Luin Ed Brubakerin ja Sean Phillipsin Sleeperin (Vol 1-4) hiljattain. Se on nihilistinen, ruma sarjakuva. Koska pakotin itseni lukemaan sen loppuun, huomasin myös, että se on tekniseltä kannalta erinomaisesti kerrottu tarina.
Jälkipuheessaan Brubaker kertoo, että hän alunperin suunnitteli Sleeperin 12-osaiseksi. Holden Carver soluttautuu Taon organisaatioon, minkä jälkeen hänen yhteyshenkilönsä John Lynch päätyy koomaan. Ahdinko on luotu elegantisti. Carverilla on näennäinen toivo ulospääsystä -- Lynch ei ole kuollut, vain tajuton -- mutta selviytyäkseen hengissä hän joutuu sulautumaan täysin Taon organisaatioon ja sen toimintatapoihin, hävittämään kaikki entisen moraalinsa rippeet. Kun kuviota on pyöritetty vähän aikaa, lisätään jännitettä: Carverin tehtävästä on olemassa dokumentaatio, jonka avulla hän voi päästä ulos ilmankin Lynchiä.
Tietenkään Carver ei saa tilaisuutta käyttää dokumentaatiota, vaan joutuu tuhoamaan sen, jotta Tao ei saisisi sitä käsiinsä. Lopulta Carver joutuu "vastapuolen" vangiksi, kykenemättä todistamaan, että hän onkin samalla puolella, ja uskaltamatta edes väittää niin, koska ei voi olla varma, onko koko juttu Taon kehittämä juoni hänen paljastamisekseen. Alkuperäisestä ideasta puristetaan kaikki mehut todella mallikelpoisesti.
Nokkelasti Brubaker saa toisen "tuotantokauden" käyntiin herättämällä Lynchin koomastaan. Tietenkään alkuperäinen ideaalinen loppu ei voi toteutua, vaan tilanne monimutkaistuu, kun käy ilmi, että Tao tietää Carverin olevan soluttautuja. Carver joutuu salaamaan todelliset aikeensa kaikilta osapuolilta, jotta selviäisi sotkusta ehjin nahoin. Mitä hän ei tietenkään tee. Brubakerin mukaan Carverin vegetatiivisen toiveuni oli ainoa mahdollinen onnellinen loppu, jonka hän kykeni hahmolleen antamaan.
Carverin ja hänen rakastajattarensa Miss Miseryn supervoimat kuvastavat heidän kieroutuneita, piinattuja sielujaan sekä sitä moraalista tyhjiötä, jossa he elävät. Ironisesti kolmannessa persoonassa kerrotut alkuperätarinat ovat perinteisten supersankaritarinoiden synkkiä peilikuvia, todentuntuisia tragedioita ilman moraalisen ohjenuoran antamaa toivoa.
Kaikki on niin fiksusti kirjoitettua, ja niin nihilististä. Carver mukamas elättelee toivoa pelastumisesta, mutta kaikki juonenkäänteet paljastavat, ettei sitä oikeasti ole, ja Carverin teot tuntuvat osoittavan, että hän tietää sen. Kun hän saa käsiinsä dokumentaation tehtävästään, hän ei edes yritä keksiä keinoa kätkeä sitä Taolta, vaan mielessään harmitellen polttaa paperit saman tien. Tarinan kannalta hänellä ei tietenkään ollut muuta vaihtoehtoa, mutta hahmon ei olisi mikään pakko alistua kohtaloonsa niin helposti. Auto-onnettomuuteen päättyneen pelastusoperaation jälkeen hän teloittaa viattoman silminnäkijän ja syyttää siitä juuri kuollutta yhteyshenkilöään. Ajatus, että hänellä olisi itsellään mahdollisuus valita viattoman ihmisen henki itsensä sijasta, ei tule edes esille tarinassa.
Carverin naissuhteet ovat viimeinen silaus. Hänen vaimonsa on täysi epäpersoona, jonka tarkoitus on vain osoittaa, kuinka täydellisesti Carverin entinen elämä on tuhoutunut soluttautumisoperaation takia. Miss Misery, tarinan ainoa todella toimiva eli asioita tekevä naishahmo, on itsenäisen (ja julman) naisen ihailuksi naamioituvan naisvihan ruumiillistuma. Sleeperin esiosa Point Blank sisältää myös esimerkin tästä Brubakerille ilmeisen mieluisasta hahmotyypistä.
Ymmärrän, miksi Brubakeristä pidetään. Hän on taidokas tarinoitsija ja kirjoittaja. Ja jotkut varmaan myös nauttivat hänen nihilismistään. Minä en.