Kirjoittaja Aihe: Vuoden sarjakuva  (Luettu 3570 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Solja

  • Sarjakuvataiteilija
  • Jäsen
  • Viestejä: 557
  • Helvetin hyvin menee.
Vuoden sarjakuva
« : 22.02.2018 klo 12:37:33 »
Vuoden sarjakuva
Suuri Kurpitsa (2018)

Pienen tiiliskiven kokoinen antologia sisältää kaksitoista kuukautta ja täyden tusinan omaperäisiä sarjakuvantekijöitä, jotka kirjoittivat ja piirsivät erään historiallisen vuoden kaikki 365 päivää yhtä moneksi sarjakuvasivuksi. Vuoden sarjakuva on jatkoa Sarjakuvapäivät-kirjalle, jonka Suuri Kurpitsa julkaisi 2001. Omaleämäkerralliset sarjakuvat eivät vielä tuolloin nauttineet suurta suosiota, mutta tämä albumi näytti, että arkisista päiväkirjamerkinnöistä syntyy hienoja sarjakuvia.

Lukija pääsee kurkistamaan sarjakuvapiirtäjien arkeen, samaistumaan ja jakamaan nolojakin tilanteita. Asiansa osaavat tekijät tiivistävät päivän kiinnostavimman, dramaattisimamn tai hervottomimman hetken yhdelle sivulle. Tarinoiden teemoja ovat mm. lasten kasvaminen, oudot asiakkaat, Kelan byrokratia, karmea krapula, animaatioiden ääressä vollottaminen ja sinkkuna olemisen ristiriitaisuus.

Mukana ovat seuraavat sarjakuvataiteilijat: Petteri Tikkanen, Kaltsu Kallio, Solja Järvenpää, Maria Björklund, Kari Sihvonen, Ville Pynnönen, Tommi Hämäläinen, Jupu Kallio, Jukka Tilus, Ina Majaniemi, Tea Tauriainen ja Jarno Latva-Nikkola.

Kirja julkaistaan 24.3.2018 Tampere Kupliissa.

Reijo Valta

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 2 201
  • Haddadaa
Vs: Vuoden sarjakuva
« Vastaus #1 : 23.04.2018 klo 08:56:54 »
Albumista on arvio etusivulla.

Juhlavuoden elämää

Kreegah Bundolo

  • Jäsen
  • Viestejä: 572
Vs: Vuoden sarjakuva
« Vastaus #2 : 23.04.2018 klo 10:38:57 »
Albumista on arvio etusivulla.

Millä tavalla albumi mielestäsi vertautuu vuoden 2001 Sarjakuvapäivät-kirjaan? Onko kotimainen sarjakuva mennyt ylös- vai alaspäin? Suuren kurpitsan aiempi sarjakuvapäiväkirjakirja oli epätasainen mutta tekijöinä monet sen hetken kovimmista tekijöistä ja tekijät panivat kirjassa parastaan. Tämän uuden kokoelman tekijälistaa kun katselen niin en koe että millään tavalla edustaisi alan eturiviä tällä hetkellä vaan on jälleen kerran kokoelma Solja Järvenpään kavereita, jotka nyt ovat tasollisesti mitä ovat. Aika ikävän näköistä settiä. Omissa silmissäni tässä tiivistyy hienosti sekä suomalaisen sarjakuvan yleinen alamäki että Suuren kurpitsan alamäki kustantajana.

Toni

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 726
  • Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan
Vs: Vuoden sarjakuva
« Vastaus #3 : 23.04.2018 klo 19:57:02 »
Kyllähän tuohon alppariin mahtuu monta hyvääkin päiväkirjapätkää. Itse nautin mm. Petteri Tikkasen, Kaltsu Kallion, Tea Tauriaisen, Ville Pynnösen, Jukka Tiluksen ja Kari Sihvosen osioista. Joku muu varmaan joistain muista.
https://tahtivaeltajablogi.com – Ilman on paha elää!

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 4 826
Vs: Vuoden sarjakuva
« Vastaus #4 : 23.04.2018 klo 20:21:14 »
Aika kielteinen näkemys Kreegahilla. Itse tiedän tuosta listasta niminä 7/12, vaikka käytännössä en seuraa kotimaista tuotantoa, eli kyllä tuossa uskoakseni tuossa ainakin muutama tekijä kuuluu maamme eturiviin. Ja kyllähän ne tuntemattomammatkin tekijät voivat olla hyviä.

Reijo Valta

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 2 201
  • Haddadaa
Vs: Vuoden sarjakuva
« Vastaus #5 : 25.04.2018 klo 16:26:47 »
Päiväkirjamuoto vaatii jonkun ulkopuolisen perustelun, että se (enää) olisi perusteltu julkaisuna. Sarjakuvapäivissä oli vuosi 2000 ja Suuren Kurpitsan juhlavuosi. Tässä Vuoden sarjakuvassa perustelu on Suomi 100, itsenäisyyden juhlavuosi.

Kyllä se minusta ihan riittävä perustelu on käydä arkea iloineen ja suruineen läpi. En kyllä pitäisi perusteltuna jonkun tekijän satunnaisen vuoden päiväkirjaa ellei sisältö olisi erityisen painokas.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 859
Vs: Vuoden sarjakuva
« Vastaus #6 : 25.04.2018 klo 16:52:57 »
Tämän uuden kokoelman tekijälistaa kun katselen niin en koe että millään tavalla edustaisi alan eturiviä tällä hetkellä
Tuohan on ihan puhdas makuasia. Että kuka on eturiviä ja kuka ei.

Sitä vain huomasin miettiväni, että 2002 kirjassa oli yksi keski-ikäinen tekijä, nyt on mukana yksi, joka ei ole... En ole vielä päässyt tätä uutta lukemaan, mutta tosiaan, uusi Sarjakuvapäivät on ikäjakaumaltaan vielä yksipuolisempi kuin 2002 versio. Ikä kuitenkin määräilee aika isosti elämän- ja muita tilanteita. Vuodesta 2002 mulle on jäänyt oikeastaan mieleen vain Tilsan Päin heiniä, joka ei mahtunut tai ehtinyt kyseiseen kirjaan, mutta julkaistiin erillisenä ja on mielestäni sitten oikeastaan parasta mitä olen tällä saralla nähnyt.
Niin juu, ja olen lukemattakin 100% varma että uusi Sarjakuvapäivät on mielestäni parempi kuin se edellinen.  :)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

[kivi]

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 529
  • Akvaarious.
Vs: Vuoden sarjakuva
« Vastaus #7 : 01.05.2018 klo 12:15:37 »
Aika kielteinen näkemys Kreegahilla. Itse tiedän tuosta listasta niminä 7/12, vaikka käytännössä en seuraa kotimaista tuotantoa, eli kyllä tuossa uskoakseni tuossa ainakin muutama tekijä kuuluu maamme eturiviin.

Listassa oli yksi jota en tunne lainkaan ja yksi jonka tunnen vain nimeltä, enkä kuitenkaan katso olleeni mitenkään "skenessä" sillä tavalla että tutustuisin uusiin naamoihin muuten kuin teostensa kautta ainakaan yli 10 vuoteen. Muita pidän ainakin jossain määrin kavereinani ihan elävässä elämässä. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että kyseessä olis joku kaljakaverikerho (C, TM), monilla listan tekijöistä on varmasti vielä parhaat teokset edessä. Ennemmin se kertoo mun nähdäkseni siitä, että uusimmilla tekijöillä on muut kanavat, ja sarjakuvakirjat (kuten myös tää tämänmuotoinen sosiaalinen media Facebookkeineen) ovat keski-ikäisten kaalimaata. Sarjakuvakirjojen tekijäpiiri joko ei ole kauheasti uudistunut, tai sitten uusilla tekijöillä ei just nyt ollut uutta annettavaa, mutta se ei tarkoita etteikö kokonaisuus olisi elävä.

Sitä vain huomasin miettiväni, että 2002 kirjassa oli yksi keski-ikäinen tekijä, nyt on mukana yksi, joka ei ole... En ole vielä päässyt tätä uutta lukemaan, mutta tosiaan, uusi Sarjakuvapäivät on ikäjakaumaltaan vielä yksipuolisempi kuin 2002 versio.

Nii-i. Ja kuitenkaan mun nähdäkseni yksikään tekijöistä ei ole vielä päässyt kangistumaan instituutioksi ja luomaan status quota samalla tavalla kuin monelle vanhan liiton tekijälle tapahtui (pakko huomauttaa että tämä ei koske Mäkelän Timppaa, joka uudistuu suorastaan vimmalla aina vain sitä syvemmäksi kertojaksi, mitä enemmän aikaa kuluu). Aika tuo mukanaan vain vuosia, ja onneksi nykyään saa olla keski-ikäinen olematta silti vielä aikuinen.

Eikä edes tarvitse naamioitua nuorekkaaksi :D

Mitähän mä nyt ajattelin? Pidä lippu korkealla ja tykit vireessä, Hans :D

Jouko Nuora

  • Sarjakuvapiirtäjä, bluesartisti ja pornograafikko.
  • Jäsen
  • Viestejä: 720
Vs: Vuoden sarjakuva
« Vastaus #8 : 01.05.2018 klo 13:22:57 »
Mä en ole vielä ehtinyt lukemaan tätä Vuoden mies..., eiku sarjakuvakirjaa, mut pikku linnut kertoi että muakin oli arvuuteltu mukaan( EN OLISI ehtinyt kun on toi oma omaelämäkerta vielä pari julkasua vaille valmis!). Oisin sit ollu toinen keski-ikäinen inspektoori siellä. Mut ei kai sillä ole hevonhumpan väliä MINKÄ ikäinen sä oot, vaan mitä sä oot kokenut, ja mitä osaat kertoa siitä, ja kiinnostaako se ketään(?).
 Ideana toi on musta hauska, sillee omituisella tavalla, kuten bändien biisit joissa kerrotaan bändissä soittamisesta, tai laulut joissa kerrotaan laulujenteosta!! ;)
 TosiTV ja reality-sarjiksent nyt vaan taitaa olla "muodissakin"; mä yritin vältellä omaelämäkerrallista sarjakuvaa pitkään, kunnes se oli pakko tehdä, kun huomas erinäisiä asioita elämästä, kuten että se päättyykin joskus, joskus liian aikaisinkin, syöpä vei paris vuodes lapsuusaikain parhaan kaverin,.............se sai ajattelemaan, MITÄ mä haluun kertoa ja piirtää.
 Noniin mielenkiinnolla odottelen pääseväni lukemaan tuon kirjan. Kokemukset ja riittävän hyvä piirrostaito sen kertomiseen, kiinnostanee lukevia ja katselevia ihmisiä, ikuisesti, ja ennenkuin oikeen huomaakaan, oma lapsuus on jo historiaa, josta nykynuoriso ei tajuu/tiedä mitään. Teemme siis varmaan tärkeää kulttuurityötä tallentaessamme todellista elämää sarjakuviin.
(*edit ypot*)
« Viimeksi muokattu: 01.05.2018 klo 13:50:03 kirjoittanut Jouko Nuora »
Can't spend what you ain't got,
Can't lose something you ain't never had!