Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Arvostelut: Merimies on eri mies (11.04.2020 klo 11:30:00)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
03.07.2020, klo 22:55:42

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483339 viestiä 10470 aihetta kirjoittanut 3843 jäsentä. Uusin jäsen: ACrockett
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Hinnoittelu/ Freelancerien suositus
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 14 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Hinnoittelu/ Freelancerien suositus  (Luettu 74370 kertaa)
[kivi]
Toimittaja
**
Poissa

Viestejä: 1 570


Akvaarious.


« Vastaus #15 : 13.01.2004, klo 15:57:44 »

- tai Heilällä taitaa olla jo käytetty mersu,

Samoin, mutta yleensä palkkaan Kaltsun ajamaan sitä:-)

Hähä! Tuo strippihinta on markka-ajalta, ja perustuu oletukseen, että esimerkiksi suosittu sarjakuvapiirtäjä 'Jope' piirtää suosittua strippiä 'Lempi' yhteen ainoaan valtakunnalliseen lehteen eksklusiivisesti, yksinoikeudella.

Tai sitten kysymys on mainossarjakuvasta. Käypä ammattilaisen tekemän mv-stripin hinta on 50 euron molemmin puolin.

Logoista sen sijaan saa tuntuvasti enemmän. Ja yhden isolle asiakkaalle tehdyn julisteen hinnalla saa piirtää kaksi 60-sivuista sarjakuva-albumia.

Muuten olen sitä mieltä, että tää on väärä paikka keskustella tariffeista (ja eikös esim Grafian hintataulukko kielletty?). Tulee monelle nuorelle väärä kuva, jos ei muista että isokaan yksittäinen tulo ei tee isoa palkkaa, jos rahakkaita unelmakeikkoja ei oo koko ajan päällä.

Pieninä paloina on piirtäjän leipä, vaikka yksittäiset korvaukset olis millaisia...
« Viimeksi muokattu: 13.01.2004, klo 16:04:23 kirjoittanut [kivi] » tallennettu
Juha Kouvalainen
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 532« Vastaus #16 : 13.01.2004, klo 16:14:33 »

Njoo, nuo hinnat on hatusta vedettyjä ja niihin voi pyyhkiä vaikka Ranisen leiman. Tästä hintahommelistakin on täällä aiemmin keskusteltu ja jo tuolloin totesin, että hinnan määrää yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan laki.

Täytyy muistaa, että asiakas on valmis maksamaan tietystä työstä tietyn hinnan sen mukaan mitä lisäarvoa työ sille tuottaa. Esimerkiksi pienet sanomalehdet saattavat kauhistella, jos piirtäjä pyytää värillisestä artikkeliin räätälöidystä kuvituksesta esimerkiksi 30 euroa, "kun valokuviakin saa 10 eurolla meidän lehteen.."

Naurettavahaan tuollainen nuukailu silti on.

Kuvitus ei tällöin ole pienlehdelle välttämätön - sen olemassaolo lehdessä ei lisää tai vähennä lukijoita, ainakaan lyhyellä aikavälillä mitaten. Suuremmilla lehdillä useampi sata euroakaan ei välttämättä kirpaise missään ja ne voivat halutakin kehittää lehtensä ulkonäköä sijoittamalla laadukkaisiin kuvituksiin ja ovat valmiita maksamaan siitä.

Toisaalta taas kotimaisista strippisarjakuvista lehdet eivät välttämättä halua maksaa ulkomaisen tuontisarjan hintaa (5-10 euroa/strippi) enempää. Tai jos maksavatkin, niin sarjan täytyy olla jo ennalta tunnettu ja suosittu, tuntemattomien tekijöiden on turha kuvitella voivansa asettaa minkäänlaista järkihintaa stripilleen, mikäli julkaisuja aikovat lainkaan saada...

Toiseen ääripäähän varmaan sijoittuu ammattimaisen mainostoimiston asiakasyritykselleen suunnittelema visuaalinen ohjeisto (tuomerkki, logo, valitut kirjasimet, tunnusvärit, asemoinnit jne.) josta saatetaan laskuttaa hyvinkin miljoona vanhaa rahaa, jos kyseessä on pörssiyhtiön kokoluokkaa oleva lafka. Pienyrityksillekin hinnat ovat "alkaen muutama tuhat euroa".

Itse ainakin olen lähestynyt ongelmaa siitä päästä, että haen leipäni muista visuaalisen alan töistäni ja näitä sarjakuvia/kuvituksia tarjoan lehtiin käytännössä lähes ilmaiseksi, ihan vain harrastelupuuhasteluna... Ehkä sitten joskus isona niillä voisi osan leivästäänkin tienata. Ehkä ei. So not.
tallennettu

kaltsu
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 915« Vastaus #17 : 13.01.2004, klo 16:27:50 »

Samoin, mutta yleensä palkkaan Kaltsun ajamaan sitä:-)

Heh ja yleensä muutaman pizzan, oluen, tupakkatopan ja kahvin hinnalla. Miettikää sitä.

Kouvalaisen ensimmäisen lause kertoo muuten näistä tariffeista olennaisimman joten eiköhän vedetä tääkin threadi jo ihan sivuraiteille. Puhutaan vaikka Jeesuksesta, joohan? Se on aina niin kiva aihe.
tallennettu

Holle
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 321« Vastaus #18 : 13.01.2004, klo 16:30:32 »

Mielenkiintoinen ja tärkeä keskustelu.Erikoinen siksikin että jotkut ovat jo julkisesti tunnustaneet palkkioitaan (positiivista). Suomalaiselta duunarilta kun tavallisesti saa udella  palkkatietoja vaikka kuinka kauan ja saat vastaukseksi , "ihan kivasti", "ihan tarpeeksi" tai "sen verran että pärjää"  mutta se markkamäärä on tabu.
Onhan selvä että eri tekijät ovat eri asemassa kun ei mitään ammattiliiton määräämää taksaa ole olemassa. Se jonka työt ovat haluttuja , niistä maksetaan mukisematta. Halutuksi pääseminen saattaa edellyttää vuosien työtä pilkkahinnalla. Yrittäjänä toimiminen tekee vielä oman mielenkiintoisen lisänsä: palkkiosta saattaa jäädä käteen 30-50% , joka saattaa nuo rahasummat eri valoon. Ennen verouudistusta möin vielä joitakin töitä kuvataiteellisina töinä ja vältin alv:n mutta nykyään se ei enää ole mahdollista.
Eräs juttu joka puhuu alempien palkkioiden puolesta on se että sarjakuvan oikeuksiahan ei välttämättä myydä , jolloin sama strippi voi tuottaa myöhemmin lisää. Ajattelenkin kuvia myös omaisuutena joka kasvaa ja karttuu korkoa. Palkkioon pitää myös vaikuttaa se miten laajalle kuva leviää.  Muistakaa myös ettei lehdellä ole lupa käyttää sarjaa netissä ilman eri lupaa tai korvausta.
Sarjakuvia myydään myös muualle kuin lehtiin. Yksityiset yritykset esim . saattavat ostaa sarjakuvia mainostarkoituksiin ja ovat valmiita maksamaan niistä paremmin, tällöin myös käyttöoikeudet ovat yleensä laajemmat.
Myös hintataso eri puolilla Suomea on erilainen.
Olen samaa mieltä Kaltsun kanssa että logon hinta-arvio suhteessa muihin on matala. Ostihan eräs pankkikin ulkomailta logon mukavaan kuusinumeroiseen hintaan, eikä ollut kovin kaksinen.
Omat sarja- ja pilakuvani myyn 20-250 e hintaan, jotkut niistä toisenkin kerran, jos sarja on sellainen ettei sitä voi muille myydä, liikutaan jo tuolla toisessa päässä ja sillä hinnalla saa jo neuvotellakin taideduunarin kanssa.
Holle
tallennettu

Sarjakuvat ja kuvitus
http://www.verikoirat.com
[kivi]
Toimittaja
**
Poissa

Viestejä: 1 570


Akvaarious.


« Vastaus #19 : 13.01.2004, klo 16:38:50 »

Samoin, mutta yleensä palkkaan Kaltsun ajamaan sitä:-)

Heh ja yleensä muutaman pizzan, oluen, tupakkatopan ja kahvin hinnalla. Miettikää sitä.

Niin, ja tuohon hintaan viikoksi kerrallaan.

Eikö lähetä huhtikuussa taas Lappiin? Huhtikuun tokalla viikolla. Saat ajaa.

Tä, Jeesuksesta? Jesus is just allright with me, lauloivat Byrdsit aikoinaan. On tää elämä niin vaarallinen paikka, että mulle ainakin kelpaa monenlainen varjelus.
:-)
tallennettu
Hazart
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 184


YARRRR!


« Vastaus #20 : 13.01.2004, klo 21:39:13 »

Joo, hyvä aihe keskustella! Aiheuttaa päänvaivaa nuorelle kuvittajalle, kun ei tiedä aina mitä uskaltaa pyytää. Eihän tullaisia ekassa kirjoituksessa esitettyjä hintoja voi joka paikkaan puskea millään, mutta silti olen ajatellut, että "tunne arvosi"-ajattelu on tärkeä juttu. Jos yleisesti alamme tehdä alihintaan juttuja niin se on huono asia koko kuvitus/sarjis bisnekselle. Että jotain rajaa kannattaa vetää siihen millä hinnalla myy. Eikös se laske koko sarjis/kuvituskulttuurin uskottavuutta, jos tekeleillä ei ole mitään muuta arvoa kuin tekijän ylpeys. Olen aina ajatellut, että jos tuote on loistava ja itse uskoo siihen niin kyllä sen kaupaksi saa (dream, dream, dream... lalalalalaa...).

Ja ainahan sitä voi tehdä omaksi iloksi. Ilmaiseksi tekeminen ja ilman työpainetta on paaaaaljon kivempaakin. Mutta sillä ei elä. Valitettavasti.

Niin ja mitä Jeesukseen tulee niin keskustellaan ihmeessä.  8)
tallennettu

tertsi
Vieras
« Vastaus #21 : 13.01.2004, klo 23:27:01 »

Ei helvetissä putkimies saa 100€/tunti.


Niin ja putkifirmaan palatakseni: ei putkifirma maksakaan duunarille 100e/tunti, mutta voi hyvinkin sen laskuttaa.

Aivan!
Lasku ja duunarille/yrittäjälle käteen jäävä liksa ovat kaksi täysin eri asiaa.

Laskun loppusummalla tulisi yrittäjän kustantaa tuntipalkka, verot, eläkemaksut, vakuutukset, laitekustannukset, tuotekehittely, tilojen siivous, luppoaika(!), materiaalit, kokoukset, huonekalut, ateriat, vuokrat, lomakorvaukset jne.
Eli kaikki se, minkä työnantaja kustantaa työpaikalle meille palkansaajille
tallennettu
T.Kokkila
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 1 062« Vastaus #22 : 14.01.2004, klo 09:19:14 »

Eli kaikki se, minkä työnantaja kustantaa työpaikalle meille palkansaajille

Niinpä. Jos pysymme edelleen tässä "täydellinen maailma" konseptissa, niin silloinhan olisi järkevää, että freelancer ja palkansaaja eläisivät suunnilleen samalla elintasolla. Mutta sen saavuttaakseen freelancerin pitäisi tienata rutkasti enemmän kuin normaalin palkansaajan. Ajatellaan nyt vaikka pelkästään palkallisia lomia, joista palkansaajat pääsevät osallisiksi.

Ronkaisen esittelemä Freelancer Onlinen hinnasto on outo, mutta sivustoon kannattaa kyllä tutustua. Siellä puhutaan juuri näistä asioista ja toimittajienkin suuri palkkiohaitari käy hyvin ilmi. Käytännön asioita, joita harvoin tulee ajatelleeksi.

Millaiseen työntekijään sarjakuvantekijää muuten pitäisi verrata: duunariin, jonka hommaa periaatteessa kuka tahansa pystyy koulutuksen jälkeen tekemään, vai erikoisalan huippuosaajaan? Pieni ammattiylpeyskin on joskus paikallaan.

Kvaakin lukijoista suurin osa on nuoria, joten tämä keskustelu voi tosiaan vääristää kuvitelmia, itse kun katson asioita aika pitkään alalla olleena. Mutta jossain elämänvaiheessa useimmille iskee arki, ja palkkaakin on jostain revittävä. Freelancerin (käytännössä siis yrittäjän) ura ei ole helppo. Työn hinnoittelu ei ole helppoa, ja useimmiten työn joutuu tekemään alihintaan. Vaikka laskisikin Ronkaisen reseptillä, että hommaan menee 8 tuntia ja laskuttaisi sen mukaan, niin oikeasti siihen menee aina enemmän.

Sitäpaitsi: 10e/tunti 8 tuntia päivässä, on 80 e/päivä, kerrottuna viidellä on 400, kerrottuna neljällä on n. 1600 euroa kuussa. Duunari saa tuon aina, freelancer vain silloin kun töitä on, ja vain valmiiksi saaduista töistä.
tallennettu
[kivi]
Toimittaja
**
Poissa

Viestejä: 1 570


Akvaarious.


« Vastaus #23 : 14.01.2004, klo 09:45:12 »

Millaiseen työntekijään sarjakuvantekijää muuten pitäisi verrata: duunariin, jonka hommaa periaatteessa kuka tahansa pystyy koulutuksen jälkeen tekemään, vai erikoisalan huippuosaajaan? Pieni ammattiylpeyskin on joskus paikallaan.

Kvaakin lukijoista suurin osa on nuoria, joten tämä keskustelu voi tosiaan vääristää kuvitelmia, itse kun katson asioita aika pitkään alalla olleena. Mutta jossain elämänvaiheessa useimmille iskee arki, ja palkkaakin on jostain revittävä.

Hyvää pointtia, Timo, taas kerran.

Esimerkiksi sarjakuvaa opettaessa tai luennoidessa törmää usein kysymykseen koulutuksesta ja sitä vastaavasta palkkatasosta. Silloin on hyvä vetää esiin se kortti, ettei sarjakuvaan oikeasti ole muodollista koulutusta (ei, edes Lahdessa, vaikka koko ajan paranee) joka voitaisiin esittää tutkintovaatimuksena tai vaadittuna pätevyytenä. Mä olen noissa tilanteissa naureskellut, että "katsokaa sieltä taulokoistanne se professori ja erityisasiantuntija".

Mutta kyllä pätevä sarjakuvantekijä on oman erityisalansa huippuosaaja. Tämä on tullut niin monesti esille vaikkapa kirjankuvittajien, kuvagraafikkojen tai taiteilijoiden kanssa tehdyissä projekteissa - sarjakuvantekijä on lähes aina sopeutuvampi, mukautuvampi ja ymmärtää piirroksen "perusrakenteet" paremmin. Vastaavasti kuvittajilla ja taiteilijoilla on yleensä parempi jäykän ja vangitun detaljin käsittely.

Karkea yleistys, vaan ei vailla todellisuuspohjaa...

Ja sitten siitä elintasosta. Heikki Jokinen piti aikoinaan loistavan luennon friikkarien palkanlaskusta. Tulos oli jotakuinkin niin, että saadakseen saman tuen ja turvan ja yhtäläiset tulot työnantajan palveluksessa olevan kanssa, oli free-lancen laskutettava noin kolme kertaa vastaavaa työtä tekevän konttoriorjan bruttopalkka.

Näinhän ei tietenkään ole, eikä voikaan olla. Vaakakuppiin pitää pistää jonkun kokoisena punnuksena se oma vapauskin, vaikka se sitten tarkoittaisi vapautta kuolla nälkään.
« Viimeksi muokattu: 14.01.2004, klo 09:55:50 kirjoittanut [kivi] » tallennettu
tertsi
Vieras
« Vastaus #24 : 14.01.2004, klo 10:33:10 »

Eli kaikki se, minkä työnantaja kustantaa työpaikalle meille palkansaajille

Niinpä. Jos pysymme edelleen tässä "täydellinen maailma" konseptissa, niin silloinhan olisi järkevää, että freelancer ja palkansaaja eläisivät suunnilleen samalla elintasolla.
Halusin vain sanoa, että "suuri palkkio" ei tarkoita suurta kuukausipalkkaa.
tallennettu
O.K.
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 531« Vastaus #25 : 15.01.2004, klo 16:39:14 »

Taitaa olla meidän suomalaisten vaatimattomuutta, kun emme osaa arvostaa omaa työtämme. Tottahan on ettei sarjakuvapiirtäjän tai kuvittajan työ ole mitään "perusduunia", ei siihen todellakaan kuka tahansa pysty. Sarjakuvapiirtäjiä on taatusti vähemmän kuin esim. copywritereitä, saati graafikkoja ja taittajia, jotka kuitenkin saavat verraten korkeata palkkaa freelancerinakin. Toisin kuin graafikot, sarjakuvapiirtäjät ja kuvittajat tekevät työnsä usein loppuun asti käsin, ja työllä on siten korkeampi originaaliarvo. (Vai minkä takia käsintekemisen yleisesti korkeampi arvostus ei näkyisi hinnoissa?)

Liiton tarkoitus onkin varmasti saada tekijät pohtimaan omaa palkkaustaan, kuten tässäkin foorumissa paraikaa tapahtuu, ja siten saada järkeistettyä palkkatasoa. Muutkin ammattiryhmät hilaavat koko ajan palkkojaan ylöspäin, varsinkin jos kyseessä on harvinainen ala (pahuksen kansanedustajat Lips Sealed ), ja ammattilaispiirtäjiähän on käytännössä vain reilu kourallinen koko maassa.

Kansantaloudellisesti eikö olisi järkevää, että työnantajalle tulisi halvemmaksi palkata vakituinen työntekijä kuin antaa toimeksianto freelancerille? Freelancer ansaitsee suuremman korvauksen, koska ei saa vakityön turvaa ja etuuksia. Vai pitävätkö freelancerit suomessa huonoja palkkojaan maksuna vapaudestaan?
tallennettu

Kosmo
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 3


Nuclear waste to last generations!


« Vastaus #26 : 27.01.2004, klo 01:29:02 »

Oli ihan pakko tähän vastata, koska osittain tämä koskee minua (freelancer graafinen suunnittelija).

En tiedä sarjakuva strippien piirtämisestä, mutta jos esim. mainostoimisto tekee sarjakuvan esim. yrityksen vuosikatsaukseen, sen hinnaksi uskaltaisin mennä sanomaan jopa enemmän kuin mitä tuo 500€, sanoisin että siinä 500€-1000€ paikkeilla.

Toiseksi voin sanoa 100% varmuudella että LVI-asentaja saa 100€/h, ja sama koskee sähkömiehiä (veli on tätä lajia), sekä raksalla minimi lämpötila töiden tekemiseen oli jotain 21c koska piuhat jäätyy kylmemmässä. Mitä me tästä opimme? HOMMATKAA PAREMPI LIITTO!
tallennettu

Opinions are like hair, coming out of your ass.
Facts are for assholes.
[kivi]
Toimittaja
**
Poissa

Viestejä: 1 570


Akvaarious.


« Vastaus #27 : 27.01.2004, klo 09:01:10 »

mutta jos esim. mainostoimisto tekee sarjakuvan esim. yrityksen vuosikatsaukseen, sen hinnaksi uskaltaisin mennä sanomaan jopa enemmän kuin mitä tuo 500€, sanoisin että siinä 500€-1000€ paikkeilla.

Kyllä, mutta kuinka monta prosenttia mainostoimiston laskussa suolatusta hinnasta se piirtäjä (freelance) saa? Ei paljon.

Aina välillä pistää vihaksi kun muistaa, että asiakkaat kuvittelevat piirtäjien ja valokuvaajien olevan kallispalkkaisia ja rikastuvan työllään, kun mainostoimistot merkitsevät laskuun kuvien osuudeksi 200-300% siitä mitä ne kuvantekijälle oikeasti maksavat.

Toisaalta, on hauska tehdä toimistojen ohi töitä isoille asiakkaille, kun siellä ollaan valmiiksi, että : "Riittääkö kymppitonni vai tahdotko enemmän?" Muistavat toimistojen laskut ja päättelevät hinnan sen mukaan, ja silti luultavasti luulevat tinkivänsä puoleen...
:-)
tallennettu
Kosmo
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 3


Nuclear waste to last generations!


« Vastaus #28 : 27.01.2004, klo 09:42:49 »

Kyllä, mutta kuinka monta prosenttia mainostoimiston laskussa suolatusta hinnasta se piirtäjä (freelance) saa? Ei paljon.

Ei se paljoa ole, ellei kyseinen freelanceri ole jonkin sortin "kuuluisa" piirtäjä, silloin palkka nousee monin kertaisesti, nimellä on väliä Smiley

Jos ajatellaan että saat tasan 500€ stripistä, ja ajatellaan että sinä elät utopiassa missä mistään ei tarvitse maksaa, vuokra, ohjelmistot, laitteistot yms. niin sen sun stripin pitäis olla valmiina vähintään 10 tunnissa jos haluat kohtuu tuntipalkan saada. Mutta koska me emme elä utopiassa, vaan kaikki maksaa, ja jotkut asiat maksaa vielä enemmän, niin tuolla 500€ saat painaa sen sarjiksen n. 5-6 tuntiin, jotta pääsisit omille, ja muutakin vois tehdä kuin sitä yhtä strippiä. Joten tästä voisimme päätellä että stripistä voi rokottaa sen 100-200€ enemmänkin hyvillä mielin Smiley

Itse repäsin 1000€ pelkästä sarjakuva sankarin suunnittelusta, joka esiintyy firman esitteissä ja mainoksissa. Eli 1000€ siitä että piirsin joku 10 eri hahmoa ja näytin ne firman päättäjille jotka hyväksyi niistä yhden, jota lehdettiin kehittämään eteenpäin. Ja silti olin ottaa takapakkia. Joskus tulee odottamattomia juttuja vastaan.
tallennettu

Opinions are like hair, coming out of your ass.
Facts are for assholes.
tertsi
Vieras
« Vastaus #29 : 27.01.2004, klo 10:06:27 »

Mukavaa, että joku pyytää ihan kunnon hintoja. Ja vielä mukavampaa kuulla, että joku niitä maksaa.

Kunnon työstä kunnon palkka.
tallennettu
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 14 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: