Kirjoittaja Aihe: hdc lukee  (Luettu 151118 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #495 : 07.02.2018 klo 09:41:00 »
Kari T Leppänen - Achilles Wiggen: Kloonien sota

Tällaista kivasti piirrettyä vanhanaikaista scifisarjakuvaa.
Tämä varmaan toimi paremmin jatkosarjana lehdissä, albumimitassa en tästä nyt niin innostunut. Ja näitä albumeita ei kai sitten edes tullut enempää?


Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 776
Vs: hdc lukee
« Vastaus #496 : 07.02.2018 klo 19:55:35 »
Kari T Leppänen - Achilles Wiggen: Kloonien sota

... Ja näitä albumeita ei kai sitten edes tullut enempää?



Ei.
Jatkon voi lukea Mustanaamion vanhoista numeroista tai Porteista.
Joskin itsellä tuo jatko sai sen "happamia" reaktion itsellä

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #497 : 07.02.2018 klo 22:37:51 »
Jep, tuon yhden albumin perusteella meno saattaa tietysti vielä kehittyä ihan mihin suuntaan tahansa (Porteissa taisin näitä joitain nähdä mutta kun en saanut niitä käsiini järjestyksessä niin en tullut aloittaneeksi lukemista...)

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #498 : 09.02.2018 klo 14:08:42 »
Petri Hiltunen - Lännen korkeajännitys: Herrasmieskostaja
Taavi Soininvaara & Samson - Vaaran vuosien korkeajännitys: Punaisen aallon murtajat 1948


Tavallisia korkkareita ei juuri kiinnosta lukea, mutta näitä suomalaisia kai sitten voi...
Hiltusen Herrasmieskostaja on varsin mallikas pulp-länkkäri, pidin vaikka en nyt välittömästi alkanut kaivata lisää...
Ja Punaisen aallon murtajat taas lähihistoria-agentti-pulppia, viittaili aikaisempiin tarinoihin jotka eivät nyt niin kiinnostaneet mutta näistä lähihistorian vaaran vuosista pitänee lukea ne pari myöhempääkin. Ja jälkisanoissaan Asko Alanen tiputtelee aimo kasan hyviä ideoita joista pari ilmestynyttä olenkin jo lukenut (Lottien ja Vänrikki Stoolin korkeajännitykset) ja kyllä niitä muitakin voisin...

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #499 : 14.02.2018 klo 21:41:15 »
Jordan Mechner, LeUyen Pham & Alex Puvilland - Solomon's Thieves 1

Historiallista swashbuckler-henkistä sarjista temppeliritareista, tekijän kommenttien mukaisesti ei yritetä niinkään kehitellä huikeita salaliittoja tyyliin Da Vinci -koodi, vaan kuvata enemmän tavallisten rivimiesten kokemuksia juuri ennen ja jälkeen kun Ranskan kuningas vangitsee (lähes) koko järjestön...jonkinlaista realismia harrastetaan vaikka mukana onkin seikkailullisuutta.
Mechner lienee tunnetumpi Prince of Persiasta, ja aika symppikseltä tämäkin vaikutti, luen lisää jos vastaan tulee.

Jordan Mechner, LeUyen Pham & Alex Puvilland - Templar

Tämä koko tarina olikin sitten ilmestynyt kivana yhteisniteenä, josta tuon ensimmäisen kolmanneksen tuo eka kirja muodosti.
Ja joo, kiva historiallinen seikkailusarja tämä oli.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #500 : 16.02.2018 klo 11:10:40 »
Rosinski & Van Hamme - Western

Kas, Thorgal-parivaljakko on tehnyt länkkäreitäkin. Tai siis tämän yhden albumin.
Tämä oli kyllä viehättävä teos, polveileva tarina täynnä draamaa ja juonitteluja, ja synkeään tarinaan sopii karu kuvitus jonka värimaailma on melkein pelkkiä harmaan ja ruskean sävyjä (punainen veri ollen väripilkkuina).
Suosittelen niin Kvaakin länkkäriharrastajille kuin bedefiileillekin (katselin että ei tästä länkkäriosastolla tullut haulla vielä yhtään mainintaa).

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #501 : 22.02.2018 klo 14:40:50 »
Bastien Vivès - Dans mes yeux

Pari muuta Vivèsin sarjista olen lukenut englanniksi ja niistä pitänyt, nyt sitten ranskaksi ja kiva oli tämäkin.
Teos ei ole mitenkään erityisen juonivetoinen, kirjan clue on kerronta, eli tiukka rajautuminen kertojan näkökulmaan, katsotaan sitä mitä kertoja katsoo, joka kirjan puitteissa on pääasiassa eräs tyttö, ja keskusteluista kuullaan vain tytön puheet, ei omia. Ja kuvituskin tarkentuu ja sumenee kertojan mielenkiinnon tai huomiokyvyn mukaan...

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #502 : 17.03.2018 klo 17:34:51 »
Sevrin & Dellisse - La carte d'Afrique

Satunnaislöytöjä, tää on ilmestynyt joskus 90-luvulla A Suivressa...
ja, no, ei tämä kauhean kummoinen ole, tuntui kuin että tämä olisi ollut sarjan toinen osa, mutta ilmeisesti näin ei ole, henkilöihin ei kuitenkaan niin päässyt kiinni joten kohtalonsakaan eivät niin kiinnostaneet.
Piirrostyyli oli ihan kivaa, ligne clairen rennompaa muotoa jossa perspektiiveillä ei ole niin väliä. 

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #503 : 26.03.2018 klo 18:29:59 »
Shingo Honda - Kiriko

Joukko koulutovereita palaa pienimuotoiseen luokkakokoukseen 16 vuoden jälkeen yhden oppilaan kuoleman jälkeen. Ruumiita tulee.
Tiivis kauhumangan kerta-annos alkaa hyvin perinteisesti ja lainailee ideoitaan myös elokuvien puolelta, eli aika nopeasti asetutaan "paetaan suljetussa tilassa yliluonnollista tappajaa"-lajityypin vankaksi edustajaksi: jutun edetessä tulee ihan kivoaa koukkua juoneen mutta jos nyt varsinaisesti jotain ihan uutta ja erilaista haluaa lukea niin ei sitten tätä.
Mutta täyttää kyllä tehtävänsä jos kauhumangoista tykkää.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #504 : 26.03.2018 klo 18:33:21 »
Roba - Boule & Bill

muutaman albumin verran, näitä on löytynyt aika helposti paikallisesta Oxfamista ja kirjakirppikseltä sopuhintaan niin olen joitain napsinut luettavaksi, ranskalaisversio divaribulkista mutta sellaisena näitä ihan mielellään lukee.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #505 : 28.03.2018 klo 19:05:23 »
Will & Tillieux - Tif et Tondu: Échec aux mystificateurs

Eli muutaman vuoden takaisen Tim & Tom -integraalisarjan osa 4, joka sisältää sarjan albumit 20: Les ressuscités, 22: Un plan démoniaque ja 25: Le retour de la bête.
Integraalisarja ei siis etene järjestyksessä mutta vähän sen suuntaisesti kuitenkin, eli esim. nämä Tillieuxin kirjoittamat albbarit ovat pääosin omissa niteissään, ja tähän on valikoitunut vähän ufommat jutut jossa yliluonnolliset hirviöt yms vaeltelevat ympäriinsä (ei sarjassa kai missään osassa kuitenkaan harrasteta oikeasti yliluonnollisia juttuja, näissäkin on takana juonivia rikollisia joista osalla on toki käytössään aika korkealentoista teknologiaa).

Les ressuscités oli näistä paras, tunnelmallinen kauhujuttu jossa vaellellaan öisessä ja sateisessa englantilaisessa pikkukylässä jonka kuolleet ovat ryhtyneet kovin levottomiksi...
Un plan demoniaque taas oli kovin happoinen (tai siis peyoteinen), tuntuu että Tillieuxilla ei ollut oikein käsitystä mitä haluaa tässä oikein tehdä ja niinpä heitteli vain eri juoni-ideoita ilmaan ottamatta niitä kunnolla kiinni ja varsinainen pääjuonikin, varsin absurdi sellainen, ratkaistiin ihan suitsait. Mutta absurdiudessa on tietty oma viehätyksensä...
Le retour de la bête päätti kanssa esitellä perusidean ja sitten pääosin jättää sen käyttämättä, mutta ihan ok rikostarina.

Taustoittavissa teksteissä puhuttiin mm. Tillieuxista ja että tämä piti Tim&Tomissa siitä että näiden kanssa saattoi tehdä millaisia juttuja vaan, dekkareita, jännäreitä, seikkailuja, eksoottisia paikkoja, scifiä...
Ja että Natasha oli aikoinaan aikamoinen mullistus Spiroussa ja sen inspiroimana Tim&Tomin seuraksi tuli Kiki d'Yeu (kun Will tykkää enemmän pitkälinjaisemmasta ja aristokraattisemmasta naistyypistä).

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #506 : 31.03.2018 klo 12:10:34 »
Franquin - Modeste & Pompon 2: Non! Je ne m'énerve pas!

Kun yksittäinen albumi tuli vastaan niin nappasin, vaikka sittemmin huomasin että nämä Franquinin (ilmeisesti kaikki) M&P:t ovat uudempana tarjolla integraalina. Niinkuin kuuluukin, koska sarjakuvakulttuurinen sivistysmaa.

Olin joitain yksittäisiä strippejä joskus ikuisuus sitten lukenut joten oli käsitys mistä oli kyse mutta tämä oli nyt ensimmäinen kunnollinen tutustuminen sarjaan, ja eihän tämä nyt mitään Niiloa tai Piko&Fantasiota ole, käyttösarjakuvan laadukasta laitaa mutta käyttösarjakuvaa kuitenkin.
Päähenkilö Modestesta (Pompon on aika sivussa) tulee mieleen Fantasio ja sivuhahmo Felixissä taas on ehkä Niilon ituja, ja näistä päällekkäisyyksistä johtuen varmaan tämä sarja jäi vähän sivujuonteeksi.
Toisaalta tästä tuli aika usein mieleen myös Aku Ankka, erityisesti Taliaferron ja 40-50-lukujen animaatioiden versiona, kun mukana oli vielä kolme ei-ihan-identtistä-mutta-melkein pikkupoikaa, aika moneen tilanteeseen olisi hyvin voinut korvata Modesten Akulla, Pomponin Iineksellä ja ne pojat TupuLupuHupulla... 

Kieli on tosiaan aika peruskamaa eli tätä lukisi horjuvammallakin ranskantaidolla.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #507 : 02.04.2018 klo 10:54:56 »
Nob - Dad 1: Filles à papa

Tämä kuuluu myös ranskalaisten suosimaan yhden sivun gag -formaattiin, mutta sen puitteissa Nob suosii enemmän sitcom-tyyliä jossa jutut eivät ole ihan irrallisia vaan mukana on myös vähän tarinallisuutta ja henkilöillä ja näiden suhteilla on enemmän merkitystä...aiemmin olin jo lukenut samalta tekijältä Mamette-sarjakuvaa joten piti tähän uudempaankin sarjaansa tutustua (on tätäkin näköjään tullut jo neljä albumia).

Nimihenkilö on keski-ikäinen yksinhuoltajaisä jolla on neljä eri-ikäistä tytärtä, ilmeisesti kaikki eri äidin kanssa (tässä albumissa on näkynyt näistä vain yksi), ja kaikilla tietysti myös aika lailla erilaiset luonteet...
Ja okei, niin kuin nämä yhden sivun gagit tapaavat olla, on tämäkin ehdottomasti käyttösarjakuvaa mutta minusta kyllä lajityypin paremmasta päästä.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #508 : 02.04.2018 klo 19:21:20 »
Ryôsuke Tomoe - Museum 1: Killing in the Rain

Kolmiosaisen mangan eka osa, sarjamurhaaja tappaa valikoituja uhreja mielikuvituksillisilla tavoilla, yhtenä potentiaalisena uhrina päähenkilöpoliisin vaimo joka on juuri jättänyt miehensä...
Sellainen trilleri mitä tuosta kuvauksesta sopii odottaakin, kaipa se jatkokin tulee luettua että mitä koukkuja tuohon vielä tulee...

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: hdc lukee
« Vastaus #509 : 13.04.2018 klo 15:31:23 »
Jacques Martin - Lefranc 1: La grande menace

Näistä Martinin muita sarjoja ei kai ole Suomessa juuri huomioitu, vaikka Alixin rinnalla on useampikin historiallinen sarja...joissa ilmeisesti kuitenkin harrastetaan samaa tyyliä, siinä määrin että päähenkilöt ovat melkeinpä "Alix keskiajalla", "Alix Napoleonin aikaan" jne, tai tässä tapauksessa "Alix nykyajassa".

Toisaalta tässä sarjassa on näin ensimmäisen osan perusteella aika paljon päällekkäisyyttä Tintin ja Blake & Mortimerin kanssa (ja toisista lajityypeistä Bond-leffoja on varmasti katseltu). Lefranc on lehtimies, joka tässä törmää outoon tapahtumasarjaan johon liittyy monenlaista rikollisuutta, lopulta myös suunnitelma pudottaa Pariisiin atomipommi...
Ja Martinin tyyliin tässä on paljon pieniä ruutuja, paaaaaljon pitkiä puhekuplia ja tekstilaatikoita, joista huomattavassa osassa selitetään sama asia mikä näkyy kuvassa, eli sarjakuvakerronnallisesti tämä on ajoittain aika tuskastuttavaa, mutta onhan tässä myös paljon hyvin komeaa piirrosta (erityisesti lentovehjefaneille).

Samalla tuli kiinnitettyä enemmän huomiota seikkaan josta luin aiemmin L'Histoiren Alix-erikoisnumerossa, eli väkivallan kuvaukseen.
Martin välttää aktiivisesti suoran väkivallan näyttämistä, sarjassa ei veri lennä, mutta epäsuoraa näyttämistä ja väkivallan uhkaa taas käytetään paljon. Päähänlyönnit näytetään rajatusti niin että lyöminen näkyy mutta ei osuminen uhriin, näytetään sotilasjoukkoja liikkeessä juuri ennen kuin varsinainen taisteleminen alkaa, ja sankarilla on nuorempi sidekick jonka keskeinen tarinallinen funktio on koko ajan joutua pulaan, ongelmiin, onnettomuuksiin joista tämä pitää pelastaa ja näin osoittaa jatkuva väkivallan uhka (Alixilla Enak, tässä Lefrancin seuraksi juttuun sotkeutuu partiopoika Jeanjean ja ilmeisesti muissakin sarjoissa on omat Enakinsa).
Ai niin, ja kun tarina sijoittuu nykyaikaan niin siihen saa sitten mukaan räjähdyksiä jotka kuvataan tarpeeksi kaukaa ettei lentelevät ruumiinkappaleet näy.

Ehkä niitä Jheniä, Loisia, Arnoa ja muitakin pitäisi vilkaista, vaikka tuo runsaiden tekstiblokkien tyyli onkin aika raskasta...