Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Artikkelit ja henkilökuvat: 1952 / 100 – Seikkailuja erämaassa (13.03.2018 klo 11:48:55)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
06.07.2020, klo 09:34:22

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483430 viestiä 10474 aihetta kirjoittanut 3844 jäsentä. Uusin jäsen: Ture
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Strippi- ja sanomalehtisarjakuvat
| | |-+  Missä on huonoin pilapiirtäjä?
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Missä on huonoin pilapiirtäjä?  (Luettu 76223 kertaa)
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 914« Vastaus #60 : 26.03.2009, klo 09:16:43 »

Lähimpänä entisaikojen poliittisten pilapiirrosten häijyyttä on Hesarin kk-liitteen "Tää kaupunki". Kumma kun kukaan poliitikko ei ole siitä suuttunut. Esimerkiksi Ville Itälää kohdeltiin paljon enemmän kaltoin kuin TV:n "Itse valtiaat" -sarjassa. Joka on sekin parhaimmillaan ollut aika kettumainen. Minulla on seitsemän DVD:tä noita. Yksi puuttuu.

Tape haukuttiin nettifoorumilla alkuvuodesta punikiksi, johtuen Perussuomalaisille kettuilleesta sarjasta, joka ei ehtinyt uuteen albumiin. Piirtäjä Tapehan noita ei ideoi ollenkaan, vaan Hesarin toimittajatiimi, jonka kokoonpano vaihtelee.
« Viimeksi muokattu: 26.03.2009, klo 09:18:17 kirjoittanut Joe » tallennettu

Lurker
Valvoja
***
Paikalla

Sukupuoli: mies
Viestejä: 16 505« Vastaus #61 : 26.03.2009, klo 09:22:24 »

Lähimpänä entisaikojen poliittisten pilapiirrosten häijyyttä on Hesarin kk-liitteen "Tää kaupunki". Kumma kun kukaan poliitikko ei ole siitä suuttunut.

Totta! Tuo unohtui. Ko. sarjakuva on tosiaankin häijyintä, ilkeintä ja härskeintä herjanheittoa poliitikoista koskaan.
tallennettu
VesaK
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 768


Kuka mitä häh?


« Vastaus #62 : 26.03.2009, klo 15:59:23 »

Totta! Tuo unohtui. Ko. sarjakuva on tosiaankin häijyintä, ilkeintä ja härskeintä herjanheittoa poliitikoista koskaan.

Tarmo Koivistosta puuttuu jotenkin ilkeysgeeni (paitsi Heimo Suomista kohtaan). Käsikirjoittajat ovat saaneet sarjan teroitettua hyvin pistäväksi.
Silti Tää kaupunki on edelleen varsin kiltti jos vaikka Britannian tai Ranskan pilalehdistöön vertaa. Charlie Hebdo on ehkä varjo entisestään, mutta silti niin kipeetä herjaa pullollaan että. Paavia ja Sarkozya läimitään avokämmenellä joka numerossa. C. Hebdossakin vaikuttavaa hollantilaista Willemiä on tullut aiemminkin kiiteltyä eikä koskaan turhaan.


* PICT0002Will.jpg (84.88 kilotavua, 451x600 - tarkasteltu 691 kertaa.)
tallennettu

“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama
Helena
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 178« Vastaus #63 : 26.03.2009, klo 22:23:55 »

Vaikea niitä on "voittaa". Söikö sarjakuva pilapiirrokset?

Voisiko yksi syy olla, että sarjakuvapiirtämiseen on tarjolla enemmän koulutusta ja opaskirjoja kuin ajankohtais- tai poliittiseen pilapiirtämiseen? Itse olen kovasti etsinyt opaskirjaa pilapiirtämiseen, löytämättä. - Kirjavinkkejä?

Tietysti tähän voisi sanoa, ettei huumoria voi opiskella, mutta onhan pilapiirtämisessäkin sudenkuoppansa ja niksinsä, jotka tietämällä tekee fiksumpia töitä. Itse koen, että minun on vaikea kehittyä pilapiirtäjäksi, kun en löydä tietoa aiheesta. Tuskin pelkkä harjoittelu tekee mestarin tai edes keskinkertaisuutta.
« Viimeksi muokattu: 26.03.2009, klo 22:30:44 kirjoittanut Helena » tallennettu
VesaK
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 768


Kuka mitä häh?


« Vastaus #64 : 26.03.2009, klo 23:37:58 »

Itse koen, että minun on vaikea kehittyä pilapiirtäjäksi, kun en löydä tietoa aiheesta. Tuskin pelkkä harjoittelu tekee mestarin tai edes keskinkertaisuutta.

Harjoittelematta ei tietääkseni kenestäkään ole tullut edes keskinkertaisuutta millään alalla. Rekankaan rattiin ei mennä ilman ajokorttia.

Jos mielii poliittiseksi pilapiirtäjäksi niin karikatyyrien teko kannattaa opetella ensin. Siihen tuskin oppikirjoja tarvitaan, peili, kynä ja paperi riittävät aluksi. Tai vaikka joku julkkisten kuvilla kyllästetty viikkolehti jos ei tahdo piirustella omaa naamaansa.

Oikein hyvä opastin olisi Comic Relief -lehti, se vaan ei taida ilmestyä enää. CR:n sivuille oli koottu amerikkalaisten lehtien pilapiirroksia. Oli mielenkiintoista tutkia esimerkiksi mitä kasvonpiirteitä kukin piirtäjä korosti omassa näkemyksessään mm. presidentistä, miten kukin loi oman versionsa. Toiset olivat hyvinkin realistisia, jotkut eivät sinne päinkään, ja silti harvoin jäi epäselväksi kenestä kuvassa oli kysymys.

Parasta oppia pilapiirtämisestä tarjoaa Jim Borgman omilla sivuillaan, eikä hänkään varsinaisesti opeta. Esimerkiksi hyvään pilakuvaan tarvittavat ideat ovat hänellekin sellaisia olioita kuin ovat, välillä ne lymyävät piilossa, välillä niitä pitää kaunistella, ja joskus ne ovat jopa niin kilttejä että piirtävät itse itsensä.

http://borgman.enquirer.com/
tallennettu

“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 267« Vastaus #65 : 27.03.2009, klo 00:45:31 »

Voisiko yksi syy olla, että sarjakuvapiirtämiseen on tarjolla enemmän koulutusta ja opaskirjoja kuin ajankohtais- tai poliittiseen pilapiirtämiseen? Itse olen kovasti etsinyt opaskirjaa pilapiirtämiseen, löytämättä. - Kirjavinkkejä?
Kustannus Mäkelä julkaisi parikyt vuotta sitten Peter Maddocksin: Näin piirrät sarjakuvua ja pilakuvia. Kirjastoista löytyy jos ei muualta.

Jotain tuosta on jäljellä myös Mäkelän kustantamassa uusimmassa oppaassa Sarjakuvapiirtäjän käsikirja (joka ryöstöviljelee Steve Whittakerin The Encyclopedia of Cartooning Techniques -kirjaa).

Merja Ylösen Pilahistoria (SKS) ei opasta, mutta kartoittaa ansiokkaasti historiaa, samoin Juhani Myllärin tutkimus Poliittinen karikatyyri suomalaisissa pilalehdissä  18678-1917 (Jyväskylän Yliopisto 1983).

Lisäksi on pilakuvia ja niiden luonnehdintoja esittelevät antologiat (Olavi Järvi toim.) Parhaat Pilapiirtäjämme sekä Pohjola nauraa.

Netti tietää että Jyrki Vainio on vihdoin viime syksynä jättänyt tarkastettavaksi pro gradu työnsä: "Sävytysviivoja ja suljettuja muotoja. Kaksi piirroksellista lähestymistapaa pilakuviin", jonka kernaasti haluaisin itsekin lukea.

Sarjakuvaseuran kirjastoa koluamalla saattaisi löytyä jotain mielenkiintoista. Jossakin on olemassa jo myös lista alan akateemisista tutkimuksista.

Englanniksi löytyy sitten varmaan kaiken laista, vaikka mitä.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Helena
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 178« Vastaus #66 : 27.03.2009, klo 07:42:56 »

Harjoittelematta ei tietääkseni kenestäkään ole tullut edes keskinkertaisuutta millään alalla. Rekankaan rattiin ei mennä ilman ajokorttia.

Ei tietenkään, en näin väittänytkään. Smiley Toki voi ja pitää opiskella itsekseen kynällä ja paperilla, mutta mieluusti otan apuun opaskirjan, ettei tarvitse keksiä pyörää uudelleen - vaikka moisesta oivalluksen iloa saankin.

Kiitos lukuvinkeistä. Nyt taidan viedä keskustelua sivuraiteille otsikosta "Missä huonoin pilapiirtäjä?", joten lopetan tähän.
tallennettu
Jyrki Vainio
Mielikuvittelija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 601


Kvaak!


« Vastaus #67 : 27.03.2009, klo 19:38:12 »

En usko että Elsilä heikkenee.

Tuota noin... Seurasin Jarin piirroksia vuosituhannen vaihteen jälkeen pohjoisessa asuessani, kun hänen kokoomakirjojaan tuli Rovaniemelläkin helposti vastaan. Niillä piirroksilla silloin hän oli helposti sen hetken paras pilapiirtäjä Suomessa, sekä jutuiltaan että piirroksiltaan. Muutamaan vuoteen en nyt ole niitä niin seurannut, mutta hiljattain vilkaisin taas Kalevan sivuja. Ja... on todettava, että piirrosjäljen suhteen kuvissa on kyllä tapahtunut jokin merkittävä muutos. Tässä esimerkiksi pari hiljattaista (en saa napsittua kuvia tuolta sivuilta tähän, joten laitan linkkeinä):

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?jari=205782
http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?jari=204112

Viiva on käynyt vähän tökeröksi, paikoin suorastaan suttuiseksi. Ennen se ei ollut sellaista. Tämähän on vähän kuin... Kari vanhana. (anteeksi, ilkeästi sanottu, mutta mielestäni totta). Nämä ovat paljon luonnosmaisempia kuin aikaisemmat kuvat (katsokaa etenkin tuota hiilivarjostusta) ja niissä on viivojen viimeistelystä karsittu paljon pois. Veikkaisin, että piirrosten originaalikokoa on rajusti pienennetty ja/tai kynän paksuutta lisätty. Ja - että nämä on piirretty aikaisempaa huomattavasti nopeammin, etten sanoisi sutaisten.
Mikä harmi: kuten sanoin, mielestäni parhaimmillaan Jari on kuitenkin ehdottomasti Suomessa alan ykkönen. Jutut toimivat näissä edelleenkin ja karikatyyrit ovat oikeasti näköisiä (=olen kateellinen), mutta sääli että piirrospuoli muuten on kärsinyt. Toivottavasti ei jatkossa enää menisi tällä tavalla aidan matalasta kohdasta yli...

(Kun aikaisemmin tuli noita joitain piirtäjiä kritisoituja, niin lisätään nyt sitten vielä kehuina, että Jarin lisäksi toinen arvostamani suomalainen pilapiirtäjä on Timppa Mäkelä. Jouko Innasen kuvista tykkään myös, tosin niistä ehkä enemmän viivankäytön, laadukkaan kuvallisen toteutuksen ja tasalaatuisuuden kuin juttujen sisällön vuoksi. Ja pidän myös Seuran Titua paljon parempana kuin useimmat hänestä esitetyt mielipiteet antaisivat ymmärtää ja kunnioitan hänen mittavaa elämäntyötään - sekä sitä, kuinka hyvää jälkeä hän vieläkin on tuottanut suhteutettuna ikävuosiinsa).
tallennettu

Jyrki Vainio
Mielikuvittelija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 601


Kvaak!


« Vastaus #68 : 27.03.2009, klo 19:54:06 »

Kustannus Mäkelä julkaisi parikyt vuotta sitten Peter Maddocksin: Näin piirrät sarjakuvua ja pilakuvia. Kirjastoista löytyy jos ei muualta.

Netti tietää että Jyrki Vainio on vihdoin viime syksynä jättänyt tarkastettavaksi pro gradu työnsä: "Sävytysviivoja ja suljettuja muotoja. Kaksi piirroksellista lähestymistapaa pilakuviin", jonka kernaasti haluaisin itsekin lukea.

Sanon tämän täysin vailla huumoria: jos pidätte pilakuvista, teidän tulisi polttaa tuo Maddocksin kirja sen käsiin sattuessanne. Se on asiaton hölmö lastenkirja ja sellaisenakin huono. Sillä ei ole mitään tekemistä minkään asiallisen oppaan kanssa. (Jo nuorena tuon kirjastosta lainatessani tunsin sen olevan loukkaus kaikkea älykkyyttä kohtaan).
Paremmin onnistunut versio samasta on Mort Walkerin "Lexicon of Comicana", sekin tosin aika köykäinen ja lastenkirjamainen (ja vielä vaikeasti löydettävä). Lähinnä kuriositeetti sekin, ei mikään pro-tason juttu.

Eipä minullekaan ole tullut mitään kunnollista tekemisen opasta pilapiirtämisestä vastaan - ja minä olen sentään penkonut näitä aika lailla. Lähinnä löytyy alan historiikkejä ja elämäkertoja ja kokoelmia yksittäisiltä alan tekijöiltä. Ne lähinnä ovat niitä, mistä tietoa täytyy lähteä kalastelemaan. Yksittäiset tekijät, joiden töistä pitää, niitä käsittelevät kirjat ja haastattelut... Sekä tietysti, etenkin, heidän kuviensa tarkka omatoiminen tutkiminen.

Niin, ja alan lehdet: paljon pilapiirtämisestä, sekä poliittisesta että muusta, on kirjoittanut R.C.Harvey. Pitää maksullista blogia www.rcharvey.com , sekä on kirjoittanut mm. Comics Journaliin ja jo nyt edesmenneeseen Cartoonist PROfiles lehteen ja laatinut useita kirjoja.

Minun graduani ei ole kuin yksi kappale Lapin yliopiston kirjastossa (yksi ylimääräinen minulla vielä olisi ja olen pohtinut, pitäisikö lahjoittaa esim. Taikin kirjastoon), mutta jos se jotakuta kiinnostaa, niin cd-levyn ja postimerkin hinnalla voin kyllä lähettää sen halukkaille pdf-muodossa. (Liian iso sähköpostissa laitettavaksi).

EDIT:

Yhden hyvin asiallisen kirjan pilapiirtämisestä voisin graduni lähdeluettelosta poimia:

-Colldeweih, Jack & Goldstein, Kalman (toim.): "Graphic Opinions: Editorial Cartoonists and Their Art", Bowling Green State University Popular Press, Bowling Green, 1998.

(ei aavistustakaan kirjan saatavuudesta: minäkin muistaakseni aikanani tilasin sen suoraan julkaisijalta tuolta yliopistosta)
« Viimeksi muokattu: 27.03.2009, klo 20:00:03 kirjoittanut Jyrki Vainio » tallennettu

Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 610


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #69 : 27.03.2009, klo 20:00:53 »

mutta jos se jotakuta kiinnostaa, niin cd-levyn ja postimerkin hinnalla voin kyllä lähettää sen halukkaille pdf-muodossa. (Liian iso sähköpostissa laitettavaksi).

Tottakai kiinnostaa, mutta voithan sähköpostin sijaan käyttää ilmaisia isojen tiedostojen lähettämiseen tarkoitettuja palveluja, ja lähetät sähköpostissa pelkän linkin.
http://www.youconvertit.com/SendFiles.aspx
http://www.sendspace.com/

Timo
tallennettu

Johannes
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 184« Vastaus #70 : 27.03.2009, klo 21:17:13 »

piirrosjäljen suhteen kuvissa on kyllä tapahtunut jokin merkittävä muutos.

Jari Elsilällä on ollut useita muutoksia piirrostyylissä. Kansan Tahdon piirrokset taisivat olla alkuvaiheessa sivellintyötä, sitten käytettiin puuvarteen kiinnitettyjä tussiteriä (ohessa näyte, skannattu Oulun yliopiston sarjakuvaseuran Ruuvari -lehdestä vuodelta 1990). Mutta jo Kansan Tahdon aikana piirrokset pelkistyivät ''suomalaismaiseen'' suuntaan.


* jari.jpg (57.64 kilotavua, 628x534 - tarkasteltu 4829 kertaa.)
tallennettu
Pässi
Nukkuja
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 3 172« Vastaus #71 : 28.03.2009, klo 07:51:51 »

Totta! Tuo unohtui. Ko. sarjakuva (Tää kaupunki) on tosiaankin häijyintä, ilkeintä ja härskeintä herjanheittoa poliitikoista koskaan.
Päivän Hesarissa opetusministeri arvioi nolostuttavan hymistelevästi uuden kokoelmakirjan. Näin se ilkeily puretaan ja kuohitaan.
tallennettu

Hei, kuulittekstota? Ton torven torvi panee "bää bää"!
VesaK
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 768


Kuka mitä häh?


« Vastaus #72 : 29.03.2009, klo 22:07:58 »

Nyt kun Ari Koskelakin on saatu ihmisten ilmoille, voisivat Kemin festivaalien järjestäjät noukkia Elsilän esiin.
tallennettu

“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama
Janne Kuusinen
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 924


I.L.S.J.K.P.(R)


« Vastaus #73 : 12.05.2009, klo 15:45:00 »

LehtoWatch jatkuu:
-------------------------
PILAPIIRTÄJÄ KARI LEHDON PIIRROKSET ON KOOTTU NÄYTTELYKSI
SSS - Tiia Paavilainen

Salon Seudun Sanomiin pilapiirroksia tekevän Kari Lehdon tuotokset on ripustettu näytille kahvila Mukkelsiin, Loimaan Mellilään.
- Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuvistani on koottu näyttely. Monesti on pitänyt, mutta muut kiireet ovat lykänneet asiaa, 25 vuoden ajan pilapiirroksia tehnyt Lehto sanoo.
  Tällä kertaa rattaisiin laittoi vauhtia taideyhdistys Ars Auranmaa. Lehdon perhe auttoi näyttelyn kokoamisessa.
- Vaimon ja tyttären kanssa kävimme läpi noin 5000 kuvan tuotantoni ja koitimme poimia sieltä sellaiset, jotka aukenisivat myös Turku-Tampere -tieltä Mukkelsiin pistäytyville ohikulkijoille.
 
KAKSIPUOLISIA KUVIA
Näyttelyssä on kerralla esillä 64 kuvaa. Kuvat on muovitettu siten, että niitä on kaksi vastakkain. Lehto arvelee, että kuvat käännetään kerralla suunnilleen näyttelyn puolen välin aikaan.
- Kuvat ovat Mukkelsissa kesäkuun loppuun. Yhteensä siellä voi siis nähdä 128 kuvaa. On mahdollista, että kuvat siirtyvät sieltä esille esimerkiksi kotipaikakunnalleni Koskelle.
 Näyttelyn pilapiirrokset on valittu neljän teeman mukaan. Menneiltä vuosikymmeniltä on Lehdon varhaistuotantoa, vakiotyypeissä näkyvät esimerkiksi Lehdon työtön ja viime vuosilta on tuoreimmat kuvat viimeisen neljän vuoden ajalta.
- Olen piirtänyt usein myös omasta perheestäni ja elämästäni, joten neljäs teema on minä isänä ja ihmisenä, Lehto paljastaa.
 Tiettyjen kuvien valitseminen kävi Lehdon mukaan yllättävän nopeasti. hän on arkistoinut kuvat ajanjaksoittain.
- Kun sai jonkun kuvan käteen, palautui se äkkiä mieleen. Silti en muista, mitä tänä aamuna piirsin, Lehto vertaa.
 Kaikki näyttelyssä olevat kuvat on julkaistu aiemmin Salon Seudun Sanomissa, jossa Lehdon kuvia on nykyään päivittäin.
- Pidän kuvista noin viikon puskuria, jos jotakin yllättävää tapahtuu. Tilanteen mukaan saatan piirtää kuvan samanakin päivänä.
tallennettu

Janne Kuusinen
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 924


I.L.S.J.K.P.(R)


« Vastaus #74 : 28.04.2010, klo 22:02:25 »

Aargh, nyt se pirun tepsi on voittanut: Salon Seudun Sanomien sivut 1-2 ja 3-4 täytyy nyt nitoa aamuisin yhteen ainakin viikoksi eteenpäin...
tallennettu

Sivuja: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: