Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Uutiset: William Vance on poissa (15.05.2018 klo 18:44:44)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
26.05.2018, klo 20:48:45

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
463871 viestiä 10305 aihetta kirjoittanut 7272 jäsentä. Uusin jäsen: villeraju
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Toimintasankarit
| | |-+  Crossover
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Crossover  (Luettu 15076 kertaa)
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 234« Vastaus #15 : 08.02.2009, klo 10:02:32 »

Etusivulla on crossover-seikkailuista kertova artikkeli. Ellei termi itsessään ole tuttu, Wikipedian selitys kertoo sanan merkityksestä laajemmin (englanniksi).

Artikkelissa annettu Wikipedia-lista yritystenvälisistä crossover-tarinoista antaa hyvän käsityksen, sillä se jakaa julkaisut ilmestymisvuosien mukaisesti. Sen sijaan tämä lista crossover-seikkailuista on varsin heikko ja puutteellisuutensa vuoksi en liittänyt sitä artikkelin loppuun.

Crossover-konseptia hyödyntäviä lehtiä ovat mm. Marvel Team-up (vol. 1, 1972–1985) ja lehdet kuten Superman/Batman. Myynnin vetureista, joihin vain ylimalkaisesti artikkelissa viitattiin ovat hyviä esimerkkejä hahmot kuten Batman ja Wolverine. Tällainen veturi on usein muuta lehdessä esiintyvää sankarijoukkoa tunnetumpi ja suositumpi.

Crossover-seikkailuista olisi kerrottavana montakin hassua yksityiskohtaa. Koska niistä ei tässä artikkeleissa ollut kyse, joudutte tyytymään tällaisiin linkkeihin.

Artikkelin käsittelemästä markkinatilanteesta voi keskustella tässä ketjussa.

---

Kaikki kommentit ja kritiikki artikkeliin liittyen on tervetullutta. Artikkelia voi ruotia myös ilman yhteyttä käsiteltyyn aiheeseen tässä ketjussa.
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 274« Vastaus #16 : 08.02.2009, klo 11:04:21 »

Jo ensimmäinen supersankariryhmä Justice Society of America syntyi yhtiöiden välisestä crossoverista.

Vuonna 1940 National Comics ja All-American Comics olivat erillisiä yhtiöitä. Ne yhdistyivät vasta vuonna 1944. Alkuaikoina oli tarkkaa, että kummaltakin yhtiöltä oli mukana yhtä monta sankaria. Ja suosituimpia sankareita ei saanut ottaa mukaan, kuten Nationalin Teräsmiestä ja Batmania. Ne olivat sitten "kunniajäseniä".

Mutta All-Americankin katsoi että heilläkin on oltava kunniajäseniä. Salama ja Vihreä Lyhty saivat omat lehdet, ja siirtyivät kunniajäseniksi.

Alkuaikoina JSA:n seikkailuja julkaisi vain All-Star Comics. Sankarit eivät kohdanneet koskaan muualla.

Yhdistymisen myötä vuonna 1944 säännöt sitten unohdettiin.

National: Superman (ulkojäsen), Batman (ulkojäsen), Spectre, Dr. Fate, Hourman, Sandman, Starman
All-American: Flash, Hawkman, Green Lantern, Atom, Johnny Thunder, Dr. Mid-Nite, Wonder Woman (ei jäsen, JSA:n sihteeri!)

Alkuperäiset jäsenet lihavoituna. Johnny Thunder tuli Flashin tilalle ja Dr- Mid-Nite GL:n tilalle näiden siirryttyä ulkojäseniksi. Hourmanin sooloseikkailut loppuivat, ja tilalle tuli Starman.

Ihmenaisen ensiesiintyminen oli nimenomaan All-Star Comicsissa, ja siksi kai hänet haluttiin pitää mukana, vaikka ei varsinaisesti seikkaillutkaan kuin vasta myöhemmässä vaiheessa.
tallennettu

Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 234« Vastaus #17 : 08.02.2009, klo 11:28:32 »

Tämä on hyvää ja syventävää taustatietoa! Konseptina crossover on todellakin vanhempi ja laajempi kuin mitä artikkelissa käsitellään.

Tunnetuinpina esimerkkeinä nostin esiin vain Oikeuden puolustajat ja Kostajat, ensimmäisiä ne eivät ole, mutta Suomessa lienevät kuitenkin ne tunnetuimmat. Sen sijaan nykymuotoisten crossover-tarinoiden kantaisä, eli Teräsmiehen ja Hämähäkkimiehen yhteisseikkailu, on selkeä vedenjakaja. JSA poikkeaa nykymuotoisesta crossover-tarinasta formaattinsa osalta, se kun oli säännöllinen julkaisu.

Lisäksi painotin käsittelyä tieten lähemmäs tätä päivää, sarjakuvamarkkinoiden 1900-luvun alkupuolen tilanteesta ei suoria yhteyksiä nykypäivään ole vaikka sankarit toki ovat yhä samoja.

Tuon ajan sarjakuvakenttä on kuitenkin melkoisen mielenkiintoinen ja kerrottavaa riittäisi, joten siitä saisi mukavasti joku riittävän asiantunteva kirjoittaja mielenkiintoisen Kvaak-artikkelin. Ihan vain vinkkinä, Joe, sinä kun tulet ensimmäisenä mieleen...
tallennettu
Curtvile
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 14 736


« Vastaus #18 : 08.02.2009, klo 11:48:24 »

Paitsi yhtiöiden välisinä tämä on ollut käytössä muutenkin vahvistamassa "suspension of disbelief" käsitettä jo pulpkaudelta ja jo sitä ennen vahvistamassa fiktiivisten hahmojen keskinäistä uskottavuutta.
Vrt. Lovecraft-ClarkAshtonSmith-Howard tai black maskin senttarien keskinäiset hatunnostot joiden nykyisin tunnetuimmat sarjakuvakulttuuri-ilmentymät ovat Planetary ja Eriskummalisten Herrasmiesten Liiga...
tallennettu
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 234« Vastaus #19 : 09.02.2009, klo 21:11:32 »

Sellainen ajatuksen pätkä jäi ikään kuin roikkumaan ilmaan, että crossover-konsepti on nimenomaan kehittynyt pääosin toimituksellisten, ei taiteellisten näkemusten ajamana.

Luonnollisesti markkinointisatsauksena crossover-tarinan tulee olla päätoimittajan siunaama, mutta usein ne olivat myös heidän ideoimiaan, Marvelin Salatut sodat ja DC:n Crisis on Infinite Earths olivat juuri sellaisia, vaikka syyt erosivat toisistaan, kuten artikkelissakin todettiin.

Kuten tunnetaan, kuvittajat eivät juuri aikataulupaineiden puristuksessa innostu tarinoista, joka on täynnänsä ihmishahmoja. Tästä on tehty hassuja sisäpiirin vitsejäkin, taisipa jossain Suomessakin 90-luvun Kostajat-erikoisjulkaisussa olla Byrnen kuvittama ruutu, jossa Byrne totesi tarinan kirjoittajalle, ettei edes yritä piirtää kaikkia hahmoja yhteen ruutuun.

Vaan eivät kirjoittajatkaan usein välittäneet käsitellä parikymmensivuisen lehden sivuilla tusinan sankarin edesottamuksia.
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 274« Vastaus #20 : 09.02.2009, klo 21:31:37 »

Tästä on tehty hassuja sisäpiirin vitsejäkin, taisipa jossain Suomessakin 90-luvun Kostajat-erikoisjulkaisussa olla Byrnen kuvittama ruutu, jossa Byrne totesi tarinan kirjoittajalle, ettei edes yritä piirtää kaikkia hahmoja yhteen ruutuun.

On tehty, mutta tuo esimerkki oli Stern-Byrnen Kapteeni Amerikasta, joka ilmestyi 70-80-luvun taitteessa, reippaasti ennen Salattuja sotia.
tallennettu

Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 274« Vastaus #21 : 19.12.2009, klo 00:16:05 »

Pienimuotoinen crossover:
70-luvulla oli DC:n Detective Comicsissa kakkossarjana Manhunter, jossa yhdessä tarinassa esiintyivät sivurooleissa amerikkalaiset turistit Istanbulissa. Isä, äiti ja poika.

Eihän tuossa mitään, mutta isä ja poika esiintyivät seuraavan kerran Marvelin Thorissa ihmettelemässä asgardilaisia New Yorkissa. Yli 10 vuotta myöhemmin. En muista mikä numero, mutta se on tullut suomeksikin. Isällä kamera kaulassa ja pojalla cowboy-asu.

Yhdistävä tekijä lisäksi on piirtäjä Walt Simonson, joka piirsi Thoriin itsensäkin juttelemaan tuon isän kanssa viimeiseen ruutuun.


* emmahenrynico2.jpg (185.03 kilotavua, 600x899 - tarkasteltu 373 kertaa.)

* emmahenrynico8.jpg (163.8 kilotavua, 600x881 - tarkasteltu 370 kertaa.)
« Viimeksi muokattu: 19.12.2009, klo 00:18:44 kirjoittanut Joe » tallennettu

Curtvile
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 14 736


« Vastaus #22 : 19.12.2009, klo 00:39:01 »

Olen muuten nähnyt nuo turistit jossain muussakin yhteydessä, mutten saa päähäni missä. Joku 90-luvun x-men? Salen ja Loebin batmanin naamiaisjuhlassa? Excalibur? Peter Davidin ja Dale Keownin kauden Hulk?
jotain sinnepäin.
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 274« Vastaus #23 : 19.12.2009, klo 15:50:55 »

On ne nähty Blue Devilissäkin (80-luvun DC-lehti), jos löydät muualta niin kerro mistä löysit.

Ja jos on muita epäolennaisia sivuhahmoja, jotka liikkuvat tekijänsä mukana eri yhtiöiden lehdissä niin kertokaa vaikka tässä.

Toisessa ketjussa kerroin, kun sama porukka (ei tämä vaan sarjakuvantekijöiden remmi) ajeli autolla JLA:sta Avengersiin jo 60-luvulla, ja kyse oli lähekkäin ilmestyneistä lehdistä.
« Viimeksi muokattu: 19.12.2009, klo 16:00:43 kirjoittanut Joe » tallennettu

Vincent
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 1 108« Vastaus #24 : 04.01.2010, klo 17:57:31 »

Suomessa vuoden 1990 Marvel  lehden 5 numerossa Thor (siviilipersoonassaan) tönäisee Clark Kentin kumoon ja tämä tuntui jopa tuntevan Thorin. Lisäksi YPKVV on selvästi joskus järkännyt hänellekkin siviilipersoonan, sillä Fury tokaisee: "Näitä se toinenkin mies käytti." ojentaessaan Thorille silmälaseja juuri ennen yllä mainittua välikohtausta.

tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 274« Vastaus #25 : 19.07.2010, klo 09:16:33 »

Kun tarkemmin tutkii JSA:n tilannetta vuodesta 1944 eteenpäin, niin huomasinpa, että kun sivumäärä putosti 68:sta 52:een, pudotettiin myös sankareiden määrä kahdeksasta kuuteen, kaksi pudotettua olivat molemmat National/DC-sankareita, Dr. Fate ja Sandman. Ihmenainen ei ollut All-Star Comicsissa missään vaiheessa varsinainen jäsen, vaan "sihteeri".

Eikä mennyt edes kauaa kun kaksi muutakin National/DC-sankaria vaihtui AA:n kolmannen luokan sankareihin. Spectren ja Starmanin tilalle tulivat Wildcat ja Mr. Terrific, jotka olivat Sensational Comicsin vähäpatöisempiä sankareita (Ihmenainen oli ykköstähti siinä).

Profiilia piti kuitenkin nostaa, ja uusimmat tulokkaat tiputettiin pian pois, ja alkuperäiset Salama ja Vihreä Lyhty tulivat takaisin huolimatta siitä että heillä oli kokonaan omat lehdet. DC-sankareista Teräsmies ja Batman tekivät profiilin noston vuoksi yhden numeron visiitin. Tuota poikkeusta lukuunottamatta All-Star Comicsin alkuperäisen juoksun jälkimmäinen puolikas oli pelkkää All-American-sankareiden seikkailua.

Pitää varmaan koota JSA:n historia ihan yhteen kronologisesti ja artikkelin muotoon. Tai kai siitä tulee useampia, jos jatketaan vuoden 1951 jälkeisilläkin lehdillä.
« Viimeksi muokattu: 19.07.2010, klo 09:18:09 kirjoittanut Jukka Laine » tallennettu

X-men
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 12 453


Comics costs too much, damned!!!


« Vastaus #26 : 26.07.2010, klo 20:08:44 »

Teräsmies (ja Lois Lane) olivat Marvelsumissa Infernon aikaan mutta eivät osallistuneet Infernoon tiettävästi mitenkään (Loisin tuntien otti kaiketi koville olla kertomatta tapahtumista).
tallennettu

There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 274« Vastaus #27 : 26.07.2010, klo 20:14:45 »

Clark Kentin (ja Lois Lanen) vilahteluita Marvel-lehdissä on ollut monta kertaa.

http://www.marvunapp.com/Appendix/kentclrk.htm
tallennettu

X-men
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 12 453


Comics costs too much, damned!!!


« Vastaus #28 : 22.12.2012, klo 21:08:21 »

Tällä hetkellä luen Zenescopen Dream Eater-saagaa josta heräsi epäilys että taitaa jokainen sarjakuvia tekevä firma tehnyt DCn ja Marvelin tapaisia eventtejä jossa versumin kaikki hahmot (tai ainakin iso liuta niitä) esiintyy samassa sarjassa.
tallennettu

There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 274« Vastaus #29 : 22.12.2012, klo 21:10:56 »

Onhan noita. Mutta minut saa liekkeihin sellainen crossover jossa on tuttujakin hahmoja.
tallennettu

Sivuja: 1 [2] 3 4 5 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: