Kirjoittaja Aihe: Tex Willer  (Luettu 1003807 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3945 : 04.01.2018 klo 16:19:05 »
Italian juhla......

Nyt näiden sanomalehtien mukana tulevien Texien mukana tulee Villan piirtämiä postikortteja tjsp, niitä pitäisi tulla 200 kpl tänä vuonna,

Tässä esimakua:

http://www.sergiobonelli.it/news/2018/01/04/gallery/le-figurine-di-tex-70-anni-di-un-mito-1002327/
Je suis alle kuuden euron pizza!

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 818
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3946 : 05.01.2018 klo 20:32:25 »
Nuo postikortit ovat siis samoja, jotka ovat olleet niitä ristampojen keräilykuvia alunperin.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Mr. Font

  • Jäsen
  • Viestejä: 498
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3947 : 12.01.2018 klo 17:51:43 »
Editoren sivuille ilmestynyt näemmä iso kollaasi näytesivuja tulevista tarinoista;

http://www.sergiobonelli.it/news/2018/01/12/gallery/tex-2018-1002335/

Tulevasta Proteus seikkailusta (Ramella) muutama kuva mukana, vaikuttaa ihan pätevältä piirtäjältä. Ainakin saa merkittävän tarinan heti Tex-uransa alkuun.

Tuossa myös vahvistetaan että Dotti/Bosellin 440-sivuinen New York-spektaakkeli tulee olemaan toisen vakiokonnan, Mestarin paluu. Voi veljet!

Ja onko se nyt sitten tuo Ticcin tarina jossa nähdään Lilyth?

Jännityksellä jäämme odottamaan, tosin osahan näistä nähdään vasta 2019 Suomessa.

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3948 : 12.01.2018 klo 20:39:59 »
Hyvältä näyttää, toivottavasti tuo NY-juttu julkaistaan meilläkin kokonaisuutena.
Je suis alle kuuden euron pizza!

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 818
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3949 : 13.01.2018 klo 21:41:49 »
Ja näköjään siellä on Dynamiitinkin viimeinen tarina. Mielestäni Boselli on törkeä. Hän ei kunnioita tippaakaan Sergio Bonelin muistoa. Lupen paluun ohella tämänkin tarinaidean Sergio Bonelli aikoinaan kielsi. Tuskin hän näitä kieltoja ihan ilkeyttään teki. Olisi kiva saada tietää mihin suuntaan Texin myyntiluvut Italiassa ovat menneet Sergio Bonellin kuoleman jälkeen.
"Tex-tieteen yli-morisco"

J.T.Chance

  • Jäsen
  • Viestejä: 270
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3950 : 14.01.2018 klo 01:46:22 »
Nyt en ymmärrä. Tex Willer -henkilö ei ole edesmenneen Sergio Bonellin omaisuutta, vaan elää Arizonassa ja jatkaa seikkailujaan. Minulle S. Bonelli ei merkitse juuri mitään, viime vuosina pelkkä sensori. Miksi hänellä olisi ollut diktatorinen oikeus Texin elämän vaiheisiin? Kustantajana kyllä, mutta uudistushenki oli Pravdan tasoa.Mitä enemmän Boselli käsikirjoittaa esiiin jotain kiinnostavaa Texistä, sen parempi.

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 818
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3951 : 14.01.2018 klo 11:12:27 »
Onko se Dynamiitin kuoleman näyttäminen sitten niin kiinnostava asia? Totta on, että SB oli aikoinaan tiukka, suorataan diktatoorinen johtaja talossa. Varsinkin Nizzi tuskastui tiukkoihin rajoituksiin. Sergio Bonellilla oli kuitenkin visio ja toimilleen perusteet. Hän pyrki siihen, että Tex ei henkilöhahmona saa liiaksi muuttua eli sen pitää olla uskollinen G. L. Bonellin luomille määritelmille. Yksi tärkeimmistä määrityksistä oli se, että ei romantiikkaa sarjaan. Noh, tuossa Lupe-jutussa alkoi olla jossain vaiheessa jo epäilys, jos kyseessä olisi ollut ns. tavallinen sarjakuva, että kohta vällyt heiluvat. Entä mitä, jos Tex ja Lupe olisivat perustaneet uusioperheen? Dynamiitin kohdalla puolestaan ehkä olisi ollut parempi antaa heposen vain hiljaa hiipua kuvioista ja jättää lukijoiden arvailtavaksi, että mikä sen kohtalo lopulta oli. Ihan takuulla nämä kaikki on perusteltu aikoinaan Bosellille. Mutta Boseli ei välitä. Kysymys kuuluu, että pitäisikökään välittää. Onko Tex uudistuksen tarpeessa? Tarvitsemmeko Texiin kaikkia nätä Bosellin tuomia uudistuksia: runsasta väkivaltaa, lisää värijulkaisuja, romantiikkaa. Onko uudistusten huipentuma ehkä joku Hurja Joukko -tyylinen veribaletti, jossa sankarimme säntäävät taisteluun suoraan bordellin pahnoilta? Tuntuu, että kyseessä on pitkälti yleisön kosiskelu. Tex on kuitenkin italialaisessa sarjakuvassa ollut se suunnannäyttäjä numero uno. Pitääkö siis korjata jotain, joka ei ole rikki. Vai onko Tex rikki? Siksi olisi ollut kiinnostavaa tietää, että mihin suuntaan Texin levikki Italiassa on menossa. Voihan olla, että Sergio Bonelli oli väärässä ja Mauro Boselli on oikeassa.

Tex on nyt porskuttanut 70 vuotta. Menestysresepti luotiin aikoinaan vahingossa, ja edelleen on aika monta melipidettä siitä, että mikä siinä reseptissä oli olennaisinta. Toki tätä reseptiä täytyy toisinaan päivittää nykyaikaan, mutta siinä saakin olla tarkkana, ettei mene sorkkimaan juuri sitä olennaisinta osaa. En haluaisi olla Bosellin housuissa.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 041
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3952 : 14.01.2018 klo 11:30:22 »
Italiankielisen Wikipedian mukaan Texin levikki on huippuvuosista laskenut 700 000:sta 200 000:een (vuonna 2010). On varmaan tuosta sitten vielä laskenut...

Ymmärtääkseni sarjakuvien levikki yleensäkin on laskussa Italiassa, vaikka luvut moniin muihin maihin verrattuna huimia ovatkin.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3953 : 14.01.2018 klo 11:42:34 »
.... Mutta Boseli ei välitä. Kysymys kuuluu, että pitäisikökään välittää. Onko Tex uudistuksen tarpeessa? Tarvitsemmeko Texiin kaikkia nätä Bosellin tuomia uudistuksia: runsasta väkivaltaa, lisää värijulkaisuja, romantiikkaa. Onko uudistusten huipentuma ehkä joku Hurja Joukko -tyylinen veribaletti, jossa sankarimme säntäävät taisteluun suoraan bordellin pahnoilta? Tuntuu, että kyseessä on pitkälti yleisön kosiskelu. Tex on kuitenkin italialaisessa sarjakuvassa ollut se suunnannäyttäjä numero uno. Pitääkö siis korjata jotain, joka ei ole rikki. Vai onko Tex rikki? Siksi olisi ollut kiinnostavaa tietää, että mihin suuntaan Texin levikki Italiassa on menossa. Voihan olla, että Sergio Bonelli oli väärässä ja Mauro Boselli on oikeassa.

..

Jannella paljon mielenkinntoista asiaa.
Itse en ole tunnetusti kovin Tex willer fani mutta fumettojen kuluttajana on jonkun verran yhteyksiä saapasmaan harrastajapuoleen ja tässä tullaan siihen suunnannäyttäjä numero unoon.

Tex on Bonellin alkusysäys ja isoimpia saavutuksia ja selkeä kestosuosikki mutta saanut firman sisällä merkittäviä kilpailijoita jotka täällä Suomessa loistavat poissaolollaan.

liitän oheen vuoden 2014 tilastoa joka on tuolloin saatu ns hevosen suusta(Davide Bonelli & Mauro Marcheselli). Tex on ottanut sellaiset 200 tuhatta pudotusta silloin ja yleinen lasku myynnissä  3-5%



Dylan Dog ja Dampyr ovat täällä Brendonin ja sen yhden Julian kera vain vilahtaneet mutta  hyviä sarjakuvia heillä on tarjolla.
Vaihtoehtojen tarjonta tietenkin tukee kustantamon laareja, ne jotka eivät länkkäristä perusta ostavat sitten noita muita eivätkä kaikki vertauskuvan munat ole yhdessä korissa.

se onko pudotus vietävissä Bosellin nimiin on spekulaatiota. verrokkina ankkapuolen, italiassa Topolinon, myynti oli se 141 000

Tilasto ei kyllä kerro moniko pitkän ajan lukija ei hanki Texejä koska Boselli vie väärään suuntaan.

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 818
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3954 : 14.01.2018 klo 18:01:17 »
Todella mielenkiintoisia tilastoja. Jos Texin levikki oli vuonna 2010 enää 200 000 kappaletta, niin kyllähän se lasku oli alkanut jo ennen Bonellin kuolemaa. Hän siis kuoli vuonna 2011 (huh, onpa siitäkin jo aikaa...). Siinä mielessä on siis selvää, että jotain pitää tehdä. Kysymys vain kuulu, tekeekö Boselli oikeita asioita. Erinomaista kuitenkin, että firmassa on herätty toimimaan.

Ja joku saattaa ihmetellä, kun puhun Bosellista ikään kuin hän olisi Bonelli Editoren johtaja. Ei ole, vaan se on nimenomaan Curtvilen mainitsema Davide Sergionpoika Bonelli, jolla on apunaan (virallista titteliä en tiedä) Mauro Marcheselli. Boselli on kuitenkin Texin pääkirjoittaja ja ns. pääsensori (periaatteessa yhdessä Marchesellin kanssa) eli hänen kauttaa hyväksytetään muiden kirjoittajien tarina-aihiot. Aiemmin Sergio Bonelli hoiti nimenomaan tämän tehtävän muiden tehtäviensä lisäksi.

Ihan sivumennen sanoen Texin levikin lasku on näkynyt myös omassa keräilyharrastuksessani. Kaksi vuotta sitten pääsin yli vuosikymmenen tauon jälkeen Italiaan lomamatkalle. Mistään ei meinannut löytyä niitä nostalgisia divarikärryjä, joita ennen tuli varsin usein vastaan kaupungissa kuin kaupungissa. Onneksi yhteen sellaiseen törmäsin, ja sehän pelasti silloin sen reissun.
« Viimeksi muokattu: 14.01.2018 klo 18:03:53 kirjoittanut Janne »
"Tex-tieteen yli-morisco"

Hannu

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 284
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3955 : 14.01.2018 klo 18:05:03 »
Noista levikkiluvuista olisi kiinnostavaa tietää se, mitä kaikkea Tex-julkaisuja siihen on laskettu mukaan. Kattaako luku pelkästään normi-texin (siis prima editzionen), vai onko mukaan laskettu erikoisjulkaisut kuten Suuralbumi, Maxi, Color Tex jne, ja sitten myös uusintasarjat (Tre stelle, Tutto Tex, Nuova ristampa ja tämä uusin, Classic Tex)?

Noista uusintajulkaisusarjoista sen verran, että olen jo pitkään ihmetellyt miten ne kaikki voivat mennä kaupaksi? Kun siis siitä normi-sarjasta ilmestyy ensin se eka versio (prima editzione), niin sen jälkeen tulee nuo kolme uusintaa varsin tiheään tahtiin. Esim. nyt Italiassa kaupoissa on Nuova Ristampa nro 429: Morte di un amigo. Tuo ilmestyi siellä ekan kerran 1996; sitten Tex tre stelle sarjassa vuonna 1999; sitten Tutto Tex –sarjassa 2007. Ja kaiken lisäksi se on tullut myös Tex-värikirjastossa (jossain numeroiden 170-180 tietämillä, olisko ollut joskus vuonna 2007 sekin). Miten noille kaikille voi riittää ostajia? Ja vielä kun tähän lisää muiden kustantajien kuten Mondadorin ja Mercuryn erilaiset uusintajulkaisut, niin on aika hurjaa tarjontaa!

Yksi selitys voi olla se, että Italiaiset eivät noita pokkareita keräile, vaan kun lehti on luettu, se joutaa pois heitettäväksi; näin sen voi taas muutaman vuoden päästä ostaa uudelleen. Mutta entäs sitten nuo Tex-värikirjastot, jotka tulivat Italiassa tiuhaan tahtiin (1 per viikko) noin viiden vuoden aikana; nehän olivat vielä paljon prameampia kuin nämä meidän versiot. Onkohan nämä lentäneet samalla tavoin roskiin kuin nuo pokkarit? Vai olisiko niin, että näitä on enemmän säästetty, ja kun niissä edettiin jo sinne lähelle numeroa 600, niin tämä on vähentänyt kiinnostusta ostella enää noita pokkarien uusintasarjoja?       
Kaikki on miltä se kulloinkin näyttää

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3956 : 14.01.2018 klo 18:48:38 »
Käsittääkseni (tässä on nyt iso mutu marginaali) tuossa on TEXit eli siis julkaisulinja perus, Gold, nuova ristampa könttänä.
Voi toki olla että on yksin perusTex eikä extroja.

Italiahan on maailman neljänneksi suurin sarjakuvakenttä. Luvut eivät ole vuosilukuja. nuo ovat kuukausilukuja.
Eli kyllä 2014 myynti oli 190 000 Texiä per kuukausi.

Italian liikevaihto oli noin 200 miljoona euroa sarjakuvissa vuonna 2013. Tämän edellä ylivoimainen ykkönen mangan Japani(4 miljardia euroa), supersankarien USA (840 miljoona euroa) ja Bedefiilien Ranska(459 miljoonaa euroa).

Saapasmaan tilastointi vaan on pahuksen hankalaa koska tarkkoja myyntitietoja ei meinaa saada millään ja siellä juurikin lehtipistemyynti on se perinteikäs kivijalka jolle rakentaa.
Sillä on luotu sarjakuvakulttuuri ja skene mutta kirjanpidollisesti ihan yhtä ********ä.

Texillä on huima myynti mutta kuten laskutaitoisimmat hoksaavat Dyalnilla on vain 80 tuhatta kappaletta kuussa vähemmän myyntiä ja muidenkin yhteenlaskettu otos on neljännesmiljoonan kipaleen luokkaa.

Italiassa on keräilijäkulttuuria ja Texien ja Dylan Dogin saatavuus on hyvää kuten Diabolikinkin.
Nämä siis italialaisten sarjistuttujen kautta saatuja tietoja, ovat tosin voittopuolisesti kaltaisiani enemmän kauhuorientoituneita tai sarjakuvaa yleisemmin harrastavia ei niinkään Tex-aktiiveja.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3957 : 14.01.2018 klo 18:58:30 »
Ja joku saattaa ihmetellä, kun puhun Bosellista ikään kuin hän olisi Bonelli Editoren johtaja. Ei ole, vaan se on nimenomaan Curtvilen mainitsema Davide Sergionpoika Bonelli, jolla on apunaan (virallista titteliä en tiedä) Mauro Marcheselli. Boselli on kuitenkin Texin pääkirjoittaja ja ns. pääsensori (periaatteessa yhdessä Marchesellin kanssa) eli hänen kauttaa hyväksytetään muiden kirjoittajien tarina-aihiot. Aiemmin Sergio Bonelli hoiti nimenomaan tämän tehtävän muiden tehtäviensä lisäksi.

Olen ollut ymmärtävinäni että Marcheselli on Bonelli-kustantamon päätoimittaja. Linjoilla on tietty omat päätoimittajansa ja toimittajansa mutta viime kädessä olisi lse luovasta puolesta osakkaille vastaava taho

Jalo Juffure

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 7
  • Los muertos no hablan
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3958 : 14.01.2018 klo 21:38:52 »
Minusta Tex Willerin alamäki alkoi jo 90-luvun loppupuolella ja on jatkunut tähän päivään saakka. Suurin yksittäinen tekijä on nimeltään Mauro Boselli. Luin juuri noita Bosellin ensimmäisiä tarinoita, ja kyllähän ne ovat aika lapsellisia. Yhdistän Bosellin tarinoihin seuraavat ärsytystä aiheuttavat seikat: jatkuva turha lapsellinen lässytys, romantiikka, raakuus, tyhjästä keksityt ”vanhat tutut”, Texin historian uudelleen kirjoittaminen, Tex ei ole aina päähenkilö, vaan mukana on joku ”juanraza” tms. PÄTEVÄ, pahikset eivät aina olekaan pahoja, tai ainakin ovat sympaattisia. Käsittääkseni ukko-Bonelli antoi seuraajilleen seuraavat ohjeet: ei romantiikkaa, Texin pitää olla päähenkilö, hyvien pitää olla hyviä ja pahojen pahoja.

Kyllä en tykkää Mauro Bosellista.
Olette varsin puhelias, muukalainen. Mutta kun illalla hautaamme teidät, olette varsin vaitelias.

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 818
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #3959 : 14.01.2018 klo 22:44:01 »
Käsittääkseni (tässä on nyt iso mutu marginaali) tuossa on TEXit eli siis julkaisulinja perus, Gold, nuova ristampa könttänä.
Voi toki olla että on yksin perusTex eikä extroja.

Minä tulkitsin sen niin, että eri Tex-julkaisuja keskimäärin kuukaudessa tai sitten perussarjan uusinta numeroa, joka siis ilmestyy Italiassa kerran kuukaudessa. Ehkä mieluiten toi jälkimmäinen. Tilasto olisi muuten harhaanjohtava, koska muilla sarjoilla ei ole läheskään yhtä paljon, jos lainkaan, uusintajulkaisuja tai muita ekstrajulkaisuja.
"Tex-tieteen yli-morisco"