Kirjoittaja Aihe: Deathlok  (Luettu 1198 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Deathlok
« : 14.09.2019 klo 19:21:42 »
Jos ei kaikille Marvel-hahmoille omaa ketjua tarvittaisikaan, laukaisin Deathlok-hahmolle omansa ihan siitä syystä, että onhan se aikanaan esiintynyt Suomessa peräti erityisen paksussa julkaisussaan (Marvel 7/1991).

Tuolloin harmitti, että kuvittaja, Jackson Guice, vaihtui puolessa välissä Denys Cowaniin. Guice hioutui sittemmin ihan omaan luokkaansa, mutta tätä nykyä iskee kyllä Cowan enemmän kuin tuo Guicen vanha tyyli.

Cowan jatkoi hahmon kuvittamista sen saatua tuon minisarjan jatkoksi pysyvämmän julkaisunsa, mitä sitä nyt 11 numeroa näyttää kestäneen.

Suomen Wikipediassa muistetaan hahmon esiintyneen Semicin Sarjakirjan numerossa 86 (Hämähäkkimies), muttei kuitenkaan mainita yhteisseikkailua Kapteeni Amerikan kanssa (Sarjakuvalehti 4/1991).

Tuolloin hahmo tuntui sopivan happoiselta ja varmasti osaltaan muokkasi makuani siihen suuntaan, mihin se sittemmin vakiintui.

Tuo retro-scifi voisi vielä iskeä nostalgian nimissä, ja juuri nuo hahmon ensihäröilyt on paketoitu omaan kokoelmaansa, kuten myös sitä seuranneet sarjat omiinsa.

Ketjun aloittamiseen minut kuitenkin innoitti hahmon tuorein ts. viides inkarnaatio. Käsikirjoittaja Nathan Edmondson ja kuvittaja Mike Perkins kiskaisevat kasaan tiukkaa toimintaa, joka muistuttaa hengeltään ja tyyliltään hyvin pitkälle tuon ajan Valiant Entertainment -sarjoja. Siitä syystä se varmaan potkaisi niin kovaa.

Ensimmäinen puoli kymmenen osan mittaisesta kokonaisuudesta on aika mahtavaa, eikä se jatkossakaan ehdi veltostua. Kuitenkin sarjan päättyessä on ehtinyt saada sopivan annoksen. Jos tekee mieli samaa, niin voi hyvin hakea sitä jo Valiantin puolelta.
« Viimeksi muokattu: 14.09.2019 klo 19:24:16 kirjoittanut Jiksi »

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 778
Vs: Deathlok
« Vastaus #1 : 14.09.2019 klo 20:29:18 »
Kaveri väitti vuonna 1991 että Deathlok on kopioitu Robocopista. Piti oikoa että taisi olla toisin päin.

Paitsi että Robocop oli kyllä kopioitu Judge Dreddista.
Vaikka Dredd muutaman vuoden Deathlokia nuorempi hahmo onkin.
Martin Caidinin kirja  lienee eniten molempien taustalla

J-Viilee

  • Jäsen
  • Viestejä: 875
  • Painajaismaista!
Vs: Deathlok
« Vastaus #2 : 14.09.2019 klo 23:47:02 »
Paitsi että Robocop oli kyllä kopioitu Judge Dreddista.

Tai ehkä ei. Tai sitten tähän on joku mystisempi selitys sulla valmiina.
Kone/ihminen ihmis/Kone, miten nyt Robocopin ja Deathlokin käsittää. Ei Dredd nyt mene ihan samaan kategoriaan.
Tilulilulii.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 778
Vs: Deathlok
« Vastaus #3 : 15.09.2019 klo 11:31:43 »
Tai ehkä ei. Tai sitten tähän on joku mystisempi selitys sulla valmiina.
Kone/ihminen ihmis/Kone, miten nyt Robocopin ja Deathlokin käsittää. Ei Dredd nyt mene ihan samaan kategoriaan.


Sellainen selitys kuin Paul Verhoevenin haastattelu jossa myönsi että Dredd oli lähtökohta (ja jossain kohden onnistuivat kinaamaan lisensseistä yms) koska Verhoevenilla on mainio fiksaatio satirisoida fasismia.
Käsikirjoittajat puolestaan olivat saaneet vaikutteensa Blade Runnerista. Taide ei synny tyhjiössä.

Deathlok puolestaan on vaikuttanut mm. Terminaattoriin ja sen pohja on ennen muuta yllättävään suosioon nousseessa Martin Caidinin Cyborg-kirjassa josta juuri väännettin Kuuden miljoonan dollarin mies- tv sarja.
Nämä varmasti vaikuttivat enemmän kuin Clynesin ja Klinen tutkielma vuodelta 1960.

Deathlok tekee ajoittain paluuta, keskimäärin sillä 20 vuoden syklillä. Hahmo kun mahdollistaa aikamatkat, teknologian dualistisuuden tutkimisen ja juurikin ihmisyyden rajojen määrittämisen tarinoissa joihin saa lyötyä runsaasti toimintaa.

Darzee

  • Valistunut arvailija
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 302
  • Me likes prairie dogs!
Vs: Deathlok
« Vastaus #4 : 17.09.2019 klo 10:02:08 »
Deathlokin MARVEL 7/1991 oli aikanaan paksuin yksittäinen suomalainen Marvel-sarjakuvajulkaisu, tällainen "hellepommi" loma-ajalle. Se olikin melkoisen kokeileva Marvel-kesä, kun edelliskuussa lehdessä seikkaili Marsalkka Laki.

Deathlokin sekavahko alkuperätarina on hyvä esimerkikki 1970-luvun "happoisista" Marvel-debytanteista. Sieltä samoilta vuosilta tulevat (jo edellisellä vuosikymmenellä nähty) Kapteeni Ihme, Warlock ja vaikka Killraven.

Hahmon ensimmäiset seikkailut kuvittanut Rich Buckler kertoo taannoisessa haastattelussaan halunneensa kuvata Deathlokin eräänlaisena dystooppisena Kapteeni Amerikkana, pieleen menneenä rosoisena supersotilaskokeena. Tämä yhtäläisyys hahmojen välillä jää kyllä hyödyntämättä tuossa Jiksinkin mainitsemassa yhteisseikkailussa, jossa keskitytään reippaaseen räimeeseen.

Haastattelusta saa myös sen kuvan, että Bucklerin rooli hahmon ideoinnissa olisi ollut vähän merkittävämpi kuin "pelkkä" kuvittaminen, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan. Deathlokin alkutaipaleenhan käsikirjoitti Doug Moench.

X-men

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 088
  • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Deathlok
« Vastaus #5 : 21.09.2019 klo 19:22:06 »
On Deathlok saanut kohtuuhyvin ruutuaikaa Marvel NOWn aikaan kun ensin oli Invaderssissa ja äskettäin olleessa X-Forcessa oli myös mukana ja on taas esillä Absolute Carnagessa.

Toki kun Deathlokeja on liuta (ainakin 2, tod.näk. enemmän) niin aika helppoa se on heittää Deathlok johonkin lehteen.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.