Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Sarjakuvaostoksilla Norjassa (07.12.2019 klo 20:18:02)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
16.12.2019, klo 13:05:44

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
478735 viestiä 10406 aihetta kirjoittanut 3832 jäsentä. Uusin jäsen: JakkeJäyhä
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Sarjakuvien ostaminen ja keräily
| | |-+  Sarjakuvien elinkaari ja painosmäärät
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 6 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvien elinkaari ja painosmäärät  (Luettu 20090 kertaa)
PeteP
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 49


« Vastaus #30 : 19.03.2018, klo 16:14:15 »

Jos tulevaisuudessa on sarjakuvakeräilijöitä niin tämän ajan julkaisut lienevät himoittua tavaraa. Nyt tulee komeita kirjoja tutuista nimikkeistä ja painosmäärät muutamia satoja.

Tuota ihan samaa olen miettinyt itsekin, että jos painos lasketaan muutamassa sadassa, niin muutama vuosikymmen eteenpäin ja väkisinkin kyseessä on jonkinasteinen keräilyharvinaisuus. Tosin, ne kovakantiset myös kestävät.

Pitänee kai laittaa noihin sarjakuviin perikunnalle jonkinlainen ohjeistus, että älkää heittäkö näitä automaattisesti kaaressa jätelavalle, kun en ole enää estämässä. Että katsokaa nyt ainakin ensin jostain, paljonko näistä nykyään maksetaan. Jos vaikka seassa olisi yllätyksiä Smiley Siis jos se, että em. tavara on pakattu suojamuoviin, ei ole riittävä vihje jarrutella tuhoamisvimman kanssa.

Viimeksi tänään suu hämmästyksestä aukinaisena katsonut mitä nykyään pyydetään joistakin sarjakuvista, joita itse olen divariin teininä kantanut ja saanut vaihdossa 50 penniä kappaleelta. Olisi näköjään kannattanut säästää ne John Carter sarjakuvat, mutta minusta kirjat olivat parempia. Säästin edes ne. Elämä on  laugh
tallennettu
Clavia Z
Kummajainen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 804« Vastaus #31 : 19.03.2018, klo 16:59:42 »

Justiinsa samaa olen minäkin monesti miettinyt. Onneksi olen aika hyvin kerännyt esim. nytkohta pillit pussiin pistävän Apollon julkaisuja - kuka osaa ennustaa mitä niistä(kin) muutaman vuosikymmenen päästä maksetaan...
tallennettu

Dennis
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 786« Vastaus #32 : 19.03.2018, klo 20:34:47 »

Samaa mieltä Petterin kanssa, monet viime vuosien sarjiskirjoista ja -albumeista tulevat olemaan haluttua tavaraa tulevaisuudessa. Painokset ovat olleet suhteellisen pieniä, siis jos keräilijöitä on.
tallennettu

Je suis alle kuuden euron pizza!
Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 16 164« Vastaus #33 : 19.03.2018, klo 21:37:58 »

Voisi veikata, että Alixit, Comanchet ja Longway-kokooma ovat ne keräilijöiden haluamat, koska ne tunnetaan. Olisiko Comanche noista se kovin keräilykohde, suomalaiset ovat länkkäreiden ystäviä - Pirun sormi lienee jo harvinaisuus.

Jotain Tappajaa tai Havankia kukaan ei tiedä, tunne tai muista kuin kvaakilaiset - niin erinomaista sarjakuvaa kuin ovatkin.
tallennettu
STD
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 1 103« Vastaus #34 : 19.03.2018, klo 23:07:51 »

Mielenkiintoista nähdä, minkälaiset sarjakuvamarkkinat on Suomessa  vuonna 2038. Toivottavasti saan olla näkemässä.
tallennettu

Setämiehet hirteen!
Kreegah Bundolo
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 578« Vastaus #35 : 20.03.2018, klo 10:30:48 »

Meikäläisen silmin tarkasteltuna nyt eletään kammottavaa aikaa sarjakuvajulkaisemisen saralla ja mitä nopeammin tämä aika painuu unholaan ja nyt julkaistavat sarjakuvat päätyvät kaatopaikalle, sen parempi. Hirveät tietokoneladonnat, ruma ja ammattitaidoton graafinen suunnittelu, julkaisijoiden päämäärätön julkaisuripuli. Ihan hirveetä paskaa pistetään markkinoille. Koko ajan. Nytkin Tampere kupliin lähestyessä sarjakuvajätteen määrä lisääntyy räjähdysmäisesti. Turhia kirjoja tulee huonosti toteutettuna.

En mielelläni kaihoile menneitä aikoja mutta kyllä on Jalavan julkaisutoiminta 80-luvulla se suomalaisen sarjakuvakustantamisen lakipiste, josta lähdettiin sitten menemään alaspäin. Jalavan syösksykierre sekä samoilla apajilla mielenkiintoisempia julkaisupäätöksiä tehnyt Like kustannus joka järjestelmällisesti julkaisu HUONOSTI erittäin mielenkiintoisia sarjakuvia. En pysty niitä omassa hyllyssäni katselemaan ollenkaan. Halpoine papereineen ja kuulakärkikynällä tehtyine tekstauksineen. Ei mitään kunnioitusta sarjakuvaa kohtaan taiteena kyllä.

Mutta kun katsoo niitä Jalavan 80-luvun albumeja niin on (usein) laadukkaasti käännetty ja käsin tekstattu, laadukkaasti painettu. Tehty kauniita kirjoja jotka kestävät vuodesta toiseen.

Että voitaisko ottaa ne albumit siksi esikuvaksi jota kohti julkaisutoiminnassa ponnistellaan eikä aina helpoimman kautta. Tai vaihtoehtoisesti onhan tuolla ulkomailla paljon kustantamoja jotka kirjasuunnittelussaan ja muutenkin arvostavat sitä julkaistavaa materiaalia pyrkimällä julkaisemaan sen mahdollisimman hyvin. Eikä siis silleen että nopeasti vaan rykäistään jotain ja kolmen kuukauden päästä myydään se Adlibriksen alennusmyynnissä pois kun ei itsekään kestä katsella sitä kirjaa.

(Edit: korjasin välimerkin)
« Viimeksi muokattu: 20.03.2018, klo 10:32:34 kirjoittanut Kreegah Bundolo » tallennettu

Markku Jalava
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 77

Sarjakuviakin lukeva eläkeläinen


« Vastaus #36 : 20.03.2018, klo 11:02:45 »

Mielenkiintoista nähdä, minkälaiset sarjakuvamarkkinat on Suomessa  vuonna 2038. Toivottavasti saan olla näkemässä.

Ei Suomessa ole enää sarjakuvien kustantamista 2038. Onneksi en ole sitä näkemässä...

Mutta toivottavasti sarjakuvien keräily on voimissaan vielä silloin.
 laugh
tallennettu
STD
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 1 103« Vastaus #37 : 20.03.2018, klo 12:11:11 »

Ei Suomessa ole enää sarjakuvien kustantamista 2038.
Tämä on minunkin valistunut arvaukseni. Toivottavasti olen väärässä.

Keräilykin lienee tuolloin hyvin marginaalista.
tallennettu

Setämiehet hirteen!
Toni
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 507


Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan


« Vastaus #38 : 20.03.2018, klo 12:22:29 »

Tämä on minunkin valistunut arvaukseni. Toivottavasti olen väärässä.

Keräilykin lienee tuolloin hyvin marginaalista.

Todennäköisesti keräilijöitä on tuolloin noin kaksi kappaletta, mikä tietenkin helpottaa kokoelmien täydellistämistä. Jos nyt kaikkia julkaisuja ei ole sitä ennen ehditty kärrätä paperinkierrätykseen KonMarin innoittamana.
tallennettu

http://www.tahtivaeltaja.com – Ilman on paha elää!
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 123« Vastaus #39 : 20.03.2018, klo 12:47:52 »

Hirveät tietokoneladonnat, ruma ja ammattitaidoton graafinen suunnittelu, julkaisijoiden päämäärätön julkaisuripuli. Ihan hirveetä paskaa pistetään markkinoille. Koko ajan. Nytkin Tampere kupliin lähestyessä sarjakuvajätteen määrä lisääntyy räjähdysmäisesti. Turhia kirjoja tulee huonosti toteutettuna.
Samaa mieltä. Ja luettelosta unohtui vielä piirrosten palikka- ja rasterijälki... Ja ihan loogista tietenkin, että ei kannata kirjan tekemisestä kenellekään maksaa kun niitä ei saa myytyä kuin muutaman kappaleen. Tässä ollaan kohta (tai jo nyt) vastaavassa ajassa kuin ennen kirjapainotaidon keksimistä. Silloin alusta loppuun käsintehdyt kirjat olivat arvossaan sekä komeita statussymboleita, siis sen lisäksi, mitä sisältö nyt sattuikin sitten olemaan. Joku fiksu, jolla on liikaa aikaa, voisi perustaa firman, joka tekisi sarjiksista yksittäiskappaleita halukkaille, maksukykyisille. Ja tekemisellä tarkoitan nyt painamisen lisäksi kokoamista ja toimittamista, ehkä jopa sisällön teettämistä. 

Tuossa jo Markku, Toni ja Tertsi tämän jo totesivatkin, mutta aika usein täällä tuntuu unohtuvan, että (keräily)arvo riippuu pelkästään siitä onko keräilijöitä, eli että onko se random-sarjakuvajulkaisu kenenkään "aarre" enää jokusen kymmenen vuoden kuluttua. Vaiko vain roskaa kaikille.

Itsekseni juuri tänään olen miettinyt sitä, että romskut ja muut oikeat kirjat selvisivät digitalisaatiosta aika paljon paremmin kuin sarjakuvat (siis lehdet ja albumit). Epävarmuus ja kirjavuus erilaisten julkaisualustojen ja maksamisen kanssa on johtanut siihen, että ylimenokaudesta, sarjakuvan kannalta kaikin puolin järkevään digijulkaisemiseen, tuli liian pitkä. Kaikki, myös yleisön kasvattaminen pitää aloittaa sitten ihan alusta, jos homma joskus hieman tasaantuu. Nyt kyllä vaikuttaa siltä, että ainakaan käsinpiirretyllä sarjakuvalla ei paljon ole kaupallisia mahdollisuuksia tulevaisuudessakaan.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Kreegah Bundolo
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 578« Vastaus #40 : 20.03.2018, klo 13:03:54 »

Samaa mieltä. Ja luettelosta unohtui vielä piirrosten palikka- ja rasterijälki...

Niinpäs unohtui ja vielä tärkeimmästä päästä. Ja tämä on tietty asioita joka on helposti korjattavissa sillä että taittaja osaa asiansa ja on skarppina tehdessään painotiedostoja. Painoja aina syytetään mutta kyllä se yleensä on ihan taittajan syytä. Itseäni on ihmetyttänyt viime vuosina eniten uuden Krazy Katin sekä uusimman Joakim Pirisen painaminen harmaasävykuvina. Kaunista viivapiirrosta josta sitten katoaa skarppius pelkästään siksi ettei taittaja muista tai edes tajua kääntää tiedostoja viivapiirroksiksi sen jälkeen kun on tekstaukset aseteltu takaisin. Ihan on pelkkää huolimattomuutta tollainen.
tallennettu

J Lehto
Ulvova molopää
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 734« Vastaus #41 : 20.03.2018, klo 14:09:17 »

Meikäläisen silmin tarkasteltuna nyt eletään kammottavaa aikaa sarjakuvajulkaisemisen saralla ja mitä nopeammin tämä aika painuu unholaan ja nyt julkaistavat sarjakuvat päätyvät kaatopaikalle, sen parempi. Hirveät tietokoneladonnat, ruma ja ammattitaidoton graafinen suunnittelu, julkaisijoiden päämäärätön julkaisuripuli. Ihan hirveetä paskaa pistetään markkinoille. Koko ajan. Nytkin Tampere kupliin lähestyessä sarjakuvajätteen määrä lisääntyy räjähdysmäisesti. Turhia kirjoja tulee huonosti toteutettuna.

Tämä tarkoittanee pienempiä, sarjakuvaan keskittyviä kustantamoja,
vai kuinka? (Siis oletan etteivät isot talot noteeraa sillä lailla Tampereen
kuplintaan ym)

Silloin herää kysymys, miten nämä pienkustantamot pysyvät pystyssä?
Onko sarjakuvan painattaminen jo niin halpaa, että on varaa roiskia
sinne tänne?

Vai onko sarjakuvien kustannus vain tappiollinen harrastus joillekin,
öh, harrastajille?
tallennettu
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 695« Vastaus #42 : 20.03.2018, klo 15:26:36 »

Dark Horsen omistaja totesi viime viikolla, että sarjakuvien tulevaisuus on sitä, että niitä myydään entistä kalliimmalla entistä pienemmälle joukolle harrastajia.
tallennettu
JAM
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 55


« Vastaus #43 : 20.03.2018, klo 15:28:07 »


Itsekseni juuri tänään olen miettinyt sitä, että romskut ja muut oikeat kirjat selvisivät digitalisaatiosta aika paljon paremmin kuin sarjakuvat (siis lehdet ja albumit). Epävarmuus ja kirjavuus erilaisten julkaisualustojen ja maksamisen kanssa on johtanut siihen, että ylimenokaudesta, sarjakuvan kannalta kaikin puolin järkevään digijulkaisemiseen, tuli liian pitkä. Kaikki, myös yleisön kasvattaminen pitää aloittaa sitten ihan alusta, jos homma joskus hieman tasaantuu. Nyt kyllä vaikuttaa siltä, että ainakaan käsinpiirretyllä sarjakuvalla ei paljon ole kaupallisia mahdollisuuksia tulevaisuudessakaan.

Olen surkutellut tätä suomennetun sarjakuvan digitalisaation puuttumista. Naavaparrat näkevät kaiken digitaalisen uhkakuvana, mutta mielestäni se voisi olla ehdottomasti vetovoimatekijä saada nuoremmat, älylaitteiden kanssa pelehtivät suomalaiset lukijat sarjakuvien pariin. Hesarin Fingerpori sivukin on ilmeisen suosittu, joten potentiaalia löytyy. Pitäisi alkaa jo kiireellä digitalisoimaan suomennettua sarjakuvaa Elisa-kirjaan, kirjastoihin ym. paikkoihin. Tässä ollaan jo hyvin jälkijunassa, kun miettii digitaalisen sarjakuvan suosiota esim. rapakon takana. Jos/kun lukijakunta kasvaisi digitaalisten kirjojen myötä, niin myös painostuotteiden kysynnän voisi kuvitella kasvavan.
tallennettu
Curtvile
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 319


« Vastaus #44 : 20.03.2018, klo 16:20:23 »

Digitalisaatiotahan on yritetty ja jotakuinkin jokainen jolta olen kysynyt on kertonut ettei se taloudellisesti ainakaan kannata, myyti on marginaalisempaa kuin painetun.

Mutta vaikken myynnin lajien ylin ystävä ole ymmärrän sitä. Tässäkin näkemykset ovat vanhahtavia tai niitä joissa on nolla summa peli parhaimmillaan kyseessä.

Kirjan tuhoa on paasattu kauemmin kuin sarjakuvan joka oli yksi tavoista joka päättää lukemisen video/tietokone/konsolipelien ohella ja tietenkin videoiden.
Kun aika harvalla VHSlaitetta toimivana on se väite kai suoratoistopalvelut yms.

En usko että sarjakuvakustantamot ovat kuolleet 2038, nykyiset ehkä mutta uusia on tilalla tai osa on luonut nahkansa ja brändätty toisella nimellä.
Eivätkä keräilijätkään, eri asia minkä keräilijät sitten.
Jokaista keski-iän ylittänyttä kyynikkoa kohden löytyy niitä jotka yrittävät vastakin.

Hurmaavia aina nämä koneladonta, fontti, LIIAN PIENI TEKSTAUS jne graafisen alan ininät sarjaamme "taustoja ei ole erikseen piirretty vaan valopöydällä /tietokoneella copypastattu" itkut.
Näin taannoin sivusta kun kirjansitoja kävi Helsingissä alan näyttelyssä eikä löytänyt kuin virheitä esillä olevista alan näytetöistä.
Tuli kvaakin vakioporukka mieleen heti

Ei sen puoleen itselleni noilla ei ole väliä kunhan itse asia julkaistu sarjakuva laadukas ja luettava ja teos jotenkin perusteltavissa. (minäkin  sallin kovakantisuudet jos sivuja on yli 400 vaikka senkin voi toteuttaa kestävämmin ja älykkäämmin kuin juurikin turhalla krumeluurilla)

Itse pidän valtaosaa sarjakuvasta, montaa ns. arvostettuakin turhana paskana sisällöllisesti, mutta hyvä että sitä julkaistaan.
Vaikka digitaalisesti mutta mielluummin niin että se on saatavilla, muualtakin kuin kasvukeskusten erikoisliikkeistä.

Sarjakuva ei katoa, lajimme vaan on huono omaksunnassa.
Kuten yhä mielenmaisemallisesti luulemme että maailma on tasan nolla summa peli ajattelemme yhä samoin pienen kielialueen julkaisupolitiikasta.
Nollasummapeli on se että tulos on vakio ja ylittääkseen nollan tarvitaan sellaisia asioita kuin sodat ja kolonisaatio tai että kustannuskentällä markkina nähdään niin pienenä että jokainen uusi julkaisu syö vanhaa julkaisua.
Ja tämä ajatusmalli elää yhä.

Aivan kuten globaalisti teoria ei päde jälkiteollisella ajalla se tieto ei ole saavuttanut insinöörejä ja merkonomeja ja voidaan siteerata kolmea neljää ennakkotapausta jotka osoittavat ettei mitään kannata julkaista eikä ainakaan mitään uutta ja toisenlaista.
Tuho on varma.

Niin se on kaikessa. Vain kaiken lopullinen ja vääjämätön poistuma on syy tehdä mitään ja tehdä sen odottomiseen kuluva aika mielekkääksi kulttuurin kautta kun voi kokea enemmän  kuin oman rajatun elinkaarensa kautta.

koomiseksi tämän tekee se miten moni kiroaa muotoa ja itse taidetta vaikka isompi ongelma on rakenteissa: sarjakuvaa ankat poislukien ei ole lähikaupoissa, sitä ei tehdä mobiilisovelluksiin valtavilla volyymeilla vaan sitä viedään suhteessa pienempään marginaaliin kuin monesti naureskeltuun jenkkien comicbookshop kaavaan.
Elitistiseksi marginaalituotteeksi josta on pieni painos harva lukuisten keräilijöitten myyttiseksi graalin maljaksi.

Oma elokuvatuotantomme on osoittautunut vuosikymmeniä sitten pääosin kaksiraajahalvauksesta kärsiväksi petoelikoksi joka ei pärjää millään laadullisella mittarilla vaikka itsekin haluaisi vertailussa edes neliraajahalvauksisia laiduneläimiä vastaan.
Sarjakuvalla olisi mahdollisuus pärjätä kansainvälisessäkin vertailussa, huomattavasti paremmin ja se tekeekin niin.
Suurelta osin samoin kuin ne toimivat elokuva-ja musiikkipuolen jutut:
ne jotka tekivät omaa juttuaan jonka EI pitänyt toimia.

Eihän Apollo kustannustakaan ollut 15 v sitten mutta sekin syntyi ja näytti esimerkkiä muille.

Petteri Oja ja muutama muu hitaasti fiksaa rakennetta oieampaan suuntaan, mutta muuhun kaipaavat varmasti taustatukea.
tallennettu
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 6 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: