomalaisten sarjakuvaguru Joonas-herra on joskus sanonu, et jos tuollaisesta sivun sarjakuvasta saa tonninkin irti, ni se on jo aika hyvin. Tosin tuo tonni on nykyisin jo vähän eri kokoinen raha ja sillä saa vähemmän kuin vaikka parikymmentä vuotta sitten, mutta juuri sen vuoksi ajattelinkin, että joku 250 euroa on aika sopiva keskihinta tuollaiselle LAADUKKAALLE sivulle...

Mutta yleisesti ottaen kaikki sanoo jotain epämääräistä, kuten "ihan riittävästi", "sillai, et tulee toimeen", "ne maksaa ihan paskasti", "kyllä tästä ehkä voita jotenkuten leivän päälle saa", "sen verran, et parit laskut saa maksettua", "ihan mukavasti kapakkarahaa" ja sitä rataa, kun kysyy paljonko...

Ite oon parhaimmillani saanut 120 euroa sivulta, mutta tässäkin tapauksessa kyseessä oli erikoisjulkaisu. Ei siis populaarinen massajulkaisu. Levikki tais olla jotain kymppitonnin paikkeilla... Sillä on toki väliä, onko kyseessä erikoisjulkaisu vai seittemän päivää tai Cosmopolitan... tai hesarin kuukausliite  Wink
tallennettu
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 14 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: