Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Uutiset: Sarjakuvaneuvos Timo Reenpää on poissa (12.06.2020 klo 15:12:49)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
09.08.2020, klo 03:08:04

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483823 viestiä 10426 aihetta kirjoittanut 3836 jäsentä. Uusin jäsen: fastback
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvamarkkinat
| |-+  Tapahtumat, näyttelyt ja koulutus
| | |-+  SARJAKUVA-FINLANDIA 2020
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 [3] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: SARJAKUVA-FINLANDIA 2020  (Luettu 3383 kertaa)
hannhell
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 446« Vastaus #30 : 13.02.2020, klo 17:59:49 »

Sarjakuva-Finlandia ei välttämättä vaikuta myyntiin, ainakaan omalla kokemuksella. Voro tosin on ollut myydyimpiä voittajia, ja kiinnostus on edelleenkin kovaa.
En muista että kukaan olisi tullut kaupasta kysymään Finlandia-voittajaa, kaunokirjallisuuden puolella asia on toinen, Finlandia myy... Mutta sarjakuvan puolella valitettavasti ei.
tallennettu
STD
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 1 363« Vastaus #31 : 13.02.2020, klo 18:32:42 »

Ainakaan omaan ostamiseeni Finlandia-meriitit ei vaikuta mitään.
tallennettu

Setämiehet hirteen!
Antti Peltola
Ylläpitäjä
****
Poissa

Viestejä: 2 777


Vol. 4


« Vastaus #32 : 13.02.2020, klo 18:50:42 »

Palkintotilaisuuden jälkeen sääntöjä on näköjään kaikessa hiljaisuudessa viilattu, sillä nykyisin sivustolla väitetään, että vuonna 2007 vahvistetuissa säännöissä olisi alkujaankin lukenut näin

Säännöt 18.10.2007 tallenteesta:

Lainaus
Sarjakuva Finlandia -palkinnon jako-ohjeet

Tampere Kuplii ry:n hallitus on 1.10.2007 vahvistanut seuraavat ohjeet Sarjakuva Finlandia -palkinnon jakamisesta:

1. Sarjakuva Finlandia -palkinto voidaan myöntää tunnustuksena Suomen kansalaisen yksin tai yhdessä muiden henkilöiden (1-2 henkilöä), joiden ei tarvitse olla Suomen kansalaisia, kanssa tekemästä ansiokkaasta, painetusta sarjakuva-albumista. Yksittäinen osa sarjakuva-antologiassa ei tule kysymykseen.

2. Tampere Kuplii ry:n hallitus päättää erikseen kulloinkin jaettavan tunnustuspalkinnon suuruudesta ja jakoajankohdasta sekä myöntää tarkoitukseen tarvittavat varat.

3. Tampere Kuplii ry:n hallitus asettaa kutakin palkinnonjakoa varten erikseen kolmesta viiteen -jäsenisen valintalautakunnan, joka nimeää vähintään kolme ja enintään kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi, sekä henkilön, joka valitsee nimetyistä ehdokkaista lopullisen palkinnonsaajan.

4. Sarjakuvan tekijän tai kustantajan, joka haluaa asettaa julkaisemansa sarjakuva-albumin ehdolle Sarjakuva Finlandia -palkinnon saajaksi, on toimitettava teos kullekin lautakunnan jäsenelle Tampere Kuplii ry:n ilmoittamaan määräpäivään mennessä. Lähettäjän on lisäksi toimitettava yksi kappale albumia Tampere Kuplii ry:n hallituksen puheenjohtajalle sekä maksettava yhdistyksen tilille kannatusmaksu, jonka suuruuden yhdistyksen hallitus päättää vuosittain.

5. Palkintoehdokkaita nimettäessä lautakunta ottaa huomioon edellisen kalenterivuoden aikana ilmestyneet uudet sarjakuva-albumit. Mikäli albumi on julkaistu alkuperäisteoksena muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, se voidaan siirtää käsiteltäväksi silloin kun albumin suomen tai ruotsinkielinen käännös ilmestyy.

6. Lautakunnan tulee pyrkiä päätöksessään yksimielisyyteen. Mikäli yksimielisyyttä ei saavuteta, on suoritettava äänestys, jos yksikin lautakunnan jäsen sitä vaatii. Lautakunnan on perusteltava päätöksensä. Lautakunnan sihteerinä toimi Tampere Kuplii ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Lautakunnan kokouksissa käytyjä keskusteluja tai äänestyksiä ei julkisteta. Palkintoehdokkaat, palkinnon saaja sekä päätösten perustelut julkistetaan Tampere Kuplii ry:n järjestämissä tilaisuuksissa.

Tampere 1.10.2007 TAMPERE KUPLII RY Hallitus

26.2.2008 mennessä on muutettu palkinnon kirjoitusasua, mutta myös sisältöä seuraavasti:

Lainaus
Sarjakuva-Finlandia-palkinto voidaan myöntää tunnustuksena Suomen kansalaisen yksin tai yhdessä muiden henkilöiden (1-2 henkilöä), joiden ei tarvitse olla Suomen kansalaisia, kanssa tekemästä ansiokkaasta, painetusta sarjakuva-albumista. Sarjakuva-antologiat tai vastaavat eivät tule kysymykseen.

11.11.2011 mennessä on muutettu seuraavasti:

Lainaus
Sarjakuva-Finlandia-palkinto voidaan myöntää tunnustuksena Suomen kansalaisen yksin tai yhdessä muiden henkilöiden (1-2 henkilöä), joiden ei tarvitse olla Suomen kansalaisia, kanssa tekemästä ansiokkaasta, painetusta sarjakuvateoksesta. Sarjakuva-antologiat tai vastaavat eivät tule kysymykseen.

15.9.2019 mennessä ei oltu tehty muutoksia edelliseen, joten antologia oli sekä finaalissa että myös voitti em. sääntöjen ollessa voimassa.

Nyt 13.2.2020 mennessä on tehty seuraavat poistot:

Lainaus
Sarjakuva-Finlandia-palkinto voidaan myöntää tunnustuksena Suomen kansalaisen yksin tai yhdessä muiden henkilöiden (1-2 henkilöä), joiden ei tarvitse olla Suomen kansalaisia, kanssa tekemästä ansiokkaasta, painetusta sarjakuvateoksesta. Sarjakuva-antologiat tai vastaavat eivät tule kysymykseen.
tallennettu

Darth Mika
Insinööri
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 534


The Comics be with us...always!


« Vastaus #33 : 13.02.2020, klo 22:50:12 »

Tämähän on lähinnä mielipide-kysymys. Itse tykkään, että, jos on voittanut Sarjakuva-Finlandian jostain sarjakuvasta, niin ei enää voisi voittaa siitä samasta sarjakuvasta toistamiseen, jos se on jatkoa tälle jo voittamalleen sarjakuvalle. Muulla sarjakuvalla tietenkin voi voittaa. Tämä on minun mielipiteeni, enkä sitä muuta.

Muilla on toinen mielipide asiaan ja se on ihan hyvä. Mehän ei voida tähän mitenkään vaikuttaa ja diktaattori-tuomarihan sen loppupeleissä päättää, että kuka voittaa.

Tyydytään siis siihen.
tallennettu

"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 819« Vastaus #34 : 14.02.2020, klo 01:05:07 »

Tämän ketjun perusteella palkinnon valitsijalla tulisi olla kovemmat kriteerit kuin Oscar-palkintoraadilla.

Kun kohta palkitsijoilta vaaditaan jo ehdokkaiden lukemista, ei voida joka kerta kommentoida, että: "Onko se edes lukenut ehdokkaita?"
tallennettu
Gothicus
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 826« Vastaus #35 : 14.02.2020, klo 08:10:22 »

Sarjakuva-Finlandia ei välttämättä vaikuta myyntiin, ainakaan omalla kokemuksella... kaunokirjallisuuden puolella asia on toinen, Finlandia myy... Mutta sarjakuvan puolella valitettavasti ei.

Kirjallisuuden Finlandia-voittaja julkistetaan juuri kiihkeimpään jouluhuumaan, eli helppo lahja lukemisesta kiinnostuneille. Ehkä kovista paketeista löytyisi Sarjakuva-Finlandiankin voittaneita teoksia, jos voittajan julkistamisajankohta olisi sopivasti joulun alla?
tallennettu

"Ihminen on ihmiselle kettu."
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 302« Vastaus #36 : 14.02.2020, klo 10:21:36 »

Kirjallisuuden Finlandia-voittaja julkistetaan juuri kiihkeimpään jouluhuumaan, eli helppo lahja lukemisesta kiinnostuneille. Ehkä kovista paketeista löytyisi Sarjakuva-Finlandiankin voittaneita teoksia, jos voittajan julkistamisajankohta olisi sopivasti joulun alla?
Kuplii on keväällä ja Sarjakuva Finlandia on oleellinen osa sitä. Vaikea siis muuttaa kyseistä asiaa.

Mua hämää säännöissä eniten tämä kohta:
Lainaus
Sarjakuva-Finlandia-palkinto voidaan myöntää tunnustuksena Suomen kansalaisen yksin tai yhdessä muiden henkilöiden, joiden ei tarvitse olla Suomen kansalaisia, kanssa tekemästä ansiokkaasta, painetusta sarjakuvateoksesta.
Nykyään kun kansainvälinen yhteistyö koko ajan lisääntyy. Periaatteessa vaikka joku jenkkisupersankarisarjakuvan värittäjä, toimittaja tai taittaja/tekstaaja voisi siis pokata Finlandian.

Nähdäkseni sääntöjä on lavennettu aika tavalla ja varsinkin ne ovat sallivat verrattuna kirjallisuuden Finlandioihin, joissa selkeästi palkitaan yhden tekijän yksi pitkä teos. Nyt Finlandia on palkinto sarjakuvakirjalle, ei välttämättä yhdelle tekijälle. Toki sarjakuvan luonnekin on erilainen, onhan niiden tekemistä perinteisestikin jaettu monen henkilön kesken. Ehkä sääntöjä on lavennettu vain siksi että joku vuoden paras kirja ei niiden takia jäisi sivuun. Esimerkiksi nyt siellä on enimmäkseen yhden ihmisen tekemiä sarjiksia.

Ja Koipeliinissa meillä on nyt palkinto, jossa aiemmin palkittuja on rajattu pois. Vähemmän herättänyt keskustelua se ratkaisu.

Olen lukenut finalisteista vain kolme ja neljättä osan. Omasta mielestäni Voro oli todellakin keskimmäinen osa, siis hieman "vajaa" alusta ja lopusta, mutta tuomaristo oli perusteluissaan eri mieltä (ja tietenkin oikeassa):
Lainaus
Alun kekseliäs kertaus saattaa lukijan nopeasti ajan tasalle ja pahaenteiset runot rytmittävät lukujen vaihtoja. Tahti kiihtyy ja panokset kovenevat, kun Lilja kompastelee kommelluksesta toiseen. Ja kun Tulikiven armeija viimein kohdataan, yksittäiset juonilangat kutoutuvat isommaksi tarinaksi, jossa koko ihmiskansan kohtalo on vaakalaudalla.
Edellä nähtyä väittelyä pidän kuitenkin aikamoisena jossitteluna. JOS ditaattori todella valitsisi Voron, SITTEN siitä saataisiin kyllä hyvin jutun juurta.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Darth Mika
Insinööri
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 534


The Comics be with us...always!


« Vastaus #37 : 16.03.2020, klo 10:28:20 »

Olen nyt katsellut noita Sarjakuva-Finlandia ehdokkaita. Paljon on lukematta, joten oma TOP3 on annettu vain niistä, mitä olen saanut käsiini.

TOP3
Pakanat - Yhden jumalan kaupunki osa 2
Valas
Valotusaika

Sanoisin, että tuo Valas on tämän vuoden finaali-ehdokkaista paras!

Mutta, jos katsoo kaikkia tarjolla olevia sarjakuvia, niin kyllähän tuo Sami Makkosen Kalevala on ihan ehdoton ykkönen tänä vuonna. Vihdoinkin joku tehnyt kunnollisen sarjakuva-sovituksen Kalevalasta. Tätä suomalaisempaa ei olekaan...siis selvä Sarjakuva-Finlandia voittaja, jos raati olisi vain älynnyt laittaa sen finalistiksi.

Mutta minkä sarjakuvan Aulikki Oksanen valitsee voittajaksi. Pistetäänpäs arvio...se saattaa olla tuo Sosialisti ja nihilisti, koska Aulikki tuntuu olevan vähän kallellaan vasemmistoon päin. Valas ja kymppiegee ovat myös mahdollisia.
« Viimeksi muokattu: 16.03.2020, klo 10:33:59 kirjoittanut Darth Mika » tallennettu

"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 631


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #38 : 16.03.2020, klo 11:31:33 »

Oma veikkaus, sille minkä Oksanen valitsee:
Reetta Niemensivu: Maalarisiskot

Timo
tallennettu

VesaK
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 775


Kuka mitä häh?


« Vastaus #39 : 16.03.2020, klo 17:22:15 »

Ulla Donerin Sontaa / Skiten on veikkaukseni.
tallennettu

“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 631


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #40 : 20.03.2020, klo 01:57:46 »

"Valitsijadiktaattori Aulikki Oksanen nosti finalistien joukosta tunnustuspalkinnon saajaksi Ulla Donnerin sarjakuva-albumin Skiten / Sontaa ((Schildts & Söderströms / Kustantamo S&S, suomentaja Sinna Virtanen)"

Onnea voittajalle!

Timo

tallennettu

Reijo Valta
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 842


Haddadaa


« Vastaus #41 : 20.03.2020, klo 10:17:12 »

Hyvin osui Vesan arvaus.

Perustelut Sarjakuva-Finlandian sivuilta:

Lainaus
SKITEN / SONTAA VOITTI VUODEN 2020 SARJAKUVA-FINLANDIAN
Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5.000 euron suuruinen.

Nelihenkinen valintalautakunta valitsi 57 ehdokkaan joukosta 10 finalistia. Valitsijadiktaattori Aulikki Oksanen nosti finalistien joukosta tunnustuspalkinnon saajaksi Ulla Donnerin sarjakuva-albumin Skiten / Sontaa ((Schildts & Söderströms / Kustantamo S&S, suomentaja Sinna Virtanen)

Aulikki Oksasen perustelut valinnalleen:

Ulla Donnerin 'Sontaa' on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri. Vaikka 'Siperian tundra sulaa' sen alussa vain puhekuplassa, nousee teoksen tärkeimmäksi aiheeksi hallitsematon luonto ja ihmisen omat teot ja valinnat.

Donnerin piirrosviiva on hauska ja kekseliäs. Se poimii hiplaavat sormet ja naisen kiukun, ikkunoitten avokadovauvat ja seksileikkien surreaalit mylläkät. Myös kielelliset koukut, puheet ja pohdinnat kuulostavat aidoilta ja ajankohtaisilta, mistä teoksen suomentaja Sinna Virtanen ansaitsee ylimääräiset kiitokset.

Taitavasti, lähes kavalasti Donner sirottelee kuviinsa pikku kuoriaisia, ensin olkapäille ja kahvikuppeihin, kunnes niistä huomaamatta kasvaa kaiken täyttävä, röyhkeä profetia. Tarina etenee kuitenkin vailla saarnoja. Sen näennäisen hilpeyden alla kulkee valtava viemäriverkosto, jossa lemuaa ihmisen itse luoma, globaali painajainen.
tallennettu

Darth Mika
Insinööri
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 534


The Comics be with us...always!


« Vastaus #42 : 20.03.2020, klo 10:29:05 »

Onnea Ulla Donnerin Sarjakuva-Finlandian voitosta. Täytyypi lukea tuo sarjakuva, kunhan kirjastot aukeavat.
tallennettu

"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 302« Vastaus #43 : 20.03.2020, klo 15:04:33 »

Lyhyessä perustelussaan Oksanen onnistuu mielestäni paremmin perustelemaan teoksen hyvyyttä kuin Hesarin ja muut kriitikot isoissa jutussaan (joita olen aiemmin lukenut, ja) joissa kuvittelin jo käydyn läpi kirjan ansiot.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Sivuja: 1 2 [3] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: