Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Artikkelit ja henkilökuvat: 1952 / 100 – Seikkailuja erämaassa (13.03.2018 klo 11:48:55)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
20.08.2019, klo 00:43:38

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
476246 viestiä 10578 aihetta kirjoittanut 7418 jäsentä. Uusin jäsen: Herra Tarkka
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Aku Ankka ja kumppanit
| | |-+  Don Rosa
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 64 65 66 67 68 [69] 70 71 72 73 74 ... 83 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Don Rosa  (Luettu 374620 kertaa)
Vesa Höijer
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 584« Vastaus #1020 : 13.01.2015, klo 23:19:31 »

Muistan kun ensimmäinen Rosa-tarina, The Son of the Sun, ilmestyi Uncle Scrooge lehdessä 1987. Minusta se oli pitkäveteinen, liian paljon tekstiä puhekuplissa ja omituinen piirrostyyli. Sitten Gladstone-lehdissä kerrottiin yhtiön saaneen paljon palautetta ja 95 % siitä oli positiivista ja lisää sarjoja tältä uudelta piirtäjältä on tulossa. Kummallista, ajattelin minä.

Meni monta vuotta ennen kuin huomasin, että Rosan sarjathan ovat sittenkin aika hyviä (useimmat).
« Viimeksi muokattu: 14.01.2015, klo 19:07:56 kirjoittanut Vesa Höijer » tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 650« Vastaus #1021 : 13.01.2015, klo 23:24:03 »

Son of the Sunin sisältänyttä lehteä en onnistunut saamaan aikoinaan. Mutta sitten se julkaistiin uusintana albumimuodossa. Silloin olin jo Rosaan tottunut.

Se kyllä ilmestyi jo 1987 ensi kerran. Albumi tuli 1989.
tallennettu

Samone
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 1 591


Muumipappa


« Vastaus #1022 : 14.01.2015, klo 00:00:57 »

Rosan ”synti” on siinä, että kun lukija on lukenut hänen kertomuksensa, joka jatkaa Barksin kertomusta, hän ei voi enää suhtautua kyseiseen Barksin juttuun samalla tavalla kuin ennen, koska stooria lukiessa Rosan lisäys luuraa ikuisesti taustalla. Barksin tarina siis siirtyy eri merkitysyhteyteen. Siksi varmaan Barks ei pitänyt Rosan työstä varauksetta.
Tähän on oikeastaan pakko taas tarttua. Minähän opin lukemaan Aku Ankoista ja Barksin jutut olivat koko lapsuusajan kirjallista ykkösantia - Muumien ohella. Tuli luettua kymmeniä kertoja - pitäisi kai nykyään vilkaista ajan kanssa tuoreella näkemyksellä.

Silti kai kuvastaa omaa insinöörimäistä luonnettani, että pidän enemmän Rosan tarinoista kuin Barksin - toki tarinakohtaisia eroja on omista mieltymyksistä johtuen. Minulle nuo jatkokertomukset ovat sopineet hyvin, samoin kuin käytännössä kaikki muutkin pitkät tarinat. Lyhyemmät strippijutut siten ovatkin jo enemmän makuasioiden puolella - mutta silti yksityiskohtainen piirtäminen ja paneutuminen iskevät. Niihin ei ole pakko takertua, mutta niistä voi saada toisella tai kolmannella lukukerralla lisää sisältöä.
tallennettu
KaiketsuZ
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 190« Vastaus #1023 : 14.01.2015, klo 01:49:58 »

Rosan tarinat ovat kuitenkin sekundäärisiä, eivät ne oikeasti (heh!) ole jatkoa Barksin tarinoille.
Näin minäkin olen asian ajatellut, vaikka molempia tuli luettua ihan lapsena eikä Rosan jutut siis minulle tulleet tutuiksi merkittävästi myöhemmin. Tekijöiden tyylit ovat sekä taiteeltaan että kerronaltaan niin erilaisia, että ne muodostavat omat kokonaisuutensa, jotka eivät 'oikeasti' liity toisiinsa edes suorien jatko-osien kohdalla eikä Barksin tarinoiden merkitysyhteys näin ollen omalla kohdallani muutu. Vertailua voisi tehdä vaikka Disneyn halpoihin jatko-osiin tyyliin Bambi 2, Topi ja Tessu 2 jne. Monet pitävät näitäkin vanhojen klassikoiden pilaamisena mutta minulle ne oikeat Disney-klassikot ovat oma maailmansa. Jatko-osat ovat sitten jotain puolivirallisia alaviitteitä, mitä voi tietyin odotuksin katsoa paremman tekemisen puuttessa.

(Selvennyksenä sanottakoon, että arvostan kyllä Rosan tuotantoa paljon korkeammalle kuin noita elokuvien jatko-osia.)

Ja se kivijuttu meni niin että ankanpoika sanoi "gneiss" joka on kivilaji. Aku kuulee "nice".
Sain tietää tämän joitain vuosia sitten, kun näin englanninkielisiä Rosa-kokoelmia jossain divarissa. Kivijuttu muistui jostain mieleen ja päätin selvittää asian selailemalla tarinan esiin. Mysteeri selvisi yli 20 vuoden jälkeen. Grin

Vitsi toimii mielestäni paremmin kotimaisessa versiossa koska väärinymmärtäminen on hauskempaa kuin väärinkuuleminen. Lisäksi se tekee Akun ilmeestä viimeisessä ruudussa (missä Aku neppaa kiven takaisin turhautuneelle veljenpojalle) vielä hauskemman. Ilmeiden piirtäminen on mielestäni muutenkin Rosan suurimpia vahvuuksia.
tallennettu
äyni
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 461« Vastaus #1024 : 14.01.2015, klo 08:42:28 »

Vitsi toimii mielestäni paremmin kotimaisessa versiossa koska väärinymmärtäminen on hauskempaa kuin väärinkuuleminen. Lisäksi se tekee Akun ilmeestä viimeisessä ruudussa (missä Aku neppaa kiven takaisin turhautuneelle veljenpojalle) vielä hauskemman. Ilmeiden piirtäminen on mielestäni muutenkin Rosan suurimpia vahvuuksia.

Rosa tuskailee monenkin tarinansa esittelytekstissä kääntökelvottomien sanaleikkien takia ja pyytelee osin anteeksikin moista. Lähes poikkeuksetta kuitenkin minusta suomalaiset käännökset ovat oivaltavampia kuin alkuperäiset.
tallennettu
Pässi
Nukkuja
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 3 119« Vastaus #1025 : 14.01.2015, klo 11:22:11 »

Hassan Ben Fedjed

vs.

Ali Ravid Duh
tallennettu

Hei, kuulittekstota? Ton torven torvi panee "bää bää"!
Jyrki Vainio
Mielikuvittelija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 595


Kvaak!


« Vastaus #1026 : 14.01.2015, klo 14:44:27 »


Yhdistän kommentit kahdesta viestistä:

niin sanottu B-osa Yukonin sydän (myöhemmin julkaistu alkuperäisotsikon mukaisella nimellä Yukonin sydämet). (...)
Juoni, piirrostyyli ja erityisesti sarjan koskettava ja dramaattinen loppu tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Pidän sarjan loppua edelleen yhtenä tyylikkäimmistä Ankka-sarjoissa.

Sama täällä - Aku Ankasta samainen tarina. Tästä juteltiin lukiokavereiden kanssa, enkä ollut tuolloin lähiporukasta yksin kehumassa mainioksi tapaukseksi.

Minä puolestani olin lukiossa, kun Yukonin sydän ilmestyi. Ja muistan niin ikään, että silloin tästä sarjasta keskusteltiin parin kaverin kanssa - parin sellaisen kaverin, jotka eivät muuten olleet sarjakuvaharrastajia. Joten se kertoo tietysti ensinnäkin siitä, kuinka laajasti Aku Ankkaa luetaan, mutta toisekseen myös siitä, kuinka nopeasti Don Rosa löi täällä läpi ja kuinka hänen nimensä tuli tunnetuksi: viisi vuotta ensimmäisistä anonyymeista tarinoista ja se oli jo näin "yleisessä" tiedossa.

Minä hankin ensimmäisen sähköpostiosoitteeni alkusyksystä 1995 ja lähetin ensimmäisen viestini Don Rosalle. Tämä tapahtui hiukan ennen hänen ensimmäistä Suomen käyntiään (samana syksynä), joten olin siinä vaiheessa ensimmäisiä suomalaisia, jotka olivat ottaneet häneen yhteyttä. Mainitsin sitten Yukon sydämen ilmestyessä tästä, että tarina oli herättänyt keskustelua koulussa. Ja hän ilmaisi suuren hämmästyksensä siitä, että a) lukiolaiset Suomessa ylipäätään lukivat sarjakuvia ja b) hänen nimensä oli siinä vaiheessa jo tällä tavalla ihmisten tiedossa.

Mutta joo - Yukon sydämet, vau. Edelleen yksi suosikkejani Rosa-tarinoista, ja etenkin ne hienosti piirretyt sivut palavassa saluunassa. Todella erilaista, vaikuttavaa sisältöä silloisessa Akkarissa.
tallennettu

Luffymcankka
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 98


Stand user


« Vastaus #1027 : 14.01.2015, klo 21:43:30 »

Mutta joo - Yukon sydämet, vau. Edelleen yksi suosikkejani Rosa-tarinoista, ja etenkin ne hienosti piirretyt sivut palavassa saluunassa. Todella erilaista, vaikuttavaa sisältöä silloisessa Akkarissa.
Yukonin sydämet-sarjalla on siitä tärkeä paikka meikäläiselle, että se oli (joitakin niitä parin sivun tarinoita lukuunottamatta) viimeinen Rosan tarina, jota en ollut lukenut. Yksittäisen lehden muistan kaverilla nähneeni, jossa oli tuon tarinan kakkososa ja siinä Roopen unisarjassa oli tämä sarja tärkeässä roolissa. Onneksi Roope Ankan Elämä ja Teot 2 sitten julkaistiin ja pääsin lukemaan tämän tarinan. Siihen aikaan kyseessä oli suosikki Rosa-tarinani, varmaan osittain koskettavan lopun takia joka päätti tyylikkäästi Klondike trilogian.
tallennettu

Awaken, my masters!
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 978


<><


« Vastaus #1028 : 15.01.2015, klo 21:47:52 »

Mulla Jos metsään haluat mennä nyt ja se vuorijuttu ovat ekat, jotka muistan. Ja koska en akkaria selailua kummemmin tuolloinkaan lukenut, ovat nuo selvästi tehneet vaikutuksen, koska ovat jääneet mieleen.
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Antti Peltola
Ylläpitäjä
****
Poissa

Viestejä: 2 584


Vol. 4


« Vastaus #1029 : 16.04.2015, klo 18:54:02 »

Ennakkotiedot julkaisusta Kadonneen kirjaston vartijat ja muita Don Rosan parhaita - Juhlapainos.


* kkv.jpg (140.8 kilotavua, 736x862 - tarkasteltu 319 kertaa.)
tallennettu

Henendo
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 468


Kunnia myös hiirimestareille!


« Vastaus #1030 : 16.04.2015, klo 19:50:56 »

Ennakkotiedot julkaisusta Kadonneen kirjaston vartijat ja muita Don Rosan parhaita - Juhlapainos.

No niin, tämähän oli tietysti se seuraava askel. Barksillakin lypsetään ikuisesti, mutta tällä oli sentään vähän enemmän materiaalia sitä varten. Säännölliset Rosa-uusinnatkin ovat tulleet Akkarin puolelle.
tallennettu

Darth Mika
Insinööri
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 979


The Comics be with us...always!


« Vastaus #1031 : 16.04.2015, klo 20:01:19 »

No niin, tämähän oli tietysti se seuraava askel. Barksillakin lypsetään ikuisesti, mutta tällä oli sentään vähän enemmän materiaalia sitä varten. Säännölliset Rosa-uusinnatkin ovat tulleet Akkarin puolelle.
Joo mut ei auta...kai tääkin on pakko ostaa, vaikka noi kootut onkin hyllyssä.
tallennettu

"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)
MTT
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 902« Vastaus #1032 : 16.04.2015, klo 20:16:25 »

Nii kai tostakin tulee joku ultra deluxe versio....
tallennettu
Luffymcankka
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 98


Stand user


« Vastaus #1033 : 16.04.2015, klo 20:27:40 »

Aivan, tuostakin on jo 20 vuotta. En tosin vuonna -95 ollut vielä tietoinen siitä, kuka tai mikä Don Rosa on.
tallennettu

Awaken, my masters!
Dennis
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 767« Vastaus #1034 : 16.04.2015, klo 22:01:04 »

Harkintaan menee, eka pitää tietää tarkempia tietoja mitä noi lisämatskut on.
tallennettu

Je suis alle kuuden euron pizza!
Sivuja: 1 ... 64 65 66 67 68 [69] 70 71 72 73 74 ... 83 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: