Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Black Peider 20 vuotta (16.05.2019 klo 15:25:21)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
25.08.2019, klo 02:26:04

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
476387 viestiä 10579 aihetta kirjoittanut 7418 jäsentä. Uusin jäsen: Herra Tarkka
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Alternative ja omakustanteet
| | |-+  Raamattusarja
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Raamattusarja  (Luettu 18176 kertaa)
Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 16 060« Vastaus #15 : 28.10.2005, klo 14:49:59 »

Lasten Kuvalehti sisälsi paljon sarjakuvaa, myös uskonnollista. Suuri osa niistä oli Britanniasta. Tässä mielenkiintoinen näyte: "Mitä on esikoisoikeus?"


Siinä rinnastetaan prinssi Charlesin perintöoikeus kruunuun Raamatun kertomusten esikoisoikeuteen.


* Esikoisoikeus_Lasten_Kuvalehti_4_1960.jpg (148.22 kilotavua, 483x700 - tarkasteltu 754 kertaa.)
tallennettu
Darzee
Valistunut arvailija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 081


Me likes prairie dogs!


« Vastaus #16 : 27.06.2017, klo 12:47:00 »

Palaan vielä edellisessä viestissäni käsittelemääni Raamatun kertomuksia -sarjaan. Se on aika konventionaalinen tulkinta ja sellaisena tietysti raamatullisen yleissivistyksen kannalta kätevä. Ainoastaan luomiskertomus on esitetty missään määrin vertauskuvallisesti (kehyskertomuksena on paimentolaisperheen tarinatuokio iltanuotiolla), muuten mennään ihan vuosituhantisia polkuja. Yliluonnolliset tapahtumat kuvataan kursailematta, niin kuin toki lähdemateriaali huomioiden on sopivaakin. Tätä silmällä pitäen teoksen antoisimpiin jaksoihin kuuluu Johanneksen ilmestys, vaikka senkin näkyjä on tietysti taiteessa kuvattu pitkään.


« Viimeksi muokattu: 17.10.2018, klo 16:23:37 kirjoittanut Darzee » tallennettu
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 3 854


« Vastaus #17 : 17.11.2018, klo 21:27:49 »

Se on tosiaan kokoelma. Alunperin sarja on tehty pyhäkouluja varten ja yksi jakso oli aina yhdelle pyhäkoulutunnille (mukana oli kai lisänä jotain tehtäviä yms.).
Sarja on tullut suomeksi parikin kertaa, värillisenä ja mustavalkoisena.
Piirtäjänä on jo kuollut Andre leBlanc, joka piirsi muistaakseni hiukan jotain tunnetumpaakin (en muista tähän hätään, että oliko se Mustanaamio vai Hämähäkkimies).
Kokonaisuudessaan sarja käsittää sekä Vanhan että Uuden testamentin ja sivuja on yhteensä semmonen 800 (hiukan vähemmän kuin Raamatun mangaversiossa!).

Olen saanut vuosien mittaan ohimennen kerätyksi neljä värillistä 70-luvun Raamattusarjaa (ohessa kuva). Mielestäni nämä ovat oikein hyvin tehtyjä. Raamatun kertomuksia on valittu ja tiivistetty taitavasti. Erityisesti pidän Andre LeBlancin piirrosjäljestä, ja lisäksi hänen tuotantonsa kiinnostaa minua hänen Mustanaamio-kytköksensä takia – hän luonnosteli Mustista Sy Barryn apurina.

Nämä neljä kirjaa ovat sinikantinen Luomisesta Joosefiin, punakantinen Luvattuun maahan, vaaleanvihreäkantinen Jeesuksen elämä eli Evankeliumit ja tummanvihreäkantinen Apostolien teot. Kaksi ensimmäistä kuvaavat Vanhaa Testamenttia ja kaksi viimeksi mainittua tietenkin Uutta. Ymmärtääkseni ainakin yksi tai kaksi muuta Vanhaa Testamenttia käsittelevää kirjaa on olemassa suomeksi samassa sarjassa. Jos joku tietää niistä jotakin, olisi ystävällistä, jos hän kertoisi niistä tässä ketjussa.

Velin mainitsemia mustavalkoisia kirjoja en ole nähnyt. Netissä kyllä näkyy joitakin vieraita kansia Raamattusarja-kirjoista. Kansien kuvat ovat LeBlancin käsialaa ja ne löytyvät Jeesuksen elämä -kirjasta.


* Raamattusarja 4 kpl.jpg (103.15 kilotavua, 640x480 - tarkasteltu 148 kertaa.)
tallennettu
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 3 854


« Vastaus #18 : 17.11.2018, klo 21:42:25 »

Osuipa näppeihini oivallinen itsensä sivistämisen väline: Raamattu sarjakuvana.
Piirrostyyli on ihan ok, realistista ja kivan näköistä, tosin selityslaatikoita on aika paljon.

Ilmeisesti albumi on jonkinlainen kokooma, koska muutaman sivun välein tulee "jatkuu ensi viikolla" -lupaus. Tämä kirja voisi olla osa numero kaksi, koska se sisältää jaksot 40-76. Olisi loogista että edellisessä osassa olivat jaksot 1-39. Yhteensä osia voisi olla neljä, jos kyse on vain Uuden Testamentin kuvittamisesta.

Kyllä. Jeesuksen elämä -niminen kokoelma sisältää osat 1 - 39. Uudesta Testamentista on siis vain nämä kaksi kirjaa.

Vanhan Testamentin puolella kirja Luomisesta Joosefiin käsittää osat 1 - 32 ja teos Luvattuun maahan niin ikään osat 1 - 32.

Näiden neljän suomenkielisen kirjan sivumäärä on yhteensä noin 550 sivua. Jos tuo massiivinen englanninkielinen Picture Biblen kokoelma sisältää noin 800 sivua, suomenkielisiä kokoelmia lienee enemmän kuin neljä. Mutta sen perusteella mitä olen nähnyt tuosta jättikirjasta näytteitä netistä, en suosittelisi sitä, vaikka se näyttää erittäin komealta. Sitä on nimittäin pikkuisen leikelty, eli nuo 2 – 5 sivun mittaiset ”stripit” eivät ole aina kokonaisia. Näyttää tyhmältä, kun pois jätetyssä sivussa olisi esitetty jokin tapahtuma, johon viitataan julkaistussa sivussa, mutta joka nyt jää lukijalle käsittämättömäksi. Ehjää tavaraa on vanhemmissa ja pienemmissä kokoelmissa enkuksi ja suomeksi.
tallennettu
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 3 854


« Vastaus #19 : 17.11.2018, klo 21:46:36 »

Sarja on tullut suomeksi parikin kertaa, värillisenä ja mustavalkoisena.

Osaatko Veli sanoa, ovatko nämä kirjat sarjan mustavalkoisia versioita? Kopioin nämä kansikuvat netistä. Piirrokset ovat LeBlancin. Ja osaatko sanoa, montako osaa sarjassa on? Muutkin saavat tietysti antaa infoa.


* Raamattusarja 1.jpeg (136.84 kilotavua, 640x924 - tarkasteltu 156 kertaa.)

* Raamattusarja 2.jpg (50.91 kilotavua, 640x480 - tarkasteltu 147 kertaa.)
tallennettu
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 983


<><


« Vastaus #20 : 18.11.2018, klo 16:52:11 »

Noi ei oo ainakaan niitä mun tarkoittamia mustavalkoisia. Mahdollisesti ne on toista värillistä formaattia, joka hiukan pienempi kooltaan kuin tuo, mitä sullakin on. Ainakaan noi ei luultavasti ole niitä varsinaisia pyhäkoululipareita, koska ne muistaakseni alkoivat heti sarjakuvalla eikä niissä siis ollut tuollaista kantta.
Liitteenä mulla olevat kappaleet, jotka ovat siis neljää eri formaattia. Siinä on kaksi tota sarjaa, mikä sullakin on (Luvattuun maahan ja Apostolien teot), yksi värillinen, mutta pienempi (Tuomarit–Ruut), yksi isompi mustavalkoinen (Jeesus) ja kaksi mustavalkoista pokkaria (Luominen ja Seurakunta).

Toi mustavalkopokkarisarja on ollut kuusiosainen (neljä Vanhan testamentin osaa ja kaksi Uuden testamentin osaa) ja se vasta sisällöltään lähinnä tuota isompaa värillistä sarjaa. Eli toi Luominen vastaa Luomisesta Joosefiin kirjaa ainakin sillä perusteella, että Luvattuun maahan jatkaisi siitä luontevasti.
Toi Tuomarit–Ruut kirja on selkeästi lyhempi ja siinä jaksonumerointikin on muodossa xx/5, mikä viittaisi siihen, että siinä Vanha testamentti on ollut kuudessa osassa.
Jeesus-pokkari vastaa isomman värisarjan ja pokkarisarjan sisältöä, mutta on kooltaan niiden välistä (mutta pienempi kuin tuo pienempi värisarja), lisäksi paperi on kiiltävää, kun pokkareissa se on tuon ajan perinteistä mattaa. Ainakin toi pokkarisarja on ollut myynnissä myös lehtipisteissä, sillä Seurakunta-pokkarin takana on mainos, jossa sanotaan, että ne löytyvät R-kioskilta.
Vahva arvaukseni on, että tuo isompi värillinen sarja on tehty suoraan niistä pyhäkouluissa jaettavista osista sitomalla ne yhteen.


* raamattusarjat.jpg (244.68 kilotavua, 600x600 - tarkasteltu 141 kertaa.)
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 3 854


« Vastaus #21 : 18.11.2018, klo 18:18:01 »

Kiitos vastauksista ja kiinnostavista kuvista, Veli. Olen yllättynyt, miten monessa eri formaatissa näitä on julkaistu Suomessa: ainakin viidessä. Eri formaateillakin saattaa olla erilaisia painoksia. Ja Joo, nuo oranssikantiset kokoelmat saattavat olla värillisiä. Kirjoissa Tuomarit – Ruut ja Jeesus on sellaiset kansikuvat, että en olisi arvannut, että niiden takaa löytyy LeBlancia.

Tosiaan tuo isokokoisin värisarja, joka on osunut silmiini ja jota olen poiminut talteen, lienee sidottu pyhäkoululehdistä. Niissähän on tietoiskut ja tehtävät mukana. Ja Suomessa muuten on julkaistu nuo värilliset kirjat mahdollisesti jopa aiemmin kuin Yhdysvalloissa (löysin netistä tiedon, että rapakon takana sarjan ensimmäinen värillinen laitos koottuna olisi tullut vasta vuonna 1978).

Mustavalkoinen, pienikokoisin sarja näyttää vastaavan kuusiosaista englanninkielistä sarjaa, josta on tietoja netissä. Ja kyllä, sen sisältö menee yksi yhteen isojen värillisten kirjojen kanssa ja vahvistaa uskoani siitä, että noita värillisiäkin kirjoja on samassa sarjassa kaikkiaan kuusi erilaista. Täytyypä pitää silmät auki divareissa ja kirppiksillä.
tallennettu
Sivuja: 1 [2] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: