Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
25.08.2019, klo 00:20:01

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
476386 viestiä 10579 aihetta kirjoittanut 7418 jäsentä. Uusin jäsen: Herra Tarkka
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Stripin mittasuhteet (ja skannaus)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Stripin mittasuhteet (ja skannaus)  (Luettu 24279 kertaa)
Leo
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 303« Vastaus #15 : 08.01.2004, klo 15:39:29 »

Mahtaako tuo iso kokoero (13cm-15,5cm) samoissa sarjakuvissa olla haittana, esim: julkaisulle?

Jos teet omakustanteen niin periaatteessa (onko se perjaatteessa vai periaatteessa?) ei (vaikken minä omakustanteista tiedä pirun vertaa), mutta sanomalehti-julkaisussa (en minä siitäkään kyllä mitään tiedä) voi tulla ongelmia jos sarjat ovat vakiopaikoillaan...
tallennettu
[kivi]
Toimittaja
**
Poissa

Viestejä: 1 571


Akvaarious.


« Vastaus #16 : 08.01.2004, klo 19:03:17 »

Niistä mun stripeistä kolme on 13 senttii niinku ylhäältä alaspäin paksuja, 2 14,2 cm ja yks 15,5. En kyllä oikein Kivi tajunnut, mutta kirjastontädit on kilttejä ja auttavat varmaan mielellään. Wink

(julkaisukoko jaettuna originaalikoolla) kerrottuna sadalla on prosentti. (Sulut tarkoittaa sitä, että niiden välissä oleva osa lausekkeesta lasketaan ensiksi.)

Eli kun sulla se pitkä sivu (stripin leveys) piti saada pienennettyä puoleen (sun korkeus [ei 'paksuus' - se olis paperin paksuutta] sopii kyllä minkälaiselle paperille tahansa), niin jaettiin 29,7cm (A4:n pitkä laita) 42 cm:llä (A3:n pitkä laita) ja saatiin tulokseksi 70,7%. Tämä luku pyöristettynä vaikkapa 70 sitten näpytellään kopiokoneen pienennyssuhde-ruutuun.

Sori, mulla oli aluksi väärä prosentti. Muistin väärin.

Mahtaako tuo iso kokoero (13cm-15,5cm) samoissa sarjakuvissa olla haittana, esim: julkaisulle?

Tuskinpa vain, kun ei kerran ammattimaisesta julkaisemisesta ole kyse. Nuoret piirtäjät piirtävät vaikka mihin kokoihin ja muotoihin.

Vihje: jos aiot piirtää oikean muotoista strippiä, valitse strippisarja jonka muoto miellyttää itseäsi eniten, piirrä viivottimella sen vasemmasta alanurkasta oikeaan ylänurkkaan halkaisija, ja jatka tätä viivaa. Voit valita originaalisi oikean ylänurkan mistä kohden tätä viivaa tahansa (vasen alanurkka on sama kuin mallistripissäkin), ja sarjasi on pienennettynä oikean muotoinen ja kokoinen, prosentti vain vaihtuu.
« Viimeksi muokattu: 08.01.2004, klo 19:09:55 kirjoittanut [kivi] » tallennettu
Axuz
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 416


Kvaak!


« Vastaus #17 : 09.01.2004, klo 01:43:39 »

Vihje: jos aiot piirtää oikean muotoista strippiä, valitse strippisarja jonka muoto miellyttää itseäsi eniten, piirrä viivottimella sen vasemmasta alanurkasta oikeaan ylänurkkaan halkaisija, ja jatka tätä viivaa. Voit valita originaalisi oikean ylänurkan mistä kohden tätä viivaa tahansa (vasen alanurkka on sama kuin mallistripissäkin), ja sarjasi on pienennettynä oikean muotoinen ja kokoinen, prosentti vain vaihtuu.

Älä Kivi tee sitä liian vaikeeks.. Toi ensimmäinen laskutapa oli ihan hyvä, mut tää, joka tässä on lainattuna... tiedän mitä tarkoitat, mutta se on liian vaikeasti selitetty ajatellen monia Kvaakkilaisia. Jos osa porukasta ei ensin tajunnu tuota kaikkein ensimmäisintäkään yritystäsi selittää, niin ei kyllä tätäkään. Tää viimesin oliski helpoin selittää havainnollistavalla kuvalla.

Toisaalta sen kaikein voi tehdä myös niin, että laskee tietyt suhdeluvut sanomalehtisarjakuvasta (se, minkä mitat eniten miellyttää katsojaa) ja siirtää ne omaan originaaliinsa vastaaviksi. Toisin sanoen sanomalehtisarjakuvasta saadaan tietty suhdeluku esimerkiksi jakamalla stripin korkeus sen leveydellä. Tästä saatua suhdelukua voidaan käyttää jatkossa esim. seuraavasti: Mitataan originaalipaperille haluttu stripin leveys siten, että jätetään sopivasti marginaaleja (sen verran kuin nyt haluaa). Sen jälkeen tämä leveys kerrotaan äsken saadulla suhdeluvulla, jolloin saadaan stripin korkeus. Tällä tavalla saatu originaalistripin korkeus suhteessa stripin leveyteen on täsmälleen sama, kuin valitsemassasi sanomalehtistripissä, vaikka suurennus-/pienennyssuhde olisi mitä tahansa. Nämä pienennys-/suurennussuhteet voi sitten laskea joskus myöhemmin. Ne on ajankohtaisia vasta sitten, kun niitä julkaistaan, tai ne halutaan ahtaa tiettyyn pakettiin, esim. kilpailua varten kolmesta neljään strippiä/sivu... esimerkiksi...

Ihmisethän nyt saa lähettää työnsä vaikka yksi strippi per sivu, jos haluavat, kunhan vain strippejä on vaadittu määrä (15 kpl). Tässä kohtaa ensikertalaisille kannattaa teroittaa, että älkää lähettäkö originaaleja! Selvennyksen vuoksi (me usein pidämme joitakin asioita itsestäänselvyyksinä, vaikka ne eivät kaikille sitä välttämättä ole...) muistutettakoon nuorimpia, että ORIGINAALI tarkoittaa alkuperäistä työtäsi. Eli sitä, mitä olet hiellä ja verellä yölampun valossa tuhnuttanu. Kaikki originaalista otetut kopiot, vedokset ym, toissijaiset jäljennökset ovat nimensä mukaisesti originaalia vastaavia kopioita. Aivan, kuten joka viidennen perheen seinällä on esim. yks ja sama Rembrandtin tai Picasson taulu. Ei nää herrat oo maalannu näitä kaikkia, vaan ne ovat kopioita. Ne oikeat ja alkuperäiset siellä jossain maailman museoissa ovat sitten niitä originaaleja...ja jotkut muuten väittävät tällaisia originaaleja korvaamattomiks...

Enivei, tällaisia kopioita teidän sitten tulisi lähettää niille tuomareille, koska ORIGINAALEJA EI PALAUTETA! Ei, vaikka soittaisitte maahanmuuttoviranomaisille ja karhuryhmälle... Lukekaa se kaikki kaltsun jättämän linkin kautta! Siellä se kaikki on. Leivänpaahtimenikin manuaali on epäselvempi... kyllä se kaikki sieltä selviää...

PS. Kiitos Kivi muuten uusimmasta. Lueskelin uusinta SK:ä salilla jalkojen loitontajalaitteessa... Hieno juttu, että sait sen sinne. Saippuaa on siitä hyvä formaatti, et se sisältönsä vuoks on ällistyttävän monikäyttöinen... Eläköön jalkojen loitontajalaitteet! Eläköön naiset! Wink

... nyt on loitontajalihakset kipiät... tee Kivi lyhyempiä sarjakuvia...  
tallennettu
Jukka Koivusaari
Galleriataiteilija
****
Poissa

Viestejä: 1 344« Vastaus #18 : 09.01.2004, klo 09:55:03 »

En kyllä oikein Kivi tajunnut, mutta kirjastontädit on kilttejä ja auttavat varmaan mielellään. Wink

Kopiokoneissa on yleensä semmoinen valmis nappula kuin
"pienennä A3 > A4"
Huomaa , että tätä varten koneessa pitää olla poikittaista paperia.
 - lainakoneissa ei aina ole .

Toisaalta vaaka A3:n stripit voi kutistaa suoraan A5:een .
Varsinkin, jos ajateltu julkaisukoko olisi pysty A4 (yleensä likimain on).
Esimes sanomalehtistripit on yleensä vaaka-A5 tai vähän pienempiä .
tallennettu

Kuvittelija
Vieras
« Vastaus #19 : 21.05.2005, klo 19:55:24 »

Täältä lehden näkökulmasta... Se ei ole niin tarkkaa minkä kokoinen sarjakuva on. Sille on varattu tietty tila lehdestä, ja jos se ei siihen sovi niin sarjakuvan mittasuhteet muutetaan sopivammaksi. Esim. Viivi & Wagner on meidän lehdessä leveys:108% ja pituus: 93%. No venähtäneeltähän tuo näyttää ja on mielestäni aikamoinen raiskaus mutta niin niille stripeille vaan tehdään. Varattu tila on 4 palstaa x 55-60mm ja siihen se on survottava..

Ja ei, en paljasta missä lehdessä työskentelen.
« Viimeksi muokattu: 21.05.2005, klo 22:24:56 kirjoittanut Rami Rautkorpi » tallennettu
keijoahlqvist
Sarjakuvaneuvos
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 615


-


« Vastaus #20 : 21.05.2005, klo 20:15:45 »

Esim. Viivi & Wagner on meidän lehdessä leveys:108% ja pituus: 93%. No venähtäneeltähän tuo näyttää ja on mielestäni aikamoinen raiskaus mutta niin niille stripeille vaan tehdään.
Tuo on laitonta. Suomen tekijänoikeuslain mukaan kuvaa ei saa muttaa.
tallennettu

Kuvittelija
Vieras
« Vastaus #21 : 21.05.2005, klo 20:29:41 »

Niinpä.  Undecided

Kun itse teen kuvituksia ko. lehteen, käyn kyllä vakoilemassa, että kuvitusteni mittasuhteita ei ole muuteltu. Sarjakuvia kuitenkin kohdellaan aika rankalla kädellä. En tiedä mikä on homman nimi muissa lehdissä. Toivottavasti asiat on fiksummin mutta epäilen, että sama meininki saattaa olla muuallakin. Sen verran voin valottaa, että kyseessä on kuitenkin keskisuuren kaupungin päivittäissanomalehti, ei siis mikään pilipalisanomat. Valitettavaa mutta todellista.
« Viimeksi muokattu: 21.05.2005, klo 22:25:16 kirjoittanut Rami Rautkorpi » tallennettu
Timo Kähkönen
Vieras
« Vastaus #22 : 25.05.2005, klo 01:14:06 »

Laitoin osoitteeseen
http://www.royalcomics.com/tuki/sanomalehtisarjakuvienmittasuhteet.pdf mittoja, jotka on mitattu noin 70 yleisimmästä sanomalehtisarjakuvasta. Mukana on sekä arkistripin että eri sunnuntaistrippivaihtoehtojen mittasuhteet.

Kaikki, jotka ovat haaveilleet syndikaattipiirtäjän urasta, kannattaa tarkistaa sarjakuvien mittasuhteet ylläolevasta dokumentista, ettei menestyminen jää ainakaan mittasuhteista kiinni Smiley. Ja voihan mittatiedoista olla muillekin hyötyä.

Terveisin, Timo Kähkönen
Royal Comics Syndicate
http://www.royalcomics.com
tallennettu
Tyhymä
Vieras
« Vastaus #23 : 06.01.2006, klo 12:05:11 »

Minkä kokoinen teksti pitää laittaa a3 paperille jos sen haluaa näkyvän a4:sella kun sen pienentää..?
Kiitos.
tallennettu
Anssi Rauhala
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 842


Aces High!


« Vastaus #24 : 06.01.2006, klo 13:01:41 »

Minkä kokoinen teksti pitää laittaa a3 paperille jos sen haluaa näkyvän a4:sella kun sen pienentää..?

Riippuu siitä, onko sulla siisti tekstausjälki. Tuolla on tuo "piirustus-tussaus-tekstaus" -aluekin, mutta en ole varma, milloin tähän aiheeseen siellä on viimeksi tartuttu.

Itse tekstaan vastaavankokoiset suurinpiirtein kuuden millimetrin rivivälille, jolloin pienennöksen jälkeen väli on semmoiset 4.5mm. Testaa itse. Kirjoita tekstit puhtaaksi ja rajaa puhekuplat, ennen kuin piirrät hahmoja muuten paperille. Jäljellejäävän tilan kanssa voi sitten pelata tilanteen mukaan.Kirjainten käsinkirjoitettu muotokin vaikuttaa luettavuuteen: tosi siistit tekstaajat saavat kirjoitettua puolet pienempää, ja silti saa selvän.

Eipä tarvitse kauaa vertailla eri tekijöiden jälkeä, kun huomaa, kuka tarvitsee enemmän tai vähemmän tilaa tekstauksilleen.
Kuulin kerran jutun yhdestä "vanhasta mestarista", oliko se nyt Morris, joka oli tehnyt oman tekstausapuviivapiirtimensä yksinkertaisesti kammasta, josta oli nyppinyt tasavälein sopivasti piikkejä pois. Jutun todenperäisyydestä ei ole tietoa, mutta idea kuulostaa toimivalta. Varsinkin, jos tulee enemmän tehtyä. Jokainen löytänee omat oikotiensä työtä helpottamaan.
tallennettu

"The ukulele army grows larger and larger, and soon we will dominate all media. Then you will all pay." (Jonathan Coulton)
http://anssirauhala.blogspot.com/
tyhymä
Vieras
« Vastaus #25 : 08.01.2006, klo 01:11:14 »

Kiitos. Pitänee testata. Kiss
tallennettu
Tuukka Saturi
Sosiaalilehmä
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 641


"That's a fact Jack!"


« Vastaus #26 : 21.01.2006, klo 15:31:20 »

Toista viikkoa vanha ketju, mutta jatkan aiheesta uutena käyttäjänä.

Itse nappasin mitat sanomalehden stripistä ja kerroin kahdella kun A3:lle piirrän. Luulisi olevan ihan ok 10x34 cm.
tallennettu
jokela
sörsselsson
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 791


.. I'm a devil in disguise ..


« Vastaus #27 : 22.01.2006, klo 16:06:19 »

Tekstauksesta vinkki, kuka sen nyt alkuaan antoi ja missä yhteydessä, en muista.

Jos sulla on valopötä, kirjoita kuplien tekstit jollain kätevällä fontilla ja koolla (esim. Word-issä tai vastaavassa) sillai kun luulet rivijakojen sopivan kupliin.
Tulosta.
Valopöydällä voit kirjottaa/piirtää ne ruutuihin/kupliin sopivan "rennolla käsialalla" tulostus mallina alla, rivivälit ja tekstit pysyy hallinnassa.

 -- j --
tallennettu

He may look like an idiot and talk like an idiot but don't let that fool you. He really is an idiot.
tertsi
Vieras
« Vastaus #28 : 22.01.2006, klo 16:07:24 »

Tekstauksesta vinkki, kuka sen nyt alkuaan antoi ja missä yhteydessä, en muista.

Minä sen annoin!  Wink
tallennettu
jokela
sörsselsson
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 791


.. I'm a devil in disguise ..


« Vastaus #29 : 22.01.2006, klo 16:12:10 »

Hienoa mr TERTSI.!

Kuuluisiko tuo(kin) jo NÄIN TEET -- vinkkiosioon?

-- j --
tallennettu

He may look like an idiot and talk like an idiot but don't let that fool you. He really is an idiot.
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: