Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvan digitaalijakelu  (Luettu 65325 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #135 : 05.08.2019 klo 23:21:07 »
Sen verran jäi sovellus vaivaamaan, että piti ihan paremmalla ajalla tutustua tähän Graphite-palveluun.

Silmäys kotisivuille listaa paljon laatusarjakuvaa, The Realist, Parker, Giant Days, Locke & Key, Dynamiten James Bond -aloitus jne.

Käyttäjät ovat huomauttaneet, ettei moni sarjoista ole palvelussa kokonaisuudessaan. Sen mitä itse silmäilin, Parkeria on listattu kolme kokoelmaa ja Bondia kaksi tarinakokonaisuutta.

Ilmeisesti listatuista kokoelmista osa on palvelussa silvottuina, pahimmillaan vain parikymmentä sivua, mutta oletan kyseessä olevan maksuttomaan versioon liittyvä rajoitus.

Sovellus tosiaan toimii siten, että sarjakuvaa on saatavilla ilmaiseksi mainoksia vastaan tai maksusta ilman mainoksia.

Kuukausimaksu on viisi jenkkitaalaa, mikä on vuodessa kympin vähemmän kuin vuositilaus Marvel Unlimitediä tai kaksitoista kuukautta comixology unlimitediä. Tähän se sitten vähän jo kaatuukin.

Toivon, että tällainen ilmainen digikauppa menestyy ja tulevaisuudessa nähdään vielä rohkeampia liiketoimintamalleja, uusia yrittäjiä ja kaikki kukoistaa, mutta jos ei ilmaista edes viitsi ladata kännykälle, niin juna meni juu, tsuu-tsuu.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #136 : 09.08.2019 klo 20:25:56 »
Eipä sillä, että olisin Youngbloodia koskaan digitaalisesti kaivannut – minulla olivat ne puoli tusinaa ensimmäistä numeroa silloin joskus – mutta sarja taitaa olla ensimmäinen tapaus, jossa jokin vanha sarjakuva vedetään pois myynnistä.

Comixology ja Imagen oma kauppa näyttävät enää ei-oota, eikä tuolla linkin takana tiedetä pystyvätkö niistä maksaneet niitä lukemaan.

Tämä on vähän kuin digitaalinen vesivahinko. Hassu juttu, mutta muistuttaa digimaailman uusista ongelmista.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #137 : 12.08.2019 klo 01:33:58 »
Tällä viikolla kauhistelin Absolute Carnage -sarjan ensimmäisen numeron kahdeksan dollarin hintaa. Sivuja näyttää olevan kolminkertaisesti, mutta... maksaisinko mistään Marvelin sarjasta kahdeksaa dollaria.

Ei kävisi pienessä mielessäkään.

Entä maksaisinko neljä dollaria. En. Kaksi. En. Edes yhden vaivaisen dollarin. En.

Sen sijaan odotan puoli vuotta, tai paremmin pari vuotta niin että kokonainen tarinakaari tai tekijän juoksu on päättynyt ja luen sitten Unlimited-palvelun kautta hintaan 70 taalaa vuodessa.

Ulkomuistista kauhistelin kahdeksan dollarin hintaa viimeksi Shazam-sarjan ensimmäisen numeron kanssa.
 
Ja nyt itse Jim Lee on pettynyt sähköiseen sarjakuvaan, eli käytännössä siihen, etteivät lukijat ENÄÄ halua maksaa korkeampaa hintaa SAMASTA tuotteesta. Byhyy.

Sähköisen sarjakuvan pitäisi tuoda kasvua, mutta kun siirrytään kausitilausmalliin, niin myynti polkee paikallaan. Byhyy.

Kannattaa muuten lukea tuo juttu ihan loppuun, koska selitykset menevät sellaiselle tasolle, että siinä on tapahtunut jokin viimeinen todellisuudesta irtautuminen.

Kuulostaa siltä, että Jim osaltaan valmistautuu Danin kanssa siihen, että AT&T-pomojen edessä pitää vastata, että "what have you done for me lately".

Jenette Kahn ryhtyi kahnaukseen silloin kun Warner DC:n osti, eikä ainoastaan pelastanut sarjakuvapuolta, vaan teki käytännössä kaiken oman päänsä mukaan. Saa nähdä, pystyvätkö pojat edes ensimmäiseen.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #138 : 15.08.2019 klo 03:43:22 »
Onko täällä kukaan tilannut DC Universe -palvelua?

Eihän se olisi vuodessa kuin 75 taalaa, mutta sieltä ei löydy Vertigoa lainkaan, eikä Black Label ole sinne myöskään tulossa (DC itse sanoo, ettei sinne tule muitakaan julkaisulinjoja, mutta Young Animal siellä kuitenkin on, koeta ymmärtää).

Täytyy kyllä sanoa, että Comixologyn ja Marvelin unlimited-palveluihin verrattuna tuon profiili on matala.

Varmaan se johtuu ihan jo siitä, että palvelu on sössitty antamalla sille videopelin nimi ts. yhä tänä päivänä Google antaa ensin sivun täyteen DC Universe Online -pelin linkkejä.

Jos tuon palvelun ei tietäisi olevan olemassa, niin ei sitä edes meinaa löytää. Kuinka ihmeessä tämä digi on DC:n kanssa aina tällaista räpylöintiä.

Toiseksi sinne tulee luettavaa 12 kk viiveellä vrt. Marvelin 6 kk ja sitten siellä on kaikennäköisiä outoja rajoituksia, kuten "we may remove certain titles on occasion". Siis wtf? Miksi ihmeessä sieltä poistuu jotain?

EDIT: Tulee aina hinnat ilmoitettua niin kuin ne aina ilmoitetaan, eli niihin tulee sitten vielä verot päälle. On aika moloa, että sitä ei missään ilmoiteta, eikä niitä kukaan muista lisätä. Siten se Marvelin alta 70 on oikeasti jotain 85 vuodessa, mutta mitä siitä. Se on vähän kuin hotellia varaisi, että hinta on jotain ja sitten se on vielä jotain sen päälle.
« Viimeksi muokattu: 15.08.2019 klo 04:05:45 kirjoittanut Jiksi »

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #139 : 15.08.2019 klo 16:44:07 »
Sarjakuvaa on mahdollista lukea myös ilmaiseksi ja laillisesti internetissä.

Kvaakin käyttäjät tuntevat tältä listalta mm. public domain -sarjakuvia kokoavat sivut.

Sen sijaan DriveThru Comics on minulle tuntematon sivu.

Sieltä voi helposti vaikka tutustua Valiant-sarjojen ensimmäisiin numeroihin ilmaiseksi.

Tuo "maksa mitä jaksat" on käytännössä sekin ilmainen, koska mitään ei ole pakko maksaa, ja tutkitusti ei myöskään makseta.

Sarjakuvat ladataan PDF-tiedostoina, mikä ei ole sarjakuvan lukemiseen paras formaatti, mutta sallii sivujen vesileimaamisen (vai mikä mahtaa olla watermarked-termille oikea termi).

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #140 : 13.09.2019 klo 03:15:36 »
Valiantin kaikki julkaisemat sarjakuvat vuosilta 2012–2018 hintaan 60 jenkkitaalaa.

Kova paketti sisältönsä puolelta – Valiant oli erityisesti alkuvuosina todella kova ja tuohon pakettiin ehtivät kaikki kolme Britannia-minisarjaa – eikä hintakaan huimaa.

Toteutus tuntuu kuitenkin hassulta, eli sähköistä sarjakuvaa fyysisesti, siis usb-tikulla.

Tiedostot ovat drm-suojattuja pdf-tiedostoja. Tässä on mielestäni se suurin synti, kun koetetaan taistella piratismia vastaan.

Onhan pdf lukusovelluksineen tätä nykyä jo ihan muuta kuin silloin 90-luvulla – mistä saakka minun asenteeni tiedostomuotoon muussa kuin työkäytössä juontuvat – mutta SILTI tiedostomuodon valitsemiseen juuri sarjakuvan lukemiseen en näe muuta etua kuin drm-suojauksen toteuttamisen.

Selvittämättä, mitä drm tässä yhteydessä tarkoittaa, sen voi olettaa rajoittavan lukemista jossain muodossa. Ei edes kiinnosta selvittää yksityiskohtia, koska se jo lähtökohtaisesti tuntuu vaikealta, ja asiathan ovat kuten ne koetaan.

Vertailun vuoksi ostin kerran Humble Bundlesta ison kasan Ennis-kokoelmia, ml. jälleen ajankohtainen The Boys -sarja kokonaisuudessaan. Tarkistaisin, milloin mutta en enää pysty enkä jaksa, kun tiedostotkin ovat tällä välillä ehtineet kadota vuosiksi, löytyä uudelleen ja kadota uudestaan vuosiksi.

Viittaamani Humble Bundle -paketti oli ns. drm free -tiedostoja, eli samoja paketteja, jotka olivat varmasti jo ennen Humble Bundlea kiertäneet kaikilla piraattisivuilla.

Verrataanko nyt tätä uutta drm-suojattua ja vanhaa drm free -vaihtoehtoa?

Käsi ylös kaikki, jotka kuvittelevat etteikö joka ainut paketin sarjoista olisi ollut heti ilmestymispäivänä piraattisivuilla. Niinpä. "Hämmästelen tätä pystyyn nostettujen käsien metsää", kuten edesmennyt ala-asteen opettaja meille sarkastisesti usein totesi.

Kun jokainen drm-suojattu tai suojaamaton sarjakuva löytyy piraattisivuilta jo ennen kuin mitään on edes aloitettu tekemään, niin eihän siinä ole mitään järkeä, että tällaisen paketin ostajan täytyy ensin selvittää, miten sarjakuvat voi lukea ja sitten vielä odottaa fyysistä tuotetta, ja sitten vielä huolehtia siitä usb-tikusta.

Eiväthän ne striimauspalvelut lukusovelluksineen ole mitään paratiisin pilvissä sukeltelua, myönnän. Tiedän senkin, että usb-tikun tuottamiseksi on murhattu vähemmän uhanalaisia lajeja kuin striimauspalvelut hävittävät päivässä, mutta SILTI striimaus vs. tiedostot -vaaka ei mitenkään painu tiedostojen puolelle, koska vikoineen kaikkineen striimaus on parempi vaihtoehto kuin tiedostojen kanssa puljaaminen.

Tästä on kyse myös näiden usb-tikkujen kanssa. Jos kaikki muu, sisältö, muoto jne. on kohdallaan – tuleehan siinä tikun ohella korea paketti hyllyyn – ei sitä pitäisi munata jollain drm-suojatuilla pdf-tiedostoilla. Laillisten palvelujen vain yksinkertaisesti pitää olla parempia kuin laittomien. Tai vähintään yhtä hyviä.

Tämä on mielestäni se Humble Bundlen hienous. Jos nuo Ennisin Humble Bundlet on joku ostamisen sijasta piratoinut, niin siinä on kyse enää vain asenneongelmasta.

Sen sijaan minua ottaa aivoon sähköisen sarjakuvan kohdalla offline-rajoitukset (ts. montako sarjakuvaa voi olla laitteella esim. matkan ajaksi luettavaksi, nämä siis ovat kappalemääräisiä ei sivukohtaisia rajoituksia, joten kokoelmia valitsemalla rajaa voi venyttää edes vähän). Se ei ole mitään muuta kuin maksavan asiakkaan kiusaamista. Onpa tullut monta kertaa mieleen, että eipä ole piraateilla offline-rajoituksia.

Asiasta toiseen, mutta edelleen ketjun aiheesta: Comixologyn asiakaspalvelulla oli eilen Twitterissä kova päivä, kun keskiviikon uudet DC-sarjat eivät ilmestyneet.

Kuvitelkaa nyt, että monta jenkkitaalaa lehdeltä maksavat asiakkaat valittavat ja odottavat. Odottivatko piraatit. Tuskin.

echramath

  • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 393
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #141 : 13.09.2019 klo 19:26:43 »
Samahan se on aina ollut.

–"Meidän teoksia piratisoidaan, paha juttu mitä tehdään?"
–"Odotas, onko meille edelleen myös maksavia asiakkaita?"
–"On meillä..."
–"Kustaan niiden korvaan!"
I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #142 : 09.12.2020 klo 21:39:48 »
Oli hyvä idea pitää puolen vuoden tauko melkein koko sarjakuvaharrastuksesta, koska viime kuukausina ihan perussupersankarisarjakuvat ovat tuottaneet entistä suurempaa nautintoa.

Olen myös selkeästi oppinut harrastamaan digisarjakuvaa eri tavoin, ja yhtenä uutena oivalluksena havainnut sen olevan palkitsevampaa kokoelmamuodossa. Toisin kuin tässä kirjoitin...

Sähköinen sarjakuva ei rohkaise satojen sivujen lukukokemukseen.

Lyhyt mitta sopii sähköisenä kulutettavaksi, keskittyä tarvitsee vain hetken ja on helpompi muistaa missä numerossa kuin mille sivulle sitä onkaan jäänyt.

...nykyisin on ennemmin niin, että käyttömukavuudessa menee ohitse siirtyä mille sivulle on edellisellä kerralla jäänyt kuin mitä on viimeksi ollut lukemassa. Siksi sanoisin tänään asian olevan tarkalleen päinvastoin kuin 2015 kirjoitin.

Kokoelmat yksinkertaisimmillaan ovat sama sarjakuva uuteen muotoon paketoituna, mutta usein huomaan kokoelmia myös toimitetun ihan vanhakantaisesti mikä tuo kokoelmalle lisäarvoa.

Tätä voi käyttää myös niin, että jos kokoelmasta joutuisi maksamaan erikseen (tämä on kyllä nuijin tapa kyykyttää asiakasta, koska vaikka samasta sisällöstä voisi maksaa sähköisenä ja fyysisenä, ei kai kukaan maksa samasta sisällöstä sähköisenä), kokoelman sisällön voi tarkistaa etukäteen ja lukea siinä järjestyksessä.

Tämä on kuitenkin jo aavistuksen hankalaa, ja kuvittelisin että Marvel Unlimited -tyyppisen palvelun suunta tulevaisuudessa tulee olemaan lukusovelluksen toiminnallisuudet, jotka käyttävät pohjalla paitsi kuratointuja lukulistoja myös käyttäjien itse luomia ja jakamia lukulistoja. Tällöin sovellus pystyisi suosittelemaan ei ainoastaan seuraavaa tai samalta kirjoittajalta, vaan sopivia hyppyjä eteen- ja taaksepäin, sekä Marvel-tyyppisen sata lehteä kuussa sisällön tapauksessa, sivusuunnassa rinnakkaisjulkaisusta toiseen.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #143 : 18.02.2022 klo 03:42:29 »
Comixology on nyt Kindle, mutta yllätys on, että käyttäjien ihmettelyn varjoon on jäänyt, että Amazon ahdistaa myös kustantajia ja tekijöitä.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 047
  • <><
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #144 : 18.02.2022 klo 16:40:32 »
Foorumeilla on jo jonkin aikaa ahdistuttu Comixologyn yhdistymisestä Kindleen ja nyt kun uusi sovellus on ulkona, on vastaanotto ollut aika huono. Käytännössä on ilmeisesti Comixologyn sovellus riisuttu lähemmäksi Kindlen lukusovellusta ja samalla menetetty Comixologyn hyvät ominaisuudet. Itsellä on niin vanha iPad, että siihen ei tuota uutta sovellusta saa eli ei ole tarvinnut pelätä päivitystä. Tosin, siihen en voi enää ladata uusia sarjoja luettavaksi (en ole vielä kokeillut).
Mutta toivottavasti Amazon ottaa vakavasti sekä lukijoiden että julkaisijoiden huolen ja parantaa tilannetta. Hölmöähän se on, että melko hyvin toimivasta Comixologysta on ollut pakko luopua jonkinlaisen yhtenäisyyden vuoksi. Olisivat mielummin yrittäneet integroida ne sellaisinaan yhteen, jos on ollut pakko. Koska onhan toi Amazonin sivun digisarjakuvasivu ollut koko aika ihan hirveän käyttäjäepäystävällinen.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

JAM

  • Jäsen
  • Viestejä: 70
Vs: Sarjakuvan digitaalijakelu
« Vastaus #145 : 19.02.2022 klo 19:49:41 »
En ollut käyttänyt Comixologya pariin kuukauteen, niin tuli yllätyksenä tämä muutos. Kyllä harmittaa! Tykkäsin kuitenkin kaupasta ja appikin oli hyvä. Tarjoukset olivat kätevästi haettavissa, ja aika paljon tulikin hankittua kaikenlaista. Epäilen, että Amazonilla ei ole yhtään kiinnostusta kehittää digisarjakuvan myyntiä ja ainakin tällä hetkellä ihan surkea palvelu. En kyllä yhtään tykkää koko Bezoksen paskapuljusta.  >:(