Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Black Peider 20 vuotta (16.05.2019 klo 15:25:21)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
26.08.2019, klo 11:16:25

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
476405 viestiä 10580 aihetta kirjoittanut 7418 jäsentä. Uusin jäsen: Herra Tarkka
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Toiminimellä vai freelancerina
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 7 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Toiminimellä vai freelancerina  (Luettu 42241 kertaa)
Hazart
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 187


YARRRR!


« : 12.11.2003, klo 21:34:38 »

Moro!

Olen saanut hiukan töitä kuvittamisen saralla ja tuli pulma. Sarjiksen ja kuvitusten tekijät, jotka saatte rahaa tuotoksistanne. Kertokaahan miulle, että kannattaako perustaa oma yritys, ottaa toiminimi vai toimia freelancerina? Vai vieläkö löytyy vaihtoehtoja? Freelance homma olis muuten hyvä, mutta kun olen päivätöissä niin se ei taida onnistua samaan aikaan... Kiitos vastauksista jo etukäteen.

Olet supertähti (vaik muut ei sitä tajuakaan)!

Hazart
tallennettu

Juha Kouvalainen
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 532« Vastaus #1 : 13.11.2003, klo 01:49:37 »

Hetkinen, mikä estää ettet voisi tehdä töitä freelancerina samaan aikaan kuin olet päivätöissä? Itse asiassa sehän voi olla jopa helpompaa, koska yritystoimintaa liittyy kaikkea muuta muistettavaa, työtä ja lisäkustannuksia. Kannattaa myös selvittää, ennen yritystoiminnan aloittamista se, ettei työnantaja katso yritystäsi kilpailevaksi liiketoiminnaksi - silläkin voi olla työpaikan pidempiaikaisen säilymisen ja urakehityksen kannalta negatiivisia vaikutuksia.

Toiminimi ei sinänsä nyt ole vaihtoehto yrityksen perustamiselle - se on yksi yritysmuodoista (toiminimi l. yksityisyritys, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö jne.) Eli "perustaessasi" toiminimen, aloitat yritystoiminnan.

Pienimuotoisesti yritystoiminnan aloittaminen lienee useimmissa tapauksissa ongelmattominta juuri yksityisyrittäjänä eli ns. toiminimellä. Käytännössä tällöin voit jo laskuttaa tuottamistasi kuvituksista ja muista töistä suoraan ostavaa yritystä. Mikäli arvioit vuosittaisen liikevaihdon ylittävän 50 000 mk vanhaa rahaa (en tiedä tarkkaa nykyistä euromääräistä arvoa, olisiko 8000e?), pitää sinun merkkautua myös arvonlisäverovelvolliseksi ja huomioida kaikkien laskujen päälle 22% arvonlisävero, joka tilitetään valtiolle kuukausittain (tietenkin vähennettynä yritystoimintaan liittyvien kalusto ym. hankintojen arvonlisäverolla)

Yrittäjänä olet myös kirjanpitovelvollinen (toiminimellä yhdenkertainenkin kirjanpito tosin riittää) ja YEL-vakuutuksen ottaminen on pakollinen tietyn ajan kuluessa toiminnan aloittamisesta.

Asioista kannattaa kysellä tarkemmin verotoimistosta ja selvittää onko paikkakunnallasi erillistä kehittämisyhtiötä/yrityshautomoa, josta konsulttiapua aloittamiseen saa ilmaiseksi. Myös starttirahan saantimahdollisuus kannattaa selvittää (ellet ole sitten samalla opiskelija - opiskelijat kun eivät suomessa saa mitään muutenkaan  Grin)

Tsemppiä, kyllä suomeen yrittäjiä kaivataan!
« Viimeksi muokattu: 13.11.2003, klo 01:51:46 kirjoittanut Juha Kouvalainen » tallennettu

Holle
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 313« Vastaus #2 : 13.11.2003, klo 08:43:17 »

Kouvalainen tuossa selostikin jo oleellisen.
Muistelen kuitenkin että yel ei ole yrittäjälle pakollinen jos tulot vuodessa jäävät alle tietyn summan joka on tosin pieni (olisiko 5000 e luokkaa). Korjatkaa jos tiedätte asiasta.
Asiakkaan on monesti helpompi asioida yrittäjän kanssa ,kun ei tarvitse huolehtia muista velvotteista kuin laskun maksamisesta.
Huomattava myös että yrittäjänä voit vähentää verotuksessa monenmoista rompetta , ja se on huomattava hyöty. Tietokoneet , oman asunnon käyttö työhuoneena, puhelinkuluja ja tietysti kaikki varsinaiseen piirtämiseen liittyvä tarvekalu. Miten muuten sarjakuvalehdet?
Kuulostaa hyvältä , mutta en silti suosittele noin vain yrittäjäksi alkamista. Siinä on monta muttaa joita ei usko ennenkuin itse näkee. Omatekemä pienimuotoinen markkinatutkimus voisi olla paikallaan.
Holle
tallennettu

Sarjakuvat ja kuvitus
http://www.verikoirat.com
Hazart
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 187


YARRRR!


« Vastaus #3 : 13.11.2003, klo 14:52:15 »

Kiitos varsin kattavista vastauksista. Osaatteko sanoa vaikuttaako yrittäjänä oleminen saataviin tukiin. Asumistukiin yms... Vai vaikuttaako niihin vain saadut tulot? Kysyn siksi, että en usko tämän homman olevan mikään rahasampo ja suuria riskejä en uskalla ottaa.

Niin ja miten sitä ruvetaan freelanceriksi käytännössä?

Olette mahtavia!

Hazart
« Viimeksi muokattu: 13.11.2003, klo 14:53:38 kirjoittanut Hazart » tallennettu

Juha Kouvalainen
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 532« Vastaus #4 : 13.11.2003, klo 18:20:55 »

Freelancerinahan olet _käytännössä_ silloin kun saat jotain palkkiota jostain tekemästäsi satunnaisesta hommasta. Ei siihen tarvitse ryhtyä erikseen.

Totta, oikein Holle muistelet, tuossa YEL:issä taisi tosiaankin olla joku minimituloraja, jonka alle jäätyä YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa. Ja tosiaan noista vähennysoikeuksista on ainakin yrittäjänä oleellista hyötyä kun kaikki hankinnat kirjataan omille tileilleen ja katsotaan välttämättömiksi verovähennyskelpoisiksi menoiksi

Asumis- sun muihin tukiin ei yrittämisellä itsessään ole mitään vaikutusta - verottajaa ja Kelaa kiinnostaa ainoastaan se, paljonko nettoat pätäkkää tiskiin, että pääsevät rokottamaan.

Asumistuen/opintotuen/asumislisän tulorajathan selviävät Kelalta.
tallennettu

V3§a V1tikain3n
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 009


kersanttinapalm.com/


« Vastaus #5 : 13.11.2003, klo 18:40:00 »

Mikäli arvioit vuosittaisen liikevaihdon ylittävän 50 000 mk vanhaa rahaa (en tiedä tarkkaa nykyistä euromääräistä arvoa, olisiko 8000e

Se on 8500 ekua.

Työnantaja voi pitää kilpailijana jos toimii samalla alalla, esim molemmat mainosalalla, mutta jos selvästi teet eri hommaa, kuten vaikka strippisarjakuvaa itse ja työnantajallesi mainoksia, ei esteitä pitäisi olla.
tallennettu
anssi
Uusi jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10


kuvittaja, sarjakuvantekijä


« Vastaus #6 : 13.11.2003, klo 19:17:42 »

Hei hei kuule!

Minun kokemukseni mukaan yritystoiminta _vaikuttaa_ asumistukeen yms. Kelalta saataviin kuin myös työttömyyspäivärahaan/työmarkkinatukeen!

Ainakin minut Kela pakotti pistämään yrityksen kokonaan seis, kun lähdin ruinaamaan asumistukea.

Eli kannattaa nyt varmaan ihan ekana kysyä niiltä tahoilta joilta rahaa saat, että vaikuttaako mahd. yrityksen perustaminen heiltä saataviisi...

anssi
« Viimeksi muokattu: 13.11.2003, klo 23:51:47 kirjoittanut anssi » tallennettu

Holle
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 313« Vastaus #7 : 13.11.2003, klo 20:56:32 »

Yritystoiminta saattaa vaikuttaa tukiaisiin siinä mielessä että yrittäjänä sinun on aika hankala ilmoittaa tai todistaa yritystoiminnan tuloja etukäteen Kelalle tms. taholle ja nehän tulkitsee sen aina kotiinpäin. Ja kun kysytään bruttotuloja on yrittäjä häviää yleensä siinä kaupassa.
Holle
tallennettu

Sarjakuvat ja kuvitus
http://www.verikoirat.com
Juha Kouvalainen
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 532« Vastaus #8 : 13.11.2003, klo 21:39:11 »

Lainaus
Vaikka en ollut laskuttanut toiminimelläni palkkaa yli vuoteen.

Korjataan nyt vielä, ettei toiminimellä laskuteta mitään palkkaa. Yksityisyrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen vaan tekee yksityiskäyttöjä yrityksen tililtä. No, viilaan pilkkua, mutta käytetään asioista niiden oikeita nimiä.

Totta, voihan se olla, että Kela ei katsele suopein silmin, ellet pysty ilmoittamaan tarkkaa kuukausituloasi niille. Ja harvemmimpa yrittäjä pystyy ennen kuin jälkikäteen verotuksen valmistuttua.

Eli kyllähän näihin liittyy kaikenlaisia seikkoja, jotka kannattaa selvittää etukäteen, ettei kohtaa ikäviä yllätyksiä.
tallennettu

Hazart
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 187


YARRRR!


« Vastaus #9 : 13.11.2003, klo 22:27:11 »

Kiitos vastauksista. Homma menee sen verran vaikeaksi, että täytynee maksaa jollekin kirjanpidosta yms. Haluan keskittyä piirtämiseen. No ei vainen. Reissu verotoimistoon ja kelaan on edessä pikimiten. Ammatiltani olen pappi, joten kuvitustyöt eivät liene esteenä työnantajaa ajatellen. Hahahaha!

Hyvä me!

Hazart
tallennettu

Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 988


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #10 : 13.11.2003, klo 23:30:56 »

Juu, ja vaikuttaa se yrittäjyys (aikuis)opintotukeenkin. Omalla kohdallani tilanne on varsin kinkkinen kun olen toiminut yrittäjänä moniaita vuosia, mutta en saanut juurikaan siitä palkkaa opiskelua edeltävänä vuonna (koska satuin olemaan silloin muualla töissä). Enpä ihmettelisi vaikka jäisin kokonaan ilman opintotukea, mutta se siitä.

Freelancerin virallinen mittarihan on se free-verokortti jonka saamiseksi täytyy pystyä puhumaan verottajalle, että työnantajia on useita. Tässä on suuria paikkakuntaeroja. Mutta verokortin sivutuloprossallahan voi aina tehdä.

Juu ja tosiaan jos yrittäjyyden jälkeen kaipaat työttömyyskorvausta niin ala heti yrittäjänä ollessasi maksaa sitä yrittäjien työttömyyskassaan. Tämä kuvaa hyvin sitä yrittäjän ja palkansaajan eroa. Yrittäjä maksaa (itselleen) palkkiostaan niin sairaus-, eläke-, tapaturma-, kuin työttömyyskulunsakin.

Yritysmuodoista sen verran, että toiminimi tms on tavallaan sun henk. koht. verotettavaa tuloa kun taas sun Oy: maksaa itte veronsa (saadusta voitosta) ja sitten sulle palkkaa ja mahdollista osinkoa (joista sinä sitten taas maksat tulo- ja osinkotuloverosi).  
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Juha Kouvalainen
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 532« Vastaus #11 : 13.11.2003, klo 23:43:02 »

Lainaus
Juu ja tosiaan jos yrittäjyyden jälkeen kaipaat työttömyyskorvausta niin ala heti yrittäjänä ollessasi maksaa sitä yrittäjien työttömyyskassaan. Tämä kuvaa hyvin sitä yrittäjän ja palkansaajan eroa. Yrittäjä maksaa (itselleen) palkkiostaan niin sairaus-, eläke-, tapaturma-, kuin työttömyyskulunsakin.

No periaatteessa sama pätee tavalliseen TEL-vakuutuksen piirissä olevaan työntekijäänkin, mutta suurin osa vastuuvelvollisuudesta on tällöin työllistävällä yrityksellä (ts. maksat itse TEL-vakuutuksesta omassa palkassasi n. 4%, työnantaja loput 20% - yrittäjänä maksat YEL:iä koko summan edestä, mutta toisaalta tällöinhän "omistat yrityksenkin"). Siispä laskutuksessa kannattaa myös huomioida tämä, että tuntipalkkatulosi ja varsinainen laskutettava tuntimäärä ei ole sama.

Lainaus
Yritysmuodoista sen verran, että toiminimi tms on tavallaan sun henk. koht. verotettavaa tuloa kun taas sun Oy: maksaa itte veronsa (saadusta voitosta) ja sitten sulle palkkaa ja mahdollista osinkoa (joista sinä sitten taas maksat tulo- ja osinkotuloverosi).

Toiminimenä yleensä suurin osa tulosta menee juuri progressiivisen tuloveroprosentin mukaan ansiotuloksi, mutta yrityksen nettovarallisuuden mukaan tietty osa (muistaakseni 10% tai 18% aivan valinnan mukaan nettovarallisuuden laskentaperusteesta katsotaan pääomatulon suuruudeksi).

Yhtiömuotoisessa yrityksessä maksat itsellesi tietenkin normaalia palkkaa ihan sen mukaan paljonko nappulaa tulee. Ja jos progressiivinen ansioveroprosentti alkaa nousta liian suureksi, loppu kannattaa nostaa osinkotuloina. Tietysti nyt tämä pääoma- ja osinkoverouudistuskin aiheuttaa omat kuvionsa eikä kaikkea osinkotuloakaan katsota pelkästään kiinteän 29% pääomaveron piiriin (vuodesta 2005 alkaen 28%) vaan 9% ylittävä osuus nettovarallisuudesta jaetaan osittain ansiotuloksi. Yhtiöverohyvityksellä saa ainakin ensi vuoden loppuun vielä osingot lähes järkevästi yhdenkertaisella verotuksella, mutta nyt sekin taitaa muuttua karkeasti tyyliin: osinkotuloista maksetaan ensin firman toimesta 26% pääomaveroa ja sitten vielä uudestaan osingonsaajan toimesta 28% osinkoveroa.

Hullua. Kyllä Suomi osaa verottaa.  Grin
tallennettu

anssi
Uusi jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10


kuvittaja, sarjakuvantekijä


« Vastaus #12 : 13.11.2003, klo 23:58:48 »

Lainaus
Vaikka en ollut laskuttanut toiminimelläni palkkaa yli vuoteen.

Korjataan nyt vielä, ettei toiminimellä laskuteta mitään palkkaa. Yksityisyrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen vaan tekee yksityiskäyttöjä yrityksen tililtä. No, viilaan pilkkua, mutta käytetään asioista niiden oikeita nimiä.

Oikein korjattu. Poistin puppuni alkuperäisestä viestistäni, oli siinä niin iso ajatusvirhe.

Olikohan sekään nyt fiksua... jokatap: pahoitteluni, toivottavasti en murskannut kenenkään maailmaa...

a
tallennettu

Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 988


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #13 : 14.11.2003, klo 00:20:55 »

Juha:
"No periaatteessa sama pätee tavalliseen TEL-vakuutuksen piirissä olevaan työntekijäänkin, mutta suurin osa vastuuvelvollisuudesta on tällöin työllistävällä yrityksellä (ts. maksat itse TEL-vakuutuksesta omassa palkassasi n. 4%, työnantaja loput 20% -"

Tottakai näin, mutta ei kukaan joka menee duuniin jonnekin laske että paljonkos mä nyt maksan palkastani jotain TELliä. Se kattoo, et brutto on toi ja netto on toi. Halusin siis selkeämmin havainnollistaa ja erottaa sen miten yrittäjällä kaikki kulut pitää ottaa huomioon jo asiakkaan laskutuksessa.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
annak
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 1


« Vastaus #14 : 04.10.2005, klo 12:38:16 »

Minua askarruttaa sellainen asia, että olettaako yritys tässä tapauksessa kustantamo, että freelancer käyttää töissään omia ohjelmia vai voiko ohjelmat saada kustantamolta töitä varten.
mietin vaan että kehtaanko tarjota itseäni freelancerina jos omat lisenssini ei ole kunnossa?
tallennettu
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 7 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: