Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Fluctuat nec mergitur (28.05.2020 klo 19:09:38)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
06.07.2020, klo 09:28:14

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483430 viestiä 10474 aihetta kirjoittanut 3844 jäsentä. Uusin jäsen: Ture
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Kritiikki ja sarjakuva mediassa
| | |-+  Hugo-palkinnot
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Hugo-palkinnot  (Luettu 14727 kertaa)
echramath
Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 234« : 01.08.2015, klo 16:42:42 »

Hugo-palkintoja jaetaan Wordlconeissa, tieteis- ja fantasiakirjallisuuden kansainvälisesti ehkä merkittävimmässä tapahtumassa. Oikeasti tietysti kyseessä on enimmäkseen englanninkielinen maailma ja tapahtumat ovat enimmäkseen Pohjois-Amerikassa, mutta merkittävä tapahtuma kuitenkin. Kuuluisimmat ja pitkäaikaisimmat ovat tietysti novelli- ja romaanikategoriat (siis pituuden mukaan "novel", "novella", "novellette", "short story", en nyt tähän hätään yritä edes kääntää noita).

Niistä viis tällä alueella, sen sijaan vuonna 2009 (vihdoin ja viimein) julkaistiin sarjakuvapalkinto, Hugo Award for Best Graphic Story.

Jännittävästi palkittujen joukossa supersankarit ovat vähemmän edustettuja, vaikka suurin osa niistä scifin ja fantasian alalle meneekin. Sen sijaan esim. nettisarjakuva XKCD:n eräs "strippi" (jossa on useampi tuhat kuvaa) on palkinnon voittanut.

Äänestää saavat kaikki Worldconin jäsenet, sekä sisäänpääsymaksun lunastaneet (attending) että tukijäsenet (supporting). Koska halusin äänestää vuoden 2017 Worldconin pitopaikasta (Helsinki, tietysti), hankin tukijäsenyyden tämän vuoden coniin ja vaikka tämä siten tulikin aika äkkiä eikä kirjallisuusmateriaalin lukemiseen ollut aikaa, tutustusin sarjakuviin ja äänestin niitä. (äänestin myös jonkin verran kirjallisuuskategoriossa muiden henkilöiden suositusten perusteella, normaalisti en tekisi näin, tämän vuoden erikoisluonteesta kiinnostuneet googlatkaa "puppygate")

Tänä vuonna ehdolla ovat:

Ms. Marvel Volume 1
Rat Queens Volume 1: Sass and Sorcery
Saga Volume 3
Sex Criminals Volume 1
The Zombie Nation Book #2:

Avannen arvioitani näistä teoksistä hivenen myöhemmin.

Palkinto jaetaan jo tänä viikonloppuna (äänestys taisi jo sulkea). Eipäs jaeta, Sasquan eli tämän vuoden Worldcon 19.-23.8., sekoilin vain kun äänestysaika loppui netissä. Kaiketi tässä on jätetty aikaa myös postitse äänestävien luddiittien äänten saapumiselle ja laskennalle.

Sarjakuvapiireistä tuttu Ninni Aalto on myös ehdolla ns. faniartistikategoriassa. Saattaa jopa voittaa – omien ansioidensa lisäksi siksi, ettei ko. kategoria kerää hirveästi ääniä yleensäkään, mutta tänä vuonna suomalaisia tukijäseniä on runsaasti ja toisin kuin euroviisuissa, oman maan edustajan äänestäminen on ihan sallitua...
« Viimeksi muokattu: 01.08.2015, klo 19:44:04 kirjoittanut echramath » tallennettu

I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag
Mambrinon kypäri
lukee, myös sarjakuvia
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 596« Vastaus #1 : 21.08.2016, klo 08:28:55 »

Ai Hugo-palkinnoillekin on tällainen säie.
Ensi vuoden Helsingin Worldconista on oma ketju.

Tänä vuonna Kansas Cityssä järjestetyssä conisa sarjakuvakategorian voiton nappasi Neil Gaiman &  J. H. Williams III / The Sandman: Overture. (Viime vuonna voiton noista ecramath'in listaamista sarjiksista taas Ms. Marvel.) Tunnustettava on että Hugojen sarjiskategoriaa en ole jaksanut oikein seurata, Hugojen mielenkiintoisin kategoria on perinteisesti 'paras romaani'.

Viime vuosina Hugo-äänestykset ovat olleet, sanotaanko, öh, epämiellyttävällä tavalla poliittisesti kontroversiaalit, kiitos Sad Puppies /  Vox Dayn Rabid Puppies - äänestysblokkiryhmittymien. En ole tuulella jotta jaksaisin kirjoittaa pitkälti epämukavista identiteettipoliittisista riidoista, jokainen voi etsiä internetistä omaan ajatusmaailmaansa sopivat lähivuosien historiikit. Asiasta nyt kuitenkin mainitakseni, tänä vuonna Gaiman haukkui "sad losers":it palkintojakotilaisuuteen lähettämässään voittopuheessa; jos oikein ymmärsin, Sandman oli Puppies'n tämänvuotisella lyhyellä listalla. Jotkut ehdokkaat ovat vastaavassa asemassa luopuneet ehdokkuudestaan.
tallennettu
echramath
Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 234« Vastaus #2 : 25.03.2019, klo 20:14:34 »

Tästä oli puhetta Tampere Kupliissahan ihan Jukka Särkijärven virallisessa ohjelmassa. Alustuksena häneltä suoraan lainattu pointti, että Hugon paras romaani-sarjan voittajat (ja suurelta osin finalistit yleensä) ovat enimmäkseen hyviä teoksia, useat edelleen klassikoita ja hyvä näyte siitä, mitä science fiction ja fantasia olivat juuri silloin, mitä teemoja käsiteltiin ja niin edelleen. Ehkemme tässä kiistele siitä oliko jonain vuonna väärä valinta, kattaus on laadukas kuitenkin.

Entä sarjakuvapalkinto, joka on paljon nuorempi ja jonka ovat voittaneet siis seuraavat teokset:

Girl Genius, Volume 8: Agatha Heterodyne and the Chapel of Bones
Girl Genius, Volume 9: Agatha Heterodyne and the Heirs of the Storm*
Girl Genius, Volume 10: Agatha Heterodyne and the Guardian Muse*
Digger (Ursula Vernonin nettisarjis)
Saga, Volume One
"Time" (xkcd:n spesiaali)
Ms. Marvel Volume 1: No Normal
The Sandman: Overture*
Monstress, Volume 1: Awakening*
Monstress, Volume 2: The Blood*

Että onko tässä nyt kunkin vuoden paras niin sanottuja spekulatiivisia aineksia sisältänyt sarjakuva... vai valitsevatko tässä sarjakuvaa ihmiset, jotka eivät oikeastaan edes lue sarjakuvaa muuten kuin äänestyspaketin osana? Ongelmana tai ainakin tyypillisenä ilmiönä sarjojen osat, paitsi että voittajissa on samaa settiä useampana vuotena peräkkäin, Sagan ja Paper Girlsin tekijä Brian K. Vaughan on päätyy ehdolle noin joka kerta ja joskus useampaan kertaan.
tallennettu

I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag
Sivuja: [1] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: