Kirjoittaja Aihe: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)  (Luettu 22799 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tertsi

  • Vieras
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #15 : 27.01.2005 klo 10:52:36 »
Ihan vaan mutu-tuntumalta:
Sfar ei ole mainstreamia.
De Crecy ei ole mainstramia.
Mutta S. Léturgie on mainstramia.

Nämä esimerkit tulivat mieleen uudehkosta eurooppalaisesta sarjakuvasta.

Mutta Boucqia en oikein osaa enää määritellä, kumpaan kuuluu.


Pikku Vampyyri oli mukava albbu. Miten mennee kaupaksi? Tuleeko jatkoa?

mlietzen

  • Vieras
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #16 : 27.01.2005 klo 11:23:50 »
Ihan vaan mutu-tuntumalta:

Eli perstuntumalla, joka nyt ei ole kaikkein tarkin aisti. Ei kannata luottaa sellaiseen liikaa. Hyvä on hyvää, oli se sitten valtavirrassa tai sen ulkopuolella. Kummassakaan ei jutut ole automaattisesti parempia tai huonompia, eikä ne välttämättä ole edes kovin erilaisia.

Lainaus
Pikku Vampyyri oli mukava albbu. Miten mennee kaupaksi? Tuleeko jatkoa?

Tämän mä tiedän, tulee. 3/4 jo käännetty.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 807
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #17 : 27.01.2005 klo 11:45:57 »
Mutta eikös Hiltunen tee mainstreamia? Ja vielä albumiksi asti.

Tekee, mutta nk herra Hiltunen itsekin sanoi, sarjakuvien tekeminen on hänelle kallis harrastus. Ei sovi mulle, pitää saada muutakin kuin kriitikoiden haukkuja.

Tämä "mikä on mainstreamia ja mikä taidetta"-keskustelu valottaa hyvin sitä, että ei ne apurahojen jakajatkaan osaa niitä toisistaan erottaa.

HEsko

  • Vieras
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #18 : 27.01.2005 klo 13:33:53 »
En mä itsekään pidä kaikista Kemin kilpailussa pärjänneistä jutuista,
mutta jonkun muun mielestä sellainen "paska"-juttu voi olla ihan mahdottoman
hieno. Ihmiset on erilaisia, ja tuomarit ihmisiä, joten kai niilläkin saa olla omat
mielipiteensä. En usko, että he palkitsevat omasta mielestään paskoja juttuja.

Ja jos lähdetään tälle polulle, että ne palkitsee vain tunnettuja tekijöitä
(Kaksistaan Tikkanen, Kovács ja muitakin löytyy)
miksei kannattaisi matkia heidän tyyliään? Siinä vaiheessa kun tuomareilla on
300 Kovácsin piirrosta, paras tarina nousee välttämättä muiden yläpuolelle.

Marinat sikseen ja luomaan uutta!
Jos oma tyyli ei ole tarpeeksi persoonallinen Kemiin, voi sitä lähteä kehittämään siihen suuntaan. Erilaisten piirrostyylien hallitseminen ei varmasti ole haitaksi kenellekkään.

jokela

  • sörsselsson
  • Jäsen
  • Viestejä: 777
  • .. I'm a devil in disguise ..
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #19 : 27.01.2005 klo 15:54:36 »
.. että ne palkitsee vain tunnettuja tekijöitä miksei kannattaisi matkia heidän tyyliään? / ... / Marinat sikseen ja luomaan uutta! ..

Nååh .. juurihan tuossa mainittin että muita matkimalla on parasta vaan olla taulujenväärentäjä, sillä voi tienata elantoakin .. tai sitten joutua linnaan.

Ei kai sarjakuvat tarvitse tusinoittain Eisner´iä tai satoja Hiltusia tai vastaavaa? Tietenkin omintakeisuus ja oma tyyli on suositeltavaa. Siitä kai ollaankin samaa mieltä.

.. Vaikka Kemi olisi oikeasti taidesarjakuvan kilpailu niin on sille silti paikkansa. Ehkä rinnalle vain tarvittaisiin uusia kykyjä etsiviä kilpailuja jossa vaikka palkittaisiin paras seikkailusarjakuva, paras huumorisarjakuva jne...
Jos siis Suomessa tarvitaan lisää kilpailuja. Saahan sitä tehdä sarjakuvaa ja olla hyvä sarjakuvan tekijä vaikkei kilpailuissa pärjäisikään. ..

No, kysymyshän oli kai alkuaan että ´minkälaista kamaa lähettää Kemiin´. Mielestäni tästä juontuu myöskin Teron mainitsema pulma. On Kemi .. ja mitäs sitten muita kilpailuja?
Lehtialan ammatilainen kun en ole, en tiedä kuinka paljon julkisuutta kilpailu nykyään saa osakseen, tai kuinka vähät reportterit siitä viitsii mainita?
Ja jos ei mitään tiedosteta niin ei sitä ole olemassakaan, muuta kuin suppeassa sisäpiirissä. Tosi kyllä että rva. Halonenkin tunnusti sen merkittävyyden, jos se nyt ei ollut pelkkää poliitista strategiaa ..

Mutta jotenkin on mieltymys että Kemi on jonkinlainen (ehkäpä sitten vain henkilökohtainen) kompastuskivi. Tottakai sinne voi lähetellä mitä vaan, vaikka sitten 12 kertaa peräjälkeen. Hyvä vaan jos jotakin saa aikaseksi. Ja pelkkä osallistuminen onkin oma tärkein mittapuu.

Mutta, jos ajattelee tosiaan, kuinka moni tai vähä Kemissä palkituista töistä julkaistaan muussa yhteydessä? Kuinka moni strippisarja on saanut jatkoa tai julkaisua lehdissä? Hyvin vähät, luulen .. Kertakäyntiä.

Suositeltavaa mielestäni olisikin että Kemin ohella olisi joitakin muita, enempi pitkään tähtääviä kilpailuja. Nyt vaan muistuu mieleen että Bulls ja norjalainen Verdens Gang-päivälehti piti strippi-sarja kilpailun viime toukokuussa. Palkintona oli varma julkaisu ja 50.000 Nkr, ehkäpä myös mahdollinen levitys. Tuloksista en tiedä.

Mutta mitä on ollut viime vuosina, onko yksikään sanoma- päivä- tai aikakausilehti viitsinyt
tehdä mitään asian hyväksi? Suomen Kuvalehti olisi saanut mainiota p-ärrää jos samalla sarjis-spesialin yhteydessä olisivat tempaisseet kilpailun. Mitenkä on sarjiksien kustantajat haravoineet uusia kykyjä? Vai onko postiloota jo valmiiksi väärällään toinen toistaan surkeampaa suttua?

Jotenkin tässä yritän löytää asian ydintä jolla löydän yhteyden miksi Kemi on saanut ´taide´ leiman (joten sinne ei kannata muka lähetellä muuta kuin kuulakärkikynä-suttuja), ainoa varteenotettava kilpailu on ´elitistine´. Ja se että ledistö ei ehkä arvosta tarpeeksi kotimaista sarjakuvaa (niinkö Loikan Vuoksi?) vaan mielummin ostaa välittäjiltä ulkomaalaista tusinakamaa.

JOS olisi kilpailuja nimenomaan eri tyyppisille sarjiksille (jolla en tarkoita Mangaa), jos kotimaiset sarjakuvat olisivat enempi esillä ja tietoisuudessa saisiko asiota mitenkään muutettua? Löytäisikö sitä kotimaisista sarjiksissa ehkä jopa muitakin vivahteita kuin B Virtasen ta Viivi&Waavin? Tai elitististä Kemiaa ..

Ääh .. emmätie. ´Marinat´ sikseen ja luomaan uutta .. taitaisi ollakin parasta. Joo .. mä meen ulos hakeen inspiraatioo ..

-- j --



 
He may look like an idiot and talk like an idiot but don't let that fool you. He really is an idiot.

mlietzen

  • Vieras
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #20 : 27.01.2005 klo 17:48:30 »
Mitenkä on sarjiksien kustantajat haravoineet uusia kykyjä? Vai onko postiloota jo valmiiksi väärällään toinen toistaan surkeampaa suttua?

Asemalle ainakin tulee jatkuvasti, mutta ei sieltä lootasta mitään todella hyvää löydy. Surullista selattavaa. Luulen että kuka tahansa jonkun sarjakuvakilpailun (tai minkä tahansa luovan kilpailun) raadissa ollut voi todeta samaa. No, toivo elää, mutta hiukan se jo kituu.

Tero Mäntylä

  • Peliohjelmoija?
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 1 074
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #21 : 27.01.2005 klo 18:09:44 »
Tästä tuli taas tämmönen pidempi teksti ja moneen kertaa muokkasin mutta tuntuu että silti välillä ajatus vähän katoaa.

Tottakai sinne voi lähetellä mitä vaan, vaikka sitten 12 kertaa peräjälkeen. Hyvä vaan jos jotakin saa aikaseksi. Ja pelkkä osallistuminen onkin oma tärkein mittapuu.

Mutta, jos ajattelee tosiaan, kuinka moni tai vähä Kemissä palkituista töistä julkaistaan muussa yhteydessä? Kuinka moni strippisarja on saanut jatkoa tai julkaisua lehdissä? Hyvin vähät, luulen .. Kertakäyntiä.

Viime vuonna Kemiin Kvaakkilaiset lähettivät töitä jotka olivat vähintään sen arvoisia että niitä näkisi mielellään painettuna. Aika vähän niitä on näkynyt painettuna. Kemiin tietääkseni lähtee paljon sarjakuvia. Joukossa on varmasti jonkin verran laadukastakin tavaraa joka ei kuitenkaan sovi tuomarison makuun. Paras tapa saada sarjakuvia esille on tuoda niitä lukijoiden tavoitettaviksi. Omakustantaminen on kallis ja epäkiitollinen harrastus mutta se taitaa olla edelleen paras tie päästä läpi. Niin ja mielestäni harrastuksena parempi kuin vaikka laskuvarjohyppääminen. Itselläni ole ollut valittamista. Se on ollut mukavaa hakea painosta laatikollinen painotuoreita sarjakuvia ja ihaille miten hienolta teos näyttää. Vähemmän mukavaa se on kun yrittää päästä niistä eroon mutta silti on mukava saada innostuineilta lukijoilta palautetta edes kerran pari vuodessa. Korvaa kaikki ne: "Sehän suomalaista sarjakuvaa. Jotain kuulakärisottua pöytäliinaan. En edes tutustu vaikk maksettais." - tyypit. Tai sitten: "Joo muuten mutku ei toi fantsu kiinnosta ku se kuitenkin sitä Drägönlänce klööniä. En edes tutustu vaikka ilmatteeks sais."

Ellei kustantajat ja lehdet usko sarjakuvaan niin sitten sille pitää löytää lukijoita. Jos juuri sinun sarjakuvasi saa riittävästi lukijoita niin ehkä kustantajatkin kiinnostuvat. Sarjakuvan tekeminen ei tietääkseni ole missään päin maailmaa helppoa enkä vielä ole kuullut sarjakuvantekijästä joka olisi mainostanut sarjakuvan tekemistä helpoksi tieksi rikkauksiin. Tai edes helppona tienä siedettävään elantoon... vaikka Suomenkin kaltaisella pienellä markkina-alueella jotkut oikeasti elättävät itsensä ja perheensä sarjakuvia tekemällä.

Eli olisi kai se tosi kiva ja kaikkea jos Suomessa olisi sarjakuvia jatkotarinana julkaisevia lehtiä jotka maksaisivat sarjakuvista kohtuullista korvausta. Mutta onko se reaalistinen toive? Mikä on kohtuullinen korvaus? Kannattaako kääntää päänsä kohti suurempia markkina-alueita ja etsiä olisiko esim. muualla euroopassa tällaisia lehtiä? Ranskan sarjakuvaa maailmaa paremmin tuntevat voisivat kertoa mitä sarjakuvaa julkaisevia lehtiä siellä on? Olisiko mitään mihin kannattaisi lähettä esim. jatkokertomuksia ja olettaa että riittävän hyvästä jutusta maksettaisiin?

Eli jos Kemissä ei tule menestystä niin koittakaa saada sarjakuvianne muuten esille! Tehkää niin hyviä juttuja että vaikka ne eivät kelpaisikaan Kemin tuomareille niin ne voisivat siitä huolimatta kelvata muille.

Lainaus
mlietzen:
Hyvät jutut menestyvät aina ja niitä luetaan. Toivottavasti ainakin.

Toivotaan. Moni hyvä juttu on lähtenyt liikkeelle aika pieninä julkaisuina joihin ainoastaan tekijä on uskonut. Hyvien juttujen on vain löydettävä lukijansa ja lukijoiden on löydettävä ne.
Lainaus
Kyllä musta vaan tuntuu siltä, että daideelliset suttusarjikset saavat helpommin apurahaa kuin esim. kotimainen supersankarieepos.

Vielä kun tietäisi yhdenkin kotimaista supersankarieeposta tekevän tekijän joka olisi hakenut apurahaa. Kai niitäkin voi olla ??? Tosin jos sarjakuvan apurahan hakijoita on paljon parhaimmat mahdollisuudet saada apurahaa uskoisin olevan hakijalla jolla on meriittejä alallaan ja jonka teos jollain tavalla tukee suomalaista kulttuuriperimää. Ammentaa aiheensa suomalaisesta kulttuurista tai historiasta. Supersankarit ja zombit eivät ole kovinkaan suomalaisia. Miksi suomalaisen kulttuurin edes pitäisi tukea niitä? [ironiaa?]Miksi niitä edes pitäisi tukea kun ne on mainstreamia... jotain joka myy muutenkin... ilman tukia?[/ironiaa? ]En myöskään ole kuullut että ne "taidesutut" olisivat saaneet kauheasti apurahoja. Niiden tekijät vain saattavat olla ahkerampia yrittäjiä saamaan töitään läpi. Tuntuu siltä että "taidesuttuujat" eivät odota että heille tuotaisiin (kärjistäen sanottuna) kaikki valmiina. No kai niitä "taidesuttaajiakin" on oikeasti olemassa ???

Minä en väitä että suomalaisten sarjakuvan tekijöiden pitäisi tehdä vain suomalaisesta kulttuuriperimästä kumpuvia juttuja. "Suomalaisia juttuja". Mutta niillä... pienillä laadukkailla arkipäivän suomalaisilla (tai pohjoismaalaisilla) tarinoilla varmasti pärjätään täällä kilpailuissa ja apurahaa haettaessa paljon paremmin.

Lainaus
mlietzen
Asemalle ainakin tulee jatkuvasti, mutta ei sieltä lootasta mitään todella hyvää löydy. Surullista selattavaa. Luulen että kuka tahansa jonkun sarjakuvakilpailun (tai minkä tahansa luovan kilpailun) raadissa ollut voi todeta samaa. No, toivo elää, mutta hiukan se jo kituu.

Tietääkseni jotkut omakustanne kokoelmia tekevät valittavat sitä että kyllä he kokoelmiinsa laittaisivat pidempiä kertovampia juttuja jos joku niitä lähettäisi.
Tosin tämä on jotain jonka olen saattanut käsittää väärin jonkun epämääräisen kuulemani lauseen tynkän perusteella.

Tuli kuitenkin mieleen kysyä että kuinka paljon te Asemassa lähetätte palautetta teille lähetetystä työstä? Siis onko edes jotain sen verran lupavaa että voisi lähettää palautetta? Ihan ekalla sarjakuvalla kun ei yleensä kannata toivoa pääsevänsä läpi vaan on jo todella hyvää palautetta se että kustantaja lähettää jotain palautetta. Edes sen että joo ihan kiva mutta ei täytä todellakaan meidän laatuvaatimuksia mutta idea voisi olla kehityskelpoinen... Tahtoo sanoa että jos lähettää jotain kustantajalle niin on turha olettaa että heti tärppäisi. Kai aika harva on ensimmäisellä työllään päässyt minkään kustajantajan julkaisulistoille.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 807
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #22 : 27.01.2005 klo 18:41:16 »
Eli olisi kai se tosi kiva ja kaikkea jos Suomessa olisi sarjakuvia jatkotarinana julkaisevia lehtiä jotka maksaisivat sarjakuvista kohtuullista korvausta. Mutta onko se reaalistinen toive? Mikä on kohtuullinen korvaus? Kannattaako kääntää päänsä kohti suurempia markkina-alueita ja etsiä olisiko esim. muualla euroopassa tällaisia lehtiä? Ranskan sarjakuvaa maailmaa paremmin tuntevat voisivat kertoa mitä sarjakuvaa julkaisevia lehtiä siellä on? Olisiko mitään mihin kannattaisi lähettä esim. jatkokertomuksia ja olettaa että riittävän hyvästä jutusta maksettaisiin?

Ei se täysin epärealistinenkaan toive ole. Jysäys melkein jo onnistui, toivojia ei vain (vielä) ollut tarpeeksi. Sitten kun lähdetään Eurooppaan, niin markkinoiden laajentuessa myös kilpailu kasvaa. Kannattaako ranskalaislehden ryhtyä maksamaan suomalaissarjakuvan kääntämispalkkioita, vai ottaa vanhaa Pikoa ja Fantasioa uusintajulkaisuun...

mlietzen

  • Vieras
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #23 : 27.01.2005 klo 19:21:23 »
Tuli kuitenkin mieleen kysyä että kuinka paljon te Asemassa lähetätte palautetta teille lähetetystä työstä? Siis onko edes jotain sen verran lupavaa että voisi lähettää palautetta?

Yleensä aina yritetään jotain sanoa jos ehditään, mutta ei ne jutut kovin kehityskelpoisia ole. Monet ovat nuoria ja tuntuvat tekevän yksikseen juttuja. Yleensä ne näyttävät kuitenkin kaikki samalta. Se on aika jännä juttu. Tavallaan.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 277
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #24 : 27.01.2005 klo 20:34:29 »
Eli olisi kai se tosi kiva ja kaikkea jos Suomessa olisi sarjakuvia jatkotarinana julkaisevia lehtiä jotka maksaisivat sarjakuvista kohtuullista korvausta. Mutta onko se reaalistinen toive? Mikä on kohtuullinen korvaus?

Noita lehtiyrittäjiä on ollut useampiakin Sarjiksesta alkaen. Aina on käynyt huonosti:
http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=329
Ja mikä on tosiaan kohtuullinen korvaus? Onko se 50-60 euroa/sivu? Jossain vaiheessa ainakin Myrkyn taksa oli tuo. Sekin taitaa olla kustantajalle liikaa. Laaki sai oikein ministeriön avustusta, joka sekin meni mönkään.

Ammentaa aiheensa suomalaisesta kulttuurista tai historiasta. Supersankarit ja zombit eivät ole kovinkaan suomalaisia. Miksi suomalaisen kulttuurin edes pitäisi tukea niitä?

Ylipäätään kai voisi kysyä, miksi tehdä lehtihyllyyn lisää semmoista mitä siellä jo on.

Timo

Niin, jaa mitäs se mainstream sitten on? Kai se on sitten sitä mitä lehtipisteessä on(?).

tertsi

  • Vieras
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #25 : 27.01.2005 klo 23:31:53 »

Niin, jaa mitäs se mainstream sitten on? Kai se on sitten sitä mitä lehtipisteessä on(?).
Mainsream on sitä, mitä pentuna kutsuttiin "hyvin piirretyksi".
Kuvakieli miellyttävää, perspektiivit oikein, hyvin vähän vaikeaa tulkittavaa. Viihdettä.

Russ Manning, Uderzo, Holdaway, Peyo, Foster, Raymond, Barks, Taliaffero,  Wood, Windsor-Smith, Eisner, Tome et Janry, Hermann, Robbins jne...



Kyllähän sä mainstreamin tiedät, kunhan vähän vaan nyt snobbailet...

 ;D


Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 807
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #26 : 28.01.2005 klo 11:11:03 »
Russ Manning, Uderzo, Holdaway, Peyo, Foster, Raymond, Barks, Taliaffero,  Wood, Windsor-Smith, Eisner, Tome et Janry, Hermann, Robbins jne...

Eisner?

Eikä noista muistakaan kaikki aloittaessaan tehneet mainstreamia.

Kyllähän sä mainstreamin tiedät, kunhan vähän vaan nyt snobbailet...

 ;D

Eikös mainstream/taide ole paremminkin mielipidekysymys?

tertsi

  • Vieras
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #27 : 28.01.2005 klo 11:51:26 »
Joo, onhan se totta kai mielipidekysymys.

Mutta kyllä se karkeana jakona mielestäni toimii ja lienemme enemmistö asiasta suht samaa mieltä.

Eisnerillä tarkoitin Spiritiä. En ees muistanut sen tehneen näitä uusia juttuja. Ihan hyviähän Talot Bronxissa ym. on.

« Viimeksi muokattu: 28.01.2005 klo 11:54:47 kirjoittanut tertsi »

tertsi

  • Vieras
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #28 : 28.01.2005 klo 11:57:02 »
Joo, onhan se totta kai mielipidekysymys.

Mutta kyllä se karkeana jakona mielestäni toimii ja lienemme enemmistö asiasta suht samaa mieltä.
Onhan Angoulemessäkin sarja Alternative? Mites se sitten määritellään?

Eisnerillä tarkoitin Spiritiä. En ees muistanut sen tehneen näitä uusia juttuja. Ihan hyviähän Talot Bronxissa ym. on.


Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 807
Re: Kilpailut (Sarjis 2005, Kemi 2005)
« Vastaus #29 : 28.01.2005 klo 12:49:21 »
Joo, onhan se totta kai mielipidekysymys.

Mutta kyllä se karkeana jakona mielestäni toimii ja lienemme enemmistö asiasta suht samaa mieltä.
Onhan Angoulemessäkin sarja Alternative? Mites se sitten määritellään?

Eisnerillä tarkoitin Spiritiä. En ees muistanut sen tehneen näitä uusia juttuja. Ihan hyviähän Talot Bronxissa ym. on.

Olet oikeassa. Ja eihän mainstream huonoa ole, sillä on vain paljon lukijoita.