Sarjakuvanlukijoiden keskustelut > Kotimaiset sarjakuvat

Suursarjakuva Mannerheimista

(1/22) > >>

Reima Mäkinen:
Mun sarjakuvista ja kirjoista on Kvaakissa jonkin verran keskusteltu, mutta ajattelin nyt avata tämmöisen ihan uuden ketjun uuden projektini ilmestymisen kunniaksi. Mannerheimin sotapäiväkirja sarjakuvaksi piirrettynä on tulossa tyrkylle siis heti alkuvuodesta 2019.

Aiemmin olen kirjan kehittelyyn keskittynyttä Vlogiani eli tubekanavaani hieman mainostellut tuolla Sarjakuvablogit ketjussa. Ehkä tässä ketjussa voisi muutenkin puhua Mannerheim-sarjakuvista?

Olen nyt saanut Vlogisarjani jonkinlaiseen päätökseen ainakin mitä tulee itse sarjakuvan (sarjakuvakirjan) piirtämiseen. Viimeisimmät videot käsittelevät Kannen ja takakannen suunnittelua.
Seuraavaksi teen Vlogin osat 1-9, jotka sisältävät osittain vuosien varrella kuvaamaani matskua, siis ajalta jolloin en vielä tiennyt että julkaisisin tämmöistä sarjakuvan kommenttiraitaa, tai korkeintaan mietin sitä mahdollisuutta.

Projektihan on kaikkineen ollut odotettua paljon pidempi ja hankalampi - joka suhteessa, että sikälikin asiaa on piisannut.
Samaan aikaan olen tutkiskellut hieman nettisarjakuvaa ilmiönä, Youtubea ja sen sellaista, eli siihenkin voidaan täällä vielä palata. Tuossa videopäiväkirjassa olen hakenut muotoa, joka ei olisi tuben perinteistä (ja näköjään myös suosituinta) piirustusvideota tai tutoriaalia. Olen tehnyt sen tyyppisiä pätkiä jollaisia itse haluaisin katsoa (ja kuunnella) muiltakin sarjakuvantekijöiltä.

Timo Ronkainen:
Siis kustantaja löytyi? (vai oliks tästä jo puhetta?)
Millä tavalla muuten päädyit tähän aiheeseen ja eikös tuohon ole tarvittu jonkinlaisia lupia perikunnalta tai miten toi menee?

Timo

VesaK:
Ei kai itsenäiseen teokseen lupia tarvita, vaikka se perustuisikin historialliseen henkilöön. Toinen juttu oli Rumban juorupalsta "Nisse Mannerheim" johon perikunta lopulta puuttui (kun Nissestä oli kerrottu Hesarin kuukausiliitteessä). Sukunimet ovat suojattuja, joten palsta lyheni "Nisse M":ksi.

Mutta sen paremmin Mäkelä & Parkkarin humoristiseen "Mannerheim ja ihmissyöjätiikeriin" kuin Fingerporin Marski-strippeihin ei taatusti ole lupia kyselty. 

Timo Ronkainen:
Mutta jos perustuu teokseen: "Mannerheimin sotapäiväkirja sarjakuvaksi piirrettynä"?

Timo

Reima Mäkinen:

--- Lainaus käyttäjältä: Timo Ronkainen - 26.11.2018 klo 12:57:10 ---Siis kustantaja löytyi? (vai oliks tästä jo puhetta?)
Millä tavalla muuten päädyit tähän aiheeseen ja eikös tuohon ole tarvittu jonkinlaisia lupia perikunnalta tai miten toi menee?

Timo

--- Lainaus päättyy ---

Enemmän mietin oikeastaan kääntäjän (Heikki Eskelinen) tekijänoikeuksia. Alkuperäinen päiväkirjahan on ruotsiksi. Muutin tekstiä mahdollisimman paljon dialogiksi ja kirjoitin myös kaikki "suorat päiväkirjakohdat" uusiksi omin sanoin, niin että senkään takia ei pitäisi tulla ongelmia. Tekijänoikeushan suojaa muotoa, eli teksteissä ikään kuin sanojen ja lauseiden järjestystä. Muiden lähteiden avulla olen sitten täydentänyt varsinaisen päiväkirjan aukkoja. Hieman pannut omianikin joukkoon (M-auktoriteetteihin nojaten toki) siihen kohtaan mistä Mannerheim oli repinyt jotain pois.

Päädyin aiheeseen sattuman kautta. "Päiväkirja Japanin sodasta 1904-905" tuli vastaan divarissa, en kai ensin raatsinut ostaakaan vaan lainasin kirjastosta ja luin. Sodan realismi yllätti.
Muutenkaan "tarina" ei oikein resonoinut Mannerheimista rakentuneen myytin kanssa. Aloin kuvitella, miten nämä hieman piiloon jääneet asiat saattaisivat ehkä kiinnostaa muitakin kuin minua. Kaiken lisäksi, tyypillisesti kun on Mannerheimista kyse, on olemassa kaikenlaisia totuuksia. Esimerkiksi Mannerheimin panos Mukdenin taistelussa kerrotaan useimmiten sanomalehtitekstissä esiintynyttä virheellistä (siis ristiriidassa päiväkirjan kanssa olevaa) silminnäkijan tulkintaa lainaten. ( Toinen Japaninsodan maataisteluiden kohokohdista oli Port Arthurin valtaus)

Niin, siis tuntui että halusin ns. syventää omaa Mannerheim-suhdettani. Minua viehätti se että kyseisessä päiväkirjatekstissä hän näyttäytyi kuitenkin jotenkin aitona ja samaistuttavana, toisin kuin myöhemmissä, hyvinkin huolella brändätyissä kertomuksissa ja ulostuloissa.
Olosuhteistakin johtuen Mannerheimin sotapäiväkirja on myös hajanainen, eikä siitä aina saa selville että mitä oikein oli tapahtunut. Näitä aukkoja sitten uppouduin tutkimaan eri lähteistä ja tavaamalla alkuperäistekstiä yhä uudelleen. Eli salapoliisityö vei mennessään kun sille oli antanut pikkusormen. Loppu olikin sitten idioottimaista pään hakkaamista petäjään, kun en osannut antaa periksi.

Samalla kun itse uppouduin aiheeseen, upposi myös muutamakin suurelokuvahanke Mannerheimista. Jollain tasolla tämäkin kiehtoi, että jos saisi kuitenkin ukosta jonkinlaisen sarjakuvan aikaan. Seuraava Vlogi, eli numero 1. tulee myös käsittelemään tätä aihetta.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta