Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: MAAPALLO TARVITSEE SHOKKIA! (13.05.2018 klo 11:00:00)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
21.05.2019, klo 16:40:46

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
474252 viestiä 10527 aihetta kirjoittanut 7397 jäsentä. Uusin jäsen: seitani
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Muut sarjakuva-aiheet
| | |-+  Sarjakuvan trendit ja nuorten lukuharrastukset
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] 3 4 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvan trendit ja nuorten lukuharrastukset  (Luettu 14388 kertaa)
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 918


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #15 : 05.12.2004, klo 19:23:56 »

Jep mikä tahansa, mikä ei ole liian vaikeata tai taiteellista voi upota nuorisoon JOS sen markkinointiin laittaa hirveen määrän pätäkkää.
Jos nyt jotain positiivista vielä hakee tästä ajasta, niin mustavalkoinen sarjakuva sai hiukan "armon aikaa" kun tuli tuo manga. Mutta voipi olla, että 5-10 vuotta ku katellaan, niin mv on auttamatta passee. Oli se sitten vaikka kenen tekemä ja ilmestyi vaikka kuinka kovissa kansissa?!
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
roju
sarjispelle
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1 762« Vastaus #16 : 05.12.2004, klo 20:02:56 »

Arvelen että mustavalkoinen tyylikeinona säilyy. Ei hinnanalentajana, siinä suhteessa värin painamisen ja m/v:n välillä ei enää ole niin suurta eroa. Mutta mustavalkoiseen liittyy tietty muudi: esim. Helvetistä. Tai sitten astetta arsumpana, esim. Persepolis. L'Associationin idea m/v:ssa oli että se on "vakavampi", vertautuu tavallisiin kirjoihin. Ja loppuhan on historiaa: isommat kustantajatkin lähtivät tähän junaan ja laineet ovat osuneet jo Suomeenkin Aseman ja Satrapin myötä. M/v sopii joihinkin juttuihin täydellisesti. Mainstreamiinkin. Minusta Maus, Persepolis ja jotkut Aseman jutut ovat sisältönsä puolesta mainstreamia, vaikkeivat olisikaan sitä myynnillisesti tässä pienessä maassa.

Suomessa ei tehdä hyvää mainstreamia, mikä ei ole ihme, kun ottaa huomioon pienen kielialueen ja sarjakuvabisneksen puuttumisen. Siis täällä EI OLE sellaista keskieuroopan/usan seikkailusarjakuvamainstreamia; määritelmällisesti sarjakuvan mainstreamia olisivat kai V&W, Naisen kanssa ja Akkari. +Korkkari ja Tex Willer ehkä? Eikö ne nuo ole ne myyvimmät. Kotimainen pitkän jutun tekeminen ei lyö kaupallisessa mielessä taloudellisesti leiville, siksi sitä ei "kaupallisena" (mainstreamina, tms.)  tehdä. Apurahataiteilijat taas tekee sitten ihan mitä tykkää, onneksi, tekisi mieli sanoa, kun Hagelbergia katsoo. Mutta joo, tilanne on outo.

 
 
tallennettu

Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.
Riekko
SURFIN' BIRD
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 130


Right, remove the supports!


« Vastaus #17 : 06.12.2004, klo 12:45:56 »

Olen samaa mieltä Rojun kanssa. Mustavalkoisuus varmasti säilyy tyylikeinona sarjakuvissakin. Esim. Sin City-sarjaa olisi vaikea kuvitella muuna kuin mustavalkoisena (no, onhan ainakin yhdessä albumissa vähän keltaistakin Cheesy). Elokuvissakin mustavalkoisuus on edelleen yksi tyylikeino, ja kyllä se ainakin minun mielestäni se toimii vaikkapa Schindlerin listassa aika hyvin.
tallennettu

Millainen maa on tämä, jossa niitä harvoja, joilla on vielä toivoa jäljellä kutsutaan epätoivoisiksi? - Stefano Benni, Elianto
Tuukka
Vaivainen
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 819


Words of wisdom ->


« Vastaus #18 : 06.12.2004, klo 13:48:15 »

Mustavalko kunniaan! Varsinkin toiminta- ja kauhusarjiksiin sopii paljon värejä paremmin. Eiköhän sillekin aina tilausta löydy alan harrastajien keskuudessa Smiley

Elokuvissakin mustavalkoisuus on edelleen yksi tyylikeino, ja kyllä se ainakin minun mielestäni se toimii vaikkapa Schindlerin listassa aika hyvin.

Ja Samuraifictionissa  Grin
tallennettu

<- Klikkaa, tsekkaa ja kommentoi Smiley
Ilja Rautsi
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 651

Kvaak!


« Vastaus #19 : 06.12.2004, klo 20:18:53 »

Elokuvissakin mustavalkoisuus on edelleen yksi tyylikeino, ja kyllä se ainakin minun mielestäni se toimii vaikkapa Schindlerin listassa aika hyvin.

...siihen asti kunnes El Spielbergo laittaa kameran eteen punatakkisen pikkutytön.
tallennettu

"I'd prefer not to be reminded of his continued existence, frankly. If he's hit by a bus--let me know so I can go piss on his grave--otherwise, give it a rest."

-Erik Larsen Rob Liefeldista
O.K.
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 531« Vastaus #20 : 10.12.2004, klo 18:56:31 »

Otto K avautuu:

Let's face it. Suomi on väkisinsivistetty juppiutunut metsäläiskansa, jolla on villi-ihmisten maku ja tavat. Ei tänne toinna mitään järjellistä markkinoida.

Sarjakuvan(kin) turmio on se, että kun näin pieni väestömäärä sirpaloituu alakulttuureiksi, niistä kulttuureista vain murto-osa on ostovoimaltaan kykenevä pitämään yllä itsenäistä kulttuurituotantoa. Sitten yritetään tehdä juttuja, jotka pyrkivät miellyttämään vähän kaikkia; "jokaiselle jotakin". Ketään ei saa ärsyttää. (Katsokaapa vaikka kotimaista elokuvatuotantoa.)

Markkinavoimat tuhlaavat jumalattomasti rahaa pitääkseen varhaisnuorison yhtenäisenä massana, jolle on helppo myydä mitä tahansa saastaa, ja pappa betalar. Lapset ja nuoret eivät loppujen lopuksi ole kovin tyhmiä, vain helposti johdateltavia laumasieluja. Viimeistään lukioikään mennessä porukka onkin yhtäkkiä sirpaloitunut niin, että minkäänlaisia megatrendejä on turha väsätä, kaikilla on "omat juttunsa".

"Nuorilla radionova-aikuisilla" on puolestaan niin kiire kustantaa kodindigitaalielektroniikkaa masentuneiden lastensa kasvattajiksi, että siihen segmenttiin on turha mitään sarjakuvia tyrkyttää.

Keski-ikäiset kuuntelevat humppaa.

Niin että kenelle tässä pitäisi ruveta sarjakuvia suuntaamaan, että voisi samalla säilyttää edes osan omanarvontunnostaan. Eläkeläiset ovat vielä verraten yhtenäinen ostovoima. Mutta kymmenen vuoden päästä ketään ei enää päästetä eläkkeelle, joten...
tallennettu

roju
sarjispelle
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1 762« Vastaus #21 : 10.12.2004, klo 19:50:53 »

Otto K avautuu:
 
Niin että kenelle tässä pitäisi ruveta sarjakuvia suuntaamaan, että voisi samalla säilyttää edes osan omanarvontunnostaan.

Siteeraan tässä yhtä itteeni viisampaa joka tässä hiljattain kiteytti asian minusta loistavasti. Mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä paremmalta kuulostaa.

Ensimmäinen yleisö olet sinä itse.

Eikö oo hyvin sanottu.
tallennettu

Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 515« Vastaus #22 : 10.12.2004, klo 19:52:39 »

Hei hei, minä olen keski-ikäinen mutten kuuntele humppaa. Paitsi tietysti Eläkeläisiä mutta jospa se on eri asia.

Ei myöskään kukaan tuntemani ikäiseni kuuntele humppaa. Tai joku, mutta ne kuuntelivat sitä jo alle parikymppisenä.

Toisaalta, kun olin itse alta parikymppinen, kuvittelin että humpat kuolevat pois ja iskelmälaulajat vaihtavat alaa kun silloiset humppadiggarit kuolevat pois. Kai niitä joku sitten kuuntelee. Tapaisi vaan joskus.

Ei tuo segmentointi johon tähtäät, ole enää sukupolvikysymys.
tallennettu

O.K.
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 531« Vastaus #23 : 11.12.2004, klo 02:04:24 »

Hei hei, minä olen keski-ikäinen mutten kuuntele humppaa. Paitsi tietysti Eläkeläisiä mutta jospa se on eri asia.

Minä kuuntelin yläasteella Eläkeläisiä. Se on eri asia.

Olen nähnyt täysin terveiden ihmisten sortuvan humpan ja muiden tanssilavahirveyksien syövereihin. Tunnettua parannuskeinoa ei ole.

Ei näitä pidä kirjaimellisesti ottaa... Se oli sellaista "sarkastissävytteistä provokaatiota". Kröhöm.

Roju siteerasi hyvin. Varmaankin kaikki "sisäisen luomisvimman ajamana" sarjakuvia (ja muuta kivaa) puuhailevat lähtevät omista lähtökohdistaan, jos tekijän lisäksi joku muukin tykkää niin sehän on vain hienoa. Markkinamiehet hoitakoon segmentoinnin ja muut hienot sanat.

<provosoivaa yksinkertaistamista ja liiottelua>
Jospa (kotimaisen) sarjakuvan suppea mainstream ei olekaan tekijöiden vika, vaan kentästä puuttuu vain härskejä kauppamiehiä (kustantajat?  toimittajat?), jotka pistävät villit taiteilijat liekaan tekemään enemmän sitä mistä kansa tykkää.

- Suuret kaupalliset menestystarinat ovat yleensä jonkinasteisia kompromisseja.
-> Kompromisseja tehdään väistämättä kun taustalla on tuotantokoneisto (vrt. musiikki, elokuva).
-> Suomalaisessa sarjakuvassa ei ole tuotantokoneistoa (vrt. USA, Japani, Ranska).
-> Luodaan tuotantokoneisto suoltamaan ulos tasaista sarjakuvatahnaa, joka perustuu markkinatutkimuksiin ja kukkahattutätien virallisiin ISO-standardeihin.

Harva taiteilija vapaudestaan hevillä luopuu - vaikka se kenties takaisi kaupallisen menestyksen. Kyllä taiteilijat on sitten tyhmiä.

</provosoivaa yksinkertaistamista ja liiottelua>

Noh, tyhmyydestä en tiedä, mutta kenties enemmän markkinamieshenkeä pitäisi tekijöistä löytyä. Ei se nuorisokaan aivan menetetty "segmentti" voi olla.

--
Vielä humppaan palatakseni. Viidenkymmenen vuoden kuluttua kun kävelee vanhainkodin ohi, niin voi kuulla matalan, monotonisen jytinän. Pappojen subwooferit ne siellä kajauttavat hard trancea ilmoille niin, että tekarit helisee ja tahdistimet paukkuu. Kullakin sukupolvella omat tunnussävelmänsä...
tallennettu

Markku Myllymäki
Lyijykynän jatke
Galleriataiteilija
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 739


/* You are not expected to understand this. */


« Vastaus #24 : 14.12.2004, klo 13:02:16 »

Otto K avautuu:

Let's face it. Suomi on väkisinsivistetty juppiutunut metsäläiskansa, jolla on villi-ihmisten maku ja tavat. Ei tänne toinna mitään järjellistä markkinoida.

<ironic mode>
Jos kukkahattutätejä uskoo, eikö tuo ole itse asiassa ihanneyleisö vaikkapa supersankarisarjakuvalle...?
</ironic mode>

Minä kun olen niin tavattoman naiivi, että uskon, että todella hyvä sarjakuva myisi. Mutta näillä markkinoilla missä me olemme, se todella hyvä on jotain melko vaativaa.

Kultakaivos sarjakuva ei kuitenkaan kenellekään voi olla.  Grin
tallennettu

When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.
Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #25 : 14.12.2004, klo 16:43:12 »

Haa, se mitä tänne tarvitaan on kustantaja, joka alkaisi kustantaa ja levittää sarjakuvaa, ei pelkästään pariin isoon kirjakauppaan ja erikoisliikkeisiin vaan myös markettien hyllyille, sitten se panostaisi markkinointiin niin, että legendaarinen "suuri yleisö" heräisi että hei, tätähän voisi lukea! Ei hintakaan olisi este, sillä sarjakuvat maksaisivat alle 20 euroa (ehkäpä 5?) ja ehkäpä levikin kasvaessa muutama piirtäjäkin voisi hommalla elää... Kaiken tämän lisäksi olisi myös mukavaa, ettei piirtäjiä ohjailtaisi tyyliin "tee sitä ja tätä mutta et saa mainita tätä tai tätä ja varsinkaan näyttää tuota".

Nyt sitten voisin jatkaa tätä unelmointia ja sanoa, että jos jotain rahaa joskus (massiivisesti levitetyillä) sarjakuvillani saisin, niin kustantaisin itselleni armeijan puhuvia naakkoja. Varmasti.
Tosin väkisinkin tulee mieleen, että mistä kaikki paperi saataisiin kun Suomen paperinkulutus sarjakuvan teholevityksen myötä yhtäkkiä kasvaisi. Vähennettäisiin mainoksista, ehkä? Niistä, joita kukaan ei lue ja joita tulee tonneittain postiluukusta joka vuosi.... Ettei metsät häviäisi ihan kokonaan.

Mutta ihan vakavasti puhuen... Luulen minäkin, että sarjakuva voisi jopa myydä, sen saatavuus ja markkinointi ei vain Suomessa ole kovin kummoinen. Viivi & Wagner on hyvä esimerkki sarjakuvasta, joka sai mahdollisuuden ja menestyi. Kuinka moni tulee tutustuneeksi albumiin, joka "suuren yleisön" näkökulmasta julkaistaan kaikessa hiljaisuudessa ja myydään jossain? Undecided

Tai no, saatan olla totaalisen väärässäkin. Eikös Hiltunen ansaitse ihan mukavasti ja on saanut mahdollisuuden albumienkin tekoon?
tallennettu

Doc Lomapäivä
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 766


« Vastaus #26 : 14.12.2004, klo 18:01:11 »

Haa, se mitä tänne tarvitaan on kustantaja, joka alkaisi kustantaa ja levittää sarjakuvaa, ei pelkästään pariin isoon kirjakauppaan ja erikoisliikkeisiin vaan myös markettien hyllyille, sitten se panostaisi markkinointiin niin, että legendaarinen "suuri yleisö" heräisi että hei, tätähän voisi lukea! Ei hintakaan olisi este, sillä sarjakuvat maksaisivat alle 20 euroa (ehkäpä 5?) ja ehkäpä levikin kasvaessa muutama piirtäjäkin voisi hommalla elää...

Jos olisin kustantaja, sanoisin: "Täysin utopistinen fantasia!" Mutta täyttyy muistaa että suunnilleen samaa sanottiin Pasosen Hartolle kun se alkoi painaa B. Virtanen alppareita, ennen kuin se myi painoksen loppuun päivässä.

Minusta 5 euron markettialpparit eivät ole mahdoton ajatus, mutta se vaatisi jo yleisesti tunnetun sarjan, jolla on poikkeuksellisen lahjakas tekijä. Lisäksi tarvittaisiin oikea ajoitus, roppakaupalla onnea ja sellainen hullu jolla tätä kaikkea on, sekä rahaa ja mielenvikaisuutta yrittää.

5 euron markettialpparit tulee, mutta koska, se on toinen asia. Ja sitten kun ne tulee, valitetaan sarjakuvan mahalaskusta. "Markettialpparit on koko kansan viihdettä, mutta minä teen taidetta!"
tallennettu

Tuukka
Vaivainen
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 819


Words of wisdom ->


« Vastaus #27 : 14.12.2004, klo 18:33:30 »

5 euron markettialpparit tulee, mutta koska, se on toinen asia. Ja sitten kun ne tulee, valitetaan sarjakuvan mahalaskusta. "Markettialpparit on koko kansan viihdettä, mutta minä teen taidetta!"

Usein tuossa on kyllä perää. Taiteesta en tiedä, mutta niin sarjakuvien kuin musiikinkin saralla tuotteen laatu on valitettavan usein käänteisesti verrannollinen sen suosioon. Ehkäpä kyseessä on juuri tuo suosion mukanaan tuoma koneellistuminen, joka hioo hyvästäkin tapauksesta kaikki ne häiritsevät (mutta mielenkiintoiset) särmät pois. Tai ehkäpä asia on niin, että ne omaperäiset ja oikeasti idearikkaat ja/tai uuttaluovat tapaukset eivät pääse suureen suosioon ennen karamellivärikäsittelyä.
Myönnän olevani kurttu joka urputtaa "niiden vanhojen hyvien aikojen" perään, mutta ajatus tooosi suositusta ja kaikille maisuvasta sarjakuvasta tuntuu absurdilta: En voi kuvitella pitäväni samasta sarjakuvasta ylipirteän dancepoppia rakastavan luokkatoverini kanssa  Lips Sealed
« Viimeksi muokattu: 14.12.2004, klo 18:33:56 kirjoittanut Tuukka » tallennettu

<- Klikkaa, tsekkaa ja kommentoi Smiley
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Paikalla

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 964


<><


« Vastaus #28 : 14.12.2004, klo 18:44:46 »

5 euron markettialbumi kuulostaa aika kaukaiselta. Nythän marketeistä jo saa Asterixeja ja Lucky Lukeja. Hinta on vähän yli 7 euroa. En usko, että hinnat tuosta pahemmin voisivat laskea.
Tietenkin tarjonta voisi olla laajempaa. Ehkä Jysäys synnyttää uuden albumit marketteihin buumin.
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 984


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #29 : 14.12.2004, klo 18:55:07 »

5 euron markettialbumi kuulostaa aika kaukaiselta.

Mikäs se on tämä CD-levyjen marketmyyjä, jonka levyt maksaa 4-6 euroa? Kaikki nauroivat, ettei tuo onnistu, mutta jossain lehtijutussa firman TJ kehaisi että hyvin menee.
Sarjakuvissa sama ilmiö tarkoittaisi varmaan jonkun kertaalleen julkaistun bulkkitavaran tuomista albumeina. Eli Aku-Palat -- 5,20 e.  :-/

Timo
tallennettu

Sivuja: 1 [2] 3 4 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: