Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Tarinoita tuntureilta (26.08.2018 klo 11:58:16)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
19.02.2019, klo 09:40:10

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
471672 viestiä 10488 aihetta kirjoittanut 7362 jäsentä. Uusin jäsen: voma
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Kustantaja uhkailee freelanceria käräjillä
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Kustantaja uhkailee freelanceria käräjillä  (Luettu 29562 kertaa)
Ainur
Uusi jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 33« : 12.09.2013, klo 15:30:43 »

Tietooni tuli erikoinen tapaus naapurimaasta. Kustantaja uhkailee pimeästi palkkaamaansa freelanceria haasteella, koska freelancer ei suostu tekemään projekteja valmiiksi alati muuttuvien työehtojen takia. Työsopimusta ei ole, ja työehtoja on jatkuvasti muuteltu sähköpostitse. Asiaan kuuluu myös että työnantaja on vaihtelevalla menestyksellä yrittänyt vastaavaa aikaisemmin - yhdessä tapauksessa haaste hylättiin (työsopimusta ei ollut), toisessa eräs toinen työntekijä tuomittiin korvauksiin.

Kyseinen kustantaja ei ole mitenkään vauras, ja on mahdollista että hän pyrkii uhkailemaan työntekijää että jälkimmäinen jatkaisi työntekoa. Varattomalta freelancerilta ei myöskään saa paljon korvauksia revittyä... Täsmennetään vielä että kyse ei ole minusta Smiley
Minua kiinnostaisi vain hypoteettisesti miten Suomessa voisi tällaisen tilanteen suhteen menetellä, mitä mahdollisuuksia työnantajalla olisi tai työntekijällä, jne.
Tämän ketjun voi tarvittaessa siirtää muualle - kun tässä on kuitenkin kyse kustantajasta ja freelancerista, ajattelin että tarina voi ainakin toimia varoittavana esimerkkinä. Työsopimus pitää olla, älkää luottako työnantajaan vaikka olisi kuinka kiltiltä näyttävä setä joka pitää hyvistä sarjakuvista!
tallennettu
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 843


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #1 : 12.09.2013, klo 20:32:39 »

Pari asiaa tulee mieleen. Ensiksi, turha kai kainostella. Eikö kustantajan nimen voisi kertoa jos tämä on kerran toistunut? Toki maine kantautuu muutenkin ainakin Suomessa, missä piirit ovat aika pienet.

Vähän jäi epäselväksi millä se kustantaja uhkailee tai voi uhkailla. Käsittääkseni työn tekeminen ja teettäminen perustuu aina sopimukseen. Ellei kirjallista sopimusta ole, on asiaa aika vaikea näyttää toteen. Työehtojen muuttaminen yksipuolisesti (tai sen yrittäminen) voi olla ongelma jos on olemassa joku sopimus, mutta käsitin että nyt ei ole. Vai onko tämä freeku hyväksynyt meilillä tulleet uudet ehdot? Ja vielä rautalangasta, sopimus on sellainen että sovitaan työ ja siitä maksettava korvaus. Isommat projektit on hyvä jakaa osiin.

Joka tapauksessa riita näyttää eskaloituneen, niin että jos asianosaiset eivät kykene kommunikoimaan keskenään niin eipä siinä paljon vaihtoehtoja ole. Voi se laskuttaminenkin olla aika hankalaa jos tilanne todella on tuo kuvaamasi.

Tämä taitaa mennä ns. oppirahat osastoon. Eli kuten kirjoitit. Kirjallinen (esim. sopia sähköpostitse) sopimus kannattaa tehdä ellei tunne työn teettäjää ja muutenkin. Vain sillä varmistaa että molemmat edes suurin piirtein tietävät mistä lopulta on sovittu.

tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Ossi Hiekkala
Archipictor
Galleriataiteilija
****
Poissa

Viestejä: 1 764


archipictor.com


« Vastaus #2 : 12.09.2013, klo 22:44:06 »

Kuulostaa touhulta, josta ei kannata liiemmin huolestua. Eipä tuollainen mene läpi käräjillä, jos ei ole näyttää minkäänlaista sopimusta. Sähköposti tosin on aika hyvä todiste, jos on jostain sovittu. En oikein usko, että kannattaa viedä pimeästi palkattua hommaa käräjille...
tallennettu

Severi
Sertifioitu Höpsisti
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 297« Vastaus #3 : 13.09.2013, klo 00:43:28 »

Minähän en näistä mitään tiedä, mutta Sarjakuvantekijät ry tarjonnee ammattilaisten neuvoja vastaavissa tilanteissa.

http://www.sarjakuvantekijat.fi/

"Sarjakuvantekijät ry. on suomalaisten sarjakuvantekijöiden etujärjestö." (Uskoisin että Ruotsista löytyy jokin vastaava yhdistys.)

Tapauksen ongelmana tosin voi olla tuo verotuksen kiertäminen (ja nihkeyttä voi aiheuttaa myös se että kyse on vieraasta maasta), mutta ainakin yhdistys saisi lisäkokemusta tästäkin keissistä, mikä puolestaan voi jatkossa olla avuksi muille taiteilijoille. Verotuksen kiertäminen nähdäkseni asettaa sekä freekkutaiteilijan että kustantajan lainsuojattomaan asemaan.
 
 
Ymmärsin että projekteja on siis ollut useita joita ei ole saatettu loppuun. Liekö osaa julkaistu?
Jollei, niin ehkä taiteilija voisi unohtaa tämän julkaisijan ja julkaista jotain muuta kautta?
Entä onko virallisen työsopimuksen (tai julkaisusopimuksen?) teko jo liian myöhäistä? Tosin jos itse olisin vastaavassa tilanteessa, niin varmaan en välittäisi olla ko. kustantajan kanssa missään tekemisissä, koska ilmapiiri on jo mennyt niin ikäväksi.
 
 
tallennettu

Eih Bennek, Eih Blavek
Ainur
Uusi jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 33« Vastaus #4 : 22.09.2013, klo 03:22:33 »

Taisin aloittaa säikeen jo 10 päivää sitten. En ole sittemmin kuullut juuri mitään uutta asiasta, paitsi että kustantaja ei ilmeisesti ole vienyt asiaa eteenpäin uhkauksistaan huolimatta. Hän on ollut freelanceriin yhteydessä sähköpostitse ja antanut ymmärtää että luulee työsuhteen jatkuvan. Tähän friikku ei ole missään vaiheessa suostunut, päinvastoin. Tämä vahvistaa käsitystä että kustantajan ainoa toive on että työt tehdään valmiiksi.

Eikö kustantajan nimen voisi kertoa jos tämä on kerran toistunut?

Epix förlag, Tukholma.

Minähän en näistä mitään tiedä, mutta Sarjakuvantekijät ry tarjonnee ammattilaisten neuvoja vastaavissa tilanteissa.

Kiitos vinkistä. Ruotsissa myös Författarförbundet neuvoo ei-jäseniä. Ystäväni on tosiaan freelancerina kustannusalalla eli graafisena suunnittelijana ja toimittajana, ei sarjakuvanpiirtäjänä.

Ymmärsin että projekteja on siis ollut useita joita ei ole saatettu loppuun. Liekö osaa julkaistu?
Jollei, niin ehkä taiteilija voisi unohtaa tämän julkaisijan ja julkaista jotain muuta kautta?
Entä onko virallisen työsopimuksen (tai julkaisusopimuksen?) teko jo liian myöhäistä? Tosin jos itse olisin vastaavassa tilanteessa, niin varmaan en välittäisi olla ko. kustantajan kanssa missään tekemisissä, koska ilmapiiri on jo mennyt niin ikäväksi.

Projekteissa ei siis ole kyse friikun omista teoksista. Kustantaja on tosin julkaissut yhden hänen töistään aiemmin ja yrittää myös käyttää tätä seikkaa painostuskeinona, ikäänkuin friikku olisi nyt moraalisesti velvollinen omistautumaan kustantamolle halpana työvoimana. (Tällaista henkilökohtaisuuksiin menoa ja tunnepohjaista kiristystä pomo on muutenkin harrastanut.) Kustantaja väittää myös että friikku on hänelle velkaa lisenssimaksuja, koska viivästyneiden käännöstöiden lisenssimaksut piti uusia vuodenvaihteessa.

Työsopimuksen solmiminen ei siis tule missään nimessä kysymykseen vaan toivon ystäväni puolesta ettei hänen koskaan enää tarvitse olla tekemisissä k.o. henkilön kanssa, niinkuin totesit.
tallennettu
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 843


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #5 : 22.09.2013, klo 10:31:27 »

Projekteissa ei siis ole kyse friikun omista teoksista. Kustantaja on tosin julkaissut yhden hänen töistään aiemmin ja yrittää myös käyttää tätä seikkaa painostuskeinona,
Selvästi tässä liikutaan hämärällä alueella myös ns. kaveri- tai talkootyön suhteen. Jos kustantaja katsoo tekevänsä kulttuurityötä eikä saa läheskään kaikesta työstä itsekään palkkaa, on kiusaus ikäänkuin laajentaa tuota "yrittäjähenkisyyttä" myös työntekijöihin. Mutta kuten totesin, työn suorittajan kannattaa oman etunsa vuoksi aina määritellä työ ja palkkio, ellei työn antaja sitä jostain kumman syystä tee.

Toinen "suosittu" malli alalla on sitten se että firma tekee sopimuksen/lupaa maksaa mutta ei maksa. "Koska ei ole rahaa". Siinä friiku tai alihankkija sitten jää miettimään minkä verran vaivaa kannattaa rahojen perään nähdä vaivaa, mikä on todennäköisyys että lasku vielä tulisi ilman käräjöintiä hoidettua tai jopa sitä olisiko mahdollisuus lisätöihin (lisäpalkkaan) myöhemmin jos nyt joustaa?
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Ainur
Uusi jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 33« Vastaus #6 : 22.09.2013, klo 12:31:01 »

Lisäpäivityksiä; Severi mainitsi Sarjakuvantekijät ry:n. Ruotsissa vastaava järjestö on Svenska Tecknare. http://www.svenskatecknare.se/

Författarförbundet ja Svenska Tecknare eivät nyt olleet osanneet antaa konkreettista neuvoa ystävälleni, mutta molemmat vastasivat että vaikutti epätodennäköiseltä että kustantaja saavuttaisi käräjillä mitään. Svenska Tecknare neuvoi myös pysymään "kaikin keinoin" kaukana Epixistä... Kustantaja oli tosiaan jättänyt haastepyynnön heinäkuussa, mutta käräjäoikeus hylkäsi sen (ystäväni sai päätöksen postissa, joten ei ollut ihan tyhjä uhkaus).

Minusta asia tuntuu aika kurjalta koska Epixin julkaisut ovat tärkeä osa omaa (ja koko Ruotsin) sarjakuvahistoriaa. Monet vastoinkäymiset 1980-luvulta asti ovat kolhineet Epixiä, m.m. eroottisten ja väkivaltaisten aikuissarjakuvien herättämä moraalipaniikki ja isojen kustantamojen monopoliasema levityksessä. Toisaalta kustantamoa 1970-luvulta asti pyörittänyt herra ei alusta alkaenkaan ollut mikään sovinnollinen persoonallisuus, kiltisti ilmaistuna. Monenlaiset ihmiset ovat yrittäneet tehdä hänen kanssaan yhteistyötä eri edellytyksin, ja vähän liian usein tämä on päättynyt paukkuviin oviin ja vuosien vihanpitoon.
tallennettu
Ainur
Uusi jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 33« Vastaus #7 : 13.08.2015, klo 13:47:56 »

Pieni päivitys aiheesta kiinnostuneille: Jossain vaiheessa käräjäoikeus otti asian käsittelyyn, mutta hylkäsi syytteen. En voi/viitsi kertoa kaikkia yksityiskohtia, mutta toistaiseksi ei ole koitunut muita seurauksia freelancerille kuin stressiä ja pahaa mieltä. Työnantaja joutuu puolestaan maksamaan freelancerin oikeudenkäyntikulut.

"Rättvisans kvarnar mala långsamt" - Ruotsalainen sanalasku
« Viimeksi muokattu: 13.08.2015, klo 13:51:33 kirjoittanut Ainur » tallennettu
Sivuja: [1] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: