Kirjoittaja Aihe: FBI  (Luettu 6842 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

sarja

  • Jäsen
  • Viestejä: 757
FBI
« : 15.02.2006 klo 16:40:34 »
 FBI oli lyhytikäinen sarjakuvalehti 70-luvulta. Päähenkilönä on FBI:n erikoisagentti Bob Kelly, jonka apuna toimii Pat O`Hara. Itse pidän paljon sarjasta. Siinä on selvät värit ja onnistuneet tarinat.
Tekijät ovat jääneet minulle vieraiksi. Lehden takakannessa on keräilykuvia, joissa esiintyy Sean Conneryn ja Charles Bronsonin kaltaisia tähtiä.

sarja

  • Jäsen
  • Viestejä: 757
Re: FBI
« Vastaus #1 : 11.03.2006 klo 10:43:08 »
 Vaikuttaisi siltä, että FBI olisi saksalaista alkuperää. Lehteä julkaisi Moewig Verlag vuosina 1969-1971. Tekijäksi löysin K.Dillin ( voi olla salanimi). Lehdellä saattaa olla myös muita tekijöitä.

Satunnainen kävijä

  • Vieras
Re: FBI
« Vastaus #2 : 11.03.2006 klo 12:20:10 »
Googletin minäkin. En omista näitä lehtiä, sillä minusta ne ovat aika tusinaa. Saksalaisilta sivuilta löytyy muutoin infoa, mutta ei tekijöistä, joten ehkä heitä ei mainita noissa lehdissäkään. Se ei sinänsä ollut poikkeuksellista 1960-luvulla, sillä eihän myöskään esim. vanhoissa Korkkareissa lue tekijöitä. Lehti on saksalaista alkuperää ja syntyi Jerry Cottonin suosion vanavedessä.

Ihmettelen sitä, kun alkuperäinen nimi Saksassa on "FBI - G-Man Bruce Cabot". Eli sankarin nimi ei ole mikään Bob Kelly. Bob Kelly saattaa olla skandinaavien keksintöä. Ruotsalaiset ovat änkeneet Kelly-nimeä toistekin väärään paikkaan: Agentti X-9:n Corrigan tunnetaan heillä myös nimellä "Kelly vid FBI". Tätä amerikkalaisen sarjan Kellyä ei siis pidä sekoittaa tähän saksalaisperäiseen Bob Kellyyn eikä myöskään englantilaissarjan Paul Kellyyn.

K. Dill on Klaus Dill (1922-2002). Hän maalasi vain noiden FBI-lehtien kannet. Hän on Saksassa tunnettu ja tuottelias kirjojen ja sarjakuvalehtien kansien tekijä sekä julisteiden maalaaja. Niin kuin Rolf Gohs täällä pohjoisempana. Suomessa tuttujen sarjojen kansitaiteesta mainitaan Dillin kohdalla myös Lassie (saksaksi Bessy) ja Winnetou.

sarja

  • Jäsen
  • Viestejä: 757
Re: FBI
« Vastaus #3 : 13.03.2006 klo 18:16:05 »
 FBI sarja yhteydessä  törmäsin Ephrem Zimbalist jr -nimeen. En kuitenkaan mene vannomaan, että olenko oikeilla jäljillä. Etsinnät kuitenkin jatkuvat.

Rami Rautkorpi

  • Has been
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 3 986
Re: FBI
« Vastaus #4 : 13.03.2006 klo 20:24:25 »
FBI sarja yhteydessä  törmäsin Ephrem Zimbalist jr -nimeen.

Sen takia, että myös Batman-animaation Alfredinä tunnettu Zimbalist esitti pääosaa "The F.B.I."-televisiosarjassa. Ei näytä olevan sukua sarjakuvalle.
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

sarja

  • Jäsen
  • Viestejä: 757
Re: FBI
« Vastaus #5 : 18.03.2006 klo 11:10:08 »
Löysin FBI no:6.1972 tekijäksi U.Sam, mutta epäilen, että kyseessä saattaa olla salanimi. En löytänyt tuota tekijää mistään.

sarja

  • Jäsen
  • Viestejä: 757
Re: FBI
« Vastaus #6 : 20.03.2006 klo 15:46:55 »
Klaus Dill on piirtänyt myös Bessie -sarjakuvien kannet. Itse sarjan  piirtäjistä ei löytänyt johtolankoja.

Satunnainen kävijä

  • Vieras
Re: FBI
« Vastaus #7 : 22.03.2006 klo 11:51:20 »
Joo, mainitsin jo edellä, että Klaus Dill taiteili tuon Bessie-sarjakuvalehden kansia. Kirjoitin epähuomiossa koirasta lempinimen Bessy, jonka näin jonkin sivuston listassa. Ja tosiaan kyseessä ei ole Lassie toisin kuin luulin ja minkä Surfin' Joe oikein korjasi, vaan oma koirasarjansa (en tiedä minkämaalainen enkä jaksa selvittää). Jep, Bessie ilmestyi Suomessakin 60- ja 70-lukujen vaihteessa.

Lukeeko muuten suomalaisissa FBI-lehdissä apinalaatikossa alkuperäinen kustantaja ja Dillin nimi missään?

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Re: FBI
« Vastaus #8 : 21.03.2010 klo 11:00:48 »
Lukeeko muuten suomalaisissa FBI-lehdissä apinalaatikossa alkuperäinen kustantaja ja Dillin nimi missään?

Ei näy, ainakaan numerossa 5/1972. Kyse ainakin kansien perusteella on tuo mainittu saksalaisjulkaisu FBI G-man Bruce Cabot.

Kyseessä on sarja, jota Williams julkaisi Ruotsissa nimellä Razzia, jonka alaotsikko on "med G man 33 Bob Kelly", ja Norjassa nimellä FBI. Ruotsin numerossa 3/1972 esitetty kansi on Suomessa numerossa 5/1972.

Lähteenä Grand Comics Database, jonne linkit myös viittaavat.

Ruotsin toisen numeron kansi on alkuperäisjulkaisusta FBI G-man Bruce Cabot 14 vuodelta 1969. Neljännen numeron kansi on puolestaan alkuperäisjulkaisun numerosta 18 (lähteenä eBay).

sarja

  • Jäsen
  • Viestejä: 757
Vs: FBI
« Vastaus #9 : 22.03.2010 klo 18:26:42 »
Löysin  tekijän, mutta en saanut  nimestä  selvää. Voisiko  joku  selvittää  Bruce  Cabot  sarjan  piirtäjän nimen.
Ruutu löytyy  täältä:

http://www.angelotodaro.it/popup_image.php?pID=4262&osCsid=938ccb3f89e8da88e72d3d519789d567

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: FBI
« Vastaus #10 : 25.05.2012 klo 08:12:35 »
Mikäli tämän taustoja vielä joku kaipaa, niin ilmeisesti kyse on kuitenkin ollut (ainakin osittain) ruotsalaislähtöisestä kustannustoiminnasta.

Williams aikanaan tuotti omaa materiaalia ja taustalta löytyy nimeltä mainiten ainakin lastenkirjailija Bengt-Åke Cras, jonka kotisivuilla Razzia-lehti mainitaan, kuten myös tässä haastattelussa (molemmat linkit ruotsiksi).

Kuvitustöiden takana on mitä todennäköisemmin espanjalainen Euredit. Taiteilijoita lienee ollut useammastakin kuvitustoimistosta, mutta käsitykseni mukaan Williams tilasi työt Eureditin kautta. Erityisesti Italiassa ja Espanjassa näyttää 1970-luvulla olleen tyypillistä, että kustantajat tuottivat omaa materiaalia mutta samanaikaisesti ostivat materiaalia myös toinen toisiltaan, mikä vain kaupaksi kävi.

Tältä suunnalta löytynee johtolankoja enemmältikin, mikäli joku on kiinnostunut juuri tämän kauden lehdistä, mutta nopeasti nämä johtolangat menevät tällä suunnalla ristiin em. syystä johtuen. Jossain minulla oli olevinaan parempikin linkki Euredit-tuotantoon, mutta nyt se ei löydy sitten millään, kaivellaan myöhemmin lisää.

Saksalaisilla on yhtä hyvin voinut olla näppinsä pelissä heilläkin, koska Williams laajeni voimakkaasti 1970-luvun alussa ja haukkasi osuutensa myös Saksasta. Esimerkkinä Tarzanin poika -lehden materiaalista osa on ollut Williams-tuotantoa, joskin tässä tapauksessa kuvittajat lienevät olleet Euredit-kustantajan omia, espanjalaiskuvittajia, joskaan mitään tukea minulla ei tuon materiaalin tasottomuuden lisäksi ole esittää.

Joka tapauksessa nämä Williamsin maakohtaiset toimitukset sitten 1970-luvun mittaan puuhailivat sekä yhdessä että erikseen, esimerkkinä juuri kansikuvat joita tuotettiin varsinkin Saksassa. Välimeren maissa toimineet kuvitustallit toimittivat yleisemminkin materiaalia paitsi Britannian ja Saksan markkinoille, myös Skandinaviaan (sekä Alankomaihin ja Ranskaan, mainittakoon nyt nekin).

Williams laajeni voimakkaasti 1970-luvun alussa, kunnes sen historia päättyi koko yrityksen sulautuessa osaksi Semic-kustannusta 1976. Euredit on ilmeisesti toiminut vuosina 1969-1975 mutta materiaalin runsaudesta päätellen melkoinen osa siitä on ostettu ulkoa ja omin voimin työstetty materiaali ilmeisesti on tätä heikompilaatuista osastoa, kuten Tarzanin poika -seikkailut.

Vasta nyt juolahti mieleen, olisiko yhtenä osatekijänä Williamsin kohtaloon voinut olla Euredit-yhteyden katkeaminen. Välimeren maat olivat juurikin halpatuotantomaita ja käsitykseni mukaan Williams ei kotimarkkinoidensa, Skandinavian, ulkopuolella juuri menestynyt vaan vetäytyi ennemmin taaksepäin. Kussakin maassa oli vielä peräti oma toimituksensa, joten melko rohkealta tuo Williamsin touhu on vaikuttanut.

Tämä pohdinta on jatkoa sille salapoliisityölle, jota tein selvittäessäni eurooppalaista Tarzan-historiaa, linkin takaa löytää mahdollisesti muitakin kiinnostavia nimiä.

EDIT: Korjailin väsyksissä lipsahtaneita asiavirheitä, mutta viestissä voipi olla vielä muutakin höpöä.
« Viimeksi muokattu: 25.05.2012 klo 17:40:08 kirjoittanut Jiksi »

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: FBI
« Vastaus #11 : 26.05.2012 klo 06:13:02 »
Tämä oli se Euredit-linkki, jota muistelin.

Tebeosfera on espanjalaisjulkaisujen suhteen parhaimpia lähteitä, mutta puutteita tuolla on roppakaupalla.

Euredit on ilmeisesti ollut Williamsin hovihankkija useammankin julkaisun suhteen. Tekijöitä sen sijaan on aika toivotonta metsästää, Espanjassa ja Italiassa sarjakuvia tuotettiin "lähes teollisissa oloissa", kuten Tarzan-artikkelissani luonnehdin.

Tebeosfera myös selventää Williams-Euredit-yhteyttä Antonio Martínia käsittelevässä artikkelissaan (espanjaksi).

Tämä olisi ehkä enemmän Williams-ketjuun sopivaa tarinaa, mutta esim. Tarzan-julkaisujen suhteen Saksan toimitus tuotti kannet Tarzan-lehtiin ja Ruotsin toimitus tilasi kannet Tarzanin poika -lehteen Espanjasta ja tuotti ruotsalaisin voimin osan. Miksi näin, mene ja tiedä, mutta Saksassa tehtailtiin enemmänkin Williams-lehtien kansia, kuten tässäkin ketjussa jo on käynyt ilmi.
« Viimeksi muokattu: 26.05.2012 klo 06:50:52 kirjoittanut Jiksi »