Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Uutiset: Belzebubsin debyyttilevy ulkona (26.04.2019 klo 00:13:13)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
20.06.2019, klo 19:26:24

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
475019 viestiä 10541 aihetta kirjoittanut 7405 jäsentä. Uusin jäsen: fenlan
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Aku Ankka ja kumppanit
| | |-+  Aku Ankka -kohu 70-luvulla
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Aku Ankka -kohu 70-luvulla  (Luettu 34072 kertaa)
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 569« Vastaus #15 : 23.08.2004, klo 14:35:35 »

Eivät ne julkaise linkkejä. Jo viittauksetkin muille nettisivuille julkaistaan korkeintaan vahingossa.
tallennettu

Kivik
Paha Kissa
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 897« Vastaus #16 : 10.05.2005, klo 23:49:15 »

En tiedä mikä on virallisen Suomen virallinen versio Aku-kohusta, mutta keskellä vallankumouksellista äärivasemmistolaisuutta lapsuuteni eläneenä voin sanoa, että Aku Ankka oli vasemmalla erittäin vaaralliseksi koettu ilmiö. Ja kaikki puolueet olivat tuolloin laitavasemmalla (paitsi Perustuslailliset, joka oli julkisuudessa tuomittu neuvostovastaiseksi).
Ensinnäkin Aku oli (tai sen miellettiin olevan) umpiamerikkalainen ja esittävän letkeää, rentoa, ongelmatonta amerikkalaisuutta (tai kapitalismia yleensä). Kommunismin perusjuttuhan oli se, että kaikki elämän osa-alueet ovat poliittisia ja jos ei nähnyt kaikkea ympärillään poliittisena oli harhaanjohdettu (kapitalismin taholta). Kommunistien pyhin tehtävä oli osoittaa kanssaihmisilleen asioiden poliittinen -ja nimenomaan "oikea" poliittinen- villakoiran ydin. Se oli hullua ja hassua. Yhtä aikaa kuolemanvakavuutta ja ihmiskunnan historian hillittömintä dadaa ja surrealismia. Hassua (ja irvokasta) se oli siksi, että Neuvostoliitossa poliittisuus oli vaarallinen ilmiö ja kansalaiset eivät saaneet ajatella pienimpiäkään poliittisia kysymyksiä keskenään - ainoastaan omaksua valmiita näkökantoja, muuten heilahti pamppu ja häkki. Mutta Suomessa päin vastoin kommunistit ulottivat poliittisuuden AIVAN KAIKKEEN. Samalla tavalla kuin nykyään "eko-ihmiset" "edistyksellisimmillään" panttaavat pieruaan etteivät kasvihuonepäästöt lisäänny (en ihmettelisi vaikka joku olisi kasvissyöjä sen tähden että on ennakolta laskenut suolistokaasujensa ja ulosteensa ympäristövaikutukset ja pyrkinyt minimoimaan ne).
Hullua se oli siksi, että se muutti kommunistin ja hänen lähipiirinsä elämän pikkumaiseksi paranoidis-skitsofreeniseksi helvetiksi, johon haettiin järjestystä lukemattomien punaisten järjestöjen byrokraattisista kokouksista,uskoa marxismi-leninismin teosten opintoryhmistä, toivoa mahtipontisista vallankumousvisioinneista, lohtua ja lääkitystä yltiöromanttisesta ja täysin epä-älyllisestä neuvostohaaveilusta ja aika ajoin kaikki patoutunut energia marssittiin tai mielenosoitettiin pois ylhäältä päin järjestetyissä joukkotilaisuuksissa - ja sitten vielä (julkisesti tai salaa) käytettiin melkosesti viinaksia.

Minä uskon -ja joku sosiologi todistaa tämän vielä todeksi -, että neuvostovallan toteutuminen Suomessa jäi tapahtumatta rock-musiikin,  Aku Ankan ja kauhusarjakuvien myötä. Kauhusarjakuvat auttoivat kestämään ja hallitsemaan aikuisten maailman hulluutta. Ja Aku Ankka oli alkeiskoulu joka kasvatti sen nuoren polven, joka punaisten lippujen ja kiväärien sijaan sijaan otti käsiinsä kitarat, rumpukapulat ja mikrofonin. Olit sitten punkkari, diini, teddy, tai mikä muu niin musiikilla ja ihanan tarpeettomalla kertakäyttökulttuurilla (johon sarjakuvat olennaisesti kuuluivat) nuoret löysivät sen tarpeellisen kriittisen etäisyyden tuohon politisointiin ja tajusivat sen täydelliseksi sataprosenttiseksi paskaksi. Muistan kuinka kaikki vihasivat Kekkosta ja hänen matelevaa hoviaan, joka ulottui aina koulujen opettajanhuoneisiin saakka.
Me löysimme uudestaan kadotetun seksuaalisuuden, vimman, päihtymyksen ja teimme jokainen kohdallamme (paitsi ne, jotka nyt pitävät valtaa) sen yhtaikaa tajunnallisen ja kulttuurisen vallankumouksen, joka piti tehdä koska koko yhteskunta olisi sementoitunut aivan liikkumattomaksi kuin Leninin muumio. Me otimme käskymme suoraan ilman välikäsiä ja papillisia tulkitsijoita Ramonesilta, Clashilta... Me ketkutimme ja jyräsimme Stalinin kuoliaaksi. Chuck Berryn: "No Particular Place To Go" oli jo ollut vallankumouksellinen ajatus tai "pelkkä" päämäärätön ajelu automobiililla. Ja saakutti Aku joka ei mennyt töihin vaan... vietti aikaa ! Lukekaa Barksia ! Karl Marx tulee olemaan vain mitätön alaviite Carl Barksin vallankumouksellisuudessa.

Mutta jumalauta: Joey Ramone kertoi meille uuschuckberryistisesti ETTEI MEIDÄN NUORTEN TARVITSE VÄLTTÄMÄTTÄ MUUTA KUIN OLLA JA SYLKÄISTÄ KAIKELLE JA VALLANKUMOUS ON SIINÄ JA VALMIS: "TEE-SE-ITSE-INSTANT-REVOLUTION-AND-ITS-ALSO-FUCKING-FUN". Joey Ramone oli aivan oikeasti 1900-luvun suurin poliitikko, valtiomies, evankelista, filosofi, tiedemies,... Keskiaika loppui Joey Ramoneen. Tämä tullaan tajuamaan ehkä vasta Mega City 1:ssä aikanaan. Hey ho, Let´s Go !  Hänen nimessään ei ole tapettu ketään, mutta miljoonat ovat saaneet alkunsa rakastellessaan Sheena Is A Punkrockerin tai Rock´n´Roll High Schoolin tahtiin.
tallennettu

"Sata taiteilijaa aikoo kiertää kymmenen päivää ympäri maata puhumassa rauhan puolesta. Jos siinä junassa säilyy rauha ja kaikki sata tulevat elävinä takaisin,ei kenenkään pitäisi enää epäillä rauhan mahdollisuutta."
(Henrik Tikkanen:Henrikinkatu)
Jari Lehtinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 055


Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan


« Vastaus #17 : 11.05.2005, klo 00:26:57 »

Minäpä printtaan tuon äskeisen ja laitan seinälle kehyksiin... noin.

Ja sivujuonteena vanhasta asiasta, vasta vuonna 2000 sain lukea Hampurin Morgonblattin verkkosivulta sellaisen mitättömän pikkuseikan, että Dorfmanin ja Mattelardtin Chilessä Disneyn sarjakuvien julkaiseminen ja maahantuonti oli lailla kielletty. Suomalaiselle yleisölle ei tätäkään katsottu koskaan aiheelliseksi kertoa.
tallennettu

”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 952


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #18 : 11.05.2005, klo 00:43:00 »

Onko tämän ketjun tarkoitus jotenkin vääristellä historiaa?

Mulle riittää kuitenkin ihan tosiasioiden mielikuvituksellisuus. Akuankka-jupakka velloi suomessa alkuvuodesta 1978. Dorfmanin ja Mattelardin kirja ilmestyi v. 1980 (ja se taisi olla suurin piirtein toinen suomen kielinen kirja joka käsitteli sarjakuvaa?!) Alun perin nämä chileläiset kirjoittivat tekstin jo v. 1971. Se taisi ilmestyä v. 1975 ja käännökset italiaksi ja espanjaksi saman tien. Enlanninnoksen kanssa oli olngelmia, ja kun ranskalainen pienkustantamo vihdoin teki sen. Kuinka Aku Ankkaa luetaan, juuttui jenkkien tullisensuuriin yli vuodeksi! (Kuten Jari ehti mainita)

Mielikuvani -70 luvusta on aika erilainen kuin Kivik:llä. Johtuu osin siitä että katselin tilannetta vinosti vasemmalta. Silti tuo vuodatus muistuttaa suomalaista todellisuutta mielestäni vähemmän kuin Ankkalinnan todellisuus. Yhtä lailla kuin nyttenkin suurin osa ihmisistä eleli arkea omassa rauhassaan ja vain muutama tyyppi meuhkasi äänekkäästi politiikkaa, tms. (Tämän nyt elämämme ajan laulut on taas toiset ja niille nauretaan sitten vähän myöhemmin)

Punkista ja Ramonesista on varmasti monta tarinaa - Clashista puhumattakaan, mutta kyllä me kommarien kakarat ja puberteetin kuohuttamat perustuslailliset löysimme Punkista yhtä lailla omia ideologioitamme tukevia piirteitä. Sukupolvijutuissa on just hienoa se, että kapinoinnin motiiviksi riittää yleensä pelkkä halu kapinoida. Siitähän se Maukka Peruspäkkyräkin lauloi.
Sitä minä vain ihmettelen, että miten sille Ankalle ei saatu täällä piirrettyä niitä housuja jalkaan? Olisihan se ollut vielä eksoottisempaa ja housuttomuuttakin suurempi uutinen maailmalla.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Jari Lehtinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 055


Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan


« Vastaus #19 : 11.05.2005, klo 00:52:13 »

(offtopic) Mutta mepä perustimme 12-vuotiaina koulussamme YYA-sopimuksen vastaisen joukkoliikkeen! Joukkoliikkeeseen kuului 3 henkilöä, ja se kampanjoi puolentoista veistotunnin ja yhden välitunnin ajan, jonka jälkeen opettaja tuli ystävällisesti mutta päättäväisesti kertomaan meille uutisen: poliittinen toiminta Suomen ala-asteilla on kiellettyä.(/offtopic)

Jatkakaa.  Grin
tallennettu

”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.
VesaK
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 546


Onpa tässä outo juttu.


« Vastaus #20 : 11.05.2005, klo 10:33:39 »

Onko tämän ketjun tarkoitus jotenkin vääristellä historiaa?
Mulle riittää kuitenkin ihan tosiasioiden mielikuvituksellisuus. Akuankka-jupakka velloi suomessa alkuvuodesta 1978. Dorfmanin ja Mattelardin kirja ilmestyi v. 1980 (ja se taisi olla suurin piirtein toinen suomen kielinen kirja joka käsitteli sarjakuvaa?!)

No ei nyt sentäs ihan, vaikka sahamiehen sormilla sellaiset teokset olivat kyllä laskettavissa ja äärettömän pienpainoksisia tai muuten vaan pienessä piirissä liikkuvia. Oli Huutomerkki-sarjan Asterix-esseekirja, Kaukoranta-Kemppisen Sarjakuvat, Turun Sarjakuvakerhon Tarzan-seminaariteos (moniste), joku DDR-pohjainen kommarikirja amerikkalais-sarjakuvien turmiollisuudesta (okei, tästä olen kuullut vain huhuja).

Lainaus
Sitä minä vain ihmettelen, että miten sille Ankalle ei saatu täällä piirrettyä niitä housuja jalkaan? Olisihan se ollut vielä eksoottisempaa ja housuttomuuttakin suurempi uutinen maailmalla.

Aku Ankan omassa nurkassa asiaa kommentoitiin kuvanäytteellä Harvey Kurtzmanin ja Will Elderin MAD-sarjasta, joka on sittemmin suomennettukin. MAD hokkasi Ankan housuttomuuden säädyttömyyden jo 50-luvulla! Ameriikassa!
tallennettu

“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama
pertti jarla
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 981« Vastaus #21 : 11.05.2005, klo 10:37:14 »

Vanhassa Katso-lehdessä (tais olla 1968) on hauska kolumni radio-ohjelmasta, jossa Max Rand oli kertonut Johnny Hazardin taustoista. Ohjelman mukaan sarjan käsikirjoituksessa on aktiivisesti mukana CIA, ja Hazardia käytetään pehmittämään lukijoiden mieltä tulevia CIA-operaatioita varten. Noh, kyllä tää silloisen Katso-kolumnistinkin mukaan oli erittäin naurettava ohjelma, Radioteatterin ohjelmaa varten tekemiä Hazard-kuunnelmapätkiä kehuttiin tahattoman koomisiksi.
tallennettu

Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 569« Vastaus #22 : 11.05.2005, klo 10:59:46 »

Reiman 70-luku muistuttaa minunkin 70-lukuani. Nykyisin nettifoorumeilta 80-luvulla syntyneet kertovat kuinka 70-luvulla oli länsivastaisia kommareita joka puolella ja Kekkonen oli niiden pomo.

Oikeastihan YYA-sopimusta ei vastustanut kukaan 70-luvulla, eivät edes perustuslailliset. Se oli realiteetti.

Eikä 70-luvulla julkaistu mitään Krokodil-lehden suomalaista painosta, länsimaista hapatusta vain.
tallennettu

pertti jarla
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 981« Vastaus #23 : 11.05.2005, klo 12:50:59 »

Oma käsitykseni on, että jotkut stallarit olivat äänekkäitä ja hyvin esillä mediassa, mutta aina kuitenkin vähemmistö. Ja kyllä sodista, veteraaneista ja Karjalasta on keskusteltu aina.
  (Kasaan muuten pikkuhiljaa pientä tietokantaa Suomen tv:ssä 60-80-luvuilla esitetyistä sarjoista, ja kyllä pimeimmän Kekkoslovakiankin aikaan esitettiin enimmäkseen länsimaista hapatusta, ei ikinä läheskään niin paljoa sosialistimaiden tv-tuotantoa. Mistä jälkikäteen kiitos.)
« Viimeksi muokattu: 11.05.2005, klo 12:56:17 kirjoittanut pertti jarla » tallennettu

Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti
pertti jarla
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 981« Vastaus #24 : 11.05.2005, klo 12:53:01 »

Minä uskon -ja joku sosiologi todistaa tämän vielä todeksi -, että neuvostovallan toteutuminen Suomessa jäi tapahtumatta rock-musiikin,  Aku Ankan ja kauhusarjakuvien myötä.

Kandee ehkä mennä jollekin historian kertauskurssille.
tallennettu

Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti
Doc Lomapäivä
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 771


« Vastaus #25 : 11.05.2005, klo 12:55:09 »

Aku Ankka-kohu nousi otsikoihin useissa kaupungeissa, mutta esim. vasemmistolaisessa Raahessa Aku Ankka kiellettiin ilman minkäänlaista mediakohua. Raahella on aina ollut taito pysyä julkisuudesta sivussa... Kielto koski muistaakseni päiväkoteja, ja oli kai samoihin aikoihin Kemin kiellon kanssa.
tallennettu

Kivik
Paha Kissa
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 897« Vastaus #26 : 11.05.2005, klo 13:15:59 »

Itse olen syntynyt 1960-luvun puolivälissä, joten muistan kyllä mitä oli ja mitä ei. 1900-luvun muutamia merkittävimpiä vallankumouksellisia manifesteja, jotka tullaan muistamaan kauemmin kuin Marx, Lenin tai Che Guevara:
Chuck Berry: No Particular Place To Go, Rock And Roll Music, Reelin´n´Rockin´  
Martha & Wandellas: Heatwave
Supremes: Baby Love
Rolling Stones: Let´s Spend The Night Together, Street Fighting Man
Beach Boys: Surfin´ USA, I Get Around, California Girls
The Monkees: (Theme from the) Monkees
Ramones: Sitting In My Room, Blitzkrieg Bop  
Marc Bolan: Metal Guru
The Sweet: Teenage Rampage
Abba : Waterloo
The Clash: Janie Jones

"Vastarintaliikkeemme" lähetti mm. paikalliseen sanomalehteen "kauhistuneen edistyksellisen" lukijakirjeitä tyylipuhtaaseen MAD-tyyliin. "Kommunistit" saivat syyt niskoilleen koska kukaan ei vielä siihen maailmanaikaan tajunnut, että nuoret voivat tehdä provokaatioita tahallisten ylilyöntien keinoin.
tallennettu

"Sata taiteilijaa aikoo kiertää kymmenen päivää ympäri maata puhumassa rauhan puolesta. Jos siinä junassa säilyy rauha ja kaikki sata tulevat elävinä takaisin,ei kenenkään pitäisi enää epäillä rauhan mahdollisuutta."
(Henrik Tikkanen:Henrikinkatu)
pertti jarla
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 981« Vastaus #27 : 11.05.2005, klo 13:23:37 »

Pelle Miljoona: Perkele, olen työtön
Suomen Talvisota 1939-40: Underground-Rock
tallennettu

Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti
Kivik
Paha Kissa
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 897« Vastaus #28 : 11.05.2005, klo 13:40:05 »

Pelle Miljoona ja muut julistavat rokkarit päin vastoin kahlehtivat syntyneen vallankumouksen nuorkekkoslaisuudeksi. Tärkeimmäksi "pelle"-biisiksi muodostuikin vahingossa Tumppi Varosen "Tahdon rakastella sinua", josta ideasta sitten ammensi Dingo, jonka myötä nuoriso karisti harteiltaan jälkitaistolaisen punavihreyden ja keskittyi siihen, mikä kuuluu nuorisolle: lapselliset rakastumiset, elämän pinnallinen turhuus, koreilu, hortoilu, toikkarointi, ajan täydellinen ja jäännöksetön tuhlaus täydelliseen turhuuteen.... zeninä vaan ! 
tallennettu

"Sata taiteilijaa aikoo kiertää kymmenen päivää ympäri maata puhumassa rauhan puolesta. Jos siinä junassa säilyy rauha ja kaikki sata tulevat elävinä takaisin,ei kenenkään pitäisi enää epäillä rauhan mahdollisuutta."
(Henrik Tikkanen:Henrikinkatu)
pertti jarla
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 981« Vastaus #29 : 11.05.2005, klo 13:43:58 »

Mietin juuri, olisikohan kansalaissodan takana ollut jokin herravihainen, suusta suuhun kiirinyt ralli? Mikäköhän operetti johti talvisotaan, entä olivatko Reino "Palle" Hirvisepän kupletit Hitlerin kanssa veljeilyn takana? Ehkei kannata ylikorostaa populäärimusiikin osuutta historiassa.
tallennettu

Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: