Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvan digitaalijakelu  (Luettu 65315 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #120 : 28.03.2016 klo 11:45:59 »
Eikös noissa "maksa mitä jaksat"-jutuissa ole ideana juuri että ne toimivat sisäänheittäjinä juuri tuohon tyyliin mitä Toni sanoo, poikkeuksena juuri huippunimekkäät tekijät joilla on innokas fanikunta (vertailen tässä nyt kokemuksia mm. e-kirjoista, musiikista yms: jollekin Radioheadille tämä on ehkä ollutkin taloudellisesti kannattavaa itsessään).
Aloittelevalla tekijällä kun ongelmana on yleensä juuri saada nimeä ja tulla huomatuksi, eli yksi strategia on juuri laittaa ilmaiseksi jakeluun, jolloin juttua saattaa katsoa monta sellaista joita ei myymällä tavoittaisi...ja jos osa niistä pitää näkemästään niin paljon että päätyvät esim. ostamaan fyysisen teoksen, niin lopputuloksena on enemmän myytyjä teoksia, vaikka kokonaismyynti ei olisikaan missään suhteessa lukijoiden määrään.

Toni

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 726
  • Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #121 : 28.03.2016 klo 14:02:23 »
Tämä viesti meni ohitse. Tämähän on ihan selvä lukustrategia. Itse harrastin samaa, eli yksi numero diginä tarjouslaarista ja sitten postilla kokoelma paperilla.

Tarkoitin siis lausunnollani sitä, että nykyisin olen joutunut pitkin hampain siirtämään tämän sarjojen testauksen paperista digille, koska se on tarjouksissa niin paljon edullisempaa ja rahat ovat ikävän tiukalla. Tästä huolimatta digilukukokemus on aina ollut karmaisevan nihkeä, vaikka senkin perusteella pystyy yleensä hyvällä mielikuvituksella varustettu ihminen päättelemään, onko sarja niin mainio, että se kannattaa ostaa paperilla ja lukea, sisäistää sekä omistaa ihan oikeasti.

Pirulle on siis annettu pikkusormi, vaikka kokemus pahalta maistuukin. Kokonaista tarinaa en kyllä kärsisi digimuodossa läpi edes isosta rahasta. Sehän olisi hyvän sarjakuvan hukkaan heittämistä. Ja jos tulot olisivat kohdallaan, niin heti vaihtaisin testauksenkin takaisin paperimuotoon - on se niin paljon antoisampi ja makoisampi julkaisumuoto minulle.

Mutta hyvä siis, jos jollekin maistuu diginäkin! Tätä myöten on myös tarjolla useampia mahdollisuuksia sekä muotoja lukea laatusarjakuvia, siten kuten kukin haluaa. Ja se on yksinomaan hieno asia!
https://tahtivaeltajablogi.com – Ilman on paha elää!

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #122 : 28.03.2016 klo 14:29:43 »
Minäkin olen huomannut, että digitaalisia sarjiksia tulee luettua vähemmän, ja jostain syystä niistä ei jää mitään mieleen. Private Eyekin varmaan pitää hommata paperisena, kun ei ole sitä tähän mennessä saanut diginä luetuksi. Marvel Unlimited on käyttiksenä ollut kömpelö ja takkuileva sekä tabletilla että pöytäkoneella - muutoin sitä tulisi ehkä käytettyäkin enemmän.

jossain vaiheessa jopa pidin enemmän ruudulla lukemisesta - koko ruudun leveydellä näkee kuvat alkuperäiskoossa siveltimenjälkineen ja värit ovat vahvoina ja sellaisina kuin värittäjä ne on säätänyt -periaatteessa näkee "originaalin". Mutta paperinen tuote on kuitenkin se toimivin formaatti.

Minä olen taipuvainen/halukas maksamaan "maksa mitä jaksat" enemmän uraansa aloitteleville lahjakkuuksille kuin vauraille urallaan jo menestyneille tekijöille, kuten Radiohead tai Vaughan. Kickstarterit ym. voivat olla loistavia mahdollisuuksia saada ura käyntiin, tai ammattilaisellekin toteuttaa jokin projekti, joka muutoin jäisi toteutumatta, mutta jotkut ammattilaiset löytävät siitä ylimääräisen lypsylehmän, kuten Tony Harris, joka keräsi 60 tonnia taskurahaa toteuttamatta mitään tai Amanda Palmer, joka saa jokaisesta Patreon-tekemisestään (biisistä, blogauksesta, musiikkivideosta tms.) heittämällä 100-200 000 dollaria, mikä on minusta miljonäärin vaimolta mesenaatti-kuvion väärinkäyttöä - mutta se on tietysti maksajien valinta (toisaalta Palmer lupasi jakaa kaiken Patreon-tekemisensä netissä ilmaiseksi, mikä on positiivista). On ehkä väistämätöntä, että digirahapurotkin kulkevat sinne missä valmiiksi on jotain magneettista vetoa, eli tunnettavuutta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #123 : 17.05.2016 klo 20:12:34 »
Huh, huh, miten vaikea on lukea ruudulta harmaasävyjä.

Kun kontrasti on voimakas, mustavalkoisuus on täysin OK. Selkeä tussiviiva, valkoiset ja mustat pinnat: ei ongelmaa.

Heti harmaasävyihin siirryttäessä silmä väsyy ja sivuja täytyy suurentaa kokoon, jossa lukeminen vaikeutuu, kun sivua täytyy koko ajan siirtää paitsi alas, myös sivusuunnassa vuoroin oikealle ja vasemmalle.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #124 : 25.05.2016 klo 00:44:47 »
comiXology julkaisee oman kuukausimaksullisen unlimited-palvelun. Kustantajista Marvel ja DC ovat ulkona, ymmärrettävästi.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 043
  • <><
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #125 : 25.05.2016 klo 09:54:07 »
Toi oli melkein hyvä uutinen. Mutta toistaiseksi sen saa vain USAssa ja kuukausimaksuun sisältyy ykkösnumerot ja -kokoelmat. Toimii siis lähinnä silloin, kun haluaa tutustua juttuihin, mutta ei sen pidemmälle. Mutta Marvelillahan kuukausimaksullinen palvelu on, DC sais semmosen vielä päkertää, niin ois hyvä.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #126 : 25.05.2016 klo 20:15:38 »
En tutustunut vielä sen tarkemmin, mutta jos nimikkeet vaihtuvat kuukausittain niin kyllä siitä hyvä lypsykone tulee.

Siinä mielessä tekijöiden ensiparahdukset palvelusta eivät vaikuta täysin perustelluilta.

Tekijät rinnastavat itsensä muusikoihin ja viittaavat kärkkäästi Spotifyn suuntaan negatiivisessa mielessä. Tuollainen ensimmäisten numeroiden kokeilupalvelu luulisi ennemmin houkuttavan lukijoita sarjojen pariin ja nostavan vähemmän tunnettuja tekijöitä esiin.

Lisäksi (vaikka kustantajat eivät ole tästä ilmeisesti tiedottaneet), tekijäomisteisten sarjojen kohdalla Unlimited-palvelussa voi olla tai olla olematta.

Kiinnostuksella olen seuraannut uutisointia Spotifyn tiimoilta (toki yritykset ovat näppäriä piilottamaan tuloksen verottajilta), koska kyllä nämä suoratoistopalvelut ovat puutteineenkin varsin kuluttajaystävällisiä ja taatusti syövät piratismin suosiota.

Digitaalisten palveluiden menestys määrittänee sarjakuvien tulevaisuuden ja hinnoittelu on sen ytimessä. Koko muu viihdeteollisuus on enemmän tai vähemmän onnistuneesti siirtynyt digitaaliseen maailmaan myös kuukausimaksullisten ja mainosrahoitteisten palvelujen osalta.

Kyllä se vaan niin menee, että iso pettymys oli lukea, ettei DC ole tässä(kään) mukana. Kustantajalla on niin holtiton määrä materiaalia, että sormenpäitä kutittaa, mutta taala-kaksi numeroa kohden on yksinkertaisesti liikaa pyydetty, ainakin minun kulutus- ja lukutottumuksilla.

Sen sijaan Marvel Unlimited on ainakin erinomaisen fiksusti hinnoiteltu siten, että kuukausimaksu on kympin, mutta vuosimaksu 70 (jenkkitaalaa). Tuohon hintaan ei tule niin tunnontuskia, vaikka jäisi kuukauden, kaksi palvelu kokonaan vaille käyttöä.

Eniten minua rassaa hitaalla nettiyhteydellä mm. Marvel Unlimitedin 12 numeron offline-rajoitus. Olisi hyvä, jättää laite lataamaan yön ajaksi kaikki mahdollinen ja päivän mittaan lukea mitä huvittaa.

Toisaalta, kun tarinakaaret ovat yleensä kuuden numeron mittaisia, rajoitus mahdollistaa kahden tarinakokonaisuuden katkottoman lukemisen, mikä monesti riittäää.

Kustantajat (välillisesti myös Comixologyyn liittyen) ovat nokkelia keksimään kaikenlaisia rajoitteita. Comixologyn käyttäjäystävällinen DRM-Free-toiminto (ts. tiedostojen lataaminen koneelle) ei koske Marvel- ja DC-julkaisuja. Eipä se niitä ole piratismilta suojellut. Julkaisupäivänä näyttävät kaikki olevan jo laittomassa jakelussa.

Harva digitaalisen sarjakuvan ominaisuuksista (ellei kattavuuden ja saatavuuden tapaisia määreitä lasketa) tuo mitään uutta peittääkseen huonoja puolia.

En ole Guided View -ominaisuuden ystävä, mutta kun tuollaista ei vielä ollut olemassa, minä sellaista kyllä kaipasin.

Skriptattu kohdistuksen siirtäminen ruudusta toiseen on ideana loistava, mutta toteutuksena siitä ikävä, että ainoa siedettävä toteutus on näytölle sovitettu ja skaalattu ruudusta toiseen hyppiminen ilman mitään siirtymiä ja kikkailuja.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #127 : 21.07.2016 klo 23:27:01 »
Google ideoi suurempia puhekuplia. Hyvä idea, mutta kun ei tekstistä saa selvää, ei saa selvää myöskään kuvituksesta.

Käytännössä zoomaan useimmin tarkkaillakseni kuvitusta kuin lukeakseni puhekuplia.

Tulevaisuuden kannalta on tietysti hyvä, että kuviin lisätään metatietoa, olivatpa sitten ihan vain näitä yksinkertaisia x-y-koordinaatteja.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 277
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #128 : 14.10.2016 klo 16:27:12 »
Tämmöinen kysely tuli vastaan. Projekti kehittää digisarjakuvan jakelualustaa ja kyselee käyttäjien kiinnostusta tekijöinä ja lukijoina.
"DigiXComic on EduLAB -projektiryhmä Oulun ammattikorkeakoulussa. Ryhmämme tavoite on kehittää julkaisualusta, sarjakuvayhteisö ja sarjakuvien tekijöille tarkoitettu työkalu mobiilioptimoitujen sarjakuvien luomiseen."

Timo


Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #129 : 30.05.2017 klo 21:18:14 »
Mielenkiintoista, kuinka digitaalisuuden vielä pitkälle viime vuoden puolella nähtiin vauhdittavan printtimyyntiä. Tänä vuonna, vasta puoli vuotta em. puheista, puolestaan yhdestä suusta vakuutetaan, ettei se vaikuta mitenkään (negatiivisesti) printtimyyntiin.

Kovasti on myös mielenkiintoista, että sarjakuvakauppaan päätyy nelikymppinen valkoinen mies, kun digikaupassa ostokset tekevät uudet, nuoret lukijat (ja naiset).

Todellisuudessa tätä jälkimmäistä ei kuitenkaan tiedetä, ja tähän johtopäätökseen päädytään mm. vertaamalla mikä myy kivijalkakaupassa ja Comixologyssä.

Minua erityisesti kiinnostaisi kuulla, mitä on mm. kymmenille tuhansille marvelisteille käynyt. Ovatko he lopettaneet harrastuksen, siirtyneet kokoelmiin, lukevat sähköisiä sarjoja, muiden kustantajien sarjoja vai lataavat laittomasti.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 043
  • <><
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #130 : 30.05.2017 klo 21:30:47 »
Lainaus käyttäjältä: Jiksi link=topic=15582.msg4793
Minua erityisesti kiinnostaisi kuulla, mitä on mm. kymmenille tuhansille marvelisteille käynyt. Ovatko he lopettaneet harrastuksen, siirtyneet kokoelmiin, lukevat sähköisiä sarjoja, muiden kustantajien sarjoja vai lataavat laittomasti.
Varmaan osa selittyy silläkin, että jotkut keräilijät ostavat useamman kappaleen samaa lehteä (eri kansilla ja ilman). Kun sellainen keräilijä lopettaa keräilyn, vaikutus on aina suurempi, kuin yhden kappaleen ostajan lopettamisella.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #131 : 02.07.2018 klo 04:46:58 »
Hinnoittelu digiaikana on melkoinen juttu, mihin mahtaa kuukausimaksuihin perustuva hinnoittelu suunnata koko alaa.

Olin jo pidemmän aikaa miettinyt Bill Griffithin äitinsä elämää ja vähän muutakin kartoittavan muistelmateoksen Invisible Ink lukemista.

Hinta Comixologyssä on 18 taalaa, mutta kyseinen opus on myös Unlimited-jakelussa. Siinä ei kovasti tarvitse enää miettiä, että maksatko samasta opuksesta 6 taalaa ja luet lisäksi koko kuukauden mitä nyt tarjolla sattuu olemaan.

Käänteisesti voit tuon yhden opuksen hinnalla maksaa kolme kuukautta unlimited-palvelusta.

Tuon kanssa kannattaa olla sitten sen verran tarkka, että luottokorttia myös veloitetaan unlimited ts. kerran kuukaudessa, kunnes laitat tilaukselle pisteen.

Europe Comics ja Cinebook -julkaisut kiinnostaisivat, mutta tuo unlimited on vähän erilainen kuin Marvel Unlimited, eli kaikki ei kuukausimaksusta aukea.

(En jaksanut selvitellä, että joko unlimited on Euroopassa saatavilla ja paljonko se on euroissa.)

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #132 : 19.09.2018 klo 21:28:00 »
Saman sisällön paketoiminen uuteen muotoon on toisinaan ihan paikallaan. Itse olen ollut tyytyväinen mm. eri tekijöiden (mm. Conway ja Breyfogle) seikkailut yhteen pakettiin niputtaviin Batman-kokoelmiin.

Sen sijaan esim. Wolverine-kokoelma Savage Origins on todella härskisti uudella nimellä julkaistu Season One, jonka liitteeksi on pätkäisty yksi ainoa (!) vakiosarjan lehti.

Season One oli sellainen vähän samantyylinen juttu kuin mm. End aikanaan eli eri sankareiden toisiinsa liittymättömiä seikkailuja, jotka markkinoidaan tuollaisella kattonimellä.

Itse luokittelin Season One -jutut aikanaan kategoriaan "lukematta p***aa", mutta en muista mikä niistä tuli silmäiltyä lävitse.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #133 : 08.01.2019 klo 20:47:41 »
DC-sarjat ovat nyt VIIMEINKIN Comixology unlimited -palvelun piirissä.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #134 : 04.08.2019 klo 19:11:21 »
Graphite on lukijalle ilmainen (mainosrahoitteinen) sovellus. En ole tuota itse kokeillut, mutta vaikuttaa täysin Spotifyn sarjakuvavastineelta.

Omaan käyttööni Marvel ja ComiXology unlimited -palvelut riittävät. Kun vielä digisarjakuvan käyttömukavuus on vähän niillä rajoilla muutenkin, en voisi kuvitella kestäväni enää mainoksia kaiken päälle.

Luetuimpien sarjakuvien listalla on kuitenkin monta hyvää sarjaa.

Tätä varmaan voisi käyttää sillä tavoin, että tutustuu sähköisenä ennen kuin ostaa paperilla.

Opiskeluaikoina tämä olisi varmasti ollut yhtä tervetullut juttu kuin kirjastolaitos.

Tuskin tämä piratismiin vaikuttaa, mutta jos joku tahtoo ilmaista mutta pitää periaatteesta kiinni laillisesta, niin onhan tässä nyt viimein sellainen vaihtoehto.