Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Artikkelit ja henkilökuvat: 1959 / 100 – Välskärin kertomuksia (03.03.2018 klo 22:57:16)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
12.12.2018, klo 19:42:21

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
469531 viestiä 10440 aihetta kirjoittanut 7340 jäsentä. Uusin jäsen: Samu
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Kotimaiset sarjakuvat ja tekijät
| | |-+  Joonas, Veikko Savolainen
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Joonas, Veikko Savolainen  (Luettu 38409 kertaa)
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 691


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #120 : 25.09.2016, klo 16:03:40 »

Pitääkin kaivella vanhoista Sarjainfoista nuo Joonaksen muistelukset esille. Nehän löytynevät myös netistä Sarjakuvaseuran Sarjainfo-arkistosta.

Timo
tallennettu

Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 932« Vastaus #121 : 25.09.2016, klo 16:25:00 »

Onkos ollut puhetta Joonaksen Jonni-sarjakuvasta? Jonni oli sarjakuva-Joonaksen poika ja valokuvaaja. Joonas oli sivuhahmona.

Seura-lehti tilasi Joonakselta sarjakuvan Los Angelesin olympialaisten 1984 kunniaksi. Sarjassa esiintyi myös keihäänheittäjä Tiina Lillak, anteeksi Taina Linnahan se oli. Jatkoa silloin odotin, mutta ei koskaan näkynyt. Tuo ainoa Jonni julkaistiin sitten myös jossakin Jalavan Suuressa Sarjakuvakirjassa.

Eikä Tiina Lillak voittanut Losissa kultaa.
tallennettu

Clavia Z
Kummajainen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 789« Vastaus #122 : 25.09.2016, klo 16:36:04 »

Ei hemmetti mikä vuosi. Mikä syksy. Tuskin Murtsin poismenosta toivuin ja nyt tämä.

En itse nähnyt Joonasta muuten kuin Oriveden sarjakuvakurssilla 1990, jossa sain kurssitöistä koottuun läpyskään Joonaksen signeerauksen ja sarjakuvauralleni peukkua näyttävän taiteilijahahmon. Muistelisin, että joskus 90-luvun alkupuolella olin jollain tapaa Joonaksen kanssa yhteydessä ja tapaamisaikeissa saadakseni omaan sarjakuvien tekemiseeni hyviä vinkkejä kokeneelta konkarilta. En ulkomuistista pysty sanomaan tarkemmin missä olisi tavattu ja milloin, tai sitä miksi homma kariutui. Jossain tuonaikaisissa päiväkirjoissani se lukee, taidan kaivella niitä.

EDIT: Löysin päiväkirjasta joitain merkintöjä. Yläasteen piirustusopettajani tunsi Joonaksen, ja hän antoi minulle osoitteen ja puhelinnumeron huhtikuussa 1992. Toukokuun alussa postitin Joonakselle sarjojani. Kesäkuussa hän otti yhteyttä, ehdotettiin tapaamista jossain kahvilassa Helsingissä. Tähän minun päiväkirjamerkintäni tähän asiaan liittyen loppuvat, eli en tiedä miksei tapaaminen toteutunut. Toisaalta isäni kuoli tuon kesäkuun alussa, ehkä minulla oli vain mieli liian maassa silloin.
« Viimeksi muokattu: 25.09.2016, klo 17:10:55 kirjoittanut Clavia Z » tallennettu

Jouko Nuora
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 631« Vastaus #123 : 25.09.2016, klo 17:28:27 »

Ensikosketus Joonakseen syntyi Sarjislehdistä 1972-74, luokkakaverini oli niin innoissaan sarjakuvista että otti yhteyttä ja tapasikin Joonaksen jo 70-luvun puolivälissä. Seuraava musitikuva on Joonaksesta pelaamassa tennistä, jossain Helsingissä ja luokkakaverini tunnisti hänet, tämäkin oli 70-lukua. 1992 muutin Lauttasaareen ja silloisen kihlattuni isäpuoli tunsi Joonaksen ja järkkäsi tapaamisen Joonaksen työhuoneelle taivaanvuohnetielle, jossa Joonas kehu ja kannusti ja kysyi: "mikset sä alkais julkaseen näitä sarjakuvias?". Tästä lausahduksesta innostuneena, jätin seuraavan vuonna edellisen työni ja heittäydyin piirtäjäksi, keskellä silloista lamaa 1993.
 Pian Joonaksen kanssa aloimme käydä yhdessä kaffeella Stockan vintin raflassa, missä Joonas oli käynyt 50-luvulta saakka. Joonas antoi mulel nivaskan Sarjis-lehtiä, mistä sillä oli vielä tuplakappaleet...Joonas myös tutustutti mut "kaikkiin" Kemissä 1995 ja mä tutustutin Joonaksen Moebiukseen Akatemisessa, puoliväkisin vein kaks mestaria tapaan toisiaan! Yhdessä opiskeltiin espanjaakin Joonaksen vaimon opettamana pikku piirissä ja kahviteltiin, ihan  pienen konjakin kanssa pitkälle 90-lukua. Mä muutin pois ja ei enää hengattu yhes, mut ystävinä pysyttiin vaikka mulla meni välil liiankin kovaa.... ja kaikkee dorkaa ehdin sähläämään, mut se ei nyt kuulu tähän...!
 Joonas oli mulle ystävä, kaveri, kollega, isähahmo, opettaja, idoli mut ennenkaikkea reilu ja hyvä mies.

 Levätköön rauhassa.


* Joonas1B.jpg (161.03 kilotavua, 329x406 - tarkasteltu 117 kertaa.)
tallennettu

Can't spend what you ain't got,
Can't lose something you ain't never had!
Clavia Z
Kummajainen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 789« Vastaus #124 : 25.09.2016, klo 18:01:00 »

Onkos ollut puhetta Joonaksen Jonni-sarjakuvasta? Jonni oli sarjakuva-Joonaksen poika ja valokuvaaja. Joonas oli sivuhahmona.

Seura-lehti tilasi Joonakselta sarjakuvan Los Angelesin olympialaisten 1984 kunniaksi. Sarjassa esiintyi myös keihäänheittäjä Tiina Lillak, anteeksi Taina Linnahan se oli. Jatkoa silloin odotin, mutta ei koskaan näkynyt. Tuo ainoa Jonni julkaistiin sitten myös jossakin Jalavan Suuressa Sarjakuvakirjassa.

Eikä Tiina Lillak voittanut Losissa kultaa.

Suuri Sarjakuvakirja III:ssahan tuo 15-sivuinen Jonni-sarja julkaistiin. Kansainvälisissä yleisurheilukilpailuissa kilpaileva keihäänheittäjä Taina Linna kärähtää dopingista ja pakenee kohua Teneriffalle, ja Jonni seuraa perässä lehtijutun toivossa. Mainion viihdyttävä tarina lopun pikku yllätyskäänteineen.
tallennettu

echramath
Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 069« Vastaus #125 : 25.09.2016, klo 18:53:17 »

Unto Uneksija on siis ilmestynyt vielä vuoteen 2010 asti. Kodin Pellervo kieltämättä on aika hyvä piilopaikka aktiivisarjakuvaharrastajian katseilta. Tuliko häneltä muuta julkaistua tuotantoa 2000-luvulla?
tallennettu

I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 3 634


« Vastaus #126 : 25.09.2016, klo 21:25:04 »

Joonas oli minulle lapsena 70- ja 80-luvun vaihteessa tuttu piirtäjä Postipankin Kultapossu-lehdestä kuten monille muillekin. Siskolleni tuli se lehti, kun itse olin SYPin Maapallokerhon lehden saaja. Joonaksen piirrostyyli oli minusta heti ihailtavan helpon ja taitavan näköistä. Mummolassa bongasin Pellervosta Unto Uneksijan, jonka lennokkaista nokkeluuksista pidin paljon. Myöhemmin tutustuin albumien kautta Siivet- ja Joonas-sarjakuviin ja opin arvostamaan Joonasta realistisena piirtäjänä ja juuri sen alan pioneerina Suomessa.

Tapasin Joonaksen vain kerran siten, että juttelin hänen kanssaan. Se tapahtui hänen retrospektiivisessä näyttelyssään Helsingissä muistaakseni vuonna 1996 tai 1997 (minulla on jossain vielä tallessa tuon näyttelyn käsilehtinenkin). Hänestä sai lämpimän ihmisen vaikutelman. Hän tuntui kuuntelevan aidosti mitä hänelle sanottiin ja antavan arvokasta aikaansa kiireettä. Joonas oli melko hämmästynyt, kun kerroin, että olin saksinut talteen kaikki suht äskettäiset Joonas-stripit Helsingin Sanomista (Hesari oli julkaissut sarjan yhden 50-luvun alun seikkailun, Missikisailun, uusintana). Joonaksen mielestä kukaan nykynuori ei tiennyt Joonas-sarjakuvaa saatikka keräisi sitä. Pyysin ja sain häneltä nimmarin erääseen hänen albumiinsa.

Muistan, että Kari T. Leppänen tuli silloin moikkaamaan Joonasta ja he tuntuivat läheisiltä ystäviltä. Vaihdoin muutaman sanan hänenkin kanssaan mm. hänen piirtämästään Mustanaamiossa julkaistusta ajankohtaisesta aikamatkailusarjasta. Leppänenkin oli kohtelias ja puhelias. Se jäi mieleen, että Leppäsellä oli tyylikkäiden tummien housujen kanssa valkoiset juhlakengät.

Kuten jo todettu, hienoa, että Reima ja kumpp. ehtivät haastatella Joonasta videolle!
tallennettu
Clavia Z
Kummajainen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 789« Vastaus #127 : 25.09.2016, klo 21:37:43 »

Mielestäni Hesari voisi tosiaan ruveta julkaisemaan Joonas-strippejä. En jaksa enää lukea HS:n sarjakuvasivua varsinkaan sen jälkeen kun pienensivät strippien julkaisukokoa, mutta Joonaksen vuoksi voisin ruveta taas. Minäkin saksin tuon missikisajutun kokonaisuudessaan (paitsi yksi strippi piti käydä jälkikäteen valokopioimassa itselle Pasilan kirjastossa, kun ei lehti minkälie jakeluvaikeuksien takia kolahtanut omasta postiluukusta) ja se on vielä tallessa kansioon liimattuna.
tallennettu

VesaK
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 388


Onpa tässä outo juttu.


« Vastaus #128 : 25.09.2016, klo 22:57:48 »

Lauttasaari-lehti saattoi olla viimeinen, joka julkaisi Joonaksen piirroksia. Pikku vitsejä, kuvitettuja aforismeja jne.

Päivälehden museoon (Helsinki) on tulossa Joonas ja kisällit -näyttely, jonka suunnitteluun Savolainen ehti vielä osallistua. Siitä tuli nyt kenenkään arvaamatta muistonäyttely.
tallennettu

“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 793


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #129 : 25.09.2016, klo 23:54:59 »

Sarjakuvapoliisit laittakaa nettiin sit kaikki ne kuvaamaanne ja äänittämänne haastattelut Savolaisesta.
Juu, muodossa tai toisessa yritetään laittaa. Editoimisessa on paikoin hieman puhdetta. Yritin kysyä ja saada talteen semmoisiakin juttuja, mitä ei ole noissa julkaistuissa haastatteluissa kovin montaa kertaa toistettu. Jotenkin se tavoite onnistui, vaikka työ jäikin kesken. Vaikka olen tätä koko päivän sulatellut, on edelleen vaikea uskoa että Joonas on poissa.  Cry

Programmeista suunnitelmissa on vahvasti ainakin:
Joonas Pariisissa
Joonas piirtää hevosen
Välineet/tekniikat/värittäminen/käsikirjoittaminen/ideointi
Unto Uneksijan vaiheet
Ilmailuliiton sarjat
Peikkomaailmasta Joulumaahan

Sitten on sarja idea-aihioita:
Joonaksen perintö (tyyliin Legacy)
Sarjis-lehti sekä  Hevoshullu-speciaali, näihin kaikkiin pitäisi vielä haastatella tyyppejä, eli voipi kestää.

Joonaksen lausumana tarttui nauhalle jonkin verran arvioita muista tekijöistä. Muistakin siis kuin Mezieresistä. Henkilökohtaista juttua tuli puhuttua paljon. Kaikkien näiden käyttöä pitää harkita tarkkaan.

Lähinnä podcastiksi soveltuisivat: ”Joonas urheilee”- muistelut ja ”Joonas sarjakuvan lopun ajat sekä Jonnin vaiheet” sekä ”Asiaa alkoholista ja tupakasta”
Mahdollisesti voisi myös leikata jonkun lyhyen videon, jossa mainostetaan ja kuvitetaan näitä puhuttuja pätkiä, sikäli kuin kuvamatskua edes on. (Äänitiedostot ja videothan julkaistaan eri tsydeemissä.)

Lauttasaari-lehti saattoi olla viimeinen, joka julkaisi Joonaksen piirroksia. Pikku vitsejä, kuvitettuja aforismeja jne.
Uusia piirroksia, joo. Hesarihan vasta julkaisi Joonaksen Sibelius-kuvan ja muissakin lehtijutuissa on ollut "uusintajulkaisuja". Joonaksella oli kovat suunnitelmat laittaa noita Laru-lehden piirroksia läjäpäin Naamakirjaan, mutta sitten tabletti/tekniikka teki tepposet alkukesästä, eikä tämä idea enää toteutunut.

Nyt on sitten Joonaksen nuoruusvuodet tulilla. Olkaa hyvä.
Veikko Joonas Savolainen syntyi tammikuun alussa vuonna 1929. Hän kävi koulunsa Lappeenrannassa ja päätti jo nuorena ryhtyä sarjakuvapiirtäjäksi. Jakso sisältää paljon muutakin kuin sarjakuva-asiaa.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Darth Mika
Insinööri
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 629


The Comics be with us...always!


« Vastaus #130 : 26.09.2016, klo 06:31:49 »

Hei täähän oli ihan hyvä tää Joonaksen nuoruusvuodet-video.
Lopussa mikki teki kyllä tenän, mutta onneksi se oli vain ihan lopussa.

Joo kannattaa odottaa, että Joonas pääsee haudan lepoon ja sitten esittää noi loput videot ja tallenteet.

Jos olisin Ylellä niin ottaisin teihin kyllä yhteyttä. Tää olis oivaa Yle Teemalle sopivaa matskua.
tallennettu

"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)
tertsi
Vieras
« Vastaus #131 : 26.09.2016, klo 07:21:59 »

Hei täähän oli ihan hyvä tää Joonaksen nuoruusvuodet-video.
Ihan kuin olisit yllättynyt moisesta asiasta.   Evil

Noi Joonas-haastattelut on sen verran sirpaleisia että editoinnissa on aivan kamala duuni. Ja kun tätä hommaa tehdään harrastepohjalta ooteeoona, niin valmista ei kannata odottaa ihan pian.

edit:
Itse olisin valmis suuntaamaan kohti uusia haasteita Retsin tekemän Joonas Pariisissa -jakson jälkeen.
Sarjis-lehdestä vois sitten joskus tehdä jotain. Ehkä.
« Viimeksi muokattu: 26.09.2016, klo 07:28:15 kirjoittanut Tertsi » tallennettu
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 793


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #132 : 26.09.2016, klo 10:19:56 »

Hei täähän oli ihan hyvä tää Joonaksen nuoruusvuodet-video.
Lopussa mikki teki kyllä tenän, mutta onneksi se oli vain ihan lopussa.
Ei tehnyt. Se oli tarkoituksellinen "efekti". Ilmeisesti heikosti onnistunut.

Jos olisin Ylellä niin ottaisin teihin kyllä yhteyttä. Tää olis oivaa Yle Teemalle sopivaa matskua.
Kiitos kehuista. Toivotaan että ne muutkin Joonasta kuvanneet saavat jossain vaiheessa omat pätkänsä valmiiksi ja julki. Joonas tuntui olevan sekä mielissään että jollain tavalla helpottunut siitä että dokumentoimme hänen töitään ja kertomuksiaan. Lausuikin sen muutamaan kertaan. Saimme sentään jotain "digitoitua", vaikkakin ohuesti.

Oli puhetta myös Sarjakuvamuseo-hankkeesta, jonka vastatuuli tuntuu päivä päivältä yhä epäoikeudenmukaisemmalta. Joonaksen työt olisivat periaatteessa menossa kokoelmiin, mutta käytännössä koko museo on vielä kovin hatara luonnos. Pelit ovat nyt saamassa oman museon, mikä on loistavaa, mutta miten polkaista pystyyn vastaava juttu sarjakuvapuolelle? Pitäisi ilmeisesti löytää joku miljardööri testamenttaaja tai sponsori, nykyeväillä meno on tuskaisempaa kuin Kukkenhaimilla konsanaan.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Markku Jalava
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 73

Sarjakuviakin lukeva eläkeläinen


« Vastaus #133 : 26.09.2016, klo 10:35:24 »

Kannattaa lukea Heikki Jokisen kirjoittama Joonas sarjakuvantekijä -kirja vuodelta 1990 joka on tehty Joonaksen 60-vuotispäivän inspiroimana. Kirjassa tulee vahvasti Joonaksen oma ääni esiin ja hän kertoo laajasti urastaan ja elämästään, Siinä on julkaistu mm. Joonaksen nuoruuden sarjakuvat X-tulevaisuuden keksintö, Maa meren alla, Heikki ja Esa seikkailevat ja Ruutinyrkki eli yhtä lukuun ottamatta kaikki ennen Joonasta tehdyt sarjakuvat täydellisinä.

Joonas oli hyvin ylpeä kirjasta ja olen itse vieläkin tyytyväinen siitä, että se tehtiin hänen eläessään.

Kustantajalla saattaa olla vielä muutama ylimääräinen kappale kirjaa.
« Viimeksi muokattu: 26.09.2016, klo 10:37:04 kirjoittanut Markku Jalava » tallennettu
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 793


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #134 : 26.09.2016, klo 11:27:08 »

Kyllä. Kyseistä opusta on tullut tässä kulutettua. Ekalla kuvauskäynnillä Joonas tarjosi sitä meille lainaan, mutta ei tarvinnut kun on omakin kpl.  Smiley

Oikeastaan ainoa harmittelun aihe Jokisen kirjan kirjan suhteen on se että bibliografia päättyy julkaisuvuoteen. Tarkistetulle (esim. Hevoshullun ekat vuodet) Joonas-bibliografialle olisi tilausta! Niin ja tietenkin kirjan mustavalkoisuus. Nuorempi polvi ei tajuakaan, miten uniikkia duunia joonas teki jo 60-luvulla värisarjojensa kanssa. Rivisarjari pääsi väreihin käsiksi käytännössä vasta 15-20 vuotta sitten! Myös animaatiokuvanäytteiden kanssa värit olisivat poikaa. Mutta hienoa joka tapauksessa että moinen teos on saatu tehtyä!
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Sivuja: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: