Kirjoittaja Aihe: Tex Willer  (Luettu 1004346 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 793
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3960 : 14.01.2018 klo 23:35:17 »
Tilasto olisi muuten harhaanjohtava, koska muilla sarjoilla ei ole läheskään yhtä paljon, jos lainkaan, uusintajulkaisuja tai muita ekstrajulkaisuja.

Paitsi mm. Dylan Dogilla ja Nathan Neverillä, joista ainakin Dylanilla on Maxit, specialet, grandprintit, super bookit ja color festit.


Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 825
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3961 : 15.01.2018 klo 11:32:02 »
Ja Zagorillakin on vaikka mitä. Mutta sitten tuolla häntäpäässä on sellaisia, tuohon aikaan, uusia tulokkaita, että ei niillä mitään uusintoja ja ekstroja takuulla ole. Mitä enemmän mietin, niin sitä varmempi olen, että kyseessä on perussarjan uusimman numeron levikki. Mutta saatan silti olla täysin hakoteillä...
"Tex-tieteen yli-morisco"

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3962 : 17.01.2018 klo 08:15:42 »
Vähän masentuneena olen lukenut näitä ketjun viimeaikaisia viestejä. Minusta on ikävää - ja vähän yllättävääkin - että Tex Willerin ystävät haluaisivat Willer-sarjakuvasta niin asenteiltaan mustavalkoisen ja matalaotsaisen sarjakuvalehden, kuin miltä nyt on kuulostanut. Hyvät ovat hyviä, pahat pahoja ja pääosassa on ylivertainen, mutta impotentti aseksuaali Tex Willer, jota naiset (tai miehet) eivät kiinnosta. Meillä on jo sellainen sarjakuvasankari: Mikki Hiiri.

Tex Willeristä pitäisi, joidenkin mielestä, karsia pois kaikki ihmiselämän harmaat alueet, eli juuri ne, jotka tekevät siitä mielenkiintoisen. Makuja on monia ja kaikki (ehkä) yhtä oikeita, mutta minun mielestä on pelkästään hyvä asia jos Tex Willer -sarjakuva kehittyy ajan mukana. Tai paremminkin niin, että saamastaan kritiikistä huolimatta, Willer-meininki on tällä hetkellä aika seisahtanutta ja kelkasta pudonnutta, eli johonkin suuntaan se saisi ja sen tulisi kehittyä.
« Viimeksi muokattu: 17.01.2018 klo 08:17:34 kirjoittanut Gothicus »
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 825
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3963 : 17.01.2018 klo 23:01:50 »
Minusta on ikävää - ja vähän yllättävääkin - että Tex Willerin ystävät haluaisivat Willer-sarjakuvasta niin asenteiltaan mustavalkoisen ja matalaotsaisen sarjakuvalehden, kuin miltä nyt on kuulostanut.

Jos viittaat minun viesteihini, niin lähinnähän tässä olen käynyt keskustelua siitä, että pitäisikö lehden muuttua, ja jos kyllä, niin mihin suuntaan. Ja käsittääkseni kukaan ei ole täällä sanonut, että missään nimessä muuttua ei saa. Muutos ei ole kuitenkaan aina kehitystä. Mielestäni Tex Willerin ei tarvitse olla niin kuin muut 'nykyaikaiset' sarjakuvat. En ole esimerkiksi tervehtinyt ilolla Bosellin mukanaan tuomaa ylenmääräistä väkivaltaa. Mielestäni myöskään värit eivät tuo mitään lisäarvoa. En myöskään ymmärrä, mitä lisäarvoa siitä saataisiin, jos Texistä muokattaisiin pikkuhiljaa naissankari (meillähän on sellainen lännensankari: Morgan Kane). Tuo viimeinen oli ehkä liian vahvasti sanottu, sillä ihan sillä tiellä ei ainakaan vielä olla. Lupe-tarina oli mielestäni tyylikkäästi toteutettu, joten ainakin sillä kertaa Boselli taisi olla enemmän oikeassa kuin Bonelli. Muutama muukin asia nyky-Texissä tökkii. Ei kuitenkaan kaikki. Yleisesti ottaen luen hyvin mielelläni uudetkin Texit. Tietenkään en tiedä, millaisia keskusteluja Sergio Bonelli ja Mauro Boselli ovat aikoinaan käyneet, kun Bonelli oli tullut hylänneeksi Bosellin nyt toteuttamia tarinaideoita. Ymmärtääkseni kyse oli perinteiden kunnioittamisesta. Omasta mielestäni Tex oli parhaimmillaan 70-luvulla: vahvoja tarinoita toinen toisensa perään. Silloin viimeistään Tex muodostui lopullisesti sellaiseksi, kun sen nyt tunnemme. Tex oli hyvin moderni pitkine, suorastaan elokuvamaisine tarinoineen. Eivätkä ne sen ajan tarinat tunnu vanhentuneilta vieläkään.Itse olen syntynyt 70-luvulla, joten mielipiteeseeni saattaa vaikuttaa silkka nostagia. Mutta aika kummasti moni nuorempikin lukija on nostanut juuri sen ajan tarinat kaikkien aikojen parhaimmiksi. Ja kaiken tämän sanottuani olen sitä mieltä, että kaikenlaisia kokeiluja tulee olla, jotta lehti pysyy tuoreena ja elinvoimaisena. Perinteen ja uudistamisen rajamailla työskentely on haastavaa puuhaa. Kuten jo kertaalleen sanoin, niin en haluaisi olla Mauro Bosellin housuissa.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3964 : 18.01.2018 klo 11:39:11 »
En viitannut pelkästään sinun viestiisi. Olen täysin samaa mieltä, että kaikki muutos ei ole kehitystä. Se on nähty karvaasti muuallakin, kuin sarjakuvagenressä. Mutta onnistuessaan, se voi olla myös sitä. Minäkään en pidä siitä, että ammuskelusessioiden näyttämiseen käytetään karhun osa koko ilmestyneestä numerosta, mutta väkivallan esittäminen kauheana – ei toivottavana ja viimeiseen asti välteltävänä – asiana on mielestäni ollut plussaa. Kunhan sillä ei mässäillä. Joskus tosiaan tuntuu, että Tex voisi vähän tarkistaa sitä omaakin vihanhallintaansa, kun turpiin näyttää tulevan sellaisillekin ressukoille, joille riittäisi pelkkä asiasta tiukasti sanominen. Väreistä puolestaan olen kanssasi eri mieltä. Joissakin tapauksissa värit ovat tuoneet omaan lukukokemukseeni lisäarvoa. Myös muuta, kuin vaihtelua.

Ei Texistä mitään naissankaria tarvitse tehdä. Se aihe on kaluttu loppuun James Bondissa, mutta jonkinlaisella terveellä kiinnostuksella vastakkaista sukupuolta ja seksuaalisuutta kohtaan Texin voisi jatkossa seikkailuihinsa valjastaa. ”Vanhalla pöllöllä”, Carsonilla, kyllä keulii ja halut vaikuttavat olevan edelleen tallessa ja se tekeekin harmaahapsesta niiltä osin hahmona uskottavamman. Tex on oma intohimoton itsensä, täysin lahna.

Jos Willerin tunnekylmyys kuuluu hahmon persoonaan ja sitä halutaan tarinoissa hänen kohdallaan tällä tavalla korostaa, niin myös sitä aluetta voisi sitten käsitellä hieman monipuolisemmin. Nykyisellään Tex antaa vain välinpitämättömän ja passiivisen vaikutelman.

Aivan kuten sanoit; perinteen ja uudistamisen rajamailla työskentely on haastavaa puuhaa. Sillä alueella operoiminen vaatii rohkeutta ja se on tehtävä, josta saattaa olla jopa mahdotonta selvitä täysin kuivin jaloin. Kuitenkin uskon sen olevan sen arvoista. Huteja tulee varmasti, mutta ehdottomasti niitä voittojakin. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että Texin uudistuminen on kuitenkin ollut tähän saakka aika minimaalista, paitsi piirrosjäljen suhteen ja se jos mikä on ainakin ollut tervetullutta.

Perinneperustaiseen prinsessa ruususen ikiuneen ja nostalgiaan ei pitäisi vaipua vaikka se niin helppoa onkin (myös minä fanitan muutamia asioita, joiden toivoisin tunteenomaisesti pysyvän aina ja ikuisesti täysin samanlaisina, eli ymmärrän hyvin myös Tex-nostalgikkoja), sillä silloin tullaan ajan myötä vääjäämättä tilanteeseen, ettei uutta lukijapolvea välttämättä enää kiinnosta. Toisaalta, tarvitseeko siitä asiasta edes välittää?
« Viimeksi muokattu: 18.01.2018 klo 11:41:16 kirjoittanut Gothicus »
"Ihminen on ihmiselle kettu."

J.T.Chance

  • Jäsen
  • Viestejä: 270
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3965 : 18.01.2018 klo 22:24:52 »
Hienoja ajatuksia Jannelta ja Gothicusilta! Kukapa meistä ei arvostaisi ja pitäisi 70-luvun willereistä. Tex- fanina minua on kuitenkin aikuisiällä aina kiusannut kronologian puute ja se, että päähenkilö ei kehity. Alati on läsnä abstrakti perusajatus siitä, mitä Tex on. Texillä on yli-inhimilliset älynlahjat ja fyysiset voimat saatteenaan onni ja rohkeus. Bonellien näkemys Texistä lienee ollut se, että Tex edustaa klassisia ja positiivisia sankarillisia arvoja. Ristiriidaton ja ennaltaennustettavissa oleva perinteinen lännenmies. Eihän näkökulmassa sinänsä ole pelkkää vikaa, sillä onhan tämä riittänyt koukuttamaan meidät sadat tuhannet uskolliset lukijat.

 Tex ei ole rinnastettavissa esim. teräsmieheen, joka on kiinnostavuudessaan samassa sarjassa kuin tapetti ja Matti Vanhanen. Texhän ei edusta pelkästään positiivisia arvoja, kuten hyvyyttä ja jaloutta. En lukisi Texiä kuitenkaan muodissa oleviin traagisiin antisankareihin (joita esiintyi kyllä jo antiikin mytologiassa), joilla on jokin kohtalokas heikkous.

Kaikissa klassisissa arvostamissani lännenelokuvissa lähestymistapa on se, että toiminnan terästämällä päähenkilöllä on jokin sisäinen ristiriita, joka on ratkaistava. En sinänsä halua muokata Texistä jotain edellämainittua, joka olisi täysin poikkiteloin Bonellien luoman perinteen kanssa. Bosellin käsikirjoittamasta väkivallasta en pidä yhtään sen enempää kuin Jannekaan, mutta haluan Texin hahmoon jotain sellaista, joka laajentaisi päähenkilön henkistä horisonttia. Esimerkiksi viime kuukausina on ilmestynyt jo kaksi tarinaa, jotka sijoittuvat Lilythin kuoleman jälkeisiin vuosiin. Näissä tarinoissa Tex tuo julki surunsa ja ahdistuksensa, jota menneitten vuosikymmenien puhdasverisissä seikkailuissa ei olisi ikinä esitetty (muistelkaamme esim. Texin reaktioita, kun hän löysi isänsä surmattuna).
Nykytarinoissa ollaan vielä valovuosien päässä romantiikasta ja Texin "naissankaruudesta". Texin olematon kiinnostus naisia kohtaan ei ole seikkailunautinnollisesti puute, mutta se on kuitenkin tyhjyyttä ammottava kohta miehen persoonassa. Tätä voisi hienosti paikata se, että jokin tulevista tarinoista palaisi menneeseen, jossa ruodittaisiin Texin ja Lilythin suhdetta. Tämä voisi riittää, kun haetaan selitystä Texin mentaaliselle kylmyydelle. Ylivertaisen sankarimme väkivaltaisesta varjosta nousisi kaavamaisuuden sijaan jotain melankolisen kaunista.

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 825
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3966 : 18.01.2018 klo 22:44:16 »
Ei Texistä mitään naissankaria tarvitse tehdä. Se aihe on kaluttu loppuun James Bondissa, mutta jonkinlaisella terveellä kiinnostuksella vastakkaista sukupuolta ja seksuaalisuutta kohtaan Texin voisi jatkossa seikkailuihinsa valjastaa.

Tämä on ilmeisesti kustantamossakin havaittu (ihme olisi, jos ei olisi). Texiähän eivät lue käytännössä kuin vanhat ukot. Ripaus romantiikkaa ja, hui kauhistus!, seksiäkin voisi olla se lääke, jolla nuoret lukijat saataisiin uudelleen Texistä innostumaan. Olenkin melko varma, että tämä Lupe-tarina oli nyt jonkinlainen kokeilu. Toinen vastaava oli äskettäinen suuralbumi, jossa Texin ja kapakkatytön välillä saattaa hyvällä tahdolla kuvitella olleen jotakin. Nuoruuteen sijoittuviinhan tarinoihin reipasta romantiikkaa on turvallisempaa ripotella kuin Lilythin jälkeiseen. Saamme nyt havaita, että mitä Tesahin ilmestyminen ruutuihin meinaa. Ja joitakin nuoruuteen sijoittuvia juttuja on vielä tulossa...

Tarkennan vielä, että mikä minua Bosellin väkivallassa eniten ärsyttää: valtava väkivallan ja kuolleiden määrä sekä Texin ylivoimaisuus taisteluissa. Onko Tex nyt sitten jotenkin kovempi ja modernimpi, jos hän pistää kylmäksi yhdessä tarinassa viiden tyypin sijasta 30? Ainakaan realistisempi se ei ole. Kuvitus on kuitenkin muuttunut realistisempaan suuntaan. Mutta ei minua loppujen lopuksi haittaa se, jos näytetään, mitä luodin osumasta seuraa.

Vaikka kaikkein paras lääke Texille olisi kirjoittaa jatkossa entistä enemmän Hyviä Tarinoita...
"Tex-tieteen yli-morisco"

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3967 : 19.01.2018 klo 08:19:58 »
Erinomaiset kirjoitukset J.T. Chancelta ja Jannelta! Olen täysin samaa mieltä kummankin kirjoittajan kanssa kaikesta edellä mainitusta. Myös Teräsmiestä, Matti Vanhasta ja seinätapettia yhdistävistä piirteistä.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

vekka_of_savo

  • Jäsen
  • Viestejä: 578
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3968 : 19.01.2018 klo 08:42:40 »
seksiäkin voisi olla se lääke, jolla nuoret lukijat saataisiin uudelleen Texistä innostumaan...

Eikös se Druunan piirtäjä jo yhden Tex-tarinan tehnytkin, joten tästä olisi helppo jatkaa vielä.  ;D

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 825
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3969 : 19.01.2018 klo 21:46:10 »
Monien pettymykseksi siinä ei kyllä näytetty mitään  :). Odotellaan nyt, josko saataisiin Milo Manara kehiin.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Texinen

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 4
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3970 : 22.01.2018 klo 00:40:36 »
Ja nimi on sitten jatkossa Sex Willer.... :laugh:

vekka_of_savo

  • Jäsen
  • Viestejä: 578
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3971 : 23.01.2018 klo 10:40:42 »
Ja nimi on sitten jatkossa Sex Willer.... :laugh:

Kuvittajana Giovanni Tissi...

Hannu

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 284
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3972 : 23.01.2018 klo 11:38:15 »
Ja nimi on sitten jatkossa Sex Willer.... :laugh:
Tai Tex Knuller
Kaikki on miltä se kulloinkin näyttää

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3973 : 23.01.2018 klo 15:10:03 »
...
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3974 : 26.01.2018 klo 20:42:12 »
Juhlat jatkuvat ja jatkuvat.....

Tex Willer Magazine on nyt ilmestymisvuorossa, 176 sivuinen lehti jossa artikkeleita ja pari ennen julkaisematonta (?) Tex-sarjakuvaa, toinen on Tiger Jackin soolo.

"....In "Model Detention", written by Diego Cajelli and illustrated by Luca Vannini, Tex and Kit Carson find themselves escorting the inmate Archibald Leyton, protecting him from the attacks of Apaches and a rich landowner who wants him dead.

While it is dedicated to Tiger Jack - absolute protagonist - "The soul of the warrior", written by Luigi Mignacco and designed by Giovanni Bruzzo. Let Graziano Frediani be the first solo adventure of Tex's Navajo pard....."

Google-käännös!

http://www.sergiobonelli.it/news/2018/01/24/gallery/arriva-il-nuovo-tex-magazine-1002388/

Je suis alle kuuden euron pizza!